Columns en artikelen Gert Jan Beute

Column 'De week voor de eerste keer mand'

3-4-2015

zondag de 29e 

De duiven zijn er uit geweest, goed gevlogen. Bij binnenkomst miste er 1 de teller staat op 109 stuks. Morgen maar even kijken welke er mist. Zou hij of zij door de roofvogel gepakt zijn? Of gewoon weggevlogen, je weet het niet he. Maar als er een duif mist hier, en dan vooral een jaarling is het eigenlijk altijd de roofvogel. Alle duiven hebben Recup voor, twee keer een bus vol van 600 gram. Ofwel eigenlijk volle bak, ze kunnen eten wat ze willen. Na een uur pak ik het restant weg. Ik ben van de week begonnen met twee keer per dag voeren. Door het water hebben ze vandaag Beute Electroboost, niet omdat het noodzakelijk is, welnee, maar ik heb een systeem, waar ik me aan hou, en daar begin ik dan mee en volg het precies, ook dus al een week voor de africhtingvlucht van afdeling Friesland op zaterdag 4 april. De duiven ogen heel gezond, ze hebben krijtwitte neuzen en zitten onder de poeder. De poeder moet je kunnen zien op de vleugels vind ik, daar waar de veren over elkaar heen schuiven moet een vettige streep zichtbaar zijn. Ook de mest van alle duiven is heel goed. Al met al een goed gevoel zo een week voor de eerste vlucht. Veel jaarlingen, dus verrassingen , het kan heel goed gaan maar ik kan ook hard op mijn bek gaan. Ik ben een speler met weinig tot een gemiddeld aantal duiven en nu ineens een jaar met 100+ pppfffff 

Maandag de 30e

Slecht weer, harde wind, storm zelfs. Maar de duiven er toch uit gehad, eerst de duivinnen zoals altijd, deze vlogen super, ze houden van dit weer denk ik, de wind neemt ze mee. Na ruim anderhalf uur had ik de meesten er in. Drie kwamen pas met de doffers naar binnen. Het systeem gaf aan 109 stuks, en dat klopt niet, het moet er 1 meer zijn. En dan pak ik de lijstjes uit het compuclub systeem op duifcode, en kan het controleren beginnen. Nu bleek de 716 er niet te zijn volgens het systeem, maar ze zat wel in het hok..... U raad het al, chippie kapot. Dus gelukkig niets weg, vrijdag een nieuwe chip om en ze kan gewoon mee. 1 doffer kwam een uur te laat, hij was even " op tjak" geweest zoals ze hier zeggen, het was de 741 van Eddy de Jong, maar gelukkig kwam ook hij thuis.

De duiven prange suppe door het water en Olympic MG mix over het voer met lecithine olie. Pas op!!! De olie NIET door het water he....geeft zo.n smeerboel 😃👍

Vandaag ook vast begonnen met het uitzoeken van de aangewezen twintig.... Nieuw kampioenschap in de club, vooraf 20 duiven aangeven die u NIET kunt wijzigen tijdens het seizoen. Dit is alleen voor de club, dus niet voor rayon of afdeling

Dinsdag de 31e

De duiven vandaag niet los, code oranje, een dikke voorjaarsstorm , de duiven om 08.45 uur maar vast gevoerd en van vers water voorzien. 

1 april woensdag

Zo, gelukkig is de wind iets minder,gisteren was het wel heel erg he . Vanmorgen de duivinnen er uit om 09.30 uur, ze vlogen gelukkig super, ze vonden de harde wind heerlijk.

Omdat het 1 april is, kun je natuurlijk wat verwachten van mij. Dus had ik hier op mijn dagboekje een verhaal geschreven over een richtantenne , iedereen vond het geweldig , behalve een Belg , die vond me eigenlijk een oplichter met dit systeem.... He het is 1 april ofwel foolsday. Je kunt het verwachten toch. En op Facebook heb ik een filmpje geplaatst over Red Bull in het drinkwater, als het grote geheim, ook daar bijna alleen leuke reacties . Maar ook hier 1 April natuurlijk he. 

De duiven lekker gevoerd, en tegen 14 uur wat snoep gevoerd en wat hennep, vinden ze lekker. De weer voorspelling voor zaterdag is heel goed, dus gaat alles mee. Misschien morgen nog even naar Zwolle brengen. 

Donderdag de 2e April.

Vanmorgen om 08.10 ongeveer waren de duivinnen er al uit, ik zou ze even naar Zwolle brengen, maar vond het wat koud, sneeuwbuitje nog zelfs, ik dacht, ach laat ze maar gewoon hier los. Ze vlogen 1 uur en 45 minuten, waarvan de meeste tijd gewoon uit het zicht. Een koppel van vijf stuks kwam na een uur terug, alle vijf gele ringen, dus van de B ploeg. Ze worden prachtig mooi, de duivinnen beginnen al te koeren op de vloer, ik zie het graag een beetje mannelijk gedrag. De duiven krijgen super energie vandaag, ja ! Ook voor een africhting. 

