Berichtdetails

GEKKE WEEK
3-9-2020

Goedendag iedereen,

we hebben een gekke week achter de rug, ik moet er nog even van bijkomen. Veel liefhebbers gehad om eitjes te halen, al een paar met duiven om te selecteren en heel veel werk gedaan voor andere dingen buiten de duivensport om. Dus gewoon druk en leeg. Op sommige dingen kom ik nog wel een keer terug

Nog twee weken spel en het zit er weer op, deze week een natour en volgende week een jonge duivenvlucht en een natour. Maar volgende week dus die vlucht voor de jonge duiven, die is niet voor de club, niet voor rayon, niet voor de afdeling en zelfs niet voor de Friese Fondclub. Eigenlijk vind ik dat raar, je moet soms oppassen om wat te zeggen maar een jonge duivenvlucht met mooie afstand na dit korte seizoen en dan niet tellende voor kampioenschappen. Ik dacht eerst dat men een grapje maakte, alleen een sector 4 vlucht is het, dus een soort "nationaal Orleans jonge duiven" maar alleen voor de sector 4, Ik ga eerst maar eens bekijken hoe het precies zit, om duiven in te zetten moet je het al doen voor de ervaring die ze opdoen ( nu hoor ik net dat het wel voor de nationale dingen is) we zien het wel.

Deze week op dinsdag en woensdag toch nog even met de ouden naar zwolle geweest. Ze waren natuurlijk op chateaudun( 15 augustus) geweest, en we wilden geen natour met de ouden meer spelen dit jaar. Op vrijdagochtend 21 augustus mochten ze voor de eerste keer even naar buiten, het bad stond klaar. Omdat de geslachten al een week samen waren hadden ze het eigenlijk te druk met achter elkaar aanlopen, dus echt vliegen nee dat deden ze niet. Later die dag toch maar besloten om een paar voor de natour te pakken, we moeten toch heen( naar het clubgebouw). 10 mee, en wauw dat ging geweldig op die zaterdag, alle 10 prijs en grootmeester van Friesland. De tweede week natour nog maar een keer mee doen dan, maar ja eitjes, de rui begint hard te gaan, dus even zoeken. Van de eerste natour-TIEN konden er 5 weer mee, en pakte ik 5 die niet gevlogen hadden sinds die 15 augustus. Ja op die vrijdagochtend buiten geweest voor het bad, maar niet echt gevlogen, dus niet "In training" . De andere dag is daar ( 29 augustus ) en de tien(10) pakten weer allemaal prijs, ongelofelijk, vooral van die vijf die stil stonden sinds die 15e. En de eerste duif, die bij aanklomst ruim de eerste had kunnen winnen, was een duif (jaarling)  die bij die bijgezochte vijf hoorde. En dus wederom alle 10 prijs in de club maar ook in de afdeling. Tja, wat ga je dan doen? we hadden een akelige maandag, ik was depri op dinsdag ochtend dus alle ouden maar gepakt, in de mand en naar Zwolle, gewoon om lekker daar aan de weg te zitten, alle duiven even door de handen en los. Ook de 1e NPO Chateaudun en Liborio met 2e en 7e TT. gewoon de hele bups. Bij thuiskomst zat alles in het hok en weer op nest. Dus ach woensdag nog maar een keer, weer alle ouden in de mand, naar zwolle, manden in het gras en ik op de kont er bij. Twee oudere mensen kwamen aan, bezig met hun wandeling, wel een uur mee gesproken, ze vonden het geweldig ( zeiden ze), en de duiven maar weer los. Ook nu bij thuiskomst zat alles weer in het hok. Ik had de smaak te pakken en wilde vandaag weer, maar de hele dag regen, dus dat ging niet door. Ik heb zelfs zes doffers hun chip ring weer omgedaan, als ik ze wil spelen, kan het niet zonder, en je weet het nooit. Een paar van die doffers hebben weken geen vlucht meer gehad omdat ze niet goed genoeg waren. Nu gaan ze misschien wel weer mee morgen. Het kan verkeren he. Van geen natour willen spelen, tot twee weken achter elkaar 100% ( ongelofelijk eigenlijk), en nu proberen de ploeg weer op gang te brengen voor Sittard as zaterdag.

