Columns en artikelen Gert Jan Beute

Column 'Verliezen'

27-7-2012

Ieder jaar hebben wij duivenliefhebbers te maken met verliezen tot zeer grote verliezen bij jonge duiven, en ieder jaar schrijven de doktoren en columnisten er een artikel over. Het is voor mij ook één van de ergste dingen die liefhebbers kunnen overkomen. Je hele toekomst in één of twee keer naar de Filistijnen.

Leerschool

Ik denk dat de mensen die gemiddeld veel jongen verspelen veel meer werk moeten maken van het voorbereiden van de jonge duiven.  Zet ze bij het spenen gelijk eens een paar dagen in een grote mand met waterbakken aan de kant. Leer ze gelijk waar het water te vinden is en dat de mand niet eng is. Zorg dat uw jonge duiven de mand zien als hun tweede huis, dat ze nergens bang voor hoeven zijn.  Wanneer de duiven eenmaal goed vliegen bij huis, begin ze dan reeds met in de mand te steken en bij huis los te laten. Ook dat is een deel van de leerschool voor later. Bent u eenmaal op gang bedenk dan dat Benzine de beste Vitamine is voor jonge duiven.  We bedoelen daar natuurlijk mee, rijden, opleren, lappen. En niet even èèn of twee keer, nee als het kan twintig keer. 

Niet weg trekken van jonge duiven

Volgens enkelen is het verliezen van jonge duiven grotendeels te wijten aan het niet wegtrekken van jongen bij huis. Als ik bij ons in de vereniging kijk dan hebben de mensen die last van roofvogels hebben het minste last van “niet” wegtrekken. De jonge duiven komen buiten, zijn nog jong, moeten alles nog leren en de roofvogel valt er iedere dag tussen. Gevolg is dat er natuurlijk naast veel slachtoffers vallen, maar dat de rest vliegt alsof hun leven er letterlijk van af hangt. Bij de roofvogel probleem hokken trainen de jongen veel beter en trekken ze verder van huis om aan de roofvogel te ontkomen. Natuurlijk zijn die mensen er ook niet gelukkig mee want soms tot 50% van hun jonge duiven is al opgegeten voor dat de eerste vlucht er is. Maar voordeel is wel dat hun overgebleven jonge garde iedere dag uren traint( uit angst) en zo de omgeving tot tientallen kilometers leert kennen.
Dus niet trekkende jonge duiven in de mand steken is zeer gevaarlijk. Het kan wel want ik doe het ook maar dan echt hele kleine stapjes per keer. U moet dan echt beginnen met 500 meter, 2 kilometer, 4 kilometer, 8 kilometer etc etc. En wanneer duiven er een keer te lang over doen, nogmaals de zelfde afstand.

Een andere oorzaak van niet trekken is dat er liefhebbers zijn (vaak met weinig oude duiven) die diverse leeftijden bij elkaar zet. Dus winterjongen soms zelfs samen met maart/april jongen. En dan heb je dat de kleintjes steeds de oudere bij huis houden en dus beletten te trekken. Bijkomend probleem is dat de oudere jongen steeds opnieuw in aanraking komen met de kinderziekten van de kleintjes, en dat de kleintjes juist te weinig tijd en voeding krijgen ten opzichte van de oudere jongen.

Ziekten?

Als ik zie wat liefhebbers soms in de mand durven steken dat is verschrikkelijk. Ik zie soms jonge duiven met natte ogen, bruine neuzen en de staart vol met stront. En dan toch in de mand steken, dan weet je natuurlijk dat er een flink aantal weg blijft. Maar dat niet alleen, ook uw clubgenoten komen ook met hun duifjes bij deze liefhebber in de mand. Deze doen dan een besmetting op met bijvoorbeeld Herpes of ornithose en dan na 5/7 dagen is het bal.
Ik zou graag zien dat ieder lid verplicht is een duivenarts te bezoeken en een gezondheidsverklaring afgeeft Eén week voor de jonge duiven vluchten. Zo’n onderzoek moet dan zijn gedaan in de maand voorafgaande aan de eerste vlucht met de jongen. Kun je dan alles onder controle houden? Nee, natuurlijk niet, maar je moet toch ergens beginnen. En als we niets doen, hebben we straks geen leden meer om tegen te spelen, want liefhebbers die al hun duiven kwijt zijn stoppen maar zo hoor.
Eén van de problemen met jonge duiven m.b.t. verliezen is het Herpes Virus. Zijn uw jonge duiven besmet met dit virus dan zijn de verliezen zeer groot soms tot 80% zelfs. Aan het virus zelf kunnen we niet veel doen, maar aan de bij problemen wel. Dus maken uw duiven kleine rondjes boven het hok of blijven ze lang boven de losplaats hangen of heeft u zelfs gele aanslag in de bek van uw duiven gezien, pas op het kan Herpes zijn. Speel uw weken dan even een veertien dagen niet, gebruik een koudijs droogontsmetter( rookblokje), geef ze een geeltablet en kuur een paar dagen tegen ornithose. Hopelijk zijn de duiven dan na zo’n 14 a 21 dagen weer in staat om mee te gaan op de vlucht.
Probeer de weerstand van jonge duiven zo groot mogelijk te maken en te houden, goede middelen hiervoor zijn Bony SGR, Sambuccaplus en Basiskern van Peter Boskamp en natuurlijk de Prange Suppe. Middelen zoals azijn, citroen en of knoflook-teentjes hebben geen enkele zin.

