Columns en artikelen Gert Jan Beute

Column 'Einde der..'

10-8-2012

En augustus is begonnen. Augustus 2012, volgend de Maya’s hebben we nog tot eind van het jaar voor de wereld vergaat. December 2012 is volgens hun het einde der tijden.

Einde der tijden

Er zijn nogal wat voorspellingen met betrekking tot 2012.
Op 21 december 2012 (om 21.12 uur 's avonds volgens de echte deskundigen) kruist de zon op dat moment de baan waaraan de sterrenbeelden liggen. De Melkweg en de dierenriem vormen op dat moment een kosmisch kruis. In het heelal vormt zich op die plek een zwart gat waarin de aarde zal verdwijnen.

Einde der duivensport

Ik geloof er niets van moet ik eerlijk zeggen. Wat ik wel geloof, ook al wil ik het eigenlijk niet is dat het einde van de duivensport in zicht is. Al dat gezeur en gezever van liefhebbers onderling, al dat negatieve gebral op dagboeken (internet) en dan meestal onder het kopje nieuws . Een onwaarschijnlijk negatieve spiraal op de internet forums, er komt geen normaal woord meer uit. Het NPO bestuur van nu wat volgens mij helemaal niets doet. Ik heb nog nooit zo’n passief N.P.O. bestuur gezien. We hebben weer gigantische verliezen met jonge duiven, waarvan niemand weet hoe het komt. We hebben overnacht vluchten die dagfondvluchten worden, we hebben uitgestelde en afgelaste vluchten gehad. Enorme sterfte onder jonge duiven rond Wezep (bij Zwolle), enorme daling in aantallen duiven op de “mooie” vluchten. Ergerlijke uitspraken van fondspelers over snelle mannen, maar evenveel van snelle mannen over overnacht spelers. Enorme negatieve columnisten, met hoog IQ die op positieve columnisten met minder IQ neerkijken. Olympische vluchten op het toch al overvolle vliegprogramma waar geen animo voor is (en bijna niemand zich voor wil inzetten). Oplichters die de uitslagen manipuleren. Van alles aan de hand in de duivensport anno 2012. En dat onder zo’n klein aantal mensen wat zich nog duivenmelker noemt . Ik denk dat er geen sport is met zoveel Aso’s onder hun leden als de duivensport. Hèhè dat is er uit. Wat maken we ons eigenlijk druk? Als de wereld eindigt op 21 December 2012, waarom zouden we ons dan nog druk maken? Laten we gewoon nog even van die 4,5 maand genieten die ons rest. Voor de zekerheid selecteer ik mijn duiven toch even eind van het jaar, en koppel ik rond sinterklaas (5 december), want stel dat de Maya’s en anderen het bij het verkeerde eind hebben. Dan heb ik mijn duiven in ieder geval klaar zitten voor 2013.

Maar alle gekheid op een stokje natuurlijk, het einde der tijden komt er echt niet hoor op 21 December. En de eerste tijd hebben we ook nog wel duivensport. Maar zoals u in de vorige alinea kon lezen heb ik er niet echt vertrouwen meer in. Enkele duivenmelkers, coaches of houders zagen hevig aan de poten van de duivensport. En of ze het zelf helemaal doorhebben weet ik niet. Als ze dit door hebben, dat zou natuurlijk verschrikkelijk zijn, dan is het moedwillig. Maar met wat voor reden? En hebben ze het niet door dan valt het gewoon onder de categorie dom.

Het “oude” NPO bestuur onder leiding van Albert Jan de Jong, had een bepaalde visie, een visie waar ik in geloofde. Samen de schouders er onder en beginnen aan het bouwen van de toekomst. De vlucht naar de toekomst was de slogan. Er stonden natuurlijk zaken in waarvan ik ook dacht; mmmm, dat weet ik nog niet zo zeker. Maar het ging om het grote geheel, en daar had ik vertrouwen in. Met het aantrekken van George de Jong gingen we weer een stap in de goede richting om van de duiven sport een echte professionele sport te maken. En natuurlijk deed ook George wel uitspraken die niet handig waren. Maar volgens mij is de uiteindelijke reden van zijn ontslag dat hij te slim was voor het huidige bestuur, ze konden hem niet “bijhouden” zeg maar.

Nu maanden naar de coupe en het aantreden van het nieuwe bestuur zijn we verder weg gezakt dan ooit, het leden aantal maar ook het duiven aantal op de vluchten zakt als nooit te voren. Het vertrouwen in de toekomst is sterk geslonken, mensen zien het niet meer zitten en haken af.
Komt er nog bij dat door de grote verliezen met de vooral jonge duiven ook hordes mensen extra afhaken die normaal behouden zouden blijven. Maar daar zijn nog wel kansen, help in ieder geval die mensen weer aan nieuwe hoop, nieuwe toekomst in de vorm van jongen uit uw besten. Want verliezen begint steeds met het kweken uit minder gezonde, minder geschikte ouder dieren. En als u uit uw besten nu eens wat geeft aan zo’n afhaker dan is er een kans om hem te behouden.

Kijk naar onze Afdeling voorzitter; Door een steenmarter alle duiven in èèn nacht dood. Door uw hulp, heeft hij weer jonge duiven en speelde afgelopen week weer mee met nieuwe kansen, nieuwe hoop voor de toekomst. Kijk naar Jeroen Bos (17 jarig clubgenoot), door ziekte onder de jonge duiven heeft hij nog èèn jonge duif. Maar wij als club zorgen voor nieuwe toekomst, van diverse liefhebbers krijgt hij deze week wat jongen om op de taartvluchten te spelen (Taartvluchten zijn 4 vluchten eind september, begin oktober). Kijk naar Daniel Haneveld (een 20 jarige clubgenoot), door problemen met zijn hok, raakt hij al twee jaar al zijn jongen kwijt. Ook hij kreeg nieuwe hoop en kansen, wij zorgden voor een compleet nieuwe inrichting van zijn hok, en super verluchting. Het gehele hok werd door een ander clubgenoot weer aangepast. En zo zijn er drie  (3) leden uit eigen club al weer behouden voor de toekomst.

Dus ook u kunt wat doen. Zorg voor een positieve sfeer in uw club, zet alle aso’s op straat. Zorg dat er geen tirannen meer in afdeling besuren zitten of Stalins columns schrijven. U als positieve liefhebber moet daar voor zorgen, zet de “gezwellen” uit de duivensport, en er blijft gezond vlees over. En dan hebben we ook in 2050 nog duivensport. Met misschien tijdelijk wat minder leden, maar deze zal explosief groeien nadat de “wratten” zijn verwijderd.

Terug