Normaal laat ik de duiven op de dag van inzetten niet los, maar omdat de meeste ouden weinig gevlogen hebben de laatste weken( 2 x zwolle), mogen ze er 4 september met mooi weer zelfs uit. De jaren dat ik een fanatieke natour speler was gingen de duiven vier keer weg in de mand, twee keer 35/50 km en twee keer 80/100 km. Dat ging altijd geweldig , maar nu met twee keer tien mee en geen lapvluchtje nog beter. Je ziet wel dat ze de scherpte niet hebben bij thuiskomst, ze maken veel werk van hun ererondjes

En de jongen, tja de jongen, afgelopen zaterdag 71 mee en die dag 70 thuis. de 866 kwam maandag, dus de 71 stuks weer thuis en de 76 jongen weer compleet. Ook dat is ongelofelijk dit jaar( vorig jaar ook al, maar nu extreem) , ze komen allemaal thuis. Dus in principe kunnen de jongen en ouden mee morgen op sittard, maar dan komen we op 75 plus 50 op iets van 125 duiven, als er een jonge duivenvlucht was geweest gingen die 70 daar op, maar nu maar mee op de natour en als het droog weer is zaterdag kunnen alle ouden mee en dat zijn er een dikke 50, want ook ouden zijn niet weg dit jaar( ja een paar door roofvogels of gewond, dat soort dingen). Maar hoe krijg je zoveel duiven in de manden, als we ze spelen moeten we in twee delen inmanden, of een paar lenen, dat kan ook ( of niet spelen dat is makkelijker).

Net even te kijken bij de prestaties van de jonge duiven, de duif met vijf op vijf in het rayon komt uit twee vliegduiven, op zich niet raar, maar hier toch een leuk verhaal. De jonge duif Nikolina 20-476 komt uit de 19-532 die een 12e tegen 19.430 op Blankenheim speelde en een 2e op Sittard tegen 2.418 duiven en dan afgelopen zaterdag een 6e op Gennep tegen 306 duiven. Maar de moeder( van de 20-476) is de 18-772 die ik kreeg van clubgenoot Youri. Youri had een duiven te leen( 13-620) en belde me op bij de eerste ronde in 2018 kom even een jonkie uitzoeken uit je duivin. Ik nam de 772, een licht kras duivin. En hoeperdepoep het is een goeie, ze won al 28 prijzen, Youri zei voor de grap: meer prijzen dan mijn hele hok. En dan nog even over die vader, die 532 die kwam na twee vroege prijzen op die zaterdag terug met een kapotte poot en een gescheurde chip, beide hingen er nog net aan bij wijze van spreken. De poot genas en de chip met superlijm ook en hij kon afgelopen week weer mee om de 6e te pakken. 

En dan de beste jonge duif totaal hier is de 20-420 Nydia, ze staat 3e Asduif jong in de Friese Fondclub, die komt ook uit twee vliegduiven. De vader is Lamar 18-390 en een zoon van de Triple Ace duivin (13-929) met 22 prijzen op de eendaagse fond en moeder is Lucinda 18-413 die dit jaar 2e Asduif fond werd in het rayon maar eigenlijk vorig jaar uitgeselecteerd zou worden omdat ze wat schuw is. We lieten haar dus toch zitten omdat ze goed vloog, maar ik hou niet van schuwe duiven en heb ze ook niet( deze 413 als enige dus), en dit jaar beloonde ze ons met die mooie titels op de eendaagse fond.

En om het nog leuker ter maken, deze 420 duivin Nydia was afgelopen voorjaar door een roofvogel aanval zo geschrokken dat ze binnen viel in Veenwouden bij vader en zoon Geertsma. zoon Jeen stuurde me een berichtje en wij haalden de duif bij vader Geertsma, en die zegt: een fijne duif hoor, kan er wel èèn worden. Dus na vorig jaar onze beste jonge duif te hebben gehaald bij familie de Groote uit Wieringerwerf nu onze beste jonge duif weer een opgehaalde, dit keer bij familie Geertsma. En we hebben misschien vijf jongen een keer moeten halen, maar ze zijn er allemaal nog. Deze Nydia nu vier weken op rij 3e 366 d. , 9e 558 d. 14e 470 d. en 14e 429 duiven. 

Moraal van het verhaal: Hadden we de duivin 13-620 niet te leen gegeven aan Youri, dan was er geen 18-772 en dus ook geen 20-476

En hadden we vorig jaar de 18-413 weg gedaan omdat ze wat schuwer is, dan was ze dit jaar niet bij de Asduiven op de fond en had ze geen 20-420 kunnen geven.

En had familie de Groote vorig jaar de 559 niet gemeld, dan was ze geen beste jonge duif van Nederland geweest. En had familie Geertsma de 420 niet doorgegeven dan hadden we niet de 3e beste jonge duif van de Friese Fondclub. 

Dus geef aub de duiven door, haal ze op, en bij gezondheid geef ze nog een kans. Denk ik opeens aan de 2e Olympiade duif van ons (Breanna) , die heb ik als jong vier keer gehaald bij Klaas Talen te meppel, koppel haar even zegt Klaas, dan is het volgend jaar een goede, ze is niet stom. En werd Breanna 2e Olympiade duif te Polen

 

Terug