
Dagboek
Beute Selectie info.
Bij het beoordelen van een duif zal worden gekeken naar de uiterlijke kenmerken, wat in het kopje gebeurt kunnen we niet zien. Of een duif op uw hok goed, matig of slecht verzorgd gaat worden in de toekomst kunnen we niet zien. Een goede liefhebber maakt van een iets minder gebouwde duif makkelijker een goede vlieger. En er zijn legio mensen die door slechte verzorging of “het gewoon niet zien” van een goed gebouwde duif met intelligentie zo maar een matig presterende duif maken.
De hand van u als liefhebber, en vooral uw ogen bepalen voor een deel de prestatie van uw duiven. Met uw ogen bedoel ik natuurlijk of u het ziet, een ziekte, het klimaat, de motivatie en wat er op uw hokken gebeurt, u moet het wel zien.
Bij de handselectie(beoordeling) zal eerst een bepaald type genoteerd worden, de meeste Vitesse duiven zijn wat breder aan de voorzijde, hellen wat naar voren, hebben gemiddeld een iets grotere bouw met bijbehorende grotere kop. En over het algemeen hebben Vitesse duiven een iets langere arm, hun borstspieren liggen dichter tegen het borstbeen aan en voelen wat harder aan. Mijn mening is dat een duif de eerste èèn, twee a drie uur(max) met zijn kop vliegt, ik bedoel daarmee dat een duif de eerste uren vliegt op motivatie en oriëntatie en met een matige tot slechte bouw zelfs kopprijzen kan winnen. Maar met een matige tot slechte bouw zullen de meeste duiven het geen seizoen kunnen volhouden. Ook de beste Vitesse duiven op afdeling en zeker op nationaal niveau zijn goed tot zeer goed gemaakt(van bouw).
Bij de allround duiven( types) zien we dat ze beter in de hand liggen, iets smaller aan de voorzijde, iets meer “vulling” aan de achterzijde, beter gespierd (ook iets verder van het borstbeen af gelegen). Allround types moeten in principe in staat zijn te presteren op alle vluchten van Vitesse, Midfond en dagfond. Door training, voeding en conditionering kan een allroundtype (zonder uiterlijke fouten) prijs vliegen op al deze afstanden.
Een eendaagse fondtype is heden ten dage wat kleiner van bouw, zijn rond, voelen vaak als een balletje(duivinnen), zijn goed gespierd en hebben een korte arm. Mijn mening is dat er niet heel veel verschil zit tussen een allround en een eendaagse fond duif qua type. Een duif die een vlucht van 700 km met 1000 mpm kan winnen (11,5 uur vliegen) kan dat ook op een vlucht van maar 2 uurtjes vliegen. Door motivatie, oriëntatie en het systeem van u als liefhebber. Andersom gaat dat bijna nooit op, een echte vitesse duif zal een 3/5 uurtjes vlucht soms nog aan kunnen maar zal afhaken bij die langere vluchten (langere vluchten qua aantal uurtjes). En soms kan een duif met vitesse bouw zelfs een eendaagse fondvlucht winnen, als de wind van achter komt, het uurtjes vliegen dus veel minder is, en door super motivatie kan het gebeuren dat zo een duif een npo vlucht wint. Ik zelf had dat bijvoorbeeld op Orleans 2012, toen ik met een jaarling de eerste npo won, de duif was een echte vitesse duif, en was van echt sprinterbloed (afstamming Euro Heremans). Was het een echte fondvlucht geweest met 9 tot 12 uurtjes vliegen dat had ze echt geen prijs gewonnen. Wat we bij de beste duiven op de eendaagse vluchten steeds vaker zien is dat de arm zo kort is dat hij bijna niet waarneembaar is en samen met goede spieren een vibrerende vleugel geeft, de zogenaamde trillers. U ziet op internet steeds meer filmpjes van duiven met een trillende vleugel (de liefhebber tilt de vleugel dan iets op). Meer en meer krijgt men door dat die trillende vleugels samen gaan met korte armen en goede spieren. Echte toppers op de vluchten met “veel uurtjes vliegen” hebben dat..
