Columns en artikelen Gert Jan Beute

Column 'Slecht weer'

29-3-2013

Natuurlijk ook hier ellende door het slechte weer van de laatste tijd, ook wij willen graag onze duiven er wat vaker en vooral regelmatiger uit hebben. Maar het gaat niet, ik probeer ze er tussen de buien door en vooral op een later tijdstip op de dag toch een keer uit te doen, maar eigenlijk is het tegen mijn gevoel in, het is gewoon rotweer.

De jonge duiven zijn er nu een keer of vijf uit geweest, ook dat is helemaal niets, veel te weinig, maar het zit ons soms niet mee. Denk dan aan andere dingen in het leven, kijk om u heen, wat is er nu erger? Dat wij een beetje met onze duiven in de knoop zitten? Of de ellende die je soms ziet op straat, op tv of zelfs in uw eigen gezin. Dan maar wat wachten met de duiven nog. Ellende is er ook zat in onze afdeling, maar ik ga er niets meer over schrijven, ik weet er te weinig van. En als je iets niet moet doen is het wel schrijven of meepraten over zaken waar je geen verstand van hebt. Dus in mijn column geen Afdeling of NPO zaken meer. Natuurlijk heb ik mijn gedachten hierover wel eens, en heb ik zelfs aangeboden mee te denken over diverse zaken, maar dat vond men niet nodig. Even goede vrienden. Maar al zou ik verstand van zaken hebben, dan nog zal ik me niet meer bemoeien met wat voor problemen ook in de afdeling en of NPO. Je doet het als columnist namelijk nooit goed. Van beide “kampen” krijg je informatie, doe daar nog een scheutje eigen gedachten bij en dan heb je de “gedachtensoep” wel gereed.

Maar zitten anderen daar op te wachten? Ik denk het niet, en vooral bestuurders zitten niet te wachten op een columnist die een kant kiest. Ze zoeken het maar lekker uit. Het probleem is namelijk dat alle bestuurders die ik ken, en dat zijn er een hoop, voor eigen belang hebben gekozen zodra ze in “functie” zijn. Een beetje Wim Kok achtige taferelen zeg maar. Wim Kok? Eerst baas van de vakbond, en toen schoppen en zeiken tegen de politiek en de multinationals(Shell), toen werd hij weggekocht door de PvdA, en ging hij schoppen tegen de vakbond en de multinationals, en een paar jaar later, u raad het al, ging hij uit de politiek naar Shell en begon het schoppen tegen de vakbond en de politiek. Nooit bijten naar de hand die je eten geeft.

“Zieke” doffer

Maar terug naar onze gezamenlijke hobby, het houden van postduiven. Bij iedereen zullen de jongen wel “op stok zitten” (een uidrukking uit de kippen wereld), en iedereen zal wel bezig zijn met de voorbereiding op het komende seizoen. Ook wij natuurlijk. Op 6 Maart jl. is Klaasje met enkele duiven op bezoek geweest bij dokter Nanne Wolff, de duiven werden van alle zijden bekeken en in orde bevonden. Op dat ogenblik geen problemen met Geel, Luchtwegen en of ingewanden. Maar afgelopen vrijdag de 15e maart had ik plots een doffer die tijdens het eten, begon te hoesten, er zat hem iets dwars in de luchtpijp. En ik natuurlijk zelf even proberen het er uit te halen met een wattenstaafje en een saté prikker, maar dan is niet te goede methode zag ik later. Waarschijnlijk heb ik het juist verder gedrukt en zelfs een wondje gemaakt (?). Op zaterdag maar snel even met vriend en dokter Wolff gesproken, kom maar even aan op 13.00 uur. Dus om 12.58 uur stond ik bij hem voor de praktijk. Even snel een meneer geholpen die coccidiose had bij zijn wildzang vogels, en toen was ik aan de beurt.

