Dagboek

 

Beute Selectie info.

Bij het beoordelen van een duif zal worden gekeken naar de uiterlijke kenmerken, wat in het kopje gebeurt kunnen we niet zien. Of een duif op uw hok goed, matig of slecht verzorgd gaat worden in de toekomst kunnen we niet zien. Een goede liefhebber maakt van een iets minder gebouwde duif makkelijker een goede vlieger. En er zijn legio mensen die door slechte verzorging of “het gewoon niet zien” van een goed gebouwde duif met intelligentie zo maar een matig presterende duif maken.
De hand van u als liefhebber, en vooral uw ogen bepalen voor een deel de prestatie van uw duiven. Met uw ogen bedoel ik natuurlijk of u het ziet, een ziekte, het klimaat, de motivatie en wat er op uw hokken gebeurt, u moet het wel zien.

Bij de handselectie(beoordeling) zal eerst een bepaald type genoteerd worden, de meeste Vitesse duiven zijn wat breder aan de voorzijde, hellen wat naar voren, hebben gemiddeld een iets grotere bouw met bijbehorende grotere kop. En over het algemeen hebben Vitesse duiven een iets langere arm, hun borstspieren liggen dichter tegen het borstbeen aan en voelen wat harder aan. Mijn mening is dat een duif de eerste èèn, twee a drie uur(max) met zijn kop vliegt, ik bedoel daarmee dat een duif de eerste uren vliegt op motivatie en oriëntatie en met een matige tot slechte bouw zelfs kopprijzen kan winnen. Maar met een matige tot slechte bouw zullen de meeste duiven het geen seizoen kunnen volhouden. Ook de beste Vitesse duiven op afdeling en zeker op nationaal niveau zijn goed tot zeer goed gemaakt(van bouw).

Bij de allround duiven( types) zien we dat ze beter in de hand liggen, iets smaller aan de voorzijde, iets meer “vulling” aan de achterzijde, beter gespierd (ook iets verder van het borstbeen af gelegen). Allround types moeten in principe in staat zijn te presteren op alle vluchten van Vitesse, Midfond en dagfond. Door training, voeding en conditionering kan een allroundtype (zonder uiterlijke fouten) prijs vliegen op al deze afstanden.

Een eendaagse fondtype is heden ten dage wat kleiner van bouw, zijn rond, voelen vaak als een balletje(duivinnen), zijn goed gespierd en hebben een korte arm. Mijn mening is dat er niet heel veel verschil zit tussen een allround en een eendaagse fond duif qua type. Een duif die een vlucht van 700 km met 1000 mpm kan winnen (11,5 uur vliegen) kan dat ook op een vlucht van maar 2 uurtjes vliegen. Door motivatie, oriëntatie en het systeem van u als liefhebber. Andersom gaat dat bijna nooit op, een echte vitesse duif zal een 3/5 uurtjes vlucht soms nog aan kunnen maar zal afhaken bij die langere vluchten (langere vluchten qua aantal uurtjes). En soms kan een duif met vitesse bouw zelfs een eendaagse fondvlucht winnen, als de wind van achter komt, het uurtjes vliegen dus veel minder is, en door super motivatie kan het gebeuren dat zo een duif een npo vlucht wint. Ik zelf had dat bijvoorbeeld op Orleans 2012, toen ik met een jaarling de eerste npo won, de duif was een echte vitesse duif, en was van echt sprinterbloed (afstamming Euro Heremans). Was het een echte fondvlucht geweest met 9 tot 12 uurtjes vliegen dat had ze echt geen prijs gewonnen. Wat we bij de beste duiven op de eendaagse vluchten steeds vaker zien is dat de arm zo kort is dat hij bijna niet waarneembaar is en samen met goede spieren een vibrerende vleugel geeft, de zogenaamde trillers. U ziet op internet steeds meer filmpjes van duiven met een trillende vleugel (de liefhebber tilt de vleugel dan iets op). Meer en meer krijgt men door dat die trillende vleugels samen gaan met korte armen en goede spieren. Echte toppers op de vluchten met “veel uurtjes vliegen” hebben dat..

