Columns en artikelen Gert Jan Beute

Column 'Een harde column'

28-10-2011

Weet u het nog? Mister Positivo is boos. De column van een aantal jaar geleden waarin ik mijn gal spuide over diverse onderwerpen. Of de columns; Mijn mening deel 1 t/m 3, ook zo’n harde column. Van binnen ben ik eigenlijk helemaal niet zo, ik ben een zachtaardige goedzak, met een zeer positieve instelling.

Maar zo nu en dan moet ik ook mijn opgekropte gevoelens eens kwijt.
Dit gaat ook weer zo’n column worden waarin ik zeg wat ik denk zonder al te veel rekening te houden met bepaalde mensen, hun gevoelens of hun inzet. We hebben nu Martin van Zon natuurlijk, die het zelfde zegt wat ik al jaren verkondig over massa, trek en de goede ligging. Maar Martin zegt het wat harder, misschien wat duidelijker. Maar we denken er precies het zelfde over. Voordat ik mijn columns over de massa duiven, trek, ligging en soms zelfs kwaliteit schreef deed A.S. het natuurlijk ook al. We strijden op onze eigen manier ongeveer voor het zelfde, een eerlijker concours.

Toen ik afgelopen zomer eens twee columns wijde aan de grote aantallen duiven kreeg ik van een vriend het verzoek me een beetje in te binden. Hij gaf me een kijkje in zijn manier van denken over de duivensport en zijn gedachte over die massa spelers. Hij vertelde me ook over de gevolgen van het”aan banden leggen van aantallen duiven” , dat er dan op èèn erf onder meerdere namen gevlogen zou gaan worden en dat er misschien enkele commerciële liefhebbers zouden stoppen of in het minst erge geval de pest aan me zouden krijgen. Ik heb dat zeker meegenomen in mijn gedachten, en er zelfs enkel maanden de tijd voor genomen om het goed te overzien. Maar toch ben ik nog steeds van mening dat ik gelijk had.

Er zijn natuurlijk op dit ogenblik nog niet veel extreem grote hokken die met honderden duiven spelen, en er zullen ook niet veel bijkomen denk ik. Maar feit blijft wel dat ze er zijn en dat dit aan banden moet worden gelegd. Nu zijn twee oorspronkelijke tegenstanders van grote aantallen ( Vredeveld en van Zon) op dit ogenblik zelf ook grote spelers( in prestatie en in aantal duiven), en dat vind ik vreemd aan de ene zijde maar ook helemaal niet aan de andere kant. Raar dat ze er wel voor uitkomen het niet eens te zijn met grote aantallen te spelen en toch doen, maar aan de andere kant is het natuurlijk niet raar want het mag gewoon. Iedereen is op dit ogenblik vrij in hoeveel duiven hij wil spelen op welke vlucht. Iedereen is vrij om een hok van 60 meter neer te zetten en met 300 jongen te gaan spelen. En als het mag dan mag het, en zal ik ze er niet kwaad voor aankijken.

Maar is de sport eerlijk? Is onze duivensport een eerlijk sport? Nee, natuurlijk niet. Hele belangrijke zaken zoals tijdgebrek of juist veel tijd voor de duivensport. Of een goed gevulde beurs of van de bijstand moeten rondkomen, dit zijn allen al zaken die we niet kunnen veranderen in de sport. Ook zaken als wind en ligging kunnen we niet aanpassen aan onze wensen voor gelijke duivensport. En misschien had ik, wanneer ik in de trek woonde, en in een duivendorp met 60 tot 100 spelers lid was, ook zo gedacht en gesproken als die mensen daar doen. Maar aan de andere kant weten die leden in de trek of die grote aantallen spelers zelf ook wel dat het “niet eerlijk is” en bij niet eerlijk bedoel ik in de kansen ten opzichte van anderen.

Ik vind dat we naar eerlijker spel moeten. Het complete systeem van duivensport moet op zijn kop gezet worden. We moeten naar meer samenwerking tussen afdelingen, we moeten naar eerlijker concoursen. We zullen wel moeten anders gaan we op den duur kapot.

