Dagboek

 

Beute Selectie info.

Bij het beoordelen van een duif zal worden gekeken naar de uiterlijke kenmerken, wat in het kopje gebeurt kunnen we niet zien. Of een duif op uw hok goed, matig of slecht verzorgd gaat worden in de toekomst kunnen we niet zien. Een goede liefhebber maakt van een iets minder gebouwde duif makkelijker een goede vlieger. En er zijn legio mensen die door slechte verzorging of “het gewoon niet zien” van een goed gebouwde duif met intelligentie zo maar een matig presterende duif maken.
De hand van u als liefhebber, en vooral uw ogen bepalen voor een deel de prestatie van uw duiven. Met uw ogen bedoel ik natuurlijk of u het ziet, een ziekte, het klimaat, de motivatie en wat er op uw hokken gebeurt, u moet het wel zien.

Bij de handselectie(beoordeling) zal eerst een bepaald type genoteerd worden, de meeste Vitesse duiven zijn wat breder aan de voorzijde, hellen wat naar voren, hebben gemiddeld een iets grotere bouw met bijbehorende grotere kop. En over het algemeen hebben Vitesse duiven een iets langere arm, hun borstspieren liggen dichter tegen het borstbeen aan en voelen wat harder aan. Mijn mening is dat een duif de eerste èèn, twee a drie uur(max) met zijn kop vliegt, ik bedoel daarmee dat een duif de eerste uren vliegt op motivatie en oriëntatie en met een matige tot slechte bouw zelfs kopprijzen kan winnen. Maar met een matige tot slechte bouw zullen de meeste duiven het geen seizoen kunnen volhouden. Ook de beste Vitesse duiven op afdeling en zeker op nationaal niveau zijn goed tot zeer goed gemaakt(van bouw).

Bij de allround duiven( types) zien we dat ze beter in de hand liggen, iets smaller aan de voorzijde, iets meer “vulling” aan de achterzijde, beter gespierd (ook iets verder van het borstbeen af gelegen). Allround types moeten in principe in staat zijn te presteren op alle vluchten van Vitesse, Midfond en dagfond. Door training, voeding en conditionering kan een allroundtype (zonder uiterlijke fouten) prijs vliegen op al deze afstanden.

Een eendaagse fondtype is heden ten dage wat kleiner van bouw, zijn rond, voelen vaak als een balletje(duivinnen), zijn goed gespierd en hebben een korte arm. Mijn mening is dat er niet heel veel verschil zit tussen een allround en een eendaagse fond duif qua type. Een duif die een vlucht van 700 km met 1000 mpm kan winnen (11,5 uur vliegen) kan dat ook op een vlucht van maar 2 uurtjes vliegen. Door motivatie, oriëntatie en het systeem van u als liefhebber. Andersom gaat dat bijna nooit op, een echte vitesse duif zal een 3/5 uurtjes vlucht soms nog aan kunnen maar zal afhaken bij die langere vluchten (langere vluchten qua aantal uurtjes). En soms kan een duif met vitesse bouw zelfs een eendaagse fondvlucht winnen, als de wind van achter komt, het uurtjes vliegen dus veel minder is, en door super motivatie kan het gebeuren dat zo een duif een npo vlucht wint. Ik zelf had dat bijvoorbeeld op Orleans 2012, toen ik met een jaarling de eerste npo won, de duif was een echte vitesse duif, en was van echt sprinterbloed (afstamming Euro Heremans). Was het een echte fondvlucht geweest met 9 tot 12 uurtjes vliegen dat had ze echt geen prijs gewonnen. Wat we bij de beste duiven op de eendaagse vluchten steeds vaker zien is dat de arm zo kort is dat hij bijna niet waarneembaar is en samen met goede spieren een vibrerende vleugel geeft, de zogenaamde trillers. U ziet op internet steeds meer filmpjes van duiven met een trillende vleugel (de liefhebber tilt de vleugel dan iets op). Meer en meer krijgt men door dat die trillende vleugels samen gaan met korte armen en goede spieren. Echte toppers op de vluchten met “veel uurtjes vliegen” hebben dat..

