Berichtdetails

03-02-2024
3-2-2024

Goedendag Sportvrienden,


Zoals velen van jullie weten hebben we in een deel van het jonge duivenhok oud stro liggen, een deel daarvan zal 4/5 jaar oud zijn.   Ieder jaar gebruiken we een deel van dat oude stro om in de broedschalen te leggen. En zoals vandaag heb ik net weer een paar handen vol in het hok en de broedbakken gelegd. Het stro wat nu nog in het jonge duiven hok ligt zal zo’n 25 cm dik zijn. Daar worden de jongen straks op gespeend. Het milieu wat in dit stro huist is geweldig, de ouders en grootouders van de te spenen jongen zijn daar ook in opgegroeid. Zodra de gespeende jongen naar buiten in de volière gaan wordt een deel van het stro ververst. Het nieuwe stro gemengd en dat zal het milieu van het oude weer aannemen. Om de paar weken wordt het stro opgeschud , de troep er onder weg gehaald en weer teruggelegd. En dat blijft dus weer liggen voor de jongen van 2025. Het gehele seizoen 2024 zullen de jongen er in verkeren, nestelen en hun immuunsysteem versterken .
Zodra de jongen gespeend worden krijgen ze gelijk een vaccinatie tegen het Paramixo en Rota virus( de zelfde dag van het spenen).     Zes weken later volgt de tweede vaccinatie door de dierenarts tegen het Paramixo virus. Tegen paratyfus enten we nooit , ook tegen het pokken virus nooit ( of de dierenarts moet een combivaccinatie gebruiken). Op dit ogenblik groeien alle 60 jongen die bij de 30 vliegkoppels liggen goed op. Vandaag zaterdag hebben ze LTW door het drinkwater. Donderdag en vrijdag hadden de duiven olympic MG mix over het voer, ditmaal aangeplakt met een restant colicontrol wat van vorig seizoen nog in het flesje zat.

Sinds we dit doen , ongeveer 15 jaar, hebben we nooit geen ziekte onder de jongen gehad, ook niet onder de ouden trouwens. Coli, virussen, salmonella, pokken, one eye cold, of wat dan ook zien we hier nooit. De enkele vreemde jongen die we er bij krijgen zetten we er gewoon tussen en ook daar nooit één afvaller. Er zijn in het verleden regelmatig bedenkingen geweest bij de methode die we gebruiken. Of het nu met het uitlichten van jongen was in de jaren 70 en 80. Het lichtsysteem wat we nu gebruiken bij de jongen ( met steeds 15 minuten meer). Het staarten trekken na de laatste vlucht bij de jongen. Het geven van zo'n 5 a 10 gram hennep per dag. Het gewoon de hele dag in en uitlopen bij de weduwduivinnen tijdens het seizoen. Bezoekers gewoon tijdens het seizoen mee de hokken in nemen. Het dierlijk eiwit gebruik wat we al een 30 jaar doen. Het ramen wassen bij de weduwnaars. De motivatie kistjes(broedholen). Het duivinnen wegnemen en de doffers de jongen laten grootbrengen. Het zelf pokken op de hokken brengen in September. Overal waren we hier de eerste mee of de eersten die het vertelden. En bij al deze zaken was iedereen het met ons oneens. Maar na enkele jaren deed half Nederland het. Iemand zoals mij die alles eerlijk verteld word voor gek verklaard of niet gelooft. Zelfs als het gaat over plus en min ogen, korte armen of lange armen, ZLU types die ik goed keur en velen ze helemaal niks vinden. In alles( tot nu toe) kreeg ik gelijk en volgers. Van kwaadkijkers, nacht ogen, Zot-duiven , altijd eerst : Nee, Kan niet, moet niet, is niet etc. Maar Gert Jan had aan het eind altijd gelijk. :) (Smile) 

Terug