Marathon duiven zijn een slag apart, hier zien we een ander type duif. De ochtendlossing duiven (ZLU of non-stop) lijken veel op eendaagse fondduiven, hebben meestal een langere rug en een andere mentaliteit, ze zijn was rustiger in de handen en hebben voelbare andere spieren. Bij de overnachtduiven (middag lossing 800/ 1000 km) zien we meer diversiteit, er zijn heel goed gebouwde duiven bij en dat zijn altijd degene die het vaker dan èèn keer doen.                       
Duiven die echt vijf of zes keer een overnachtvlucht met goed gevolg volbrengen zitten ook de best gebouwde duiven.
Bij overnachtduiven (middaglossing 800/950 km) die een prijs winnen en soms zelfs vroeg maar matig van bouw zijn vinden we vaker nachtvliegers, die zijn minder in staat kop te vliegen door hun bouw maar omdat ze in de nacht stukken inhalen komen ze gewoon naar voren op de uitslag. Dus ook bij deze middaglossingen vinden we bij de echte supers een goede tot perfecte bouw. Maar zo nu en dan zien we een duif die het toch goed gedaan heeft op deze vluchten die minder goed van bouw zijn. Zie het als bij vitesse duiven. Ook daar zien we soms minder gebouwde duiven die het toch goed doen door hun verstand en motivatie. Maar dus ook bij de middag lossingen.
Duiven die in de nacht aankomen hebben trouwens allemaal een soort ster in het oog. De ondergrond kleur (vaak geel) zien we dan met uitsteeksels cq punten in de iris kleur. Het is opvallend dat alle nachtvliegers dat hebben. Omdraaien kun je het natuurlijk niet, je kunt niet zeggen dat iedere duif met zo een oog een nachtvlieger is. Dat vergeten mensen vaak: bepaalde kenmerken zie je bij top duiven, maar niet alle duiven met die kenmerken zijn top duiven.

Bij het keuren cq selecteren kijk ik altijd even naar de ogen. In mijn methode zijn er maar twee oogkleuren zijnde wit en geel. Ik kijk naar de ondergrond kleur en die is gewoon altijd wit of geel. Gemiddeld zie je bij vitesse duiven wat meer witogen en bij duiven voor de langere afstanden wat meer geel ogen. Bij marathon duiven zien we daarnaast ook nog eens dat gemiddeld de ogen wat donkerder zijn, de iris gaat wat meer naar de bruine kleur toe. Die mooie donkere ogen zien we ook vaker bij duiven die onder tropische omstandigheden wat vaker aan de kop zitten. Door de evolutie zijn die duiven ofwel die ogen daar geschikter voor. In landen met hoge temperaturen en dan ook nog spelers van lange afstanden zien we bijna alleen donkere ogen (meestal geel als ondergrond, ik noem ze zonnebril ogen).

Dan komen we nog bij wat ik plus of min ogen noem. Plus-ogen hebben een donkere antracietkleurige ring(verkenningcirkel) om de pupil en min-ogen  hebben die niet (of maar gedeeltelijk). Qua kwaliteit in presteren of kweken maakt het niets uit of een duif een plus of een min oog heeft. Wel zeer opvallend is dat alle echte superduiven die ik zag en waarvan ik de ouders mocht bekijken, dat één van die ouders een plus oog heeft of soms zelfs beide ouders of heel soms dat beide ouders een halve verkenningsring hebben. Een top duif uit twee ouders met een min oog heb ik nog niet gezien. Om de meeste kans te maken op goede jongen zet je dus steeds de best gebouwde duiven tegen elkaar en kijk je bij de koppeling naar de ogen, zorg dat dat één van de duiven van het koppel een plus-oog heeft. Kweek nooit alleen met duiven omdat ze mooie ogen hebben, als er een slechte bouw op een duif zit mag hij een geweldig oog hebben, kweken doen we er dan niet mee.

Andere opvallende zaken bij veel top duiven is dat ze een kleine pupil hebben, soms zelfs boos kijken en een scherpe bek hebben. En opvallend bij goede kweekduivinnen is dat ze naast een goede bouw, een (meestal) plus oog hebben dat er twee wratjes onder aan de bek zitten. Natuurlijk niet bij allemaal, maar wel opvallend dat het zo veel zijn die het wel hebben.