Marathon duiven zijn een slag apart, hier zien we een ander type duif. De ochtendlossing duiven (ZLU of non-stop) lijken veel op eendaagse fondduiven, hebben meestal een langere rug en een andere mentaliteit, ze zijn was rustiger in de handen en hebben voelbare andere spieren. Bij de overnachtduiven (middag lossing 800/ 1000 km) zien we meer diversiteit, er zijn heel goed gebouwde duiven bij en dat zijn altijd degene die het vaker dan èèn keer doen.                       
Duiven die echt vijf of zes keer een overnachtvlucht met goed gevolg volbrengen zitten ook de best gebouwde duiven.
Bij overnachtduiven (middaglossing 800/950 km) die een prijs winnen en soms zelfs vroeg maar matig van bouw zijn vinden we vaker nachtvliegers, die zijn minder in staat kop te vliegen door hun bouw maar omdat ze in de nacht stukken inhalen komen ze gewoon naar voren op de uitslag. Dus ook bij deze middaglossingen vinden we bij de echte supers een goede tot perfecte bouw. Maar zo nu en dan zien we een duif die het toch goed gedaan heeft op deze vluchten die minder goed van bouw zijn. Zie het als bij vitesse duiven. Ook daar zien we soms minder gebouwde duiven die het toch goed doen door hun verstand en motivatie. Maar dus ook bij de middag lossingen.
Duiven die in de nacht aankomen hebben trouwens allemaal een soort ster in het oog. De ondergrond kleur (vaak geel) zien we dan met uitsteeksels cq punten in de iris kleur. Het is opvallend dat alle nachtvliegers dat hebben. Omdraaien kun je het natuurlijk niet, je kunt niet zeggen dat iedere duif met zo een oog een nachtvlieger is. Dat vergeten mensen vaak: bepaalde kenmerken zie je bij top duiven, maar niet alle duiven met die kenmerken zijn top duiven.

Bij het keuren cq selecteren kijk ik altijd even naar de ogen. In mijn methode zijn er maar twee oogkleuren zijnde wit en geel. Ik kijk naar de ondergrond kleur en die is gewoon altijd wit of geel. Gemiddeld zie je bij vitesse duiven wat meer witogen en bij duiven voor de langere afstanden wat meer geel ogen. Bij marathon duiven zien we daarnaast ook nog eens dat gemiddeld de ogen wat donkerder zijn, de iris gaat wat meer naar de bruine kleur toe. Die mooie donkere ogen zien we ook vaker bij duiven die onder tropische omstandigheden wat vaker aan de kop zitten. Door de evolutie zijn die duiven ofwel die ogen daar geschikter voor. In landen met hoge temperaturen en dan ook nog spelers van lange afstanden zien we bijna alleen donkere ogen (meestal geel als ondergrond, ik noem ze zonnebril ogen).

Dan komen we nog bij wat ik plus of min ogen noem. Plus-ogen hebben een donkere antracietkleurige ring(verkenningcirkel) om de pupil en min-ogen  hebben die niet (of maar gedeeltelijk). Qua kwaliteit in presteren of kweken maakt het niets uit of een duif een plus of een min oog heeft. Wel zeer opvallend is dat alle echte superduiven die ik zag en waarvan ik de ouders mocht bekijken, dat één van die ouders een plus oog heeft of soms zelfs beide ouders of heel soms dat beide ouders een halve verkenningsring hebben. Een top duif uit twee ouders met een min oog heb ik nog niet gezien. Om de meeste kans te maken op goede jongen zet je dus steeds de best gebouwde duiven tegen elkaar en kijk je bij de koppeling naar de ogen, zorg dat dat één van de duiven van het koppel een plus-oog heeft. Kweek nooit alleen met duiven omdat ze mooie ogen hebben, als er een slechte bouw op een duif zit mag hij een geweldig oog hebben, kweken doen we er dan niet mee.

Andere opvallende zaken bij veel top duiven is dat ze een kleine pupil hebben, soms zelfs boos kijken en een scherpe bek hebben. En opvallend bij goede kweekduivinnen is dat ze naast een goede bouw, een (meestal) plus oog hebben dat er twee wratjes onder aan de bek zitten. Natuurlijk niet bij allemaal, maar wel opvallend dat het zo veel zijn die het wel hebben.

Liefhebbers die een geweldig kweekkoppel hebben, waar gewoon diverse asduiven, teletekst duiven of eerste prijswinnaars uit komen zijn soms verontwaardigd dat ik één van die duiven van het koppel een goede waardering geef en de ander een slechte. Ik denk dat heel veel top kweekkoppels gewoon één goede duif zijn met een …. partner. Dus dan heeft zo een liefhebber gewoon een goede kweekduif en is het soms nog beter om het koppel te scheiden en een betere partner te nemen.

