Berichtdetails

VRIJDAG DE 16E SEPTEMBER
16-9-2022

Goedendag iedereen,

* U kunt van vandaag 16 September tot en met 5 oktober wel producten bestellen bestellen en betalen, maar ze worden pas verzonden vanaf 6 oktober. We hebben vakantie. Als u producten wilt komen halen, kan dat, bel dan even met mijn broer en of schoonzus  0521-382644 , maak een afspraak, en het komt goed. U kunt de producten contant afrekenen. 

* Broer Johan en zus Corrie met de dobberman Zeus verblijven in ons huis en verzorgen de duiven en maincoons

* De aanvraag voor Selectie ofwel het selecteren van uw duiven ( kwekers, vliegers, jongen, vitesse, midfond, dagfond, allround, marathon, Ochtendlossing Overnachting ofwel alles) is al in volle gang, houd er rekening mee dat tussen nu en 6 oktober dus geen afspraak gemaakt kan worden) . We hebben de laatste dagen het enorm druk gehad met liefhebbers die het nog graag voor onze vakantie gereed wilden hebben. Gisteren Ad Verhey en zonen, eergister Frits Jonker en Martin Schaap en Gerard Bolink uit Bathem, de dag ervoor Vader en zoon(Jacco) Vierhout en Henk van der Linde uit Zwartsluis en afgelopen maandag Sjaak van de Sande en Frank Neve uit Ijzendijke. En in de twee dagen daarvoor Hans Tap, Ronald van Vuren, Herman Konst en nog een aantal liefhebbers die niet bij naam willen worden genoemd . U kunt weer bellen na 6 oktober met 0521-382644 voor een afspraak, Petra gaat u inplannen.  Voor de Belgische liefhebbers 0031-521382644. Op dit ogenblik zijn er een aantal weekenden keuren in Duitsland gepland voor Belgie nog niet

Wat me van het hart moet is de extra betaling van 50 cent per ring als je er meer dan 100 neemt. De eerste 100 betaal je de gewone prijs per ring en bij iedere volgende 50 cent extra. Wij hebben 400 ringen besteld, ik geef veel jongen weg aan echte beginners of liefhebbers die niet mee kunnen komen ( late jongen van de vliegers meestal) maar we kweken ook graag wat extra om te kunnen selecteren en door de grote afvalrace met de roofvogels. Dus voor die 300 ringen extra moet ik naast de gewone prijs € 150 EXTRA betalen omdat het NPO bestuur en of besturen grote kosten maakt/ heeft gemaakt. Vorig jaar sponsorde ik een grandprix vlucht de kosten daarvan zijn € 2500 , dan zie op een poster je naam staan en zo nu en dan in het spoor der kampioenen. Eenmaal de vlucht gehad, verwacht je een telefoontje voor een persoonlijk gesprek, hoe de vlucht is verlopen, wie de winnaars zijn, en misschien een mondeling bedankje. Maar helaas kwam dat niet, gewoon helemaal niets. Op de voorjaarbeurs zie ik de voorzitter van het NPO aan komen lopen richting onze stand, ik een seconde dacht ik: Oh, leuk even een persoonlijk gesprekje van een paar minuten, maar nee, een boekwerk met gedeeltelijk overgenomen reportages vol fouten werd afgegeven aan Petra en hup weg was hij weer.                        Ik weet natuurlijk dat € 2500 voor hun niks voorstelt, maar voor een klein bedrijf als de onze is het veel geld. Dit voorjaar gaat de telefoon, de voorzitter NPO, of ik weer een vlucht wil sponseren........heb maar nee gezegd. 