Ik vind dat, laat ik mijn afdeling als voorbeeld nemen, dat wij (afdeling Friesland 11), iedere week samen moeten concoursen met afdeling 10 (Drente/Goningen/Staphorst). Ik vind dat het afdeling Noord moet worden, ja gewoon afdeling 10 en 11 samen en dat vanaf de eerste vlucht in April. Ik vind dat deze “nieuwe afdeling” gesplitst moet worden in Noord en Zuid (zie afdeling 10 nu en wij in 2010) , de grens zou moeten liggen in een rechte lijn van Harlingen naar Emmen, alles er boven is Noord, alles er onder dus zuid.. Dat is eerlijker duivensport en daar moeten we heen. Deze twee delen van de afdeling “Noord” moeten weer verdeelt worden in 5 rayons ieder, in deze rayons moeten de punten voor de “afdeling” verdiend worden. Verder gaan deze twee groepen Noord en zuid naar aparte lossingsplaatsen op de vitesse en midfond, jonge duiven en natour. Alleen op de dag- en grote fond wil ik één totale lossing van afdeling “Noord”.

Natuurlijk hebben we tegenstanders met dit soort plannen, de liefhebbers die nu in de trek wonen krijgen te maken met een meer verdeelde trek( lees eerlijker), en wanneer je aan duivenmelkers hun “mazzel” komt…zijn ze automatisch tegen.

En als je dan eenmaal zo’n grote eerlijkere afdeling hebt, dan ga je stap twee zetten. Je gaat een maximaal aantal duiven invoeren. Maximaal 30 oude duiven bijvoorbeeld en 50 jonge duiven. We moeten het nu een keer doorpakken.

Ik ben van mening dat 150 of meer duiven spelen totaal niet eerlijk is tegen over de “gewone” man. Ik vertelde het u al vaker maar Ajax speelt ook gewoon met elf tegen de elf van Zwolle, en natuurlijk weet en begrijp ik dat Ajax in negen van de tien gevallen de vloer aanveegt met Zwolle. Dat zal in de duivensport ook zo blijven, Willem de Bruijn zal ook met 20 weduwnaars èèn van de beste spelers van zijn afdeling blijven. Hij is gewoon een topspeler en kan het ook met 20. En dat hij graag 200 duiven ziet aankomen kan ik ook begrijpen, het is ook een mooi gezicht; 30 duiven in 30 seconden, maar is het eerlijk? Is het goed voor de duivensport? Gaan we er aan kapot?

Er moet nu echt van boven( npo bestuur) eens knopen gehakt worden. Verplicht bijvoorbeeld Afdeling 10 samen te werken met Afdeling 11, en verbied meer dan 30 duiven te spelen. Het is nu vijf voor twaalf, nog vijf minuten en er is geen duivensport meer.

En hoeveel menen zullen er stoppen als er een maximaal aantal duiven ingevoerd word? Misschien vijf. En hoeveel blijven door die nieuwe regeling misschien liefhebber? Misschien vijftig, dan hebben we toch mooi 45 gewonnen.

En dan die flauwekul  van de afdelingen over hun auto’s. We hebben containers die stil blijven staan bij samenwerking….dus???? Dan geef je ze maar weg. Er komen minder liefhebbers, minder inzetlokalen, minder duiven( het aantal duiven van de groot inkorvers maakt dit niet goed), dus op den duur moten de auto’s toch weg, dus doe het nu maar vast.

Ook bij zijn column over de trek van de duiven had de heer van Zon natuurlijk gelijk. Woon je toevallig in de trek, of in een plaats waar veel duiven hun thuisbasis hebben, dan kun je met een gebraden kip met èèn vleugel nog prijs winnen in de afdeling( in eigen gebied natuurlijk niet). Als we nu zien hoeveel duiven sommige liefhebbers spelen, ze maken echt en eigen trek, alle duiven gaan mee, ook de soepkippen kunnen het op korte vluchten bijhouden. Dus wil U kans maken op een mooie uitslag maar met weinig duiven? Ga in de “trek” wonen en dan net ten noorden van een grote inkorver. Is er nog een mooie woning vrij in Reeuwijk?

Terug