Columns en artikelen Gert Jan Beute
Column 'Oud nieuwtje: Het gaat hoofdzakelijk om goede duiven!'
18-6-2010
Op de beurs (2009) had ik zeer interessante gesprekken met topspelers over hun nieuwe aankopen, iedereen was nu al weer druk bezig met het aanschaffen van het allerbeste wat te krijgen is voor hun kweekhok. Dat is een groot verschil tussen de absolute top, de net onder de top spelers en de “duivenhouders”. Toppers praten onderling over topduiven, top-voeding en het verbeteren van hun methode, daarentegen praten sommige duivenhouders over ziekten, doping, fraude en afgunst..
Goede duiven heb ik gezien o.a. Peter Colijn en Mike Ganus te Nieuwendijk (vlak bij Dordrecht en Werkendam). Wat een ongelofelijke kwaliteit mocht ik op hun hokken bekijken, Peter Colijn had de kwekers in de mand gestopt voor mijn bezoek, stuk voor stuk mocht ik ze bekijken, mijn menig er over zeggen en kweekadvies geven.
Wat zat er? Toppers van de bovenste plank, allen kinderen uit nationale Asduiven, supervliegers of de toppers zelf.
De beste 5 doffers vond ik de Jackpot 760, Sun Raider 691, Challenger 767, v. Zon 268 en Darling 702.
De top 6 duivinnen waren voor mij: Flying Queen 1198, Daughter Creator 1033, Marilyn 950, Cinderella 785, Wout 728 en Wout 729 (de laatste twee rechtstreeksen van Wout Spierings), verder zat er een vliegduivin van 2007 die reeds een 5e en een 3e NPO won…naar de kweek in 2009, onmiddellijk.
De beroemde A.S vertelde het al eerder hè, toppers spelen al super maar zijn steeds op zoek naar nog betere duiven, soms worden ze voor grote kapitalen aangekocht, maar ze gaan voor het beste en dat zijn soms de duurste.. (soms ook niet).
Kenji Schmitt de jonge god uit Averbode (België) , kocht laatst nog de stamvader Old Blue op de verkoop van Kris Cleirbaut, en Kenji is Eén van de jongste toppers van België, maar hij doet het goed; Investeren in de toekomst, investeren in super duiven !
Ook wij zijn op zoek naar de besten (voor onze portemonnee dan), door mijn contacten krijg ik wel eens een goede tip en probeer die tip altijd te volgen…
Ik zal u een paar tips voor de toekomst geven: Chè van Eijerkamp (de Kleine Dirk van de toekomst), Bulldozer van Gerard en Bas Verkerk, Ali (Mohamed Ali) van Fincken-Rempackis en Okidoki van Arie Dijkstra. Als u geld over heeft, dit niet op een IJslandse bank wil zetten, investeer dan in nazaten van deze nieuwe generatie superduiven…
Nog èèn wereldtip voor uw toekomst... Heremans-Ceusters duiven
Ik kom de laatste tijd bij veel liefhebbers op de hokken waaronder hele bekenden maar ook bij hokken die nog niet zo goed spelen met hun duiven maar dit wel willen.
Het begint bij die minder spelende hokken ook met goede duiven, ze hebben vaak het kweekhok vol met “vasthouders” , naamduiven en stamboomduiven maar de kwaliteit is abominabel slecht. Hier krijg ik dan al die duiven stuk voor stuk in de handen, zeg wat ik er van denk, en welke duiven zouden mogen blijven. Liefhebbers die dit de eerste keer laten doen zijn vaak 50% van hun duiven kwijt, maar het overzicht word natuurlijk vele malen beter, en de kosten vele malen lager.
Daarna gaan we van de overgebleven duiven koppeltjes maken op bouw, oogkleur en afstamming, maar alleen van de duiven die een goede beoordeling krijgen, de rest koppel ik niet.
Liefhebbers die dit laten doen door mij of iemand anders (veel betere), gaan het eerste jaar minder jongen kweken, maar…alleen uit de besten. Hun verliezen met de jonge duiven is veel minder omdat ze alleen kweken uit de besten, hun prestaties met de jongen en later met de jaarlingen is veel beter omdat ze alleen kweken uit de besten !!
Is het een garantie wanneer ik duiven koppel het goed komt? NEE ! natuurlijk niet, ik kan niets doen aan de verzorging, geluk, gezondheid, voeding, kennis etc etc, vooral het woordje geluk, maar èèn ding is wel zeker: het is overzichtelijker en de kans op goede duiven is aanzienlijk toegenomen, als het 100% zou zijn had ik zelf 5 kweekkoppels i.p.v. 25.
Nogmaals over goede duiven gesproken, op gezellige avonden die ik heb in het land kom ik soms een super duif tegen, soms een heel goed jong die als jaarling tegen gaat vallen, maar soms een topper in de dop die als jong tegen is gevallen.
Liefhebbers willen niet graag horen dat ik het een goede duif vind als jong maar slecht in de hand waardoor hij bijna altijd als oude tegen gaat vallen, ze maken dan veel stennis op zo’n avond en op de avonden er na in de club met een biertje in de hand.
Zo had ik laatst nog een zeer goede jonge duif in handen , ik vertelde dat het een super jonge duif was maar dat hij zo slecht van bouw en pluim was dat hij het waarschijnlijk als oude duif moeilijk gat krijgen, zo’n liefhebber is dan boos, aan Beute deugd niets meer, waardeloze vent die Beute, die geef je zelfs geen hand meer als je hem tegen komt.
Nee, het is niet altijd makkelijk haha, het is net een tentoonstelling, als je 92,5 geeft ben je de beste keurmeester en vragen ze je volgend jaar weer, geef je lage cijfers dan ben je een waardeloze vent.
Bij echte toppers daarentegen gaat het heel anders, die geven je hun beste jonge duif in handen en zeggen dan; ik denk niet dat hij het als jaarling zo doet, ik heb betere voor de toekomst!