Marathon duiven zijn een slag apart, hier zien we een ander type duif. De ochtendlossing duiven (ZLU of non-stop) lijken veel op eendaagse fondduiven, hebben meestal een langere rug en een andere mentaliteit, ze zijn was rustiger in de handen en hebben voelbare andere spieren. Bij de overnachtduiven (middag lossing 800/ 1000 km) zien we meer diversiteit, er zijn heel goed gebouwde duiven bij en dat zijn altijd degene die het vaker dan èèn keer doen.
Duiven die echt vijf of zes keer een overnachtvlucht met goed gevolg volbrengen zitten ook de best gebouwde duiven.
Bij overnachtduiven (middaglossing 800/950 km) die een prijs winnen en soms zelfs vroeg maar matig van bouw zijn vinden we vaker nachtvliegers, die zijn minder in staat kop te vliegen door hun bouw maar omdat ze in de nacht stukken inhalen komen ze gewoon naar voren op de uitslag. Dus ook bij deze middaglossingen vinden we bij de echte supers een goede tot perfecte bouw. Maar zo nu en dan zien we een duif die het toch goed gedaan heeft op deze vluchten die minder goed van bouw zijn. Zie het als bij vitesse duiven. Ook daar zien we soms minder gebouwde duiven die het toch goed doen door hun verstand en motivatie. Maar dus ook bij de middag lossingen.
Duiven die in de nacht aankomen hebben trouwens allemaal een soort ster in het oog. De ondergrond kleur (vaak geel) zien we dan met uitsteeksels cq punten in de iris kleur. Het is opvallend dat alle nachtvliegers dat hebben. Omdraaien kun je het natuurlijk niet, je kunt niet zeggen dat iedere duif met zo een oog een nachtvlieger is. Dat vergeten mensen vaak: bepaalde kenmerken zie je bij top duiven, maar niet alle duiven met die kenmerken zijn top duiven.
Bij het keuren cq selecteren kijk ik altijd even naar de ogen. In mijn methode zijn er maar twee oogkleuren zijnde wit en geel. Ik kijk naar de ondergrond kleur en die is gewoon altijd wit of geel. Gemiddeld zie je bij vitesse duiven wat meer witogen en bij duiven voor de langere afstanden wat meer geel ogen. Bij marathon duiven zien we daarnaast ook nog eens dat gemiddeld de ogen wat donkerder zijn, de iris gaat wat meer naar de bruine kleur toe. Die mooie donkere ogen zien we ook vaker bij duiven die onder tropische omstandigheden wat vaker aan de kop zitten. Door de evolutie zijn die duiven ofwel die ogen daar geschikter voor. In landen met hoge temperaturen en dan ook nog spelers van lange afstanden zien we bijna alleen donkere ogen (meestal geel als ondergrond, ik noem ze zonnebril ogen).
Dan komen we nog bij wat ik plus of min ogen noem. Plus-ogen hebben een donkere antracietkleurige ring(verkenningcirkel) om de pupil en min-ogen hebben die niet (of maar gedeeltelijk). Qua kwaliteit in presteren of kweken maakt het niets uit of een duif een plus of een min oog heeft. Wel zeer opvallend is dat alle echte superduiven die ik zag en waarvan ik de ouders mocht bekijken, dat één van die ouders een plus oog heeft of soms zelfs beide ouders of heel soms dat beide ouders een halve verkenningsring hebben. Een top duif uit twee ouders met een min oog heb ik nog niet gezien. Om de meeste kans te maken op goede jongen zet je dus steeds de best gebouwde duiven tegen elkaar en kijk je bij de koppeling naar de ogen, zorg dat dat één van de duiven van het koppel een plus-oog heeft. Kweek nooit alleen met duiven omdat ze mooie ogen hebben, als er een slechte bouw op een duif zit mag hij een geweldig oog hebben, kweken doen we er dan niet mee.
Andere opvallende zaken bij veel top duiven is dat ze een kleine pupil hebben, soms zelfs boos kijken en een scherpe bek hebben. En opvallend bij goede kweekduivinnen is dat ze naast een goede bouw, een (meestal) plus oog hebben dat er twee wratjes onder aan de bek zitten. Natuurlijk niet bij allemaal, maar wel opvallend dat het zo veel zijn die het wel hebben.
