Berichtdetails

WOENSDAG DE 31E JULI
31-7-2019

Goedemiddag iedereen,

Wat heerlijk he dat er een dikke bui kwam. Hier in het noorden zaten we er echt om te springen. Het bleef hier enkele dagen langer zo extreem heet. ook daar is de natuur aan het veranderen. We zien regelmatig meer zon, hogere temp. en minder regen dan het zuiden, raar maar opvallend.

De jongen vlogen weer best vanmorgen, een deel was weg toen ik de duivinnen er uit liet. Weer een uur later wilden de duivinnen er niet in dus mochten de doffers buiten. Geweldig gezicht, jongen, duivinnen en doffers alles door elkaar en achter elkaar aan.

Morgen inzetten voor Bourges, ik wist niet of ik nog wilde mee doen, het gaat voor mij nergens meer om, bijna 700 km. Maar denk toch dat ik een paar speel, ik heb er een stuk of tien in het vizier, maar denk dat het uitendelijk maar 4 of 5 gaan worden.

Heb het al vaker gezegt, hier hoeven ze niet mee voor een beker of kampioen schap. Dat is wel geweest hoor, natuurlijk. Maar ik kies nu met zorg de duiven uit, wie is er klaar voor, wie niet, wie is voor deze wind en dus uren vliegen gereed of geschikt. En dan ook nog, de rui is bij sommige ingevallen, sommige hebben 1 pen gestoren zoals twee weken geleden de 092 en 392, maar ook duivinnen zoals 988, 027, etc hebben er soms al drie uit. En gaan ze dan nog voor de eerste? eerst kijken hoe het weer precies zal zijn, en hoe dan de eerste twee pennen staan t.o.v. nummer drie. met een pen minder gaat het wel, maar met 2 pennen niet.

En omdat ik dit jaar weinig duiven kwijt ben geraakt, heb ik nog een mooie ploeg van 2018 duiven. Ze zijn allemaal wel een keer op een eendaagse fond geweest. en sommige wel vier of vijf keer al dit jaar. 

Maar er zijn ook diversen die gaan uitvallen, die ik niet meer speel, nu niet en volgend jaar niet. Ook duiven waarvan ik dacht: dat gaat er 1 worden waaronde de 099 duivin , de eerste vluchten ging het goed, ze raakte iets gewond, ging even niet mee en kon er niet weer bij komen( bij de eersten), maar een geweldige duivin om te zien, een 8,5 of 92,5 duif. Had of heb ik straks weinig jongen meer dan blijft ze zitten, maar is er een kans om haar te vervangen dan doe ik het.

In het weduwnaarshok zitten 30 broedbakken, als ik de onderste rij dicht doe zijn het er 24 stuks. Ik probeer volgend jaar April te starten met die 24 bakken vol, en ja dus zes minder. Bert Braspenning zei eens: Je moet elk jaar proberen een bak dicht te zetten. Dus steeds minder gaan houden ipv meer. 

Ik maak wel eens een grapje over 100/200 vliegers, en dat ik in Reeuwijk ga wonen, maar iedereen weet dat ik nooit uit Wilhelminaoord weg ga. En dat ik liever met weinig duiven speel. Ik vind het prachtig om te zien bij Piet van Vliet uit Vuren, hij beld me bijna iedere week even, en heeft maximaal 10 duiven mee(ouden), en dan trots als een pauw met er 7 of 8 in. Dat is voor mij ook veel mooier dan 70/80 van de 100 al is het hetzelfde.

In de toekomst wil ik me nog meer toeleggen op de eendaagse fond en misschien wel de ochtend lossing, al kan dat ook best een fase van me zijn. En jonge duiven, daar lag altijd mijn passie, maar door omstandigheden heb ik er jaren niet veel aan gedaan. Dit jaar wel, ik ken ze allemaal met ringnummer, geslacht en uit welk koppel. En ze kennen mij, geen duif loopt weg als ik hem wil pakken, prachtig.

Misschien in de toekomst wel weer op de deur spelen met de jongen, maar ik hoop wel dat we een ander programma krijgen, dat vroege beginnen vind ik niks. Ook en vooral omdat er bij mij en anderen zoveel jongen kwijt raken cq achter blijven. Dan is er minder strijd voor de paar specialisten. Nu as vrijdag beginnen we met de natour geloof ik, maar ook jongen, ouden, alles. Ik praat niet voor mezelff wat ik wel en niet wil of kan betallen, maar voor veel mensen is het te veel, te vroeg en te duur.

