Berichtdetails

VRIJDAG 9 FEBRUARI 2024
9-2-2024

Goedenmorgen iedereen,

Er zal vast iemand op terug komen in zijn blog, maar ik zeg het toch. De 30 koppels vliegers waarvan de meeste jaarling zitten op grote jongen,60 stuks. Bij het bekijken van de eitjes half januari bleek alles bevrucht, meer dan de helft van de koppels kregen eieren ondergeschoven van de kwekers. Op dit ogenblik liggen er dus 60 jongen in het vlieghok en nog een 30 in het kweekhok. De kwekers waar de eieren van weggepakt zijn hadden zeer snel weer eieren ( in de toch koude periode en in open voliere). 

Toen Ontario 21-158 naar de Olympiade te Maastricht ging, zat zijn duivin Odille 21-127 net een dag te broeden op de tweede ronde eitjes. Op woensdag ochtend ging Ontario naar het verzamelpunt te Boxmeer en kwam pas zondagavond laat terug, of de 127 vier dagen alleen zou blijven zitten wist ik niet, ik ging er niet van uit en ruilde hun eitjes dus met een ander koppel. Maar goed ook, want zondagavond was ze er toch afgestapt en waren de eieren koud. Toen ze haar doffer terug kreeg en ik de koude eitjes(van een ander koppel dus) weg pakte was het op maandagochtend gelijk feest, hij liep achter haar aan of er niets was gebeurt, en op de 5e februari had ze alweer haar eerste ei (van de derde ronde dus). Als het goed afloopt heb ik dus straks 6 jongen van dit koppel in vrij korte tijd.

Nog even terug naar het koppelen van de vliegers op eerste kerstdag, 30 broedbakken voor 30 koppels en driekwart van de doffers zijn jaarling. De 30 duivinnen er bij en de laatste had op 5 januari het eerste ei (1 t/m 5 januari alle koppels). Natuurlijk lees ik dat het bij diverse liefhebbers wat minder ging of minder makkelijk. Maar hier ging het dus vlekkeloos. De 22-402 "Trumpie" hoort in bak 21 maar hij had ook zijn zinnen gezet op de bak 17 er naast van 23-039. Dat heb je als liefhebber ruim voor het koppelen natuurlijk gezien, dus hield ik er rekening mee met koppelen. Tot de jongen van beide koppels geringd waren zat steeds één koppel opgesloten tijdens de avond en nacht.

Bij de kwekers ging het ook perfect, ze waren natuurlijk een keer voorgekoppeld, dan gaat het zowiezo makkelijker. De eerste twee dagen heb ik steeds enkele los gelaten, op de derde dag waren alle bakken open. Tegen ongeveer 18.00 uur ging ik dan weer het hok binnen en sloot alle koppels op, en in de ochtend tegen 09.00 uur mochten ze weer uit en in de voliere. Als je er tijd voor neemt en ze zijn gezond gaat alles vanzelf.

PS Hier gewoon stenen broedschalen met tabakstelen, en op diverse plaatsen staat een broedkistje in de bak. Ook heb ik bij enkele koppels twee of zelfs drie broedschalen op elkaar gezet, om iedere bak uniek te maken voor herkenning.Ik wil geen plastic troep als broedschalen, ik hou niet van matjes, geen kranten in de schaal ,en genoeg nestmateriaal ! Als een koppel niet zelf het nestmateriaal versleept doe ik het ! ieder koppel hoort op veel nestmateriaal

Terug