We hebben het nog niet echt gehad over de rug en de vleugels en de stuit en dat zijn toch belangrijke onderdelen. Om met de rug te beginnen, eigenlijk moeten we spreken over rug, lendenen en bovenstuit. Maar ik noem het in één keer gewoon de rug. De rug is voor mij misschien wel het minst belangrijke aan een duif. Er zijn heel goede duiven die een matige rug hebben, geen slechte rug met zo een aangeplakte staart hoor, maar een matige rug. Een matige rug zou op de tentoonstelling 18 punten krijgen. Bij de rug zou je kunnen zeggen: Matig is het nieuwe goed. Die plank-ruggen die men vroeger graag zag en die eigenlijk op de show nog steeds gewenst zijn zie we bij de huidige topvlieger bijna niet. Goede hedendaagse wedstrijd duiven hebben een matige tot goede rug.
De stuit van een duif is veel belangrijker, maar niet altijd het zelfde te beoordelen. Door de rui, ziekte, zwakke gezondheid, ouderdom of veel eitjes leggen kan een stuit tijdelijk of blijven wat open staan. Soms zelfs heel erg open wanneer een duif veel te dik is of een breuk heeft, dan zou je een stuit moeten afkeuren... maar als je de oorzaak weet of in een bepaalde periode zit moet je er wel rekening mee houden. En er zijn diverse meningen over, in mijn visie moet een stuit goed gesloten zij, dik en stevig aanvoelen en niet te puntig. Maar door ervaring voel ik soms de oorzaak, dan is het niet iets van de desbetreffende duif maar een “tijdelijk of door oorzaak slechte stuit”.
Bij de vleugels zijn voor mij enkele zaken van belang. Ik heb het armpje graag zo kort mogelijk, omdat ik duiven wil die 11 uur kunnen vliegen. Maar selecteer ik een vitesse duif dan mag het armpje gerust langer zijn en krijgt hij toch het woord “goed”. In mijn visie moet er een redelijke verspringing tussen de voorvleugel en achtervleugel zitten ofwel de pennen van de achtervleugel “de broek” moeten wat korter zijn dan de eerste slagpen van de voorvleugel cq actieve vleugel.
Wanneer men de jongen net afzet van de ouders dan kijkt u daar niet naar, pas na de grote rui is de verspringing goed zichtbaar. En heel belangrijk vind ik dat de eerste vier/vijf slagpennen van de voorvleugel mooi dicht tegen en over elkaar liggen. Ik wil geen zogenaamde kippenvleugel , een kip kan slecht vliegen omdat de pennen te ver uit elkaar staat. Een kippenvleugel bij duiven is belangrijk maar niet van levensbelang, ze kunnen gewoon prijs winnen natuurlijk, maar het kost hun tijd, ze hebben gewoon minder draag en slagkracht. Bij echte super duiven zie ik het nooit. Wel opletten: door geen bad te geven gaan de eerste pennen wat uit elkaar staan, worden wat smaller en het lijkt of ze vierkanter zijn, het is dan geen kippenvleugel van geboorte maar door de omstandigheden en de verzorging van de baas zo geworden. Verder zie ik bij top duiven altijd een vrij lange vleugel die tot in het donkere stuk van de staart komt. Soms ziet men een duif met een mooie lange vleugel en die toch niet tot in het donkere stuk van de staart komt.... deze duiven hebben een slechte rug, waardoor er een aangeplakte staart aan hangt.. het lijkt dan voor sommigen alsof de vleugels te kort zijn.

Al met al veel info over selectie. Na de keuring krijgt een duif een cijfer variërend van 5 tot en met 8,5 . Geen enkele duif krijgt hoger dan een 8,5 (al denk ik het wel eens, deze verdiend een 9). In mijn methode kweekt men met alle duiven die het cijfer 8 hebben en dat is 8-. 8. 8+ of 8,5 soms moet ik het even uitleggen maar een 8- is dus net onder een 8 en een 8+ net boven de 8. Met een 7,5 kan men prima vliegen maar kweken pas wanneer het blijkt een excellente vlieger te zijn. In mijn visie moeten alle duiven onder de 7,5 verdwijnen van de hokken. Al vinden we heus wel eens een duif met een 7+ die het goed doet. Deze duif heeft dan veel verstand, oriëntatie en of motivatie en wat in het kopje van een duif aanwezig is kunnen we niet zien. Vooral als jonge duif en of op de vitesse zien we dus wel eens een 7 die het goed doet. Laat hem dan lekker op die afstanden, geniet er van maar kweek er niet uit. De kans dat uit matig gebouwde duiven een goede komt is bijna uitgesloten (kijk wel even bij het stukje over een goed kweekkoppel).

