Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek donderdag 9 april 2020

9-4-2020

Van de nood een deugd maken. Het klinkt raar in deze moeilijke tijd, en toch is het op het gebied van onze jonge duiven waarheid. We hebben op dit ogenblik geen vluchten, de oude duiven zitten bij de meeste liefhebbers in een soort rust stand. Maar de vluchten met de jongen gaan straks vast en zeker door, dus daar zit de deugd. U heeft nu de tijd( die u normaal meer voor de oude duiven gebruikt, of omdat u gewoon meer thuis bent, al dan niet verplicht), om elke vrije minuut in uw dagritme aan de jongen te geven. Begin vast met vaste schema,s qua training, begin vast met het in de mand zetten van de jongen, leer ze te drinken in de manden, alles wat u ze nu leert , zit vast in het koppie.
En wanneer u nu vast begint, denk eens aan coli !. Nu beginnen met kleine stress momenten en straks wanneer het los gaat heeft u er hoegenaamd geen last meer van
Ze de jongen in de mand, en niet èèn dagje maar gelijk twee. Waarom? De eerste avond eten en drinken ze niet, eten soms nog iets in de mand maar water drinken... nee dan doen ze niet, weten ze niet en kunnen ze niet. Maar de tweede dag, gaat u weer voeren in de mand(gewoon tussen de jongen, gelijk in de container) en dan na een uur of twee komt U met de waterbakken, hangt ze aan de manden en gaat vanaf de buitenzijde met veel geluid water geven. Die jongen, onervaren dat ze zijn hebben zich tegoed gedaan aan het voer maar moeten nu water hebben, dus zien u met die bakjes als held van de dag.
Natuurlijk kunt u ook gelijk met het jongen in de manden plaatsen water aan hangen, natuurlijk, voor de paar die het snappen, maar vooral de 2e dag, na het voeren, dan hebben ze het mega snel door.
Mijn voorstel voor de afdelingen is ook al jaren, de eerste vlucht van de jongen een africhtingvlucht maken en gelijk twee nachten mand ! Donderdag avond in de mand, vrijdag ochtend op de losplaats voeren en waterbakken aan hangen. In de middag nog een keer voeren en vers water geven. Zaterdag ochtend, dus na twee nachten man heeft ieder jong gedronken en komt aanmerkelijk frisser thuis dan met èèn nacht mand( u snapt het, met èèn nacht mand, krijgt een duif geen voer in de mand en drinken ze niet of velen niet). En omdat wij als liefhebbers op dit ogenblik in die crisis zitten, niet met de ouden kunnen spelen en binnen blijven hebben we of de meesten onder ons meer tijd voor de jongen. En de jongen zijn uw toekomst. Gisteravond sprak ik met Maarten Huijsmans, u kent hem spelend onder de naam hok Huijsmans als misschien wel de beste speler van Nederland op Vitesse, Midfond maar vooral jonge duiven. En die is nu tussen de bedrijven door gewoon hard met de jongen bezig en met de toekomst. Daar worden ze nu volop gereed gemaakt voor "straks" wanneer het kan. Met LTW in de waterbakken, Olympic MG mix over het voer op dit ogenblik maakt ook hij het aan met Colicontrol. En is stress momenten zoals het de eerste keer een nachtje of twee in de mand gaat er Electroboost door het water( elektrolyten). En ook hij denk aan "de zon op het hok brengen" met CVS. Wanneer het los gaat zijn de Huijsmans duiven er klaar voor, die van u ook?

Terug