Liefhebbers die een geweldig kweekkoppel hebben, waar gewoon diverse asduiven, teletekst duiven of eerste prijswinnaars uit komen zijn soms verontwaardigd dat ik één van die duiven van het koppel een goede waardering geef en de ander een slechte. Ik denk dat heel veel top kweekkoppels gewoon één goede duif zijn met een …. partner. Dus dan heeft zo een liefhebber gewoon een goede kweekduif en is het soms nog beter om het koppel te scheiden en een betere partner te nemen.

We hebben het nog niet echt gehad over de rug en de vleugels en de stuit en dat zijn toch belangrijke onderdelen. Om met de rug te beginnen, eigenlijk moeten we spreken over rug, lendenen en bovenstuit. Maar ik noem het in één keer gewoon de rug. De rug is voor mij misschien wel het minst belangrijke aan een duif. Er zijn heel goede duiven die een matige rug hebben, geen slechte rug met zo een aangeplakte staart hoor, maar een matige rug. Een matige rug zou op de tentoonstelling 18 punten krijgen. Bij de rug zou je kunnen zeggen: Matig is het nieuwe goed. Die plank-ruggen die men vroeger graag zag en die eigenlijk op de show nog steeds gewenst zijn zie we bij de huidige topvlieger bijna niet. Goede hedendaagse wedstrijd duiven hebben een matige tot goede rug.
De stuit van een duif is veel belangrijker, maar niet altijd het zelfde te beoordelen. Door de rui, ziekte, zwakke gezondheid, ouderdom of veel eitjes leggen kan een stuit tijdelijk of blijven wat open staan. Soms zelfs heel erg open wanneer een duif veel te dik is of een breuk heeft, dan zou je een stuit moeten afkeuren... maar als je de oorzaak weet of in een bepaalde periode zit moet je er wel rekening mee houden. En er zijn diverse meningen over, in mijn visie moet een stuit goed gesloten zij, dik en stevig aanvoelen en niet te puntig. Maar door ervaring voel ik soms de oorzaak, dan is het niet iets van de desbetreffende duif maar een “tijdelijk of door oorzaak slechte stuit”.
Bij de vleugels zijn voor mij enkele zaken van belang. Ik heb het armpje graag zo kort mogelijk, omdat ik duiven wil die 11 uur kunnen vliegen. Maar selecteer ik een vitesse duif dan mag het armpje gerust langer zijn en krijgt hij toch het woord “goed”. In mijn visie moet er een redelijke verspringing tussen de voorvleugel en achtervleugel zitten ofwel de pennen van de achtervleugel “de broek” moeten wat korter zijn dan de eerste slagpen van de voorvleugel cq actieve vleugel.
Wanneer men de jongen net afzet van de ouders dan kijkt u daar niet naar, pas na de grote rui is de verspringing goed zichtbaar. En heel belangrijk vind ik dat de eerste vier/vijf slagpennen van de voorvleugel mooi dicht tegen en over elkaar liggen. Ik wil geen zogenaamde kippenvleugel , een kip kan slecht vliegen omdat de pennen te ver uit elkaar staat. Een kippenvleugel bij duiven is belangrijk maar niet van levensbelang, ze kunnen gewoon prijs winnen natuurlijk, maar het kost hun tijd, ze hebben gewoon minder draag en slagkracht. Bij echte super duiven zie ik het nooit. Wel opletten: door geen bad te geven gaan de eerste pennen wat uit elkaar staan, worden wat smaller en het lijkt of ze vierkanter zijn, het is dan geen kippenvleugel van geboorte maar door de omstandigheden en de verzorging van de baas zo geworden. Verder zie ik bij top duiven altijd een vrij lange vleugel die tot in het donkere stuk van de staart komt. Soms ziet men een duif met een mooie lange vleugel en die toch niet tot in het donkere stuk van de staart komt.... deze duiven hebben een slechte rug, waardoor er een aangeplakte staart aan hangt.. het lijkt dan voor sommigen alsof de vleugels te kort zijn.

