Berichtdetails

WEER EEN SCHEMAATJE
12-3-2023

  U speelt met 12 doffers en 14 duivinnen. Het voer en schema is gelijk. 12 Doffers x 20 gram is 240 Gram, 14 duivinnen x 20 gram is 280 gram( even als voorbeeld, het beste is een weegschaaltje te gebruiken)

  • U krijgt hier het schema voor de programma speler, we gaan er hier van uit dat u dubbel weduwschap speelt dus met zowel de doffers als de duivinnen. Bent u meer een traditionele speler met doffers of duivinnen, dan is dit het schema voor het vliegende geslacht. De thuisblijvende partners hoeven natuurlijk niet dat vele en zware voer. De supplementen zijn wel gelijk.
  • U ziet in het schema dat er een begin datum gebruikt wordt van maandag 13 maart. Het is natuurlijk geen enkel probleem wanneer u later begint, iedere datum kan. De datum 13 maart is hier dus puur als leidraad genomen.

Advies: Maandag 13 Maart ( we gaan er vanuit dat de duiven op weduwschap staan, indien dit niet zo is, starten na het afzetten van de jongen). Beginnen met 14 dagen achter elkaar LTW door het drinkwater, iedere dag vers, de restanten gaan de volgende dag naar de jongen of kwekers. De L is van Luchtwegen, de T van Trainingslust en de W van Weerstand. Op maandag 27 Maart stoppen we even met de LTW, en gaan over op 6 dagen achter elkaar PIGEON BALANCE, dus van 27 tot en met 1 April krijgen de vliegers dit door het water. Pigeon Balance heeft in deze periode een zuiverende werking op het lichaam van de duif, achtergebleven afvalstoffen worden hierdoor zo veel mogelijk verwijderd. Maandag 13 Maart is ook de datum dat we beginnen met de duiven in conditie te krijgen, dus ze gaan naar buiten om te trainen.  In de periode van 13 maart tot en met 1 April geeft u de duiven Beyers Elite Enzymix Recup, dat is een lichte voeding met enzymen. Ze hebben geen jongen meer dus de Recup is een geweldige samenstelling om de duiven op gang te brengen en op vlieg gewicht.  Na 1 April  gaat er een deel Beyers premium weduwschap door ( 4 delen Recup en 1 deel weduwschap). De liefhebbers van de Beute korrelmix geven de zelfde grammen per duif per dag maar dan is het inclusief de korrelmix.

  • We beginnen met het vaste schema een week voor de eerste vlucht, dus de eerste keer in de container van de afdeling.

Zaterdag de dag van thuiskomst. Bij thuiskomst staat de waterbak gereed met daarin 2 ml PIGEON BALANCE per liter water. Wanneer de temperatuur boven de 25 graden is op zaterdag kunt u eerst ELECTROBOOST verstrekken en dan later die dag het vervangen door PIGEON BALANCE. In de voerbak staat Beyers premium weduwschap, en dat is hier volle bak. Bij binnenkomst ligt er wat snoepzaad in de broedbakken en krijgen ze een paar pinda’s per duif(Light Skin pinda’s). Als de vlucht zwaarder geweest is kunt u bij het scheiden der geslachten ze een SUPPORT CAPSULE opsteken, dat hoeft misschien op de Vitesse niet maar u oordeelt zelf of ze het kunnen gebruiken. Komen er duiven echt te laat of zelfs de andere dag(en) dan zeker een Support Capsule opsteken. Normaliter is de capsule binnen enkele uren opgenomen en kan het herstellen beginnen. Als de vlucht over grote afstand ging en hoge temperaturen en/of droge lucht, is het zeer verstandig de duiven op de dag van thuiskomst een druppel OOG en NEUS te geven in beide ogen en neusgaten.


Zondag. De dag na thuiskomst komen de duiven hier in de volière om een bad te nemen met BEUTE BADZOUT. Trainen hoeven ze van mij niet. Het is een rustdag voor u en de duiven. Op zondag zet ik in de ochtend het voer neer voor de gehele dag, zet het badje in de ochtend neer, pak het weer weg wanneer ze er mee klaar zijn (anders word het gebruikt als drinkbak). Op de korte vluchten krijgen ze Recup op de zondag, maar wanneer de midfond en eendaagse fond is begonnen is het op zondag gelijk de Beyers Weduwschap wat op het menu staat. De hoeveelheid voer wat ze krijgen is 35 gram per duif, over het voer zit  BEUTE LECITHINE OLIE met OLYMPIC MG MIX. Ik maak dat de avond van te voren reeds gereed, dan is het ingedroogd en eten ze het graag. Op de zondag hebben de duiven wederom PIGEON BALANCE door het drinkwater. Als er zondagavond nog restanten liggen van het voer pak ik het weg, maar meestal is het wel verdwenen..


