Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek maandag 3 juni 2019

3-6-2019

Goedemorgen iedereen,

update 11.49 uur. : De duivinnen en doffers hebben keihard gevlogen, kan niet anders zeggen. Zaterdag natuurlijk een te gemakkelijke vlucht gehad om de energie kwijt te raken. Ik moest ze echt uit de lucht halen. Ondertussen de jongen in de mand gestoken, ik telde 84 stuks, afgelopen vrijdag 85. Begonnen met opleren met 87.

1e oplering  500 meter, 2e keer Eesveen 3 km, 3e keer Eesveen 4 km, 5e keer Eesveen 4,5 km, en 6e, 7e, 8e keer De witte Paarden ongeveer 7 km. Dus nu 8 keer in de mand gezeten. Ik doe het op mijn eigen manier, heb veel uitgetest qua opleren, weinig, veel, korte stukken, en in èèn keer met de container etc. Iedereen doet het waar hij zich goed bij voelt. Vorig jaar twee keer tot 7 km en toen met de container mee op een maandag avond( met die Hitte), ik kwam in de club met 90 stralend gezonde jongen, niet verduisterd. Er waren nog twee mannen met jongen: Ultje Jellema en Albert Jan de Jong, beide met fondduiven. Deze twee mannen hadden ze de week ervoor ook reeds mee gehad met de container, mijne dus voor het eerst.

De Container met duiven van Friesland Noord er in... en 1 rij van de Vredesduif.... de container rijd dinsdag heel vroeg naar Steenwijk en lost Noord daar, èèn rij mocht niet los... mijn rij, vredesduif Noordwolde. Jongen van Noord los, deuren weer dichtr, container rijd achter Zwolle naar Heino, komt aan om 08.05 uur, en gooide met draaiende motor de rij los van Noordwolde( althans het verhaal van een chaufeur), de fondduiven van jellema en de jong kwamen redelijk, waren eerder mee geweest, mijn opgevoerde turbo,s kwamen slecht, avonds 37 thuis van de 90. Gelijk die avond nog weer even naar Wolff de duivenarts. Brandschoon ! ( voor de mensen die zeggen dat ze ziek waren), na dagen van terug komen en een paar ophalen kwam ik op 50, 40 nooit weer gezien. Had ik ze te weinig opgeleerd? , te veel spanning door lossen noord en rijden en lossen? , slechte duiven? etc we zullen het nooit weten. Albert Jan de Jong zei: ja dat had zo niet gemogen natuurlijk, stress, lossen, riijden, aankomen, lossen etc. Maar ja 40 weg. Dus hoe het vanavond gaat weet ik niet, maar ik doe niet mee, ik ga ze zelf opleren in stappen, en waarschijnlijk morgen richting Vollenhove. Ik probeer, en dat weet je nooit hoe het gaat zelf in stappen naar Nijkerk te gaan 100 km.

drie dagen geleden gestopt met verduisteren, volgens de kenners moet nu de stress toe slaan en zouden ze coli of andere kinder ziekten moeten krijgen, ik hoop het niet. De duiven zijn twee keer geent tegen paramixo, en twee weken geleden nog bij dokter Wolff geweest en die vertelde nog nooit zulke schone kelen/luchtwegen te hebben gezien bij jonge duiven.

De jongen zijn twee keer uitgerookt, drie weken geleden en afgelopen vrijdag. De eerste keer met Koudijs en de tweede keer met die natuurlijke uit het potje(naam vergeten) , 

Ik hoor en lees natuurlijk veel, ik krijg tips over in èèn keer met de container mee, tot zelf opleren tot je een ons weegt, maar ik ga gewoon mijn eigen kop volgen. Wat ik ook doe met de oude duiven. Op de Vitesse kregen mijn duiven reeds veel eten, vet, super energie etc. Dan zeggen de mannen: dat kan niet, het is te veel. Dan draaien de gebroeders Homma natuurlijk als een trein op hun Vitesse, ik zit er achter aan maar met super goede prijspercentages. Dan krijg je mailtjes en opmerkingen: Je zit te laat, Homma zit je voor, etc etc etc. Dan kan ik wel uitleggen dat dit ook zo moet, dat hier alles draaid om de eendaagse fond, maar ach, ik doe het niet meer hoor dat uitleggen. Vorige week 1e NPO en om 18.45 uur alles thuis en bijna allemaal jaarlingen en de snelste van afdeling 10 en 11. Laat mij dan maar mijn eigen kop volgen.

Na de winterkweek, laat ik de doffers de jongen groot brengen en staan de duivinnen al heel vroeg op weduwschap, veel te vroeg krijg ik dan te horen. Ik voer ze het zelfde als de weduwnaars, veel te veel krijg ik dan te horen. Mijn duivinnen zitten gewoon los op het hok, komen twee keer per dag in het weduwnaars hok, kunnen de hele dag hun mannen horen en zelfs door een kiertje zien... dat kan niet hoor ik dan, dan gaan de duivinnen aanlopen, lesbisch worden ze, dan zijn de prestaties over... Ach hier vinden ze elkaar ook leuk, bij binnenkomst zitten er soms vier tegelijk in de zelfde broedbak, ze koeren gelijk doffers.