Al met al veel info over selectie. Na de keuring krijgt een duif een cijfer variërend van 5 tot en met 8,5 . Geen enkele duif krijgt hoger dan een 8,5 (al denk ik het wel eens, deze verdiend een 9). In mijn methode kweekt men met alle duiven die het cijfer 8 hebben en dat is 8-. 8. 8+ of 8,5 soms moet ik het even uitleggen maar een 8- is dus net onder een 8 en een 8+ net boven de 8. Met een 7,5 kan men prima vliegen maar kweken pas wanneer het blijkt een excellente vlieger te zijn. In mijn visie moeten alle duiven onder de 7,5 verdwijnen van de hokken. Al vinden we heus wel eens een duif met een 7+ die het goed doet. Deze duif heeft dan veel verstand, oriëntatie en of motivatie en wat in het kopje van een duif aanwezig is kunnen we niet zien. Vooral als jonge duif en of op de vitesse zien we dus wel eens een 7 die het goed doet. Laat hem dan lekker op die afstanden, geniet er van maar kweek er niet uit. De kans dat uit matig gebouwde duiven een goede komt is bijna uitgesloten (kijk wel even bij het stukje over een goed kweekkoppel).

Ik denk dat iedereen die echt selecteert op duiven met een 8, die bij elkaar houd en zijn best doet beter gaat presteren dan ooit.
Uitzonderingen zijn er altijd, niemand is zonder fouten, ook een duiven keurder niet en men praat gewoonweg liever over die ene 6 die een goede duif werd dan over die honderden met een 8 die het ook werden. En laat u niet foppen, soms hoor ik: u heeft het fout want deze 6 is een goede duif omdat zijn opa een goede of dure was....  Of u heeft het fout, deze 6 is een goede vlieger. Op mijn vragen over welke prestaties? Ja drie eersten...op mijn hok... en ik speel niet zo goed. Regelmatig hoor ik over super prestaties maar bij navraag op papier.. komt er niks. GJB

MAANDAG DE 2E MAART
2-3-2020

goedendag iedereen,

wat een geweldige voorjaarsbeurs hebben we gehad. het was even spannend of we genoeg producten zouden hebben maar gelukkig konden Gerrit Vedder en Jim Coenraad op zaterdag ochtend de restanten nog mee nemen in hun auto vanuit wilhelminaoord. En we hadden het geluk dat Bas Thiele van de firma DHP zowel vrijdag als zaterdag een pallet mee kon nemen vanuit de fabriek met LTW, Lecithine olie, Yellow drops en Colicontrol.

Gistermiddag bij het naar huis gaan was er veel mee te nemen aan lege kratten... een koffer en wat overschot. Wat een gesprekken gehad met tevreden klanten, en als u me nu eerlijk vraagt of ik ook negatieve feedback kreeg? nee helemaal 0 niks. Natuurlijk zijn er mensen die er geen geluk mee hebben, soms lukt het gewoon niet, of is de kwaliteit van de duiven er niet . Maar niemand heeft me aangesproken met een klacht of ontevreden. en dat maakt me super trots.

Caroline, Gerrit en Jim hadden we ditmaal mee in de stand, Johan was er niet, verhuizing van zijn dochterr en dat gaat natuurlijk even voor. Petra en ik waren er reeds donderdag middag, en gisteren na thuiskomst waren we ook wel kapot hoor.We hadden dus een SUPER TEAM, 

Men was eerst bang dat er minder mensen zouden komen ivm het carona virus maar dat was gelukkig niet te merken.misschien wat minder buitenlanders dat zou kunnen.

Ik ben bij geen enkele stand geweest, zelfs dit jaar het toilet deel op de beurs niet bezocht, gewoon geen tijd. Het is toch wat hè , geen tijd om te plassen.

We kregen complimenten voor de aankeding van de nieuwe stand, Corne van Iwaarden van Grafic 2 Innovate heeft hetr gemaakt en geweldig werk afgeleverd . Rik Oldhof had er reeds eerder een mooi begin mee gemaakt, met logo, geweldig, en nu Corne weer een stuk verder.( Jonge gasten he)

Voor dat de beurs begon op vrijdag middag even aangeweest bij de vrienden van Beyers, Habru, Herbots en even bij de stand van GPS, het spoor der kampioenen die nu samen werkt met top pigeons van Piet de Vogel. Wat een geweldige slag hebben die gemaakt. Maar zoals reeds eerder, verder hadden we echt geen tijd.