Bij de vorige besturen werd ik regelmatig benaderd. Of ik de jeugd wilde onderhouden op de nationale dagen, of ik het woord wilde doen naar radio, tv en kranten als er slecht verlopen vluchten waren. En regelmatig kwamen er vragen van liefhebbers door naar mij    (die naar het NPO bestuur of Bureau gestuur waren) als ze niet een echt antwoordt hadden. Of als er hulp nodig was bij een liefhebber, vereniging, dierenambulance, dierenbescherming of bij beginnende "nieuwe Nederlanders" op weg te helpen in de Nederlandse duivensport. In de tijd van Maurice van der Kruk kreeg ik zeer regelmatig een telefoontje, soms een vraag, een opmerking of even vragen wat er speelt in duivenland. Ook in de tijd van de heren Buwalda en de Jong was dat zo. Maar nu is het dus anders, toen het bestuur aantrad stuurde ik felicitaties en een lijst met tips, aandacht punten en bood ik mijn hulp aan . Bij de onderlinge mail wisselingen tussen de bestuurders hadden ze mij vergeten er af te halen, ik kon dus mee lezen. Ze kenden me niet, of ja wel eens meegemaakt op een duiven avondje. Op geen van de punten is ooit gereageerd, en ik doe het kostenloos he, ik reed op eigen kosten regelmatig naar de Radio/TV studio`s dus het is niet zo dat het "hun" geld kost. Jos Voortman en ik hadden een idee om bij nieuwe Nederlanders                 (vluchtelingen) te gaan filmen en asielzoekers centra op zoek te gaan naar verhalen van gevluchte duivenmelkers, ook op dat idee kwam geen reactie en werd het maar in de ijskast gezet. Toen er mensen gezocht werden die opgeleid kunnen worden als doping controleurs melde ik me aan. Ik kreeg een maitje van het bureau dat ze niet op zoek waren naar iemand uit het noorden. Bij enig nadenken hadden ze misschien mij wel uitgekozen omdat ik bijna iedere liefhebber wel ken, waar naar te kijken op de hokken. Ik zal nooit ! iemand melden waar ik tijdens het selecteren zie dat er iets is gedaan, nooit ! Maar als controleur wordt je ergens heen gezonden en doe je gewoon je werk.

Ik vind dat er op het ogenblik zoveel fouten gemaakt worden door bestuurders, dat ze totaal niet weten wat er onder de melkers speelt, en dat er in berichtgeving, via mail of het spoor zoveel dingen anders zouden moeten ( om iedereen er bij te houden, ook de mensen die ouder zijn, geen internet hebben, niet goed kunnen lezen, de taal niet machtig zijn of geen spoor der kampioenen leest). 80% van de liefhebbers in ons land weet niet wie hun bestuurders zijn, weten niet dat er een Olympiade is geweest of er volgend jaar aan komt. Die 80% weet ook niets van Grandprix vluchten, niveaus zetten, poulen, nationale kampioenschappen etc. Vraag in uw eigen vereniging eens persoonlijk aan alle leden iets over bestuur, npo, olympiade, regels, hitte-plan, prestatie klassen, standaard klassen of wat te dragen als bestuurder op nationale of zelfs internationale ontmoetingen, 80% heeft geen idee.                                                          ach wat maak ik me weer druk om de duivensport... , niet doen, gewoon genieten op eigen hok, en genieten van het helpen van beginners, jeugd spelers of liefhebbers waar het niet zo lukt. Of ik naar de Olympiade ga in Nederland? NEE. Of ik een bon geef voor de NPO? NEE, misschien krijg ik nu ook wel een waarschuwing, het blijkt namelijk dat enkelen die al kregen van het bestuur ( je mag niet  teveel zeggen bleek bij die mensen) , voordeel heb ik dan, dat de bestuurders Gert Jan Beute niet kennen

Oh ja, de ringen van dit jaar 2022 waren zo slecht, ik had er diversen die eigenlijk niet gebruikt konden worden, toch maar gedaan, want ja, of je ooit andere krijgt is afwachten ( voor 50 cent boven op de gewone prijs), nu heb ik al twee duiven weg moeten doen omdat het plastic zo afgebrokkeld was dat er geen cijfers meer zichtbaar waren. Mijn eigen fout natuurlijk, ringen die 50 cent extra kosten , boven op de normale prijs, kunnen natuurlijk niet tegen een jaar weer en wind.