Tegen 17.00 uur nogmaals gevoerd, ook nu weer super energie. Ze mochten zo veel eten als ze wilden , vanaf nu mogen ze net zo veel eten als ze willen (niet helemaal maar ben wel een ruime voerder) 

Het voer wat over blijft in de bak pak ik morgenvroeg tegen de koffie weg. Ze zullen er wel niet heel goed in gaan zaterdag, ik bedoel, dat ze lang blijven vliegen, maar dat geeft niets. Lekker ruim voer, op de Vitesse wat achterstand en dan later weer inlopen. Het is een bewuste keuze, ik doe het al jaren zo. En waarom veranderen ? 

Vrijdag de 3e

Goedendag iedereen,

De oude duiven er vandaag niet uit gehad, ik heb ze gisteren afgevoerd. Vanmorgen tegen 09.00 het voer wat er nog lag weg gepakt. De jongen los, was al een weekje geleden door de stormen.

Bezoek gehad uit Workum, was gezellig. Tijdens de koffie buiten gezeten zelfs, wel onder het afdakje maar toch.

Straks tegen 14.30 uur, ga ik het weduwnaarshok schoonmaken, ik draai dan gelijk de schotel om, de doffers hebben dan al een pleziertje. Later die middag gaan de duivinnen er bij, ik toon ALTIJD. Waarom? omdat het me goed bevalt, dus dan niet verranderen.

We hebben een klokvlucht van de club in Noordwolde, ik denk dat er weinig mensen mee doen. Veel te koud zeggen ze, of : ik heb ze nog niet weggehad. Ook hier was het koud, en ik heb ze 1 keer in de mand gehad. Dus ik doe alles mee. Mooier weer als vandaag en morgen krijgen we niet vaak, dus hupsake in de mand. En wil er een duifje wegblijven morgen...dan doet hij dat maar. En te koud voor de doffers? voor de duivinnen net zo koud hoor, hebben die soms andere ogen en oren? Het zit meer tussen de oren van de liefhebbers, een duif vliegt graag. Als ik ze morgenvroeg bij huis loslaat om 08.15 uur is het ook koud, en vliegen ze minimaal een uur ( 70/80 km) dus kunnen ze dit ook van A naar B.

Update 20.20 uur

Zo de duiven zitten in de vrachtwagen en zijn op weg naar de losplaats. We hadden in de club zeven volle manden van 31 en een rest mand van 27 dus 244 stuks dacht ik. Ook een deelnemer uit Oosterwolde ...daar deden ze niet mee, er lag nog sneeuw 😃

Was gezellig in de club, we waren er om 17.30 uur al en de vrachtwagen was er stipt om 19.20 uur. 

Morgen zullen ze wel los komen tegen een uur of tien denk ik, uurtje vliegen en thuis zijn ze weer. Zullen vast wel een paar achterblijven. Morgenavond om 20.00 uur maken we de balans wel op.

Zaterdag de 4e April

De duiven werden gelost te Deventer om 11.00 uur, ik had de eerste verwacht om 11.55 uur, maar door de wind werd dat niet gehaald, om 12.01 kwam er een ploegje tegelijk thuis. Ze vielen heel vlot binnen en mankeerden natuurlijk niets, prachtig weer, soms zelfs even een zonnetje. Ook de doffers hadden we mee, volgens velen was dat heel slecht, doffers speel je niet met koud weer toch ??? 😉 in ieder geval het was een makkie, volgende week een stapje verder. Ik heb de geslachten nog samen, zondagmorgen pak ik ze bij elkaar weg. Veel jaarlingen, en die mogen elkaar wat extra aandacht geven. Dus vrijdag lekker getoond en nu samen tot zondag ochtend. In de club hadden maar drie mensen hun klok aangezet, dus tja wat zegt dat? 1 T/m 13 en dan 34 bij de eerste 35 😃 maar toch, ging prima. De vechtmachines kwamen als een trein. 

Zondag de 5e April

De dag na de africhting, de duiven zijn vanmorgen gescheiden, dus duivinnen en doffers weer apart. Recup voer van Beijers in de bak en Electroboost door het water. Alles thuis, dus dat is op zich al een goed teken, 110 mee en 110 thuis, maar dat kan ook niet anders toch op 70 km africhting.

De jongen er lekker uit vandaag, laat ze maar genieten van de komende lente, straks even een bad klaar zetten en vanmiddag moet ik weer naar het werk, ik werk iedere zondag, ook met Pasen natuurlijk.

Nu volgende week de 11e April de eerste echte vlucht, dan doet iedereen mee, we zullen wel zien hoe ze dan thuiskomen, we doen ons best, en de duiven ook, dat weet ik wel zeker. Maandag en woensdag prange suppe door het water, en op de zelfde twee dagen olympic MG mix over het voer met lecithine olie. En dan zaterdag en zondag de elektrolyten ( Electroboost)  prettige week iedereen

Terug