Liefhebbers die een geweldig kweekkoppel hebben, waar gewoon diverse asduiven, teletekst duiven of eerste prijswinnaars uit komen zijn soms verontwaardigd dat ik één van die duiven van het koppel een goede waardering geef en de ander een slechte. Ik denk dat heel veel top kweekkoppels gewoon één goede duif zijn met een …. partner. Dus dan heeft zo een liefhebber gewoon een goede kweekduif en is het soms nog beter om het koppel te scheiden en een betere partner te nemen.
We hebben het nog niet echt gehad over de rug en de vleugels en de stuit en dat zijn toch belangrijke onderdelen. Om met de rug te beginnen, eigenlijk moeten we spreken over rug, lendenen en bovenstuit. Maar ik noem het in één keer gewoon de rug. De rug is voor mij misschien wel het minst belangrijke aan een duif. Er zijn heel goede duiven die een matige rug hebben, geen slechte rug met zo een aangeplakte staart hoor, maar een matige rug. Een matige rug zou op de tentoonstelling 18 punten krijgen. Bij de rug zou je kunnen zeggen: Matig is het nieuwe goed. Die plank-ruggen die men vroeger graag zag en die eigenlijk op de show nog steeds gewenst zijn zie we bij de huidige topvlieger bijna niet. Goede hedendaagse wedstrijd duiven hebben een matige tot goede rug.
De stuit van een duif is veel belangrijker, maar niet altijd het zelfde te beoordelen. Door de rui, ziekte, zwakke gezondheid, ouderdom of veel eitjes leggen kan een stuit tijdelijk of blijven wat open staan. Soms zelfs heel erg open wanneer een duif veel te dik is of een breuk heeft, dan zou je een stuit moeten afkeuren... maar als je de oorzaak weet of in een bepaalde periode zit moet je er wel rekening mee houden. En er zijn diverse meningen over, in mijn visie moet een stuit goed gesloten zij, dik en stevig aanvoelen en niet te puntig. Maar door ervaring voel ik soms de oorzaak, dan is het niet iets van de desbetreffende duif maar een “tijdelijk of door oorzaak slechte stuit”.
Bij de vleugels zijn voor mij enkele zaken van belang. Ik heb het armpje graag zo kort mogelijk, omdat ik duiven wil die 11 uur kunnen vliegen. Maar selecteer ik een vitesse duif dan mag het armpje gerust langer zijn en krijgt hij toch het woord “goed”. In mijn visie moet er een redelijke verspringing tussen de voorvleugel en achtervleugel zitten ofwel de pennen van de achtervleugel “de broek” moeten wat korter zijn dan de eerste slagpen van de voorvleugel cq actieve vleugel.
Wanneer men de jongen net afzet van de ouders dan kijkt u daar niet naar, pas na de grote rui is de verspringing goed zichtbaar. En heel belangrijk vind ik dat de eerste vier/vijf slagpennen van de voorvleugel mooi dicht tegen en over elkaar liggen. Ik wil geen zogenaamde kippenvleugel , een kip kan slecht vliegen omdat de pennen te ver uit elkaar staat. Een kippenvleugel bij duiven is belangrijk maar niet van levensbelang, ze kunnen gewoon prijs winnen natuurlijk, maar het kost hun tijd, ze hebben gewoon minder draag en slagkracht. Bij echte super duiven zie ik het nooit. Wel opletten: door geen bad te geven gaan de eerste pennen wat uit elkaar staan, worden wat smaller en het lijkt of ze vierkanter zijn, het is dan geen kippenvleugel van geboorte maar door de omstandigheden en de verzorging van de baas zo geworden. Verder zie ik bij top duiven altijd een vrij lange vleugel die tot in het donkere stuk van de staart komt. Soms ziet men een duif met een mooie lange vleugel en die toch niet tot in het donkere stuk van de staart komt.... deze duiven hebben een slechte rug, waardoor er een aangeplakte staart aan hangt.. het lijkt dan voor sommigen alsof de vleugels te kort zijn.
