Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek vrijdag 17 april 2020

17-4-2020

goedemorgen iedereen,

er gaan toch steeds meer geruchten nu vanuit Belgie dat er in Mei misschien een begin kan worden gemaakt met het vliegen met duiven, zelf denk ik Juni, maar in kleine kring zou het misschien beginnen in de maand Mei. Hier in Nederland is nog niet veel bekend, eerst maar eens eind volgende week afwachten. Ik heb wel al diverse oplossingen gelezen over hoe om te gaan met de 1,5 meter regel. En heel veel lokalen zijn al druk aan het bouwen, ik zag speciale 1,5 meter tafels, wanden en speciaal gemaakte 2 personen hokjes. Geweldig hoe iedereen bezig is met onze sport(de toekomst)  in deze corona tijd.

Ook zeer belangrijk en misschien wel het meest belangrijk is hoe om te gaan met de ouderen in onze sport die graag willen mee spelen wanneer het mag. Ze zijn een risico groep voor hun zelf, en we willen natuurlijk voor hun dat veiligheid voor op staat. De duiven ophalen bij huis kan natuurlijk prima, het klokje en de manden terug brengen etc, alles is mogelijk en zal ook worden gedaan.

Maar er zijn natuurlijk ook liefhebbers die nog niet willen of kunnen beginnen, ik kan me prima voorstellen dat ouderen zeggen: ik sla de oude duiven wel over, ik begin weer met de jongen. Daarom is het volgens mij ook zeer belangrijk dat (als we pas heel laat in het seizoen met de oude duiven beginnen) misschien moeten afzien van kampioenschappen. 

In ieder geval niet nationaal of op afdeling niveau, maar misschien nog te vroeg om daar over te praten.

Hier in Wilhelminaoord merk ik duidelijk dat de mensen nu meer denken aan de toekomst, en dan bedoel ik aan de vluchten die misschien in Mei, Juni of Juli gaan beginnen. Iedere dag meer bestellingen van Beute producten, en vooral steeds meer gericht op het vlieg seizoen. De LTW, CLEAN BALANCE, COLICONTROL en OLYMPIC MG MIX gaat meer en meer naar de klanten, en opvallend weer hoeveel nieuwe liefhebbers er bij zijn. Ze zien de jongen enorm trainen en wegtrekken bij hun sportvrienden die het Beute systeem al gebruiken, en willen dat ook. Veel melkers denken nu toch meer aan de jonge duiven, hun opleiding en de toekomst. Vergeet niet de jongen van nu zijn uw ouden van 2021. En 2021 is het jaar waar het allemaal weer normaal is.

De ouden trainen hier altijd enorm hard en lang, al jaren. Maar zoals de jongen nu trainen is gewoon geweldig. Zodra ze me zien aankomen, vliegen ze al tegen de kleppen op, ze kunnen niet wachten bij wijze van spreken. Ze gaan er uit, maken een groep en zijn weg. De laatste dagen ga ik na 75 minuten maar eens buiten kijken, en zie ik ze dan een keer overkomen fluit ik, je ziet ze "wakker schrikken" en komen naar beneden. Ik denk dat als ik ze laat gaan dat ze nog ruim langer vliegen.

Bij de kwekers liggen op dit ogenblik natuurlijk de mooiste jongen, volle kroppen, het zonnetje buiten en langere dagen. Liefhebbers zijn op zoek naar versterking voor 2021 dat zie je nu al. In andere jaren zijn we te druk met de vluchten, nu denken we aan volgend jaar !

 

Terug