Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek zondag 21 juni 2020

21-6-2020

De langste dag van het jaar 21 juni of zoals ze tegenwoordig zeggen juno.

Vandaag gaan de lampen aan bij de jonge duiven van 05/23.00 uur dat blijft zo tot de eerste wedvlucht, daarna gaat er na iedere vlucht 15 minuten nog extra bij. Dus na de eerste vlucht tot 23.15 uur, tweede vlucht 23.30 uur etc. Dat doe ik nu een paar jaar en ik vind dat het goed gaat, dus dan maar blijven doen.

Op dit ogenblik zijn er nog 90 jongen, ik heb ze een paar keer in de mand gehad tot een 10 km en dat gaat goed, nog geen weg tijdens het africhten. Sommigen zeggen, ik doe te voorzichtig, dat zal wel maar ik ben tevreden met hoe het gaat en ging afgelopen jaar met de jongen dus waarom anders.

Vandaag gaan ook de lampen aan bij de oude duiven, en ook van 05.00 tot 23.00 uur, hier blijft dat tot de laatste vlucht dat we spelen. En vandaag maak ik de ramen nog een keer lekker schoon, dus echt even wassen. Ook daar zegt men weer, niet doen ze moeten in het schemer zitten(de ouden), en niet te veel zon op het hok. Maar ook daar denk ik anders over, dus hier lekker de ramen wassen, de duiven even in de voliere, hok schoon maken en een beetje Virkon-S in een bloemenspuitje en door de bakken en over de vloer.

Afgelopen vrijdag heb ik voor het eerst sinds ( ik denk altijd) een keer niet getoond, dus om 15.30 uur begonnen met pakken en om 16.15 uur in het clubgebouw. Dit keer had ik 45 duiven meegenomen, het zullen nu iedere week minder worden. Eens een keer een gewonde, of beetje spierproblemen of gewoon omdat ze niet goed genoeg zijn. Het gaat niet om het aantal maar om goeden. Van 5 doffers heb ik de chip al afgenomen en van 1 duivin. De doffers blijven gewoon in de groep omdat ik met motivatie en een groter aantal duivinnen zit, maar spelen doen we ze niet meer.

Gisteren werden de duiven gelost in Chimay wat een afstand heeft voor ons van 337 km. Al vroeg hadden we Lammert en Antje van der Walle op bezoek, beide in de 80 en ruim 60 jaar in de sport gezeten. Maar door verhuising en slechte gezondheid van Lammert(de Beer) geen duiven meer sins enkele jaren.

Ruim voordat er ook maar iets op de meldsite stond zaten we al op onze post, Lammert dacht dat ze "tegen kwart voor" al zouden vallen. Mooie verhalen over vroeger die ik al ken vanaf kind, die steeds sterker worden natuurlijk. Lammert enkele duiven laten zien, hij vond het kleintjes: anders dan die Klakken van je vader vroeger hè . Ze genoten zichtbaar van het duiven wachten. Opeens ziet Lammert als eerste een duif: Doar is er iene, in het dialect van Noordwolde, ze liep vlot naar binnen, maar kan altijd sneller voor je gevoel. das un vrogge ook weer in dialect. En boem daar was de tweede al.

Ze speelden in de club 1 en 2. In de afdeling tegen 19.494 duiven werden ze afgevlagt als 3e en 5e 

van de 45 duiven die dit keer mee waren vlogen 31 zich in de punten(op de lijst). Volgende week gaan er wederom een paar minder mee.

Geniet van uw zondag en vaderdag

Terug