Berichtdetails

REPORTAGE VAN EEN PAAR JAAR GELEDEN DEEL 1
27-11-2023

Gert Jan Beute

“Veel tekst, maar glashelder”

 

Wilhelminaoord, van oudsher een koloniedorp in de gemeente Westerveld en gelegen in de provincie Drenthe. Het ligt als het ware ten noordoosten van Steenwijk en vlak tegen de Friese grens tussen Noorwolde-Zuid en Frederiksoord. Hier, in deze schitterende omgeving moest ik zijn in de K.J. Blokstraat nummer 1 voor mijn bezoek aangaande dit verslag. De meeste onder ons die weten het wel, onze hoofdpersoon is een veelbesproken man in de duivensport. Hoe hij zich heeft weten te onderscheiden binnen de duivensport verdient respect. Zijn veelal uitgesproken mening is regelmatig al onderwerp op zich van het gesprek. Hij schreef een drie tal boeken en er werden zelfs films over hem gemaakt. Ja, het was zelfs Gert Jan die bij de grote Mike Tyson de duiven kon en mocht gaan beoordelen. Hij is een winnaarstype, en winnaars hebben nu eenmaal altijd gelijk. In zijn gedachten gaan telkens de woorden van, “willen is kunnen, en opgeven bestaat niet”. Maar buiten het voorgaande, hij is ook altijd en eeuwig bereid om zowel de jeugd en beginners te helpen en bij te staan binnen onze sport. Het is gewoon een gegeven, Gert Jan Beute is cum laude geslaagd voor en in zijn idealistische kweek- en selectietheorie. En daarom dan ook, we zochten hem voor u op en hopelijk heeft u, na het onderstaande allemaal gelezen te hebben net zo’n mooi, en uiterst fijn gevoel als ik had toen ik huiswaarts keerde na een mooie, geweldige duiven dag in het mooie Drentse Wilhelminaoord.

 

Ook hij heeft zowel voor- als tegenstanders

Het is een gegeven, kom je met je kop boven het maaiveld, dan zijn er die proberen hem af te hakken. Zo zeer zeker ook bij Beute. Persoonlijk heb ik nu al verschillende zaken meegemaakt met onze hoofdpersoon waar ik niet te diep op zal ingaan. Wel was telkens duidelijk, of hij had gelijk, of de tegenpartij werd stil….. Hij heeft van zijn hobby zijn beroep kunnen maken, en dat geeft toch enige jaloezie.

 

Maar ik zag iets, en toen werd ik stil Tijdens mijn bezoek kreeg ik iets onder ogen waar ik stil van werd. Ja inderdaad, ik (JH) werd er stil van, want ik ben persoonlijk niet snel stil te krijgen. Ik weet, op deze manier behoeft hij of wil hij niet op de voorgrond staan maar toch deel ik een gedeelte met wat ik te zien kreeg met u. En dit puur om aan te geven om met wat voor een persoon wij hier te maken hebben.

 

Na de nodige weken enkel maal alleen op bed doorgebracht te hebben ben ik nu de laatste week gelukkig weer wat mobieler. Vijf weken niet kunnen zitten maakt je leven een hel Gert Jan. Gisteren bleek dat ik gelukkig weer in de auto kon zitten. En het klinkt vreemd, maar vanaf dat moment dacht ik, met wat extra morfine gaat het me lukken, lukken om zoals afgesproken naar jullie te komen. Het klinkt misschien allemaal vreemd, maar je kunt en moet het vergelijken met een superfan die een concert moet missen van zijn idool. Op de één of andere manier sta jij zo hoog aangeschreven bij me en ben ik zo gefascineerd van jou als duivenfluisteraar/mens en verteller. Gewoon, hoe jij bent voor je medemens. Kort gezegd op zijn Brabant, “Ik ben helemaal kapot van jou en hang aan je lippen als je verteld”. Jou feeling en kijk op duiven heeft veel overeenkomsten met mijn gevoel voor duiven. Van jou kun je leren en vooral hoe je mijne maat …… probeert te helpen. Dat soort dingen siert jou zo als mens. Gert Jan, je bent gewoon een geweldige vent met een schitterend lieve partner. Jullie verdienen elkaar en daarom ben ik zo graag in jullie gezelschap. Misschien denk je wat een rare vent, maar wilde je zo even laten weten dat je belangrijk bent voor mij en voor vele anderen. Je bent gewoon echt een geweldig mens !!!

 

Het zal maar over je gezegd en geschreven worden. Ik denk persoonlijk dat de persoon in kwestie het bij het juiste heeft en dat vele zich bij hem aansluiten. Persoonlijk is hij voor mij een ware ambassadeur voor de Nederlandse duivensport.

 

Wat is jullie volledige naam? Onze namen zijn Petra Hansen en Gert Jan Beute en we vliegen in de combinatie Beute & Hansen.

 

Wat is jullie leeftijd?

Wij zijn beide van 1965, beide van oktober, dus op dit ogenblik (maart 2021) 55 jaar.

 

Wat is jullie beroep?

