Columns en artikelen Gert Jan Beute

Column 'Begin Mei'

1-5-2015

Dat gaat snel, de eerste maand van dit seizoen is alweer achter de rug. We zijn alweer op 1 mei vandaag. Voor dat we het in de gaten hebben zijn we oud, zo snel gaat de tijd haha

Nee, maar echt, ongelofelijk toch ? Zo schrijf ik dat we van mij mogen beginnen, en zo hebben we al weer vier vluchten gehad. En wat voor vluchten, 1 hele mooie en voor de meeste mensen eerlijke vlucht dat was die van 18 april. Maar die van 11 en 25 april waren raar verlopen waai vluchten, maar ook die hebben winnaars , en de winnaars zijn blij. Ik heb zelf het liefst mooi weer, blauwe luchten en kopwind, maar lievere koekjes worden niet altijd gebakken. Kent u dat spreekwoord? 

Nu ik deze column maak is het zondagochtend 26 april, gisteren hebben we een traag verlopen vlucht gehad. En dan is traag niet het goede woord eigenlijk, de eerste duiven vlogen ruim 1700 mpm, dus dat is snel, maar het verloop was traag, althans bij de meesten, dus ook bij mij. De eerste duiven arriveerden bijna tegelijk, ik gooide mijn lokker, ( een gewonde duivin), en er viel zowaar een duivin uit het koppeltje, Gucci 13-353 viel op de antenne en pakte de 2e prijs in de club en ongeveer 11e van de gehele afdeling Friesland tegen ruim 20.000 duiven. Het was niet haar eerste vroege prijs, ze deed het al vaker , en dan te bedenken dat ze drie weken geleden nog een scheefvlieger was... Ze had spierpijn en kramp. Na de eerstevluchten in dit nog prille seizoen staat ze asduif Vitesse ondanks dus haar spierblessure .

Heel jammer was dat de rest van het koppeltje bleef vliegen, beetje stress door de roofvogels, maar ik weet dat ze er waren, en dat geeft goede hoop. De 2e T/m 8e duif vielen pas zes minuten later, en hadden bij maximaal een minuut twijfelen ook allemaal bij de eerste 12 kunnen en moeten zitten, maar wederom klokkie telt . Daarna kwamen de duif heel traag, ik zag van alle kanten duiven terug komen, de meesten uit het noordwesten terug, maar alleen duiven van mezelf, andere duiven niet gezien hier. Na ongeveer 45 minuten was nog niet een derde thuis, het ging heel traag. Maar ook dat heeft weervoordelen, iedereen in de club had prijs, en zelfs de fondspelers zaten allemaal in de prijzen. Wel is dat, en ik moet me voorzichtig uitdrukken: een teken van een raar verlopen Vitesse vlucht, wanneer fondduiven prijs winnen. De eerste duif arriveerde om 14.36 uur en toen ik om 18.30 uur in de club arriveerde miste ik nog 12 duiven van de 102, en nu de zondagmorgen zijn er nog 5 weg. Die komen later, of maar niet.

Het blijven rondvliegen bij thuiskomst heeft diverse oorzaken, donderdagmiddag viel een roofvogel tussen de terugkerende groep duivinnen en pakte de 818, de anderen waren bijna niet binnen te krijgen van de stress. En dat zit er nog wat in op zaterdag, de tweede oorzaak is, dat er bij de duiven die thuis komen zich steeds nieuwe aansluiten, en de koppel groeit en groeit, ze houden elkaar wat op, en de de derde oorzaak is dat ik een ruime voerder ben, maandag is mijn systeem, ik weet het, en neem er genoegen mee op de Vitesse. Wanneer je weinig duiven hebt, komen de duiven bijna altijd per stuk aan, twijfelen dan niet en vallen redelijk vlot. Maar straks op de verdere vluchten is het over, dan vallen ze wel, geloof me. 

Nog even terug komen op de slecht verlopen vlucht op zaterdag de 25e , er zijn dan bij de liefhebbers duiven weg of nog achter, maar ook zijn gelijk hun koppels " kwijt" , hier en daar een doffer of een duivin, het is akelig dat je koppels verbroken zijn, maar het geeft ook weer nieuwe kansen, en kan zelf motiverend werken. Je hebt nu de kans om ze hun nieuwe partner te laten kiezen, en een frisse partner werkt soms zeer motiverend bij duiven, dus elk nadeel heeft zijn voordeel, zei Johan Cruijff eens. En u zult zien dat na een zware, slecht verlopen vlucht komen de overgebleven duiven goed terug, ze komen uit een dal, dus kunnen alleen naar een piek gaan. Bij mij zag ik vanmorgen( maandagochtend, u ziet ik schrijf de column in deeltjes) , dar de duivinnen en doffers er graag uit wilden, dat is een goed teken, ze zijn gezond, wel zal ik ze deze week extra in de gaten houden en dan vooral de duiven die deze week nog thuis komen, die gaan waarschijnlijk niet mee zaterdag en mogen een weekje rust. Maar vooral ga ik ze in de gaten houden qua gezondheid en hoe ze herstellen. Met een herstel power capsule heb je ze er lichamelijk zo weer bij, maar geestelijk of mentaal is het natuurlijk andere koek, dat kun je met een capsule niet verbeteren. Dat gebeurt of gebeurt niet, wanneer de laatkomers vrijdag weer druk zijn, en glansen en goed aanvoelen gaan ze mee, of ze blijven gewoon een weekje thuis, ik zit niet verlegen om een paar duiven meer of minder, kanshebbers speel ik de rest komt dan later weer.

 

Terug