Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek woensdag 13 mei 2020

13-5-2020

Goedendag iedereen,

Vandaag de 13e Mei, net een mailtje gehad dat we as zaterdag niet beginnen maar een week later, ach het maakt ook allemaal niet uit he. En naar ik begreep ook zonder uitslagen en zelfs invliegduiven mogen.

Misschien was het zelfs beter om als NPO nu te zeggen: we beginnen met de jonge duiven, dan weten we waar we aan toe zijn. Als we dan Duitsland in gaan met de jonge garde kunnen ze dat gelijk leren, dan kunnen we volgend jaar Duitsland blijven vliegen. Ik ben voor de Oostlijn, vanaf wilhelminaoord gezien richting Berlijn zeg maar. Bij Zuidoost ben ik een beetje bang voor de bergen. En moet ik aan Munchen denken...

Hier in Friesland zou de Oostlijn ook veel eerlijker zijn, iedereen weet dat, maar tegen gehouden door liefhebbers die nu goed in de lijn liggen natuurlijk. We kunnen er lang en breed over praten maar gebeuren gaat het toch niet.

Het is nu 09.00 uur, regen buiten, dus lekker even tijd om de jongen weer door de hand te nemen. Twee zitten in een mand met voer en water, paar dagen weg geweest, kwamen wat mager terug. En de tamme witte is gisteren geslagen door een roofvogel, diverse gaten in zijn lichaam, maar gelukkig weer in het hok.

Hoeveel duiven zijn er dit seizoen door de rover gepakt? 7 ouden en zo,n 20 jongen. En dan nog enkele jongen door angst van het hok geslagen.

En twee jongen heb ik opgeruimd omdat ze niet wilden trainen. Ik zal zo dus een preciese telling maken, en wederom een handselectie doorvoeren.

Vaak de vraag waarom handselectie? , voor mij heel gemakkelijk, in het koppie kunnen we niet kijken, verstand kunnen we niet zien, maar we kunnen de bouw wel zien en vooral voelen. En omdat een duif hier kopprijzen moet kunnen winnen op 80 km maar ook op 750 km en dus op 1 uur vliegen maar ook met 12 uur vliegen, dan moet er een bepaalde bouw op zitten. En die bouw... kunnen we wel zien en voelen. 

De laatste jaren zie ik steeds meer en meer liefhebbers hier die met de jongen komen, we maken dan op papier gelijk een selectie op afstand geschiktheid. En we halen de jongen er tussen uit die het in mijn visie gewoon nooit worden. De eerste keer wanneer liefhebbers met hun jongen komen laten ze de afgekeurde er gewoon tussen, en dat is ook goed.. maar eind van het seizoen, en vooral na het seizoen als jaarling zijn er van de "opruimers" nooit èèn meer op het hok aanwezig.

Dus ik ga zo ook bij mezelf wederom door de jonge garde

Terug