Ik geef veel hennep, krijg het met 25 kg tegelijk, pinda,s ook per 25 kg. Kan niet zeggen de mensen, je verbrand ze, ach, laat mij maar doen wat ik denk dat goed is, tientallen keer TT met diverse overwinningen laten zien dat het zo slecht niet is.

Ik toon iedere week, zelfs op de opleer vluchten voor de vitesse nog, is niet goed hoor ik steeds, ach, laat mij het maar doen, gaat goed toch.

HIer geen verluchting aan de voorzijde van de hokken, veel glas en altijd warm tot bloedheet in de hokken, op de vloer een laagje zilverzand, èèn keer in de week schoonmaken, dat moet allemaal anders hoor ik wek eens, ik moet iedere dag krabben, mag geen zand gebruiken en al dat stof in de hokken, en de schuiven in het plafond bijna dicht, allemaal fout, maar ach laat mij maar het gaat goed.

De jongen zitten soms op de vensterbank te koeren bij de weduw duivinnen, mag niet hoor ik dan. Ik zit er soms wel een uur tussen met de duivinnen te spelen, en te koeren en sleepstaarten. Moet niet, hoor ik dan, je moet ze krap voeren en gelijk uit het hok gaan. Liever nog opsluiten in bakjes of een schuine vloer met elastieken of een cavia op de vloer.. ach hier liggen ze op de grond in het zilverzand in de zon.

Vorige week zaterdag na de 1e NPO belde een bekende speler: gert Jan heb je ze echt op donderdag avond bij het pakken een hestel power capsule opgestoken en een powerpil en in de ogen gedruppeld? Ja zei ik, en op woensdag de jaarlingen ook reeds dus die twee dagen achter elkaar. Is dat niet te veel voor een duif? twee van die grote dingen in de keel?? vroeg de man, ik zei, geen idee, ik deed het en ze kwamen niet onaardig toch met 19/27 en 1e en 8e npo?

Er zijn veel wegen die naar rome leiden, ik hem mijn eigen gedachte. Hier komen door de week soms mensen kijken, neem ik ze mee naar het hok, kan toch niet hoor ik dan, die weduwnaars moeten rusten... Ja zal, maar hier is het anders.

De eerste NPO vlucht speel ik geen doffers, de doffers gaan op de super vitesse, komen zaterdag thuis en hebben geen duivin... kan niet hoor ik dan, ach, de duivinnen die van de fond komen hebben in ieder geval hun mannen reeds thuis....

Drie jaar geleden Pointoise, slechte vlucht hier in de afdeling. Rare lops plaats, raar weer, wind die ze de zee op dreef, ik zei dinsdag, en woensdag reeds, is niet goed voor doffers, maken zich gek, draven door, knallen de zee op, tank leeg, duiven kwijt. Ik dus alleen 20 duivinnen, na enkele dagen alles thuis. Waarom geen doffers?? hoor ik dan, leg ik het uit, ziet men het anders, prima toch. Mijn keuze bleek goed.

En zo doe ik het nu ook weer met de jongen dus, mijn eigen kop volgen, eigen idee. Overal meningen, maar ach, laat mij maar lekker duiven vangen( zijn zo mak als schapen), rijden, en lossen. Ik neem van vele mensen mee, moet ik niet doen hoor ik vaak, waarom niet ik rijd toch? duivensport is toch geen ikke ikke? 

_________________________________________________________________

 

Zaterdag de tweede NPO dagfondvlucht, de week is dus zaterdagavond reeds begonnen. Sinds een jaar of 10 is het systeem hier helemaal gericht op de NPO eendaagse fond vluchten, de vluchten er tussen in(midfond) zijn dan niet of in ieder geval veel minder van belang. Afgelopen zaterdag toch 30 van de 50 in de punten, ze zijn dus wel gezond, en wederom zo alles thuis. Dat thuiskomen is fijn hoor, vorige week op de dagfondvlucht hoorde ik hier in sector 4 toch over verliezen, achterblijvers, laatkomers en doorweekt aangekomen duiven. Hier geen van allen. Ik las zelfs van duiven die door de pootjes zakten bij thuiskomst. Als dat in afdeling 10 of 11 gebeurt is waren ze er nog niet klaar voor, het was bij deze twee afdelingen in principe geen zware vlucht. Duiven die door de poten zakken op de eerste NPO vlucht met deze afstand zijn niet klaar of niet geschikt voor eendaagse fond(langer vliegen)

later meer, even de duivinnen binnen halen

Terug