Columns en artikelen Gert Jan Beute

Column 'Nakomen...'

1-6-2012

Goedendag vrienden en vriendinnen. Morgen hebben wij van afdeling Friesland de 1e NPO eendaagse fondvlucht. In principe hadden we nu reeds de tweede eendaagse fondvlucht, maar u weet dat we drie weken geleden een slecht verlopen vlucht hadden vanuit België.

Nu moet ik zeggen dat de duiven bij veel mensen goed nakomen. In mijn omgeving ken ik persoonlijk veel liefhebbers die alles of toch bijna alles terug kregen. Wij hadden op de 5e Mei 48 duiven in de mand en hier zijn er nu 44 van terug. Wanneer ik in Compustam naar het rijtje “beste duiven” kijk zie ik dat de gehele top 40 thuis is. De 4 duiven die nu nog weg zijn waren de eerste 4 vluchten dus niet bij de besten. Wel hadden ook wij op maandag morgen nog twee van de drie toppers die thuis kwamen en de derde (Dahlia Chè ) kwam zelfs pas op 17 mei terug. Ze was wat licht en had haar poten en ring helemaal onder de klei, maar ze was zeer zeker niet kapot. Ik kan haar morgen op de Vitesse gewoon weer spelen.

Waar komt het door dat bij diverse liefhebbers de duiven zo goed nakomen, soms tot 14 dagen later nog en bij sommige liefhebbers de 2e dag (6 mei jl.), maar daarna niets meer. Volgens mij heeft dit te maken met diverse zaken. Maar dan gaat het gevaarlijk worden... maar mijn mening hoeft niet de uwe te zijn. Ik denk dat voeding, verzorging, kwaliteit van de postduiven, selectie en bijproducten ter ondersteuning van het oriëntatie vermogen een deel zijn van het complete plaatje. Veel liefhebbers die ik ken en dat allemaal meenemen op hun hok, hebben meer dan gemiddeld duiven terug gekregen.

Kijk nu naar de gebroeders Homma uit Steggerda, twee jonge knapen die nog maar een jaar of vijf duiven hebben. Maar met wat een power overmeesteren ze ons dit jaar, tot nu toe staan ze kampioen van de Afdeling op de Vitesse, speelden al vier eersten en raakten op 5 mei geen duiven kwijt (28 duiven mee). Op zaterdagavond hadden ze 12 duiven thuis, de anderen kwamen op zondag en nog èèn op dinsdag als ik me niet vergis. Deze duiven zijn zo enorm in orde, hebben zulke grote reserves dat ze ook naar twee dagen dwalen het koppie er nog bij kunnen houden.

Toen maandag het weer goed werd (7 mei) kwamen heel veel duiven terug (bij mij zelf 11 stuks). Maar kijk naar Pieter Veenstra, hij had maar 20 duifjes mee op die zwarte zaterdag maar had er volgens mijn bron op zondag 19 thuis en had de andere week ze gewoon weer alle 20 mee. Dus was het een rampvlucht? Dat is de vraag.

Was het een zeer slechte vlucht die nooit gelost had mogen worden? Zeker weten. Maar toch opvallend dat enkelen alles terug krijgen, en dat enkelen na twee weken nog 50% kwijt zijn. Ook een reden volgens mij is het soort duiven. Bij ons zijn de vier duiven die nog missen Heremans duiven, 100% of zeker 50% van hun bloedstroom is Heremans. Deze duiven zijn super goed met mooi helder weer, maar snel de draad compleet kwijt bij donker weer.

Kijk nu naar Arie Dijkstra uit Oudwoude. Deze topper had een jaarlingen ploeg mee en had zondags bijna alles thuis. Bij ons in de club hebben de gebroeders Homma drie kinderen van een Arie Dijkstra doffer, en deze drie kinderen waren op zaterdag hun eerste drie duiven.

Kijk op uw eigen hok en hou compustam in de gaten. Vele duiven blijken niet goed genoeg, veel duiven zijn niet geschikt voor lang vliegen en of lang zoeken (5 mei).

Maar komt het alleen door de duiven dan? De bepaalde lijn of het soort? Neen, want er zijn vast ook liefhebbers met Arie Dijkstra duiven of van Pieter Veenstra die wel veel duiven kwijt zijn. Het is een samenloop van omstandigheden. Maar heel opvallend vind ik het wel, en zou graag de oorzaak weten. Maar in mijn kennissen kring zie ik toch een bepaalde lijn in de hokken die ze moderner verzorgen, met sterkere duiven die ze goed nakrijgen. En de krappe voerders, soms ook nog met iets grotere en zwaardere duiven daar zie ik gemiddeld meer verspeelde duiven in.

Terug