Ik denk, dat voor "de liefhebbers" het beter is dat we later beginnen, ik denk de eerste vlucht met de jongen begin Augustus. Ik hoor steeds meer over verspelen van jongen rond de langste dag, iemand zei me dat dit al door de Janssens gezegt werd in de jaren 60. Dus als we dan begin augustus beginnen met de jongen, kunnen ook de fondjongen mee, de lateren kunnen mee en we hoeven niet op te leren in Juni rond de langste dag( al mag het wel natuurlijk).

En er zijn veel vluchten, iedereen mag de keuze maken, maar ik zie dat velen de keuze niet maken, die willen alles, en om dat te voorkomen moeten we misschien maar terug naar 1 vlucht per weekend.  Alleen op de dagfond weer een vlucht er bij op vrijdag inzetten. En misschien is het beter om rond begin Augustus te stoppen met de ouden, en dan pas te beginnen met de jongen.

Dat kan nu ook, iedereen is vrij, en keuze is reuze, ofwel mooi, maar het blijkt niet te werken. Ik kan de keuze wel maken, maar sommigen niet, raken de weg kwijt en hun beste duiven.

De beste wil je elke week spelen, maar al je goede duiven wil je eigenlijk op èèn vlucht toch? Ik was voor het nieuwe systeem, misschien nog steeds wel, maar HET WERKT NIET.

Ik had ook nog een in mijn ogen goed idee over lossingen op fond en marathon, fond kost veren, dat weten we. Maar er is nogal strijd om, wanneer los, wanneer niet, wie is de baas over het lossen, blijven ze staan tot de andere dag etc.

Nu is dat makkelijk op te lossen denk ik.

Nu hebben we Bergerac, in principe vrijdag los na de middag. Maar stel dat het een twijfel vlucht is, wel of niet los.

Geef alle deelnemers( en alleen de deelnemers) een app. Waar ze een keuze kunnen invullen, hun eigen keuze.

Op vrijdag ochtend gaat de app met keuze aan, de liefhebbers kunnen tussen 11.00 uur en 12.30 uur een keuze maken, en ook nog veranderen net voor de 12.30 uur.

Keuze 1.   Duiven los om 13.00 uur

Keuze 2   Duiven los om 14.00 uur

Keuze 3   Duiven los om 15.00 uur

Keuze 4  Duiven niet los, blijven staan tot morgen.

Het totale plaatje is dan gereed om 12.35 uur. Alle inzenders, gesloten, dich.

De man achter de schermen maar u ook ziet:

Keuze 1  12 %

Keuze 2  18 %

Keuze 3   68%

en keuze 4  2%  

Dus komt er in beeld, de duiven gaan los om 15.00 uur. Want dat was de wens van de meerderheid. We hoeven geen mensen meer te laten beslissen over de lossing, dat doen we zelf. De Weer sites, IWB, WOWD alles mag hun mening geven, dat staat bij op de APP, maar de deelnemer mag kiezen.

Nu met Orange kreeg je vaak te horen: Ze hadden nooit los gemogen, of toern bij afdeling 5 weet u nog, Ramp vlucht, iedereen op de achterste benen( natuurlijk) en dan komen de verhalen, dat de kampioen belde en zei dast ze los moesten etc etc. De lossers krijgen boze mails etc.

Nee, door de deelnemers laten beslissen, zegt dan 52 % van de spelers laten staan tot morgen, dan kunnen ze hoog en laag springen, de container gaat niet los.

De andere dag wederom een App met keuze.

Liefhebbers weten het vaak beter dan de deskundigen, zeggen ze of denken ze. En veel minder stress voor de begeleiders. Gewoon kijken naar de eindstand en doen wat de mensen willen.

Dan had er misschgien nu gestaan: Orange niet los op vrijdag, maar misschien pas maandag? De keuze aan de deelnemers.

De mensen die geen duiven mee hebben NIET LATEN STEMMEN.

En geen teksten kunnen plaatsen op de App, alleen keuze en Verzend knop. Met teksten er bij gaat het fout, Jan zegt: Als ze los gaan zijn ze idioot, Henk, zegt: Ik heb op los gedrukt ben ik dus idioot, etc u kent het internet. Alleen Ja of Nee en hoelaat.

Denk er eens over na

Terug