Ik denk dat iedereen die echt selecteert op duiven met een 8, die bij elkaar houd en zijn best doet beter gaat presteren dan ooit.
Uitzonderingen zijn er altijd, niemand is zonder fouten, ook een duiven keurder niet en men praat gewoonweg liever over die ene 6 die een goede duif werd dan over die honderden met een 8 die het ook werden. En laat u niet foppen, soms hoor ik: u heeft het fout want deze 6 is een goede duif omdat zijn opa een goede of dure was....  Of u heeft het fout, deze 6 is een goede vlieger. Op mijn vragen over welke prestaties? Ja drie eersten...op mijn hok... en ik speel niet zo goed. Regelmatig hoor ik over super prestaties maar bij navraag op papier.. komt er niks. GJB

ZONDAG DE 22E
22-3-2020

Goedemorgen iedereen,

Spannende tijden dat hoef ik u niet te vertellen, hoeven we het hier ook niet over te hebben. Iedereen weet wat te doen.

Laten we het hier gewoon over duiven en duivensport hebben.

Veel vragen over wat te doen met de oude duiven, moet ik ze in het donker zetten of juist niet? iedereen denkt er het zijne van, sommigen doen alsof ze alles weten, maar niemand weet het precies. 

Ik adviseer de oude duiven een beetje mee te verduisteren met de jongen, maar minder donker, een gordijntje wat de meeste zon weg laat is denk ik genoeg. Ik noemde een jutte zak aan een vragen steller, en dan simpel met een paar spijkertjes vast. Een wit laken kan ook, gewoon wat donkerder maken maar minder dan bij de jonge duiven lijkt mij. En dit tot men hoort dat het weer los(de vluchten beginnen) kan, maar dat zal niet voor 1 mei worden denk ik zo. Maar het is voor iedereen maar een beetje gokken.

Wat lichter voeren, iets minder, zo,n 25 gram per duif per dag( even kijken of het genoeg is en natuurlijk alleen bij de ouden) en onregelmatiger voeren. Men kan nu ook prima even terug naar 1 x per dag voeren( bij de ouden).

Wat ik heel belangrijk vind is dat u nu de tijd neemt om ze goed voor te berreiden voor als ze toch weer de baan op mogen. Als u nog geen geelkuur gegeven heeft? en dat toch wel graag zou doen, doe het nu. 

Afgelopen donderdag avond bezoek gehad van èèn der besten op het gebied van onderzoeken en medicijnen bij duiven, hij was er om 19.30 uur en ging weer naar huis om 23.00 uur. En voor u, nee we hebben geen handen geschud en we hebben twee meter uit elkaar gezeten. Hij zat op de praatstoel, had tijd nu hè , dus een groot deel van de huidige ziektes bij duiven besproken, maar ook wat te doen en wat niet.

Ondermeer gesproken over het geven van een geelkuur, maar ook over het gebruik van andere medicatie in plaats van rodinazole. Het komt toch regelmatig voor vertelde hij dat duiven na een kuur toch nog het geel hebben, diverse oorzaken. Op de verpakking staat soms 1 schepje op 2,0 liter water, maar wanneer de duiven op rust staan en het is ook nog eens koud dan drinken ze veel minder en krijgen dus te weinig binnen, duidelijk. Bij weinig drinken moet u het wel aanpassen, ga dan naar 1 schepje op 1 liter of 2 op 2 liter. Maar is het warmer of zitten ze op jongen dan drinken ze veel meer, dan natuurlijk niet.  Medicatie is soms nodig maar u moet het wel goed doen.

