Columns en artikelen Gert Jan Beute

Column 'Column winterkweek'

2-12-2011

De winterkweek zit er weer aan te komen. Over een week gaan de eerste koppels samen, over drie weken zitten ze al op eitjes. Op ons hok zal het ongeveer 7/8 december worden dit jaar. Ik ben groot voorstander van winterkweek met de vliegduiven zoals u weet omdat er dan een geruime rusttijd zit tussen het spenen der jonge duiven en de eerste vlucht en ten tweede omdat de rui dan wat later begint.

Moet je aan winterkweek doen? Nee, natuurlijk niet, duizenden liefhebbers koppelen tussen 1 Januari en 1 Maart en presteren ook goed, maar u weet ik vertel hoe wij het doen. En wij koppelen al zo lang ik weet rond 5 december en met groot succes.

Moet je kweken uit alle duiven? Hierop kan ik zeggen dat wij uit alles kweken wat op onze hokken verblijft omdat de selectie knalhard is op prestatie, gezondheid en handkeuring. Dus in principe sta ik 100% achter iedere duif, en bij 100% vertrouwen wil je er ook jongen van. Ik hou niet van “twijfelduiven” dus duiven die je wel op het hok hebt maar er nog geen jongen van wilt hebben. Ze moeten zich eerst maar bewijzen zegt men vaak. En eigenlijk hebben deze liefhebbers ook wel gelijk, duiven die niets laten zien op de vluchten daar moet je ook geen jongen van kweken, maar dan komt de vraag gelijk weer: Moet je ze dan wel aanhouden? En zo ja, waarom dan?. Wij kijken niet echt naar de prestaties als jonge duif, natuurlijk vind ik het leuk als een jong hard vliegt, natuurlijk vind ik een teletekst plaats van een jonge duif fantastisch maar er echt naar kijken bij de beoordeling? Neen. Bij mij is veel belangrijker hoe gezond ze blijven, hoe ze thuiskomen en hoe ze in de hand aanvoelen (type, spieren, pluimen etc).

Maar wanneer duiven bij ons door die selectie komen wil ik er ook mee kweken, ik heb er vertrouwen in en wil er dus jongen van. En iedere generatie kweek je beter toch? Althans dat is de bedoeling. Bij ons dus rond 7 december alles bij elkaar. De kwekers heb ik vanaf 10 november bijgelicht, eerst vanaf 08.00 uur tot en met 22.00 uur en vanaf ongeveer 20 November doe ik er morgens nog twee uurtjes bij. De vliegduiven licht ik ook wat bij maar pas vanaf 20 november. Waarom de vliegers 10 dagen korter? Omdat het de rui toch iets bevorderd en ik wil dat ze zo weinig mogelijk “last” van het licht hebben, dus voor mijn gevoel moet ik het iets later doen dan bij de kwekers. Maar op wetenschap is dit niet gestaafd, het is puur gevoel.

Hoe ga ik koppelen straks? Goed x goed. Dat is wat we steeds horen, goed x goed. Ja dat is makkelijk gezegd en het is ook de waarheid. Stel je hebt zoveel toppers als Bas en Gerard Verkerk of Hans en Evert Jan Eijerkamp, dan zet je de nationale asduif tegen de nationale asduif en de kansen zijn met 80% gestegen. Maar wie heeft zoveel echte toppers? Ik niet. Wij koppelen natuurlijk ook graag goed tegen goed, maar ik let verder op diverse andere zaken om mijn kansen te vergroten.

Bij ons alleen perfect gebouwde duiven tegen elkaar met een goede afstamming. Tegenwoordig kijk ik niet meer naar het ras/soort maar puur naar moderne duiven uit succesvolle bloedlijnen. Ik probeer dochters van super doffers te zetten op zonen van super duivinnen,  verder zet ik indien mogelijk geelogers tegen witogers en heel belangrijk bij mij zijn vliegogen koppelen x kweekogen.
Verder probeer ik onze succeslijn van dit moment “de Triller x Vanity” in zoveel mogelijk koppels te laten terugkomen. Misschien is dit een verkeerde afslag, dat weten we nu nog niet, maar ik heb er vertrouwen in en wil zo snel mogelijk, zo veel mogelijk van deze nazaten op het vlieghok.

Op even terug te komen op de ogen van de duiven, kweekogen zijn voor mij: kleine pupillen, dikke irissen(kersenrood), antracietkleurige verkenningcirkel en gitzwarte vermeyen ring en deze tegen “gewone” ogen. Dus mooie kleine pupillen maar zonder dikke iris en zonder antracietkleurige verkenningring. Topkoppels bestaan altijd uit een vliegoog x een kweekoog. Vliegogen tegen elkaar geeft enorm veel troep en kweekogen tegen elkaar geeft veel mooie maar domme duiven (wegvliegers). Kijken we naar nationale asduiven, daarbij zien we bij de ouders altijd èèn super kweekoog en dit tegen een echte vliegduif met bijbehorend vliegoog.

Dus welke duif tegen welke duif is één der belangrijkste momenten van uw duiven toekomst, u kweekt namelijk de toppers of de nietsnutten van te toekomst. En natuurlijk komen uit twee overblijvers wel eens een topper en natuurlijk komt uit een aanvlieger x een wegblijver wel eens een goede duif, maar zitten we te wachten op die gelukstreffer? Ik niet. Ik zet alles op alles om meer dan èèn super te kweken per jaar.

Dus ik wil u dit meegeven: Zitten uw duiven er klaar voor?,  zijn ze optimaal gezond?,  zijn ze geënt? Zijn ze geselecteerd door de mand en de hand? Dan is het nu het begin van uw toekomst ! Succes
En heeft u het gezien? Bij de voorlopige stand WHZB staat onze Babette op plaats 5 van Nederland en Dalia als 2e Beste Jaarling van Nederland op de dagfond. Let wel op voor u reageert het is een voorlopige stand op www.compuclub.eu!

Terug