Maandag. Na de ochtend training krijgen de duiven een half uurtje volle bak , ze mogen eten wat ze willen. Ik maak ongeveer 20 gram per duif gereed met Olympic MG mix en Lecithine olie. Op maandag voeren wij reeds Beyers Premium weduwschap bij zowel doffers als duivinnen. En ook op de Vitesse vluchten ( We zijn eigenlijk altijd bezig met de voorbereiding op de eendaagse fond vluchten) krijgen de duiven dus reeds weduwschap voer. Na de training in de ochtend kunnen ze daar naar eigen behoefte van eten. Ongeveer een half uurtje later pak ik alles weer weg, en gaat het eventuele restant naar de jonge duiven. Op maandag hebben de vliegers de gehele dag LTW door het drinkwater. Tussen de middag ( dus ergens tussen 12 en 13 uur) krijgen de duiven een mix van Snoepzaad, Hennep, Beute korrelmix en pinda’s. Ik pak een blik snoepzaad, een blik hennep en een blik Beute korrelmix, dus drie gelijke delen. En daar meng ik nog een hand Light Skin Pinda’s door. Van deze mix krijgen de duiven ongeveer een 5 gram per duif, ook op dinsdag en woensdag. Wederom zijn doffers en duivinnen hier gelijk. Op Maandag na de avond training krijgen de duiven wederom een volle bak Weduwschap voer met Olympic MG Mix aangeplakt met Lecithine olie maar nu wat ruimer dus een 30 gram per duif. Dat eten ze natuurlijk niet allemaal op, maar iedere duif kan eten wat hij of zij denkt nodig te hebben. Ze mogen er een half uur tot uur van eten, daarna pak ik het weg en gaat het naar de jonge duiven.
Dinsdag. Het voersysteem is gelijk aan de maandag met als enig verschil dat er geen Olympic MG over het voer zit, dus puur weduwschap voer. Maar de hoeveelheid is gelijk Door het drinkwater zit wederom de LTW, en wel vers aangemaakt. Het overschot van maandag wat nog in de drinkbakken staat geeft u maar aan de jonge duiven of de kwekers. Ook de dinsdag avond training en voeding is gelijk aan de maandag. Op de dinsdag krijgen alle vliegers hier de Beute YELLOW DROPS, in beide neusgaten één druppel.              De Yellow drops is een prachtig product om slijmen, snot en het Geel ( Trichomonas) grotendeels te verwijderen.


Woensdag. Op de woensdag krijgen de duiven wederom LTW door het drinkwater maar nu tezamen met BEVISOL. Na de ochtendtraining krijgen de duiven wederom een ruime hoeveelheid Beyers Premium Weduwschap d.w.z. uw aantal duiven x 20 gram afwegen en dat verstrekken na de training. En ook nu na een 30 a 45 minuten het restant weg pakken. Na de avond training van uw duiven krijgen ze weer een ruime bak voer van 30 gram per duif maar nu bestaat de mengeling uit 50% Weduwschap voer en 50% Beyers Elite Enzymix Energie. Ook ditmaal na een 30 a 45 minuten de restanten weg nemen van het hok. Zodra we eenmaal met de midfond en of eendaagse fond begonnen zijn geven we op woensdag en of donderdag de vliegploeg een Support Capsule en een Beconval pill .


Donderdag. Na de ochtend training krijgen de duiven 100% Beyers Elite Enzymix Energie en dan weer 20 gram per duif. Ook nu weer na een 30/45 minuten het restant wegpakken. Na de avond training krijgen de duiven wederom alleen 100% Beyers Elite Enzymix Energie en nu komt het, ze krijgen 40 gram per duif en pakt u het restant NIET weg, het blijft staan tot vrijdagochtend rond 10/11.00 uur.   Is het op donderdag avond reeds inmanden voor twee nachten korf, dan gaan ze de gehele donderdag niet naar buiten om te trainen, en word de gehele hoeveelheid voer van de donderdag in de ochtend reeds op het hok gezet en kunnen ze er van eten tot ze de mand in gaan. Op donderdag normaliter schoon water in de drinkbak of bij hoge tempareturen Electroboost door het drinkwater. Bij donderdag inmanden dus twee nachten korf krijgen ze eventueel nog een Support Capsule en een Beconval pill , ik doe dat dan tijdens het in de mand steken, ook geef ik ze graag een oog en neusdruppel in beide ogen en neusgaten vooral op warme dagen of een heel droge lucht.


Vrijdag. Is het op vrijdag inmanden met één nacht korf dan gaan de duiven op vrijdag niet naar buiten om te trainen. Het voer wat er nog stond van de donderdag avond mogen ze eten tot ongeveer 10/11.00 uur. Was het toch helemaal op, wat bijna niet voorkomt dan mogen ze nog een snoepzaad/hennep mix rond die tijd. Is het op vrijdag inzetten dan bij het inmanden een oog en neus druppel in beide ogen en neusgaten.

  • Advies: In de maand Maart/begin April een goede duivendokter bezoeken, duiven moeten voor dit systeem vanaf de eerste vlucht brandschoon zijn. Diverse doctoren adviseren in het voorseizoen een Enrofloxacine kuur te geven meestal Baytril van het merk Bayer of Orniflox van Avimedical ( Topetfarma) beide 25mg/ml of Kariflox 100mg/ml. Dit om luchtweg en of darm infecties te bestrijden. Het beste is dat toch in samenspraak met uw duivenarts te doen. Bij uw opmerking staat BS of Combikuur na de vlucht, dat kan zeker. Probeer eens Octaplan op zondag door het water( 1 dag), dan geen Pigeon Balance door het water. U kunt wel de Olympic MG Mix van zondag aanplakken met de Pigeon Balance dan geen Lecithine olie. Op uw vraag om medische begeleiding : Om de vier weken eens een Belgamagix geven is altijd goed en mochten er problemen met de “koppen” zijn dan op donderdag eens een zakje van de Weerd; Ornithose Speciaal of Belga Tai. Of beter nog even contact met uw duiven arts

Succes gewenst in 2023 en bij vragen stuur gerust een mailtje
Gert Jan Beute
 

Terug