
Columns en artikelen
26-1-2015
Een nieuw jaar, iedereen begint op nul.
goedendag lezers, u heeft me even twee weken niet kunnen lezen, door een sterfgeval in het gezin( moeder van Klaasje) had ik geen tijd voor en zin aan het maken van een column. Ze was ruim 91 jaar, dus een prachtige leeftijd zegt men, maar toch, het gemis is er. Ik wil wel graag even van deze mogelijkheid gebruik maken om iedereen te bedanken voor de reacties. Het was hart verwarmend , dus vooral namens Klaasje natuurlijk, bedankt.
Nu zo rond 25 januari hebben we het achter ons gelaten en staat het vizier weer op de toekomst.
In en rond het duivenhok ging alles natuurlijk gewoon door, de koppels werden samengezet , de eieren kwamen prachtig regelmatig en op tijd, weinig onbevruchte eieren en gelukkig geen enkel kapot ei of jonge duif nog. Wat dat betreft gaat het ongelofelijk goed en ben ik zeer tevreden.
wat ik andere jaren wel doe heb ik dit jaar niet gedaan en dan heb ik het over bijlichten voor de koppeldatum. Ik ben pas begonnen met lichten op de dag van koppelen. Door de drukte gewoon vergeten( of moet ik de kapotte tijdschakelaar op de schuld geven) , dus niet na acht of tien dagen alles op eieren hoor, gewoon na drie weken zat de laatste.
Maar bij zo,n enorme grote koppel duiven vind ik dat nog knap, de meesten legden natuurlijk gewoon rond de tiende of twaalfde dag maar enkelen hadden iets meer tijd nodig. De eieren van de kweekduiven zijn naar de zogenaamde B ploeg gegaan. Deze B ploeg bestaat uit jaarling vliegers (koppels) nummer 31 t/m 55. Deze B ploeg zit in het Dumo hok waar nog nooit met oude duiven op gevlogen is. Het hok van 12 meter is gebouwd in 2006 en er hebben afgelopen seizoen jongen op gevlogen( duiven van 3014 dus). Dus 2015 word ook voor dit hok een nieuw begin, een nieuwe start. Misschien is het niet helemaal eerlijk om te vergelijken met de A ploeg op het oude hok omdat ik voor mijn gevoel de beteren op het oude hok gezet heb. In principe had ik natuurlijk alleen die jongen moeten en willen aanhouden die op het oude hok kunnen. Maar door de nieuwe start en de grote hoeveelheid jongen die ik zelf gefokt heb of gekregen van sportvrienden, heb ik eenmalig de keuze gemaakt op meer aanhouden.
ik kan geen duiven opruimen die prima van afstamming zijn, prima van bouw en dan ook nog eens van anderen gekregen uit hun beste koppels. Nee deze moeten een jaar de kans krijgen als jaarling. Ook al zou ik er van overtuigd zijn( wat niet 100% kan) dat het niets word met een bepaalde gekregen duif dan nog moet ik hem de kans geven het tegendeel te bewijzen. Na 2015 als jaarling te hebben gevolgen gaat er zeer streng geselecteerd worden op prestaties. Al moet ik zeggen dat slecht gebouwde duiven er niet meer tussen zitten, degene die er bij zaten zijn weggebleven met de opleervluchten, dus selecteerden zich zelf al. Nu op dit ogenblik is er 1 doffer die me niet aanstaat, hij heeft een slechte overgang van rug naar staart, een zogenaamde wapperstaart zeg maar. Deze was er, indien door mij gekweekt uit gegaan, ik geloof niet dat deze typen meerdere keren lang kunnen vliegen. Met wind mee kunnen ze natuurlijk een vroege prijs winnen en op de Vitesse al helemaal, daar is veel belangrijk waar u woond, hoe u ze traind , en de intelligentie van de duiven dan echte uiterlijke kenmerken. Maar aangezien deze knakker goede ouders qua stamkaart heeft en ook nog eens een fel karakter heeft hou ik hem aan voor dat lucky shot.... Of zal hij me verrassen met een duifkampioenschap? We zullen zien.