Vrijdag middag en avond had een club vrienden onder leiding van Beyers/Herbots een bier tap geplaats en met schenkingen van diverse andere bedrijven kon daar gratis gedronken worden. Petra had eerst maar eens een 40 tal shotjes gebracht, en ik later nog een fles whisky, ze konden er goed mee omgaan daar. Geweldig wat een sfeer. Het super team van Pieter en Carolien Kos had met dit 25 jarig bestaan alles uit de kast gehaald, het was een mega beurs. Enkele mensen waren 25 jaar aanwezig op de beurs waaronder Dick de Leeuw zag ik en Hans van der Sluis, die kregen de eer en daar moest op gedronken worden natuurlijk, en dat deden we ook met zijn allen. Carolien en Pieter bedankt weer voor dit mega feest.

En toen kwam de zaterdag, wat een volk, wat een mensen, iedereen was er. De deuren gingen los, en zoals altijd was alles tot in de puntjes in orde. En duizenden mensen kwamen binnen. Echt alleen maar positieve mensen gesproken, wel even een twee of drie tal nationaal azijn pissers gezien, maar die liepen met de  mondhoeken op de grond, die vielen eigenlijk niet op.

We deden de stand open, Jos en Marijke van de koerier aan de rechterzijde en wij aan de linker zijde, totaal 8 meter stand, en we spraken elkaar pas weer tegen 17.30 uur, gewoon geen tijd, de films van de Koerier gaan als warme broodjes over de toonbank vooral die van de echte topspelers, iedereen wil dat zien toch. Tegen 17.30 uur toen ik Jos weer even sprak had hij een lijst gemaakt met liefhebbers waar hij dit jaar ging filmen, en daarop stond natuurlijk dit jaar Peter Crans uit Den Helder. Jos vroeg welke namen ik kende op het lijstje, ik kende ze allemaal maar heb hem met stip Peter Crans geadviseerd. En nu begreep ik zondag dat ze al een praatje gemaakt hadden samen.

toen we om 17.45 uur bij van der valk aankwamen moesten we ons haasten, om 18.15 uur zaten we aan tafel bij vriend Johan den Hartog met zijn hele gezin er gezellig bij. En bij comb. van Mourik uit Amerongen, gelukkig hadden ze een plerkje vrij gehouden, de zaal in van der valk zat al bomvol. Het was een feest met een ongekende sfeer, Ruus Moes en John Rimmelzwaan met hun team hebben wederom laten zien hoe het zou moeten !! wat een feest, live muziek met diverse internationale artiesten, dansparen uit de gehele wereld die hun kunsten lieten zien. internationale sprekers die mooie woorden brachten, en een complete vier gangen diner gemaakt door een sterren kok. Wat een sfeer, als u het niet gezien heeft zal u het niet geloven.  

De dansvloer stond na een tijdje bomvol, Esther, Henk en Frederik die de mensen uit de zaal haalden om te dansen en even later zag ik zelfs Ruud Moes met micrefoon in zijn handen over de dansvloer gaan. Ik werd door een expert in gele jurk de dansvloer opgetrokken, ik kan niet dansen hoor maar het leek net echt, ze stuurde me van links naar rechts inclusief draaien en salto,s . 

Tussendoor werden ook nog winnaars van "de Allerbeste" op het podium gezet, wat een eer is dat. De allerbeste is van het neerlands postduiven orgaan.( Ruud en John)

Ruud noemde me nog persoonlijk , dat maakt je toch verlegen. Ook Wout de Vries noemde me nog even dit in verband met de Olympiade die natuurlijk naar ons land moet komen. Wout bracht het verhaal dat ik ooit met de auto in de moddder vast zat in Voorthuizen tijdens voorselectie van de Olympiade, ik was het al bergeten, maar de zaal vond het prachtig natuurlijk.