Kweek

Een andere gedachte gang waar ik ook veel in zie is selectie, niet alle duiven hebben een computer om thuis te komen, niet alle duiven hebben hun GPS goed ingesteld. Dus je zou kunnen zeggen, de duiven die terug komen hebben de kans een topper te worden, de wegblijvers waren gewoon niet goed genoeg.
Het is natuurlijk ook zo dat veel duiven die geboren worden gewone duiven zijn, of zelfs nog minder dan gewone duiven, kampioenen zitten bij die duiven die terug komen. Als u 50 jonge duiven kweekt, hoeveel echte toppers zitten daar tussen? Misschien 3? En dan nog 5 goede duiven? De rest is niet goed genoeg. Dus bij die duiven die wegblijven, hoeveel toppers zouden daar tussen zitten? Waarschijnlijk helemaal geen èèn.
En nog even terug komen op selectie, we weten allemaal dat er weinig toppers geboren worden, weinig duiven zoals Dalia 10-013 van ons zelf, die zijn er niet veel hoor. Dalia was als jonge duif in 2010 een schitterende jonge duif, een 9- in de hand, ongelofelijk goed. Maar op de eerste jonge duivenvlucht kwam ze op zondag thuis, de tweede vlucht heb ik haar thuis gelaten en vanaf de 3e vlucht weer gespeeld. Maar ook mijn 012,083 en 084 kwamen de eerste vlucht vorig jaar op zondag. Maar ze kwamen wel thuis, en naar die super gebouwde duiven die ook nog thuis komen moeten we kijken, daar zit onze toekomst tussen.
Dus blijf selecteren als jonge duif, ruim alle duiven die ziek zijn en na drie dagen niet fit zijn op, selecteer verder op bouw, alle slecht gebouwde duiven worden geen As-Duif allround of As-duif fond. Natuurlijk zitten tussen die zeer slecht gebouwde duiven jongen die thuiskomen, zelfs jongen die de eerste vier weken prijs winnen.. maar als oude duif niet waard.

Mijn advies is: Selecteren, selecteren en nog eens selecteren, en dan na de tweede jonge duivenvlucht alleen nog kijken naar de jonge duiven die je nog hebt, probeer niet na te denken over de jongen die kwijt zijn. Bedenk dat daar waarschijnlijk geen echte topper tussen zat. Zet je hoop op die 10 jongen die je nog hebt( na handkeuring, na selectie op gezondheid, en na thuiskomst van de eerste drie vluchten) , uw toekomstige toppers zitten tussen die duiven die al die selectie hebben overleeft. Ik denk dat als je 100 jongen kweekt, er 20 bruikbare jongen overblijven aan het eind van het seizoen. Bij 20 jonge duiven gekweekt dus 4 stuks.

Op de vraag van Gerrit Van Eijkenhorst; Wat is nu de grootste oorzaak van het verliezen van jonge duiven is mijn antwoord: Kwaliteit van de ouderdieren en de verzorging hiervan. En bij kwaliteit bedoel ik natuurlijk het gebrek er aan. Er word gekweekt uit alles met vleugels. Er daar gaat het al mis, alles wat jonge duiven kan overkomen in hun verdere leven, gebeurt toch. Tegen virussen kunnen we niet veel doen, tegen slechte lossingen kunnen we niet veel doen, tegen roofvogels kunnen we niet veel doen, maar U als coach bent wel verantwoordelijk voor de kwaliteit van de ouderdieren. En kweek alleen met supers in de hand, en niet uit papieren tijgers, waarvan de ouders en grootouders niet gevlogen hebben. Dus wat is oorzaak nummer één? Slechte duiven.

Terug