Berichtdetails

MAANDAG 5 FEBRUARI
5-2-2024

Goedendag iedereen, ( Niets uit deze onderstaande tekst mag zonder toestemming geplaatst worden op andere pagina's) 

Nog een viertal weken tot de grootste en drukste duivenbeurs van ons land en de Benelux "de VOORJAARBEURS te HOUTEN" we gaan er wederom een gezellige beurs van maken. We hebben er een grote stand op onze vaste plek. ! Met natuurlijk de speciale beursaanbiedingen.

De programma spelers hebben bijna allemaal jongen of de duiven in ieder geval samen gezet, de fondspelers hebben nog even. Het is nu de tijd om uw marathon duiven eens te laten keuren/selecteren en te koppelen op papier. U kunt nog tot 1 Maart een afspraak maken, u neemt dan contact op met 0521-382644 en zoekt samen met Petra naar een datum en tijd om bij ons aan te komen met uw duiven. Dat kunnen kwekers, vliegers of late jongen zijn. Iedere duif komt op papier met beoordeling en eind cijfer en koppeladvies. Twee zien meer dan één, en liefhebbers zijn soms bedrijfsblind op eigen hok. Dat wil zeggen, u ziet door de bomen het bos niet meer, of hebt duiven aangeschaft en wil graag eens weten wat ik er van denk.

Er zijn liefhebbers( en dat is normaal) die heel zwijgzaam zijn tijdens de beoordeling, ik bedoel dat ze niet zeggen waar een duif gekocht is of wat de prestaties zijn. Er zijn ook tegenovergestelde liefhebbers die juist alles in geuren en kleuren vertellen voor ik de duif in handen krijg. En ik zal u zeggen; "Dat heeft geen enkele invloed" , geen enkele !!. Ik bekijk en beoordeel een duif altijd het zelfde ongeacht ras, liefhebber en of aankoopprijs. Het kan dus best voorkomen dat ik de duivin of doffer van uw beste kweekkoppel een laag cijfer geef, dan komt er reactie, altijd. Ik verschiet er niet van hoor, ik zeg altijd na de keuring;  "Welke duif(partner) stond op die duif (met dat lage cijfer) van dat goede kweekkoppel? ", dan wijst men een duif aan... en dat is altijd een 8 met wat "extra's" 

Vrijdag de 16e februari mag ik een jaarlingen keuring doen te Hapert, de club daar bestaat 100 jaar, een grote eer om daar dan die avond te mogen keuren. De leden nemen jaarlingen mee, dus duiven van 2023 die het afgelopen jaar gevlogen hebben en ook in 2024 gaan spelen. Aan mij dan per duif iets te vertellen wat ik voel, zie en vooral verwacht van de toekomst.

Het zal moeilijk worden, bijna onmogelijk begreep ik enkele weken geleden uit het verhaal ( vrienden van de verre) van Michel Verweij. De handkeurders kijken minuten lang in de ogen, als ze er al aan toekomen want de beste duiven worden gelijk weer in het kooitje gedrukt met misschien wel de woorden; "Dit is niks" of "dit kan niks worden"  Ik had dat stuk met verwondering gelezen en velen met mij, er stond niet bij wie de keurder was, niet hoeveel duiven er als jaarling gespeelt waren op de marathon en niet welke op beide aangewezen vluchten prijs gewonnen hadden, laat staan mee geweest. Ook niets over eventuele andere duiven met een goed cijfer die geen twee keer prijs hadden maar wel één keer vroeg. Mijn reactie werd niet geplaatst in het spoor der kampioenen, omdat de heer Gerrit Knol geen columnisten tegen elkaar wilde uitspelen. Michel mocht wel zijn mening geven, ik niet. In mijn reactie bood ik de heer Verweij aan om zijn jaarlingen gratis te komen keuren(Allemaal) en dat we dat dan drie seizoenen gingen bijhouden voor de lezers van het spoor. Maar zoals verwacht kwam er geen reactie. Dat is eigenlijk altijd zo, negatieve berichten over handkeuring plaatsen op facebook of in dagboeken en dan bij mijn aanbod om aan te komen niet thuis geven. Iemand vroeg laatst eens of je ook betaald wordt voor columns die je schrijft en die geplaatst worden? Over anderen weet ik het niet, maar ik wil niet betaald worden, heb altijd gratis geschreven en blijf dat doen Op de mooie site van Michel Verweij staan stambomen en foto's van de beste duiven, prachtig om te zien. En dat alle goede vliegers precies de geslacht-prestatie-overspringende stambomen hebben en dat iedere top duif uit een ouder komt met een plus oog , dat die theorie van mij klopt kan hij dus zien bij zijn eigen duiven.

Groetjes en geniet van uw duiven.

Terug