Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek maandag 13 januari 2020

13-1-2020

Beute Systeem 2020

 

Veel liefhebbers hebben graag een systeem wat ze als lijdraad kunnen gebruiken.

Het Beute systeem is voor 2020 hier en daar weer aangepast, stilstaan is achteruit gaan.

U kunt dit systeem natuurlijk ook als richtlijn gebruiken, als u bijvoorbeeld geen eendaagse fond vluchten speelt, past u het iets aan. En er zijn misschien supplementen of gedachten waar u niet achter staat of waar u al een ander product voor heeft. Zie het dan als een leidraad.

Er van uitgaande dat uw duiven uitermate gezond aan de start komen, en dan bedoel ik de vliegers maar natuurlijk ook de kwekers. En dat u ze een top verzorging geeft, regelmatig een badje, goed voer en aandacht.

In de weken tot maandag 2 Maart( de maandag na de voorjaarsbeurs is voor mij het begin van het vliegseizoen) krijgen alle duiven twee a drie keer per week wat Olympic MG Mix over het voer, dit is een geweldige mix van dierlijke eiwitten, vitaminen, calcium en magnesium en word door veel top spelers gezien als het beste voedingssupplement ooit. Ik vind het heel belangrijk dat de duiven dit ook krijgen in de rui, rust en kweektijd.

Uw duiven moeten in de zomer top prestaties leveren, maar daar moet een duif wel al in de rui, kweek en rusttijd naar toe werken. Ik vind het heel belangrijk dat ook uw kweekduiven de zelfde optimale verzorging krijgen. U wilt goede duiven kweken, maar dat kan alleen met goede, gezonde en in topforme verkerende ouder dieren.

Olympic MG mix is dus een supplement voor 52 weken per jaar. Het aanplakken van de MG Mix kan op diverse manieren, in de vlieg periode het beste met Beute Lecithine olie voor de extra energie. In de rui, rust en of kweek periode kan het ook prima met Beute Colicontrol dat is gelijk een “mooie mest gever”. Als u de Colicontrol gebruikt als aanplak middel voor de MG Mix gebruik dan ruim meer dan dat op het flesje staat. 1 a 2 ml per kilo voer is gewoon niet genoeg om een volle eetlepel MG mix aan het voer te plakken, dus u mag gerust 5 tot 10 ml op een kilo voer doen.

In deze periode tot 2 Maart geeft u de duiven ook twee a drie keer per week LTW ( Luchtwegen, Training lust en Weerstand) door het water, op èèn van die drie dagen voegt u er CVS (vloeibare Vitaminen) aan toe. De duiven drinken de LTW graag, ook als u er CVS bij door doet.

Qua voer geeft u een goede samenstelling passende bij het seizoen, en ik bedoel dan in de rui, winter en kweektijd. Bij mij op de hokken is het altijd Beyers. Ik heb andere merken geprobeerd maar kwam altijd terug op het Beyers voer. Voeding is voor mij heel belangrijk en dan bedoel ik niet zo zeer de samenstelling ( want ik geef ruim, dus kan een beetje zelf kiezen), maar vooral de kwaliteit van de zaden en granen en de versheid er van. Bij mij kregen de duiven in de rui Premium Rui, een week voor het koppelen ga ik over op 50% Rui en 50% premium kweek.

In de rui tijd voer ik maar eenmaal daags.

Iedere dag krijgen de duiven een 10% Beute korrelmix door het voer(Emmers van DHP) en natuurlijk iedere dag wat verse Beutebak. Maar ook deze korrelmix en mineralenmix krijgen ze het gehele jaar. Zoals reeds eerder gezegd: Duiven verzorg je 52 weken per jaar goed.

U heeft in het voorgaande reeds kunnen lezen over het geven van een bad, ik vind dat dit minstens

1 maal per week hoort. En door het water steeds wat Beute Badzout, dat geeft zachte pluim, frisse koppen en luis is er niet gek op.

Zorg dat de duiven voor de vluchten heel goed schoon zijn, in samenspraak met uw duiven arts. Natuurlijk kunt u het ook zelf, met enige kennis van zaken, maar verstandiger is met uw duiven arts.