Hij sprak ook over de duur van een geelkuur, soms staat er 7 dagen, volgens hem niet nodig en misschien wel fout zelfs, 4/5 dagen met een goede kuur is genoeg, als u het goed doet. We hadden het over van alles, kwamen soms op dingen dat je denkt? tja, wie zou dit nu weten? ging over gebrek aan vitamine D, donkere dagen, weinig zon, weinig vitamine D in het normale voedsel of zelfs de verkeerde...  Duiven die hun bak niet meer in konden komen en na 1 dag een goede Vitamine D te krijgen zo terug in de bak zaten. In mijn Olympic MG Mix en de CVS zaten de goede vitaminen en mineralen, maar och wat is er slechte troep op de markt vertelde hij. En die mensen die alles maar pakken wat eigenlijk voor mensen is... vitamine D tabletjes voor de mens zijn niet voor duiven van 450 gram, en wat dacht je vertelde hij van dier calcium en magnesium pillen voor de mensen die zo hop in de waterbak van duiven gaan.. kan echt niet.

Ik hoor wel vaker liefhebbers over problemen met scheefvliegers, spierkrampen, maar eigenlijk nooit bij liefhebbers die Beute producten geven, als je het goed doet al helemaal niet. Nu op dit ogenblik hoor ik u al zeggen: heb ik helemaal geen last van... nee nu niet, geen wedstrijden, geen harde training dus geen last. En die mensen die zeggen ik heb nooit scheefvliegers of andere spier problemen, kom ik dan op hun hok dan wijs ik ze zo aan ! ze zien het niet eens, en als zo,n duif dan wegblijft op de vlucht... hoe kan dat toch?? 

Nu in deze tijd van afwachten wanneer het los mag, juist aandacht geven aan goede verzorging van uw duiven, schoon maken, schoon houden, en alles doen om ze geweldig aan de start te krijgen voor straks. We beginnen later, en gaan misschien langer door, misschien grotere sprongen, uw duiven moeten het dan wel aan kunnen !!

Kijk hier op deze site bij de producten, en lees het eens door, bestel gewoon, en zorg dat uw duiven er gereed voor zijn.

En wat denkt u van DE JONGE DUIVEN !!! u heeft nu de kans om die gereed te maken voor de toekomst, nu heeft u tijd voor het leren drinken, in de mand steken, tegen luis te behandelen, regelmatig in bad en alles te geven voor later,. Olympic MG Mix voor spieren, kracht, uitgroeien tot kampioenen. LTW om ze te laten trainen als gekken en voor mooie luchtwegen en weerstand. En de colicontrol over het voer, zo vaak mogelijk !!  Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, u heeft nu de kans te werken aan de toekomst van uw duiven van later, want later komt, en de duivensport gaat gewoon door, en zijn uw duiven er dan gereed voor, of denkt u ach mijn tijd zal het wel duren? dan sta je straks weer voor niets bij de hokken, te laat, duiven die niet thuis kunnen komen door pijn in de spieren of gewoon geen enkele reserve. Wat gaat er dan gebeuren? Ach ja, laat ik maar stoppen of ach ik zit natuurlijk op de verkeerde plek in de container  jaja , nee gewoon niet gedaan wat kampioenen wel doen.

Ik sprak van de week met Maarten Huijsmans, Stef Bals, Johan den Hartog, Oliver Sabol en nog diverse van die nationale toppers. Die zijn bezig met de duiven hoor, natuurlijk niet op volle sterkte, die hebben ook al die problemen om zich heen van Corona etc. Maar de tijd die ze in de duiven steken is vol overgave en tot in de puntjes voor straks en later. Ook zij blijven thuis, ook zij zijn angstig, maar als ze in het hok zijn of er mee bezig zijn is het vol gas, en bezig met straks en later.

Gisteren kwam Robert Gossen uit Coevorden, ja en ook hier, geen handen schudden, even snel de twee jongen afgeven en weer naar zijn eigen huis, niet de problemen opzoeken nu he.

Hij bracht twee jongen uit Tygo Magnificent, de ongelofelijk goed gemaakte Leo Heremans doffer. Door Robert zelf gekweekt met het 8 x 8 pincipe en altijd èèn van de twee van een koppel een plus oog. Deze Tygo Magnificent is misschien wel de mooiste die ik ooit zag, zodra hij hem zou verkopen komt hij eerst bij mij. En Wim Coel uit Belgie... ja die is niet van gisteren , bestelde al de volgende ronde van dit koppel. Lijn Bolt, Gilbert, Kittel, Mikka etc. ( 3 x Bolt trouwens in Tygo M. )

Terug