Columns en artikelen

DE EERSTE ECHTE VLUCHT
17-4-2015

afgelopen zaterdag was het dan zover, de eerste echte vlucht van het seizoen. En ik moet zeggen, het was niet gemakkelijk. De vooruitzichten waren goed, mooi weer, de temperatuur was wat opgelopen, maar het viel allemaal een beetje tegen. Op vrijdag was het nog prachtig weer, zelfs een beetje warm in mijn weduwnaars hok, dus we hadden er zin aan. Reeds om 16.45 uur in het clubgebouw, de stemming is het clubgebouw was geweldig, en toch zaterdags was het wat minder. De duiven werden vroeg gelost, dat was een prima keuze, reeds om 08.00 werden ze naar huis gestuurd. Om 09.25 kwam er een doffer aan, maakte een paar ererondjes en viel vlot op de antenne op 09.26.05 . Het was Goliath 13-415 die hiermee de eerste prijs speelde tegen 534 duiven van pv de Vredesduif. Er waren ruim 650 duiven mee, maar niet alles stond voor het concours. Goliath is een kleinzoon van de bekende Vechtmachine. Toen hij in het hok verdween kwamen er drie duiven aan die niet wilden vallen, ze bleven ruim een minuut vliegen toen er een vierde, vijfde, zesde etc duif bij kwam. Een prachtig gezicht, steeds meer duiven kwamen thuis en gingen met de koppel mee. Om 09.30 vielen er drie uit , maar of dat ook de die bewuste duiven waren weet ik niet, want er vlogen wel al 15. Pas negen minuten later kwam er weer een groep naar beneden van een twintig stuks. Dus 109 duiven mee en dan een gat van negen minuten, ik werd er niet vrolijk van. Maar het zijn zaken die we ieder jaar zien, op de kortste afstanden van het seizoen is het een wedstrijd binnenkomen. En daar zijn onze volgevoerde duiven niet zo goed in. Na tien uur begonnen de duiven trager te vallen, ongeveer de helft was thuis toen. Het begon te regenen, werd donker, en dan is het moelijk voor de nog niet gearriveerde duiven. Rond 12.00 uur werd het echt heel slecht, er konden eigenlijk geen duiven meer hun thuishaven bereiken. Toen we om 15.00 uur in he clubgebouw waren miste ik nog 13 duiven. Dat was een beetje het gemiddelde, ongeveer 20% was nog niet thuis bij de leden. Tegen 19.00 uur sloot ik de kleppen en moesten er nog 5 komen. En van deze 5 kwam er op zondagmiddag nog 1 na. Dus een paar duifjes weg ditmaal. Soms komen ze naar dagen of zelfs weken nog eens na, wanneer de liefhebber waar hij binnen loopt de duif even verzorgt en na een paar dagen weer los laat, is de duif vaak zo hersteld en weer bij zijn positieven dat hij alsnog naar huis komt.

Even terug naar de vrijdag. Het was dus ook hier de eerste echte vlucht, drie liefhebbers hadden nog geen duiven mee, ze hadden geen tijd gehad om af te richten vertelden ze. Maar het zijn fondspelers dus die hebben de tijd nog wel. We beginnen in Noordwolde altijd vroeg, de vrachtwagen is er om 19.20 uur, en dan moeten de 600/700 duiven in de mand zitten. We hebben 1 ploeg om in te manden, dus alle duiven komen door mijn handen. Die van mij zelf worden gecontroleerd door Jan Willem Jongedijk, Kees Hoeben en Willie de Jong. Ik zal nooit mijn eigen duiven in de mand doen, stel dat je een eerste van de afdeling pakt, dan heb je snel : ja, maar hij korft zijn eigen duiven in. Dus, hier niet. Het mag ook niet trouwens, npo voorschrift. Bij de anderen, die ik dus wel allemaal in de mand stak ging het goed. Hier en daar moest er een nieuw chippie om of iets anders kleins, maar het liep allemaal vloeiend. Ook de duiven van ons nieuwe lid werden natuurlijk ingemand, hij heeft een Atis systeem, en wij als club zijnde allemaal Unikon, maar ook dat ging prima. De ringen waren overgezet , het systeem werkte en de 106 duiven die hij mee had zagen er goed uit. Dus we zijn blij om er zo,n grote speler bij te hebben.

In het paasweekeinde hadden we een vlucht vanuit Deventer, bij thuiskomst heb ik toen de duiven bij elkaar laten zitten tot zondagochtend. Ditmaal na de eerste echte vlucht heb ik ze reeds op zaterdag avond gescheiden. Je kon zien dat enkele koud en nat waren geworden, dat waren natuurlijk de laatkomers. De eerste duiven, en dat waren de lang vliegers haha , die mankeerden niets. 

Aanstaande zaterdag de 18e hoop ik op een mooie vlucht, mijn moeder van 83 komt een dagje vanuit het verzorgings tehuis om naar de aankomst van de duiven kijken. Dus je hoopt altijd op een vroege duif als ze er eens is. Ze woond al drie jaar in een verzorgings tehuis, en dan is het geweldig fijn dat ze eens de duifjes kan zien komen.

Op vrijdagmorgen hadden we bezoek van een jeugdspeler uit Friesland, hij had een hokbezoek gewonnen bij het NPO , Jan Wever kwam met zijn moeder rond koffietijd. En vrijdagochtend tegen koffietijd is het altijd druk hier, dus het was mega gezellig. Ik geloof wel dat Jan het leuk vond, eerst natuurlijk de duiven in de hand genomen, even mee het weduwnaarshok in, ja gewoon op de inkorf dag. En tegen twaalf uur ging de jongeling weer terug met een jonge duif, de belofte dat hij nog twee eitjes mag halen op de natour, met een beute Bak, beute korrelmix, luisdruppels en wat voeding suplementen, dus een glunderende jonge man. Ik bedank dan ook het npo dat ze dit soort zaken goed oppakt, de jeugd heeft de toekomst . En ik heb nu een aantal jaar mogen meewerken aan de jeugd dagen en ze doen het geweldig. Carmen van Schaik is geloof ik de grote animator achter dit geheel, maar ze zal het wel niet alleen doen. Bedankt, en natuurlijk doen we graag volgend jaar weer mee. Een verslag voor in op de hoogte zal terzijnertijd wel door Jan gemaakt worden . Leuke foto er bij en 👍 

Terug