-------------------------------------------------------------

* Alle duiven zijn hier geselecteerd en zitten op hokken waar ze volgend seizoen gaan vliegen of kweken. In het weduwnaarshok zitten 30 doffers op de bakken, in het hok ernaast zitten 34 weduwduivinnen. In de kweekvoliere hebben we 48 broedbakken, maar daar wil ik niet meer dan 24/25 doffers op hebben. Op dit ogenblik zitten er nog een 10-tal te veel. Bij de kweekduivinnen het zelfde probleem, er zijn er te veel. Maar ja welke moeten er uit? als ze niet goed genoeg zijn, zijn ze al weg. Maar die er nu nog zijn, zijn allen geweldig van bouw en afstamming. Veel jaarling kwekers ( van 2021 dus) komen op de bakken. We hebben de over "vlieg" duiven in een deel van het DUMO hok, 33 stuks vliegduiven hebben we over na de selectie. Ofwel 33 die bruikbaar zijn, en eventueel ingezet kunnen worden naast de 64 stuks die nu op de vlieghokken zitten

Op het vlieghok zitten nu o.a de volgende ( oude) duiven

21-127 Odille met 19 prijzen op 19 x zetten          ( prestaties/aantal prijzen alleen over 2022)

21-130 Oliver met 14 prijzen op 16 x zetten ( doffer)

21-432 Orla Diva met 16 prijzen op 19 x zetten

21-503 Odelina H.H. met 16 prijzen op 18 x zetten

21-134 Octavian-Hecate met 14 prijzen op 17 x zetten ( doffer)

21-125 Opalina met 16 prijzen op 19 x zetten

21-115 Orianna met 14 prijzen op 16 x zetten

20-458 Navarro met 14 prijzen op 18 x zetten (doffer)

21-448 Odalys met 15 prijzen op 18 x zetten

21-142 Orlena-Hecate met 15 prijzen op 18 x zetten

21-437 Onika met 13 prijzen op 18 x zetten

21-160 Orla met 12 prijzen op 15 x zetten

21-133 Orestilla met 12 prijzen op 15 x zetten

19-501 Makayla met 11 prijzen op 15 x zetten

21-148 Odilian met 11 prijzen op 14 x zetten ( doffer)

21-019 Octavia-Hecate met 11 prijzen op 15 x zetten ( doffer)

21-445 Ostara met 12 prijzen op 17 x zetten

21-158 Ontario met 11 prijzen op 15 x zetten ( doffer)

21-117 Ocean met 11 prijzen op 16 x zetten

Bij de jonge garde van 2022 die dus gaan vliegen in 2023 zijn drie jonge duiven met twee eerste prijzen

22-413 Prince heeft twee eersten (doffer)

22-444 Pretty heeft twee eersten (duivin)

22-462 Passion-Hecate heeft twee eersten (doffer)

22-484 Perdana heeft 8 x prijs op 8 x zetten en was daarmee eerste Asduif jong

22-427 Painter heeft 7 x prijs op 8 x zetten

22-341 Pierre heeft 7 x prijs op 8 x zetten ( als onverduisterd kaal jong)

22-444 Pretty heeft 5 prijzen op 6 x mee waaronder twee eersten en 5e TT op laatste vlucht

en dan een groot aantal met 6 prijzen op 7 of 8 x zetten

Al met al een prachtige groep duiven voor het seizoen 2023. Op dit ogenblik hebben de duiven van 2022 geen staart of maar een deel van de staart. Na de laatste vlucht komen ze niet meer buiten en trek ik voorzichtig de staartpennen. ( de nog niet gegooide natuurlijk), het geeft de jongen een rui boost, er blijven dus geen oude pennen staan, en de forme kan gemakkelijk komen als jaarling.

Wat me opviel dit seizoen dat de onverduisterde jongen zo goed kwamen en belangrijker nog zo ongelofelijk ontwikkelen, wat een bodybuilders. De onverduisterde hebben de ring serie 8057 en de verduisterde de serie 4236.

Terug