Al met al veel info over selectie. Na de keuring krijgt een duif een cijfer variërend van 5 tot en met 8,5 . Geen enkele duif krijgt hoger dan een 8,5 (al denk ik het wel eens, deze verdiend een 9). In mijn methode kweekt men met alle duiven die het cijfer 8 hebben en dat is 8-. 8. 8+ of 8,5 soms moet ik het even uitleggen maar een 8- is dus net onder een 8 en een 8+ net boven de 8. Met een 7,5 kan men prima vliegen maar kweken pas wanneer het blijkt een excellente vlieger te zijn. In mijn visie moeten alle duiven onder de 7,5 verdwijnen van de hokken. Al vinden we heus wel eens een duif met een 7+ die het goed doet. Deze duif heeft dan veel verstand, oriëntatie en of motivatie en wat in het kopje van een duif aanwezig is kunnen we niet zien. Vooral als jonge duif en of op de vitesse zien we dus wel eens een 7 die het goed doet. Laat hem dan lekker op die afstanden, geniet er van maar kweek er niet uit. De kans dat uit matig gebouwde duiven een goede komt is bijna uitgesloten (kijk wel even bij het stukje over een goed kweekkoppel).
Ik denk dat iedereen die echt selecteert op duiven met een 8, die bij elkaar houd en zijn best doet beter gaat presteren dan ooit.
Uitzonderingen zijn er altijd, niemand is zonder fouten, ook een duiven keurder niet en men praat gewoonweg liever over die ene 6 die een goede duif werd dan over die honderden met een 8 die het ook werden. En laat u niet foppen, soms hoor ik: u heeft het fout want deze 6 is een goede duif omdat zijn opa een goede of dure was.... Of u heeft het fout, deze 6 is een goede vlieger. Op mijn vragen over welke prestaties? Ja drie eersten...op mijn hok... en ik speel niet zo goed. Regelmatig hoor ik over super prestaties maar bij navraag op papier.. komt er niks. GJB
18-7-2019
Goedendag iedereen,
vanavond inzetten voor een eendaagse fondvlucht, ik dacht Orleans, maar dat is anders geworden. Ik heb dat gemist. Mijn fout. Maar de losplaats maakt niet zo veel.
Er gaan hier tussen 10 en 12 mee, in ieder geval twee doffers de 721 en 392 en dan u raad het al, de rest duivinnen..
Het is nu net naar middernacht dat ik dit dagboekje schrijf, ik ben van plan de jongen nog even weg te brengen. Gisteren woensdag dus heb ik ze los gelaten bij de afslag Ommen vlak voor Zwolle. Alles was voor mij thuis.
De jongen gaan naar Bierges denk ik, maar dat horen we nog wel precies waar we heen gaan. Bierges ligt net naast Brussel.
Hier gaan als er vandaag geen achterblijvers zijn zo,n 50/55 mee. De laatkomers van afgelopen week die zondag kwamen zijn dinsdag even bij dokter Wolff geweest, niets te vinden, super schoon. Ik had een afspraak, en dacht dit is een mooie kans om de zondag duiven mee te nemen, maar ook die waren erg schoon.
Goedemorgen iedereen, het is nu 07.50 uur, zo de oude duiven even hun bak vol zetten met energie voer. Over dat energie voer heb ik een andere mening dan de meeste voer verkopers. Ik heb er al eens met Beyers over gesproken, maar die hadden liever iemand met naam op de zak voer. Verkerk, Koopman of Vandenabeele, daar kom je als gewone Beute niet tussen hoor. Ooit ook een keer in de begin jaren een gesprek gehad met van Tilburg over eigen mengeling, maar die had toen een probleem met de ontwikkeling van nieuwe zakken/ kosten van het drukwerk.
In principe is beyers met alle samenstellingen het beste, vooral omdat ze de beste zaden en granen gebruiken, maar mijn idee, daar wilden ze niet aan( maar het is wel een jaar of 7 geleden hoor dat ik het zei). De paar liefhebbers waar ik het zelf zo goed mogelijk voor meng zijn er tevreden over. Maar ach, het eerste wat komt is natuurlijk goede duiven, goed hok, verzorging, gezondheid etc, Voer is ook maar weer een stukje he.
Duivensport gaat steeds sneller, de duiven worden steeds beter. Door grote verliezen op mijn hok met de jonge duiven de laatste jaren heb ik geen aanvulling die ik zou willen. Tientallen door de roofvogels als jong reeds, en dan elk jaar wel ergens een mega tik met de helft tot driekwart van de jongen weg op een vlucht of training.
