Columns en artikelen Gert Jan Beute

Column 'De trein naar succes: Perron 3 (deel 2)'

29-10-2010

We gaan weer verder met waar we gebleven zijn, op Perron 3 dus. We hebben het gehad over de ruiperiode, voeding, bad, enten en de luisdruppels. Ondertijd dat u met de rui bezig bent is het natuurlijk ook al tijd om na te denken over de kweek en of vliegkoppels. Welke duiven gaan we tegen en waar kweken we wat extra van, in principe kweekt een kampioen uit alle duiven omdat hij overal vertrouwen in heeft, was dit niet het geval dan zat de duif niet meer op zijn hok. Duiven die uw waardering krijgen, zijn dus goed genoeg voor u en dus ook goed genoeg om uit kweken (anders niet aanhouden).

Nu zijn daarop natuurlijk enkele uitzonderingen, soms heb je een redelijke tot goede vitesseduif die foutjes in de bouw heeft maar toch goed elkaar zetten speelt op de korte afstanden door zijn wilskracht, hieruit zou je kunnen besluiten niet te kweken als je meer afstand gaat spelen in de toekomst. Of een andere uitzondering (bij mij thuis) is dat ik niet kweek uit mijn 5 fondduiven, deze krijgen andere eitjes, omdat ik niet meer dan 5 fondduiven wil hebben. Op het kweekhok vind ik dat alleen perfecte duiven thuishoren, gezond natuurlijk, een 8 van bouw en misschien ook nog wel goed gevlogen. Heeft u een goede vlieger (maar dan een echte) met een foutje, koppel deze dan aan een 8,5 om hem zo goed mogelijk te compenseren.

In november of nu eind oktober gaan de kampioenen van de toekomst hun duiven even voor koppelen, dat wil zeggen dat ze een dag of twee worden opgesloten in hun toekomstige woonstee. De partners kunnen dan vast aan elkaar wennen wat de koppeling vergemakkelijkt. De mensen die in de trein naar Succes springen en vroeg willen koppelen hebben hun duiven al geruime tijd (de week na de laatste vlucht) op de bakken zitten, de doffers als de duivinnen zitten dus al op hun nieuwe hok/afdeling. Dit voorkoppelen kunt u natuurlijk twee keer doen, iedere voorbereiding nu, werpt zijn vruchten af straks!
Rond 15 november brengt u nog even een bezoek aan de duivendokter, we hebben een aantal hele goede in ons land dus er is bij èèn van die mannen wel een plekje vrij. Geeft de dokter zijn akkoord dan worden de duiven gekoppeld rond 5 december. Vanaf ongeveer 15/20 november gaat u bijlichten van 07.00 uur tot ongeveer 20.00 uur. De kwekers mogen best van 05/23.00 uur, aangezien we daar niet mee spelen en dus geen problemen hebben met hun vroeg invallende rui.

Bij ons is de koppeldatum dus rond 5 december, dat kan 1 of 2 dagen verschillen omdat ik ook nog gewoon werk natuurlijk. De duiven zijn van te voren aan elkaar voorgesteld dus de koppeling zal in principe goed verlopen. In de dagen dat u de lichten aan doet (ook overdag) gaat u ook overschakelen van de rui/variatie mengeling naar de kweekmengeling. Nu moet ik wel zeggen dat ieder heel goed duivenvoer erk prima kwaliteit op de markt brengt dus u zou ook gewoon zeer goed vlieg of weduwschap voer kunnen gebruiken, maar heeft u de keuze neem dan een goede zak kweek (met ruim plantaardige eiwitten en klein zaad).

De koppels worden allemaal even opgesloten, zelfs de koppels die al 5 jaar samen zijn, aan de ene kant om vreemdbevruching bij die hitsige dames te voorkomen en aan de andere kant om de rest van de duiven niet te verstoren. Wanneer het na een paar uurtjes rustig is op het hok begin ik reeds met loslaten, maar let op, alleen bij die duiven die zelf aangeven zich super te voelen. En ik begin steeds met nieuwe koppels, die mogen als eerste, de oude bewezen koppels kunnen wel even wachten (dus in andere volgorde dan bij de meeste liefhebbers).

In een periode van zo’n drie dagen heb ik dan alle koppels wel èèn of meerdere malen los gehad, hierna laat ik alle duiven los. Let wel op, elk jaar zijn er duiven die terug naar hun eigen partner willen, laat die koppels niet gelijk los. Neem een paar dagen extra de tijd om die koppels te laten wennen. Wanneer het helemaal niet wil, neemt u èèn of meerdere duiven van het hok. U wilt de nieuwe koppeling doorvoeren en u bent de baas.

In de broedbakken staan gelijk vanaf de koppeling reeds de broedschalen, een kampioen heeft ze mooi schoongemaakt na de laatste vlucht dus ze kunnen er op 5 december weer prima schoon en droog weer in. Onze koppels hebben in hun broedbak nog een klein broedkistje staan. Duiven zijn van nature holenbroeders dus zo’n donker hokje vinden ze prima. Voordeel heeft het ook weer dat andere duiven (de buurman) er niet zo makkelijk in kan, de eieren blijven dus heel. Heeft u geen broedhol voor iedere bak zet dan de andere schalen op een verhoging, de eventuele vechtpartijen zullen dan voor in plaats van op de nestschaal gebeuren.

Volgende week gaan we weer verder met Perron 3 deel 3.

Terug