Columns en artikelen

OP DE WAGEN
6-5-2011

Er zijn twee officiële vluchten geweest hier in afdeling Friesland, dus het spel zit op de wagen. De verliezen zijn nul. Op de twee africhtingvluchten waren wat duiven weg of even tijdelijk ondergedoken bij andere liefhebbers, maar ook deze zijn zo’n beetje overal terug gekomen hoorde ik. Hoe het in andere afdelingen is weet ik nog niet precies. In afdeling 9 en 10 waren nog al wat duiven weg op zaterdag 2 April, maar ook daar kwamen ze goed na begreep ik.

Vorige week had ik een column gemaakt speciaal voor de kleine hokken, beginners en of herintreders. Deze column was een mega succes, ik kreeg de laatste week toch zo’n 20 reacties. Waar ik ook reactie op kreeg was op het stukje over vriendschap, dat had ik ook wel verwacht trouwens. Maar het is echt zo, duivenmelkers zijn in grote getale profiteurs, stiekemerds, slijmballen en jokkebrokken. Het zouden zo politici en of ambtenaren kunnen zijn. Ik kan u echt wel 50 voorvallen vertellen, uw haren in de nek zullen recht op gaan staan, maar het zal u ook allemaal bekend voorkomen. Ik zal u één klein voorbeeldje noemen: Ik had een prachtige verzameling koerier Films, ik had ze allemaal (ongeveer 80), vrienden wilden ze even lenen, komen zo weer terug, ik heb er nu nog geen tien meer (10). Zelfs op mijn site gezet, breng mijn films even retour, nog niet eentje is aan komen waaien. Natuurlijk is het mijn eigen fout, ik heb ze uitgeleend, maar dat moet toch kunnen denk je... aan vrienden? Nog één klein voorbeeldje : Ik was aan het selecteren in het kweekhok (jaar of tien geleden), de ouderen van 8 jaar en ouder had ik in een mand staan, een vriend kwam toevallig aan. Kan ik er niet eentje lenen was zijn vraag. Ik zei, neem de gehele mand maar mee, kweek er een jaar uit en breng ze terug. Na twee jaar sprak ik hem in zijn club (gezellige avond), en vroeg hem hoe zit het met mijn duiven? Zijn antwoord: ik heb er nog twee, enkele weer uitgeleend, twee verkocht en enkele doodgeslagen….. Tja, dat zijn vrienden waar je overal mee heen reed om duiven te kopen (hij had zelf geen auto), je oude bewezen kwekers uitlenen en dan foetsie. Vrienden zijn vrienden, ook al zie je ze niet regelmatig, maar op echte vrienden kun je bouwen. Jos en Marijke Voortman en Guus van Aken zie ik alleen wanneer we samen naar een beurs gaan, we zitten heerlijk met elkaar aan tafel, praten honderduit, we kunnen elkaar bellen bij problemen, niets is te gek, en toch zien we elkaar maar vijf a zes keer per jaar. Zo zijn er nog een paar, de namen leest u regelmatig in mijn columns, ik praat graag over deze heerlijke en eerlijke mensen. Of ze nu fondspeler, vitesse speler zijn of alleen maar verkoper van duivenproducten. Sommige zijn echten! Maar die anderen, van sommige andere mensen kan ik kotsen. Maar is dit alleen in de duivensport? Nee, natuurlijk niet, zo is het leven.

Er werd gevraagd waarom ik adviseerde als klein hok geen fond te spelen en helemaal geen overnacht fond. Omdat fond veren kost, stel je voor U heeft plaats voor 10 doffers en je wil die op de overnacht spelen. Dan moet je twee of misschien wel drie jaar wachten tot ze op St.Vincent gespeeld kunnen worden. Hoeveel heeft U er van die 10 nog over na twee jaar te hebben gevlogen? Het moeten natuurlijk ook goeden zijn hè En waar moeten dan de goede jonge duiven in als Jaarling? Geen plaats want de “overnachtploeg” moet drie jaar de tijd hebben. Dus hou het als kleine speler(met een klein hok) lekker bij het korte programma. U kunt jaarlingen dan gelijk selecteren op prestaties en nieuwe, jonge duiven de kans geven om die plekken in te vullen. Als ik tien koppels zou hebben om mee te vliegen en dan alleen weduwschap met de doffers zou spelen. Zou ik de duivinnen die als jong op de npo vluchten het best gepresteerd hebben gebruiken als weduwduivin (omdat je er toch jongen van wilt), en bij de doffers ieder jaar toch proberen 5 te verjongen. Bel even met de Koerier Films en vraag om de film van die kleine liefhebber met 10 doffers en nationaal kampioen hè. Ik geloof dat de beste man Buijs heet.

Op eigen hok gaat het prima, natuurlijk zien we nu door de grote lossing dat we minder kansen hebben met onze club, de zelfde namen als in 2009 zijn nu weer de te kloppen mannen in de afdeling. Maar we kunnen er niets aan doen, we moeten onze pijlen nu weer op de dagfond zetten, daar heeft wind, ligging en trek minder invloed. Er is een serieuze lobby geweest afgelopen winter door de verliezers van de splitsing Noord/Zuid, ze hebben gewonnen, het bestuur is gezwicht. Geen enkel probleem hoor, eerlijk is eerlijk, zij hebben gewonnen. Dus nu maar weer op naar de dagfond. Afgelopen jaar Kampioen oud van de Afdeling (omdat wij toen goed zaten), nu maar weer verder kijken (qua afstand) zoals gewend in 2007/2008 en 2009.

In de club hebben we nu een A en een B Poule en de prijs verhouding is naar 1:3 gegaan (dus 33% van de duiven heeft punten). In de A Poule zitten 8 liefhebbers en de rest (zo’n 20 dus) zit in de B Poule. Op dit ogenblik na twee weken spel lijkt iedereen tevreden Wij zelf hadden de eerste vlucht 36 prijzen van de 50 ingezette duiven en afgelopen week 39 prijzen van de 50 eigen duiven. Afgelopen week (zaterdag de 16e April) waren we in het ACG en de Afdeling nergens. Ik geloof dat we rond de 1600e prijs beginnen en de eerste van de stad Steenwijk zat zo’n beetje op plaats 2000.
Even een korte column deze week.

Terug