Dan heb je geen aanvulling zoals je zou willen.. Natuurlijk heb ik gelukkig elk jaar wel een goede jaarling, of soms zelfs een paar. Maar ik weet hoe ik ze wil hebben.... ik weet hoe ze moeten zijn.. en in 2016/2017 en 2018 had ik die aanvulling niet !!! nu moet ik dus spelen met een 2e of zelfs 3e keuze , en dat kost zoveel punten en dus ook kopprijzen. Maar op dit ogenblik( 18 Juli) lijkt het alsof ik de aanvulling voor de toekomst wel heb. Nu zijn er nog bijna 60 jongen waarvan 55 elke week mee geweest.
Nu kan ik straks de duiven bijzetten die ik wil bijzetten. en reken maar dat iik dat ook ga doen. Ik heb 30 bakken voor de oude duiven, maar er komt volgend jaar geen enkele duif op die me niet 100% aanstaat, ik wil op het vlieghok alleen 8+ en 8,5 duiven. En geen pure vitesse duiven meer, daar heb je een paar kansen voor, en dan gaan ze toch mee op de midfond en fond en kunnen ze het niet. Aan het eind van de jonge duiven vluchten kan ik u vertellen of de toekomst rooskleurig is of tulp-kleurig( ook mooi maar haha). En dan ook dit jaar later koppelen, ik deed het altijd 5 december maar door omstandigheden het afgelopen jaar 30 december, dat ging goed, èèn oude duif gepakt in plaats van een stuk of 10.( door de roofvogel he)
Wat is mij het beste bevallen dit jaar qua jonge duiven? gelijk enten bij spenen en zes weken later nog een keer, hier geen coli gehad, geen dode jongen, geen adeno niets( nog niet), en veel africhten, op 500 meter begonnen en in 18 stappen bij Vollenhove staan op een km of 40. Maar volgend jaar ga ik het nog extremer doen, kan me geen reet schelen wat anderen er van denken, ze mogen lachen. Ik kan nog steeds grote klappen krijgen hoor, maar ik ga het 25 stappen plan volgen, dus in de mand bij spenen, rijden met manden in de auto, mijn manden twee dagen met een vrachtwagen laten meerijden etc etc. Dan heb ik alles gedaan wat kan, gaat het dan fout dan is het niet mijn schuld.
Dit jaar was ik al ver heen met al die punten hoor, tot de 19e keer met africhten ging het goed, maar toen toch een keer bij zwolle 80 jongen mee en avonds maar 30 thuis, maar door de ervaring kwamen ze de dag beter thuis dan de eerste dag, geweldig om te zien.
En ik ga nog even praten met o.a Herman Gaal uit Steenwijk, die begon met 28 jongen, begon op de vluchten met 27 en na vier vluchten plus opleer iedere week 27 thuis. En ik ga even rond de tafel met ultje Jellema, die raakt nooit jongen kwijt, al jaren geen èèn. Na een paar weken zijn ze kaal en winnen ze geen prijs, maar kwijt raken doet hij niet, hij denkt dat het komt omdat ze bij zonopkomst los gaan en vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen. De roofvogels zorgen na enige tijd dat ze gaan trainen, de overblijvers gaan in de mand en komen allemaal weer.
Herman is extra intressant omdat die jaren juist een grote groep jongen kwijt was en nu niks, hij test wat dingen en aan ons te kijken of het daar aan zou kunnen liggen.
En nog iets voor de leden van afdeling 10 en 11, ik zal het er niet meer over hebben, over samenwerking. Iedereen ziet nu op de uitslagen dat ze overal vallen, er zit heel weinig verschil tussen de hoogste mpm tussen oost, west,zuid en noord. En de vleesprijzen die ik beschikbaar stelde, wees er blij mee. Ik stond op de stoep bij gebroeder Leideman omdat die met twee vingers in de neus het gingen winnen volgens de kenners aldaar. Kom ik daar maandagochtend met de vleesprijs, fotograaf etc. blijkt dat Bert en Andre die een super jaar hebben natuurlijk, hem niet hebben gewonnen, er waren gewoon enkele spelers met een snellere duif. Dus zal er niet meer over praten, en niet meer geld steken in samenwerking en prijzen voor u.
Zo en nu is het 08.29 uur ik ga de jongen pakken
Terug