Peter Jansen nam nog even het woord en zo ook Andre van der Wiel, ook deze twee grootheden staan zeer positief in de duivensport. Andrè ging tafel voor tafel persoonlijk langs voor een persoonlijk gesprek, dat gaf iedereen een extra goed gevoel. Iedereen word blij van een positief persoonlijk woordje. Tegen 22.30 uur zou het feest wat reeds om 17.00 uur begon zijn afgelopen maar... de uitrekingen moesten nog beginnen.Tegen 23.00 uur konden wij onze ogen niet meer openhouden, maar het feest ging gewoon door. Ruud, John en team bedankt voor deze top avond.

Zondagochtend stonde we om 07.15 uur reeds weer in de ontbijtzaal van van der Valk, om 08.15 uur moesten we weer aanwezig zijn in de stand. Veel van de feestvierder kwamen wat later zag ik , of hadden van die opgezette oogjes. Bij onze aankomst hadden Jos en Marijke alles al weer open gezet, lampen aan en koffie gezet. Met zware benen komnden we weer een dag aan het werk. Een voordeel van een zeer goede beurs draaien is dat het zo makkelijk opruimt, er gaan alleen lege kratten en wat restjes mee terug, dus tegen 17.00 uur waren we thuis.

Zat er ook wat tegen dit weekend? Ja natuurlijk dat heb je altijd. Ik had geen tijd op de ere prijs op te halen bij Pipa, we hadden de beste duif van Nederland volgens hun telling(jong midfond). Ze hadden daar een foto moment en champagne, maar door de drukte had ik het gewoon vergeten.

En op vrijdag kon ik niet op de GPS site komen, ik wilde een doffer van Arie Bustraan kopen(koop nummer 1), maar mijn inloggegevens zaten vast. Even bij GPS zelf geweest, de boel vrij laten zetten en gelijk de duif op 400 euro gezet, en wat denk je....ging dat toch niet goed, bod blijven steken, dus ik ging er vanuit dat ik hem had, bleek later dus van niet ;( jammer maar ik wens de koper veel succes met deze 8,5 

En door de drukte had ik geen tijd om bij de te koop aangeboden jongen te kijken, ik ben er gewoon niet geweest. Er zaten hele goede spelers tussen. èèn klein gelukje had ik wel, of eigenlijk twee natuurlijk. Patrick Elsbergen kwam me twee jongen brengen uit broer vechtmachine x Naomi en Kweekhok.nl (Martin Schaap) een Harry ! Een mooie geste natuurlijk. De twee van Patrick gaan lekker bij onze Jim vliegen dit jaar en de Harry van Martin gaan naar onze Jan Willem Jongedijk.  Zijn er nog meer mensen blij toch.

Maar naast al die vreugde ook nare zaken, Vriend, Clubgenoot en mede duivencoach Henk de Vries uit Noordwolde zuid is helaas overleden... we wensen het gezin, familie en vrienden sterkte met dit grote verlies. Henk mijn zijn rock en roll bakkebaarden en kuif(vroeger), was een toffe man, goede duiven speler ook maar oh zo voorzichtig.Als er een regen bui boven belgie hing deed Henk niet mee, hij was te gek met zijn duiven. Samen met zijn Jannie bracht hij de duiven naar het clubgebouw maar met de klok komen zaterdag deed hij nooit, jannie kwam dan op de fiets met het klokje. Op mijn vraag jaren geleden, waarom dat? Iedere duif moet thuiskomen en mij zien, en als een laatkomer er is en ik ben in de club geeft me dat geen fijn gevoel. Dus ik ben bij het hok tot de laatste komt. Respect. Henk laat een lieve vrouw, twee top dochters met schoonzonen en kleinkinderen achter. De avond voor zijn dood kreeg ik wat apjes van Jannie, Henk was even bij en zei; Gert Jan moet maar voor de duiven zorgen, een goed plekje en zijn eigen maar terug. Zo een goed mens was Henk, zich nog druk maken dat de duiven een goed plekje krijgen. Ik ga mijn uiterste best doen Henk, het komt allemaal goed met je gevleugelde vrienden.

Terug