 

En dan komt de voorjaarsbeurs, steeds het eerste weekend van Maart. Voor iedereen eigenlijk het begin van het nieuwe wedstrijd seizoen. En voor het Beute systeem steeds de echte start datum .

Op maandag 2 Maart begint u met het verstrekken van 14 dagen achter elkaar LTW door het water.

Deze zelfde datum( 2 Maart) begint u ook met het verstrekken van Olympic MG over het voer op maandag en dinsdag. Tot dit jaar was het bij de meesten onder ons MG mix op maandag en woensdag, maar diverse liefhebbers hadden zeer goede resultaten en een goed gevoel bij het geven van MG mix geven op maandag en dinsdag daarom deze aanpassing( hoeft natuurlijk niet).

De MG mix gaat u vanaf deze datum steeds aanplakken met Beute Lecithine olie. De Olie even onder de warme kraan, daarna flesje openen, met een roer staafje goed over de bodem gaan( de lecithine zit onderin en is vrij dik), hierna het dopje er weer op, goed schudden en klaar voor gebruik. Een dunnere lecithine olie is te verkrijgen maar is minder van kwaliteit dus die gebruiken we niet.

Vanaf wederom de zelfde datum (2 Maart) geeft u op dinsdag of woensdag de CVS vitaminen gezamenlijk met de LTW.

 

De LTW gaat dus in het water van 2 tot en met 16 Maart( bij de vliegduiven natuurlijk, het restant mag de volgende dag wel naar de jongen of kwekers). Hierna geeft u de vliegers van 17 Maart tot en met 22 Maart een 6 dagen kuur met Beute Clean Balance ( om de duiven terug zuiver te zetten, ofwel op te schonen aan de binnenzijde). In het weekje Clean Balance houden de MG mix, Olie en CVS gewoon hun vaste schema.

 

Vanaf Maandag de 23e Maart begint dan het vaste schema.

 

Maandag LTW door het water. Olympic MG Mix over het voer met Lecithine olie

 

Dinsdag LTW door het water. Olympic MG Mix over het voer met Lecithine olie

 

Woensdag LTW door het water tezamen met CVS (Vloeibare vitaminen)

 

Donderdag Electroboost door het water

 

Vrijdag Schoon water. Bij het inmanden de duiven in beide ogen een druppel met de Beute oogdruppels. Het mag ook eventueel in de neus.

 

Zaterdag Clean Balance in het water ( eventueel samen met Electroboost) en wanneer alle duiven thuis zijn wederom een oogdruppel geven.

 

Zondag Clean Balance in het water( eventueel samen met Electroboost)

 

  • Wanneer duiven reeds op donderdag in de mand gaan( vlucht op zaterdag) op woensdag avond en donderdag bij het inzetten een Herstel-power capsule en een Power-Pills opsteken. Dus beide tegelijk( Herstel-Capsule en Power-Pills)

  • Wanneer duiven een vlucht hebben die eerder ingezet worden bijvoorbeeld op Dinsdag dan op zondag, maandag en dinsdag een Herstel-power capsule en Power-pills opsteken

  • En iedere keer wanneer duiven echt vermoeid thuiskomen ook een Herstel-Power Capsule opsteken.

 

Heel belangrijk voor mij is dat de duiven schone koppen hebben, dus eerst samen met uw duivenarts kijken of er problemen zijn( ruim voor de vluchten) en daarna zo weinig mogelijk medicatie toedienen. Clean Balance en vooral de LTW kunnen u daarbij helpen. Ook het Beute badzout kan daar een goede werking in hebben zo ook de Beute oogdruppels. Schone koppen geeft betere oriëntatie daardoor een kortere weg naar huis.

Wanneer u toch eens iets van medicatie wil geven.. een Belga Magix tablet van de Weerd werkt goed tegen het geel en geeft soms wat extra,s. En soms is een kuurtje of tablet tegen ornithose klachten eens nodig. Maar doe het met beleid. En hier op de hokken zo weinig mogelijk tot niets.

DE WEG NAAR DE TOP: INZET, GOEDE DUIVEN, GEZONDHEID, EEN GOED HOK en BEUTE PRODUCTEN

Terug