Columns en artikelen Gert Jan Beute

Column 'De trein naar succes: Perron 3'

23-10-2010

Perron 3 is voor mij wederom één de belangrijkste zaken in de duivensport namelijk: de methode. De 'methode' is een heel breed begrip, voor mij is dat het spel met licht en donker, het trainen, de voeding, de spelwijze, de koppeldata, alles dus eigenlijk. Perron 3 zal dus waarschijnlijk een langere column worden dan de vorige over het hok en klimaat.

We beginnen Perron 3 maar in de ruitijd (nu dus oktober 2010). Waarom eigenlijk? U zult misschien denken wat heeft de rui nu met de methode van volgend jaar te maken…eigenlijk alles. Als uw duiven goed door de rui komen, komen ze beter op eieren, krijgen ze gezondere en betere jongen, komen ze makkelijker in forme en pakt u meer kopprijzen. De spreuk: “In de ruitijd worden de kampioenen gemaakt” is dus 100% waarheid. Mensen die hun duiven nu verwaarlozen of maar gewoon aan hun lot overlaten komen zichzelf tegen volgend jaar tijdens de vluchten. En laat u in de winter niets wijs maken door die betweters die zeggen: je hebt winterforme, het gaat niets worden tijdens het vluchten... Winter forme bestaat niet, winter gezondheid wel.

Maar weer terug naar nu “de ruitijd”, in deze periode moet u uw duiven juist wat extra geven, alles wat u nog heeft van het vliegseizoen geeft u nu lekker door in de ruitijd, geef uw duiven maar snoepzaad door het voer, Omega 3, 6, 9 korrels en of Versele Laga korrels, geef uw duiven maar het restant van de hennep, pinda’s of fondvoer (Super energie, HE 4000 o.i.d.) gewoon alles door elkaar en dan 1 keer per dag voeren.

Natuurlijk zijn er liefhebbers die in de ruitijd veel gerst geven of langere tijd zuivering en er zijn zelfs mensen die hun duiven kippenvoer geven. Maar ik kan u vertellen, dat doet de kampioen niet, en U wilt graag kampioen worden, U wilt graag in die trein springen die langs komt razen dus geen gerst, geen kippenvoer maar voer van extra klasse tot en met de laatste slagpen, die moet volgroeid zijn voordat u krap voeren gaat.

In deze ruitijd is het ook zeer belangrijk dat uw duiven wat extra vitamine en dierlijk eiwit krijgen, laat u niets wijsmaken door de nee-schudders, ofwel ze snappen het niet, ofwel ze zijn oud en weten de moderne systemen niet ofwel ze jokken. Ik ken liefhebbers die nee schudden en onderhands toch bij de dierenarts of hun voerhandel een potje of flesje rui-vitaminen mee nemen. Zorg naast het goede voer voor 2 x per week wat extra dierlijk eiwit (Herstel-Power) en wat vitaminen over het voer (Beute-Sport of van een ander merk, maakt niet zoveel uit, als u maar wat geeft).

Verder in de ruitijd natuurlijk 2 a 3 x per week een bad ter beschikking stellen aan uw duiven, er hoeft niet iedere keer badzout door hoor, gewoon kraanwater is ook prima als ze maar een badje krijgen.
Wanneer u namelijk te weinig bad geeft aan uw duiven kunnen er vierkante slagpennen ontstaan (de eerste vier slagpennen zijn dan zeer scherp aangesneden, bijna vierkant dus). Deze pennen zie je toch nog heel veel, natuurlijk weet ik dat ze ook kunnen ontstaan door een karige voermengeling en of slechte gezondheid, maar feit is dat je deze vierkante slagpennen bij topspelers nooit ziet...

En daar wilt u heen toch? U wilt kampioen worden, u pakt de trein naar succes, en daar horen geen vierkante slagpennen bij. Dus twee keer per week een badje en verwennen in plaats van verwaarlozen.

De ruitijd (nu oktober 2010) is natuurlijk ook de tijd dat u uw duiven tegen luis behandeld, topspelers hebben geen luis bij hun duiven, luizen irriteren de duiven, dus komen ze bij topspelers bijna nooit voor. Ziet een kampioen ze toch dan druppelt hij de duiven tegen luis. En dan zijn die lange luisjes niet zo heel erg hoor, maar hou maar eens een witpen tegen het licht, ziet u dan van die peperkorreltjes tegen de schacht aan zitten dan is het mis, bij topspelers vind je die niet (althans niet lang, hij behandeld gelijk). Dus druppelen in oktober en nogmaals in februari en uw duiven zijn 12 maanden per jaar luisvrij.

In de ruitijd (nu dus) is het ook tijd om te enten tegen paramixo, u heeft dan tijdens de kweek en het voorjaar niets meer met het enten te maken, nu vast doen dus! Als u tegen paratyfus wil enten kan dat natuurlijk ook nu maar zorg dat er even een week of drie tussen beide entingen zit. En ent u tegen beide problemen doe dan eerst die tegen paratyfus en dan pas die tegen paramixo. Waarom? Als u eind november de duiven samen zou zetten voor de winterkweek is het beter dat er wat meer tijd zit tussen enten paratyfus en koppelen. Koppelen en er vlak voor enten tegen paramixo kan veel minder kwaad. En wilt u de trein naar succes pakken, enten is daarin heel belangrijk dus doen, en niet alleen de vliegers hè... ook de kwekers, late jongen en voedsterduiven.

Volgende week gaan we verder met Perron 3.

Terug