De bek wijd open, de loep er bij en een pincet, en ja hoor er kwam iets uit, het leek op een kleine ontsteking, een soort wit propje (super klein), maar of dit het nu was? Dokter Wolff kon het eigenlijk niet goed zien, zit er wat achter in de luchtpijp of is het een kleine ontsteking door bijvoorbeeld een virus? Het kleine plukje er uit gehaald, de duif een prikje met antibiotica en gelijk nog even op het geel getest, niets. Super gezonde duif verder. Dus ik denk persoonlijk, dat door een gerstkorreltje een klein wondje is ontstaan, waar een ontsteking op kwam. Maar we gaan woensdag de 20e weer voor controle dus misschien komt er dan iets uit. Dokter Wolff adviseerde om de desbetreffende duif enige dagen (5) met dicural te kuren. U hoort volgende week wat er uit kwam. Nu ik dit schrijf, zondag de 17e Maart is het met de duif al een stuk beter, ik denk zelfs dat het “probleempje” uit zijn luchtpijp is. Maar zoal ik al vertelde we houden u op de hoogte.

Dagboek en Facebook

Zoals u weet heb ik veel volgers, en dat kunnen fans zijn, maar ook die mij niet leuk of aardig vinden. Geeft niets natuurlijk, ik weet dat ik een soort Louis van Gaal type ben, je mag me of mag me niet. En echt tegenwoordig kan ik er goed tegen, ik hoef niet alleen maar fans te hebben (lol). Nu heb ik enkele duizenden volgers per dag op mijn dagboekje (www.duivensites.nl/beute) en sinds enkele maanden zit ik ook op facebook. En dat nieuwe “Facebook” vind ik prachtig, het is natuurlijk niet nieuw maar voor zo’n oude man (ben 47) is het allemaal vrij nieuw. Op facebook kun je namelijk ook gelijk foto’s zetten, foto’s van je hok, van dat mooie koppel jonge duiven of van die leuke aankoop. Maar je kunt het ook verwijderen, en dat is soms ook gemakkelijk. En bij facebook heb je nog een groot voordeel, je kiest je eigen vrienden uit, dus zie je een volger niet zitten? Dan klik, klik en weg is hij of zij. En een ander groot voordeel is, en daar kunnen we nog een slag halen, op facebook heb ik veel duivenvrienden maar ook honderden familie, kennissen en andere volgers. En die kunnen mee lezen over de duivensport, zo leren ze (wanneer ze iets geïnteresseerd zijn), als snel alles over de duivensport. Zo heb ik gisteren (16 Maart) de foto’s geplaatst van het luchtpijp onderzoek van mijn zieke doffer, en dan zie je familie en vrienden mee kijken en praten. Ik denk dat de afdeling, clubs en npo misschien ook wat meer moet gaan doen op dit “Facebook” (gezichtenboek) op internet. Dus ga op zoek naar Facebook en maak een eigen pagina, heel leuk, en goed voor de duivensport.

Fijne duiven.

U weet , ik ben een liefhebber van fijne duiven. En bij fijne duiven bedoel ik goede vlieg en of kweekduiven, en dan maakt het mij niet uit of het een topper is op de Vitesse of op de marathon vluchten, ik wil graag goede duiven even in de hand hebben. Je kunt er van leren denk ik. Nu heb ik de afgelopen tijd veel duiven mogen bekijken, veel nietsnutten maar ook hele goede duiven. Afgelopen vrijdagavond de 15e maart was ik te gast in Wormerveer. Ik dat lokaal ben ik zeker al zes keer geweest. Maar dit keer was het niet alleen voor de club, ze hadden liefhebbers uitgenodigd van het hele samenspel. Er waren te veel duiven en te weinig mensen. (in het naast gelegen postduiven gebouw was een groot feest aan de gang). Maar ook nu zat er weer veel kwaliteit tussen en dan vooral tussen de eendaagse en marathon duiven, maar dat is altijd zo. Omdat deze op de langere afstanden geselecteerd worden en dan is een goeie kop alleen niet meer voldoende. Op de Vitesse werd een duif van combinatie de Ster het best beoordeelt maar ook in de midfond categorie was er èèn van de zelfde combinatie de fijnste duif. In de pauze hadden we nog de prijsuitreiking van vorig jaar, en de winnaar van de Beute competitie had een 7,5 en de 2e en 3e prijsduif hadden beide een 8,5 dus mooie cijfers behorende bij de winnaars.

Tot volgende week, en neem van mij aan, over 4 weken zijn we alle problemen in de duivensport weer vergeten tot 15 september.

Terug