de jonge duiven groeien, zoals reeds eerder vermeld geweldig goed. Geen enkele bak met dunne mest zelfs. Ik denk dat de producten die ik geef daar een groot aandeel in hebben. Bij mij krijgen de duiven een uitgebreid scala aan bijproducten. Ik geef om de dag een mix( olympic MG MIX) met eiwitten, vitaminen, calcium en magnesium over het voer met een lecithine olie. Om de dag krijgen de duiven een kruidendrank( PRANGE SUPPE) door het water en natuurlijk de eigen mineralen bak ( BEUTE BAK)gemaakt door DHP. Bij mij krijgen de duiven al deze natuurlijke producten omdat ik er in geloof. Of het echt niet zonder kan ? Word me vaker gevraagd , ik denk dat bepaalde tijden van het jaar het niet echt noodzakelijk is, waarschijnlijk gaat de rui en de kweek net zo goed zonder veel van deze zaken, maar ik zie soms duiven die zo " arm" gehouden worden op water, voer en grit, en als ik dan de kwaliteit van de pluim, de kleur op de ogen en de algehele conditie vergelijk met mijn duiven vergelijk ..... Dan hou ik echt mijn systeem aan. Bij mij op de hokken zijn de duiven 365 dagen per jaar in topconditie, en duiven in topconditie , geven betere jongen denk ik, en presteren gemakkelijker. En medicijnen geef ik hoegenaamd niet, dus wat ik aan de ene zijde uigeef verdien ik aan de andere zijde terug. Dus laat mij maar mooi geloven in die extra,s.
In bijna alle bakken liggen twee jongen te blinken van gezondheid, de mest naast de schotels kun je met je handen opvegen en dat is natuurlijk een goed en gezond teken. Ze eten bij wijze van spreken als turfgravers , ze eten dus heel veel. Ze krijgen drie keer per dag eten en steeds ruim. In principe is de basis Beyers kweek premium. En ik doe er iedere dag een deel van mijn eigen korrelmix( beute korrelmix) door ook deze is door DHP gemaakt. Eh dan dus om de dat die extra's over het voer.
De kwekers mogen nu gewoon blijven doorkweken, ik fok gaat nog enkele ronde,s om er straks de fijnsten uit te kunnen pakken voor de kweek van 2016 of eens een extra duifje bij te kunnen zetten. De vliegers gaan apart zodra de duivin weer een eitje gelegd heeft, althans rond die tijd. Dan blijven de jongen bij de doffers en gaan de duivinnen vast naar hun eigen afdeling. Deze afdeling is naast de doffers.
Bij mij blijven de jongen de laatste jaren bij de doffers, dat bevalt mij goed. Vroeger deed ik het andersom, toen gingen de jongen naar hun eigen hok en gingen de duivinnen tijdelijk mee om te voeren. Maar ik vond dat ze gemakkelijker lesbisch werden door deze wijze . Nu ze gelijk apart gaan zonder nog jongen te hoeven voeren kunnen ze eerder aan wat lichter voer, kunnen ze naar buiten en hebben ze die nijgingen niet, althans hier niet.
de laatste jaren herkoppel ik de duiven niet, in vroeger jaren mochten ze in Maart nog een keer op eitjes komen, maar de laatste jaren doe ik dat niet meer en dat bevalt me eigenlijk heel goed. Wel laat ik zo nu en dan de koppels eens een dag samen of zelfs eens een keer samen uit, maar echt nogmaals op nest komen doen ze hier niet. En als het goed bevalt moet je het niet veranderen.
Nu eind januari is he hok al helemaal gereed voor het nieuwe seizoen , ik weet dat we nog tijd genoeg hebben, maar gereed is maar gereed toch. Hier en daar een nieuw plankje, de buitenzijde van het hok schoongemaakt en opnieuw geschilderd. Het kan zijn dat u niet een beetje vroeg vind of misschien niet eens nodig, maar ik voel mer goed bij. De duiven zitten in een goed en schoon hok, mooi strak geschilderd voor mij, de buren en eventuele bezoekers. Een duif zal er heus niet harder om vliegen maar het oog wil ook wat toch? En ik hou van een mooie buitenzijde en een schoon binnen werk.
Voor de eerste vlucht maak ik de ramen nog twee maal schoon aan de binnenzijde, de laatste keer is de week van inmanden voor de eerste vlucht, daarna laat ik de poeder er weer op komen en kom er niet meer aan tot na de vluchten. Een beetje poeder op de ramen geeft rust, maar teveel geeft een koud kelder klimaat en dat wil ik voorkomen.
Op dit ogenblik, en dan spreken we over 25 januari ben ik er nog niet uit of ik de oude duiven iets verduisteren ga, of misschien 1 hok en het andere niet. Ik ben er gewoon nog niet uit. De laatste jaren deed ik niets, in 2010 wel, en eigenlijk gingen alle jaren goed, zonder verduistering en met. Dus een echt verschil in prestaties zag en merkte ik niet. He bijlichten doe ik zeker wel weer dit jaar, vanaf ongeveer de tweede week in Mei zal ik hiermee beginnen
Terug