We hebben een bedrijf in voeding supplementen voor postduiven. De zaak is opgezet in 2005, de eerste jaren had Gert Jan het naast zijn baan bij Shell (Kassamedewerker op een tankstation). In Juli 2017 is hij daar na 29 jaar werkzaam te zijn geweest gestopt, omdat de eigen zaak te druk werd om er naast te doen. En wie is er niet blij wanneer hij van zijn hobby zijn beroep kan maken. Ik, Petra ben ook werkzaam in het bedrijf: Beute-Duivenproducten.nl ik doe hoofdzakelijk de administratie en ben natuurlijk het uithangbord van de zaak. Voorheen in Den Haag heb ik jaren een tweetal snackbars gehad en was ik tot ik naar Drenthe verhuisde werkzaam bij een praktijk voor fysio speciaal gericht op kinderen.

Na enkele vragen die ik ze gezamenlijk gesteld heb ga ik, en dit in goed overleg met de gastvrouw de vragen toch meer richten richting duivengoeroe Gert Jan Beute.

 

Beschrijf jezelf eens qua karakter?

Het karakter van ons beide is ongeveer gelijk, althans in grote lijnen. Beide nogal druk, praten gemakkelijk en veel. Gert Jan heeft als karakter eigenschappen dat hij altijd wil winnen, maar dan ook echt in alles. Natuurlijk vooral in de duivensport, maar ook met spelletjes maar ook, en dat is opvallend op de snelweg. Een auto die hem voorbij gaat kan hij in principe maar moeilijk verkroppen, hij zal ook daar altijd van proberen te winnen. Verder heeft hij als karaktertrek dat hij veel te aardig is, zegt moeilijk nee tegen mensen die hulp vragen in de duivensport maar ook in het gewone leven. Gaat daar redelijk in vaak op zijn bek trouwens, er word soms gebruik van gemaakt door verkeerde mensen. En hij heeft lange tenen, dat is ook een soort karaktertrek.

 

Wat voor soort liefhebber ben je?

Als ik dan praat in de ik vorm, dan ben ik een fanatieke liefhebber, die graag alles wil winnen van vitesse, midfond, eendaagse fond, jonge duiven en natour. Maar ook een liefhebber die “NIET” meer gaat voor kampioenschappen. Ik hou erg makkelijk een duif thuis als ik denk dat het niet “hoeft” Ik bedoel daarmee, duiven die aan de kop staan in een Asduif kampioenschap maar niet naar mijn zin zijn, blijven thuis. Ik speel nooit duiven om het bekertje van de Asduif, je gaat dan snel te ver door, nog 1 keer, nog 1 keer… dat doe ik niet. Ik ben een liefhebber van selectie, na de eerste ronde jongen bijvoorbeeld nu 2021, ben ik al weer aan het denken aan het volgende kweekseizoen 2021/2022. En misschien ben ik een soort liefhebber die liever met zijn duiven speelt dan schoonmaakt. En niet te vergeten ik ben een liefhebber met de grote letter L. Ik hou van mijn duiven, het zijn mijn vrienden, ik praat met ze, en ze houden van mij anders waren ze niet zo mak.

 

Krijg je hulp in de sport?

Ja ik krijg hulp van diverse mensen als ik het vraag. Natuurlijk wil Petra alles wel doen in en rond de hokken maar die heeft het druk genoeg met de zaak en het huis en niet te vergeten alle gasten, want dat is hier iedere dag raak. Mijn broer Johan maakt  regelmatig de hokken schoon. En dan hebben we Willem Heinhuis en Gerrit Vedder die helpen indien nodig. Maar als je in procenten rekent doen we  ( Petra en ik) een 70% zelf.

 

Hoe lang ben je in de sport en hoe ben je er ingekomen? 

Mijn vader Arnold Beute is begonnen in 1963/1964 en ik ben geboren in 1965, dus dan krijg je het met de gekende paplepel mee.        En omdat Arnold al in 1966 een topper was en in 1967 reeds bij de WHZB kampioenen, heb ik alles van dichtbij mee gemaakt.            Als kind ging ik mee naar alle groten in Nederland en België, ik kreeg echter steeds maar 1,2 of 3 duiven in de handen.                          Mijn vader zei: je moet weten hoe de besten voelen en er uit zien, niet troebel worden met het bekijken van matige duiven.                 Rond 1980 kwamen ernstige kwalen bij beide ouders (Arnold en Betty) en werden veel duiven weggegeven en bijna niet gespeeld.      In 1984 maakten mijn ouders een herstart en deed ik mee, vanaf 1986 kwam er steeds meer verzorging op mijn bord.                             In de jaren 1995/1999 was Arnold niet meer in staat om de duiven te verzorgen en deed ik het zelf. Arnold Beute overleed op 8 mei 1999.

 

Noem eens wat eerdere successen?

Dat is echt te veel om op te noemen, als je het hok Beute bekijkt vanaf 1964 dan praat je over 56 jaar duivensport en hebben we alles gewonnen. Ik heb uitslagen gezien van mijn ouders (want ook moeder Betty was fanatiek) die ongelofelijk waren. Een hele aparte was op een eendaagse fond vlucht in de begin jaren 70 volgens mij. Vader Beute had reeds een aantal duiven thuis, reed terug naar de zaak in Meppel (20 km) en dat er liefhebbers daar in de stad zeiden; Beute; je moet naar huis ze kunnen nu komen he… en dat hij een flink deel al thuis had.. toen kon dat nog, hij had Klakken en een grote voorsprong van kennis over voeding en voeren, de meeste liefhebbers hadden nog ……duiven en kippenvoer.

Na enig aandringen krijg ik Gert Jan zover dat hij mij, vanaf de tijd van na het overlijden van vader Arnold, als ik vanaf die tijd reken hij mij toch verschillende zeer aansprekende successen boventafel haal.

Terug