Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek maandag 26 augustus 2019

26-8-2019

Goedendag iedereen,

Maandag ochtend en de Compuclub prestatie overzichten al weer binnen.

Op de afdeling uitslagen:

17-027  16 x prijs

18-638  15 x prijs

16-721  14 x prijs

17-988  14 x prijs

18-673  13 x prijs

18-241  12 x prijs

17-980  12 x prijs

18-092  12 x prijs

18-663  12 x prijs

18-108  12 x prijs

18-392  11 x priijs

17-025  11 x prijs

18-772  11 x prijs

18-388  11 x prijs etc. Maar het zegt niet zoveel hoor, sommigen zijn veel vaker mee geweest dan anderen, het kan dus zijn dat duiven met 11 prijzen een veel hogere score hebben dan 1 met 14 of zo.

Van afgelopen zaterdag waren de duiven zo terug, maar bij de late jongen ging het slecht, hier in de club ook maar ik denk overal wel. Weken geleden zei men: op de natour verspeel je niks, in augustus verspeel je niets, het blijkt dit jaar toch niet helemaal te kloppen. Veel duiven weg hoor, er zijn ook veel liefhebbers die willen stoppen. Omdat ze er gewoon niet tegen kunnen dat er zoveel achter blijven en ik kan me dat ook wel voorstellen.

Maar we moeten wel proberen te kijken of we er zelf iets aan kunnen doen. 

Het begint al met de selectie nu van de duiven, vliegers en kwekers. Je kunt uit twee matige duiven wel vier jongen kweken, maar als je ze dan alle vier kwijt bent.. 

Beter is alleen kweken uit duiven die in ieder geval geen fouten hebben qua uiterlijk. Ook duiven die moeilijkheden hebben om top fit te blijven daar kweken we niet van natuurlijk.

Ik sprak gisteren een top speler die vrij veel jongen verkoopt, hij zei, ik koppel rond half december(Kwekers) en die brengen nu nog gewoon jongen groot. Dus al met al een maand of negen a tien. Gezonde duiven hebben daar geen enkele moeite mee, de 7e ronde is nog mooier dan de eerste en tweede. 

Als je bij de kwekers of vliegers duiven hebt die mager worden tijdens het voeren, of ze zijn niet gezond, of ze krijgen te weinig of en dat is meestal, ze zijn niet sterk genoeg, en deze moeten weg.

Uit ouderdieren waar iets aan fout zit, of qua gezondheid of bouw daar fok je wel jongen van, maar het heeft geen zin, aan het eind van het seizoen is er niets meer van.

Dus in April lees ik vaak : ik heb 70 jongen.. een mooie koppel. Tja, wat zijn dat voor jongen? ook uit die matige duiven qua bouw, ook uit die duiven die mager werden tijdens het voeren? Heb je bij die 70 ook duiven uit die opruimers van Internet?, die kun je in principe allemaal al aftrekken van het aantal. Dus heb je van die 70 na de derde vlucht nog 15.... dan wist je dat eigenlijk al van te voren.

Laat nu eens alle !!! duiven selecteren, ten eerste op bouw. Dan halen we alle slechten er tussen uit. De duiven met een 8 gaan we gebruiken. Tijdens het seizoen en de kweek heeft u ook al gezien welke problemen hebben gezond te blijven of op gewicht, die kunnen er voor de selectie wel vast uit.

Dan nieuwe koppels maken, waarvan beide dieren een 8 hebben, dan kijken we gelijk even naar de meest passende koppels. En soms, kan het best zijn dat we tussen de voedster duiven van u, of de duiven die alleen als partner gebruikt worden een "kweker" vinden. En tijdens het selecteren zult u ook zien dat een duif laten we zeggen een 6 krijgt en weg moet,  dat u dan zegt: ik heb er nog wel een jong van die het aardig doet... Dan kijken we even naar de partner van die 6... dat is eigenlijk altijd een 8 dan. En zou die 8 niet beter aan een andere 8 kunnen?

Jongen verspelen in grote aantallen, we weten het niet precies, maar sommige dingen weten we wel, en daar moeten we mee werken.

Hier heb ik voor een Liefhebber een koppel te koop zitten van 2013. De doffer(Graciano 364) heeft gevlogen ook een 7e TT zelfs, hij komt ook uit eerste prijs duiven. Zijn duivin (Dochter Vechtmachine)is ook van 2013, gaf al verschillende goede duiven. Zo een koppel gaat er hier nu uit, moet plaats maken voor jongeren.  Prima duiven, maar 6 jaar oud. Als u dan wat koopt, koop dan zo een bewezen koppel, waarvan de doffer heeft laten zien het in zijn kop te hebben. ( prijs van het koppel € 500) En koop niet een kleinkind van broer Rudi... voor misschien het zelfde geld of meer nog. Bij een eerste prijs duif is het al moeilijk om een goede te kweken, maar met een kleinzoon van broer .... wat voor kansen zijn er dan?

U gaat er uit kweken, in April: Trots, heb 70 jongen.... Ja 70 waarvan 55 wegvliegers. Begin nu eens vast met 2020 !

Zaterdag was het hier een mooi resultaat met 1,2,5 tegen 2366 duiven, best trots

 

Terug