Berichtdetails

ZATERDAG DE 24E AUGUSTUS
24-8-2019

Goedemorgen iedereen

De duiven te Weert zijn gelost om 09.00 uur, door een scherpe inversie was het eerder niet mogelijk. Hier zijn 69 stuks mee, oud en jong. In de club waren er 469 stuks gezet.

De wind is hier oostenlijk, maar op dit ogenblik niet heel veel.

Ik wens iedereen een vroege duif, u mij toch ook...

De eersten van de afdeling zullen op een heel andere plek vallen als vorige week, maar dat is juist ook het mooie toch, met mooi weer zit er oost in, en pakt de westkant.

Enkele weken geleden vond ik een duif in de club met een pok, dat is ieder jaar zo. De meesten hebben tegen pokken geènt , maar deze meneer niet. Maar pokken zijn eigenlijk onschuldig hoor, het ziet er raar uit, maar het gaat over en dan krijgen ze het nooit weer. Als je een pok ziet tijdens het inmanden dan zijn ze weken er voor al besmet, en zit het vaak al door de hele auto. Meestal ruim voor de vluchten komen al de meldingen van pokken-virus in de afdeling, opvallend meestal rond de zelfde plaatsen. Mensen die niet enten, en pokken krijgen bij hun jonge duiven hebben vaak een week of soms twee weken voor de uitbraak een goede vlucht, het virus zorgt voor iets koorts wat een mooie uitslag breng zegt men.

Ik zat laatst eens te lezen bij een groot kampioen, hij had het over vitaminen geven en dat dit flauwekul was, dat is misschien zo, ik weet het niet, heb er geen verstand van. Maar deze super speler heeft er al een 40 keer over geschreven, en dan ongeveer 50% van de keren dat het misschien wel goed is, en de andere 50% van de keren dat het niets brengt. Ach mensen die vinden dat vitaminen bij duiven niets brengt doen het toch gewoon niet en de liefhebbers die het graag geven doen het gewoon wel, iedereen mag kiezen he dat is het mooie.

Duivensport is anders dan/als vroeger. De duivinnen moesten opgesloten zitten zei men anders gaan ze onderling paren, hier zitten ze los op het hok en paren ze nooit.

De duivinnen mochten de doffers niet horen of zien, hier zitten ze er naast, horen ze de mannen de hele dag en kunnen ze de doffers zien door een kier in de schuifdeur.

Duivinnen mochten niet in het hok van de doffers komen door de week, en als liefhebbers moest je duivinnen licht voeren met veel gerst en mocht je niet bij ze gaan zitten.. Hier komen ze twee keer per dag in het weduwnaarshok, eten ze exact het zelfde vette voer en zit ik er rustig bij te koeren..

Voeding moest in preciese samenstelling zijn, zoveel % mais, liefst drie soorten, maar ook alle andere zaden en granen moesten precies een aantal % zijn. Er zijn zelfs mensn die verkopen speciaal voor junioren en oude duiven. Maar tegenwoordig geeft iedereen eigenlijk volle bak, of volle bak voor een bepaalde tijd. Dus in die 30 minuten dat een duif eten kan, eet hij 33% mais, 17% erwten ...... wel nee man. Een duif eet wat voor zijn bek komt als er weinig is en maakt zelf de keuze als er ruim voer staat. Dus sommige eten nooit erwten, en sommige alleen mais of kleinzaad.

Er zijn zoveel zaken die anders zijn als men ons wil vertellen, en als je een oudere liefhebber bent ben je misschien al tientallen keren anders gaan denken en het dan ook vertellen. 

Duivensport een fijne hobby, iedereen succes vandaag. Hier in de afdeling ongeveer 17.000 duiven denk ik, warm weer en de bovenste rijen moesten vol zag ik gister. Ik dacht dat er met warmte een rij vrij zou zijn? maar ach, ze komen wel thuis. Ik las van de week dat als je in de verkeerde rij zat je al geklopt bent, dus ik zal vandaag wel in de verkeerde rij zitten.

Al weer veel aanvragen voor bonnen, kapot dak, feestavond voor de leden, BBQ, etc. Ik doe er niet meer aan mee, ik geef veel duiven weg maar aan mensen die ik denk dat ze het kunnen gebruiken, voor een BBQ doe ik het echt niet meer. Van de week een mooie Rode kweker naar het oosten gegaan, een jeugdlid kreeg er vier( ik kijk wel of het echte duiven kinderen zijn, kids van 4 jaar wachten nog maar even) en een meneer die bijna alles kwijt was kreeg ook twee koppels. Niet dat hij mijne niet gaat verspelen, maar het geeft hoop en moed voor de toekomst. En die leden moeten we koesteren.

                                                                                                                                       

 

Terug