Dagboek

 

Beute Selectie info.

Bij het beoordelen van een duif zal worden gekeken naar de uiterlijke kenmerken, wat in het kopje gebeurt kunnen we niet zien. Of een duif op uw hok goed, matig of slecht verzorgd gaat worden in de toekomst kunnen we niet zien. Een goede liefhebber maakt van een iets minder gebouwde duif makkelijker een goede vlieger. En er zijn legio mensen die door slechte verzorging of “het gewoon niet zien” van een goed gebouwde duif met intelligentie zo maar een matig presterende duif maken.
De hand van u als liefhebber, en vooral uw ogen bepalen voor een deel de prestatie van uw duiven. Met uw ogen bedoel ik natuurlijk of u het ziet, een ziekte, het klimaat, de motivatie en wat er op uw hokken gebeurt, u moet het wel zien.

Bij de handselectie(beoordeling) zal eerst een bepaald type genoteerd worden, de meeste Vitesse duiven zijn wat breder aan de voorzijde, hellen wat naar voren, hebben gemiddeld een iets grotere bouw met bijbehorende grotere kop. En over het algemeen hebben Vitesse duiven een iets langere arm, hun borstspieren liggen dichter tegen het borstbeen aan en voelen wat harder aan. Mijn mening is dat een duif de eerste èèn, twee a drie uur(max) met zijn kop vliegt, ik bedoel daarmee dat een duif de eerste uren vliegt op motivatie en oriëntatie en met een matige tot slechte bouw zelfs kopprijzen kan winnen. Maar met een matige tot slechte bouw zullen de meeste duiven het geen seizoen kunnen volhouden. Ook de beste Vitesse duiven op afdeling en zeker op nationaal niveau zijn goed tot zeer goed gemaakt(van bouw).

Bij de allround duiven( types) zien we dat ze beter in de hand liggen, iets smaller aan de voorzijde, iets meer “vulling” aan de achterzijde, beter gespierd (ook iets verder van het borstbeen af gelegen). Allround types moeten in principe in staat zijn te presteren op alle vluchten van Vitesse, Midfond en dagfond. Door training, voeding en conditionering kan een allroundtype (zonder uiterlijke fouten) prijs vliegen op al deze afstanden.

Een eendaagse fondtype is heden ten dage wat kleiner van bouw, zijn rond, voelen vaak als een balletje(duivinnen), zijn goed gespierd en hebben een korte arm. Mijn mening is dat er niet heel veel verschil zit tussen een allround en een eendaagse fond duif qua type. Een duif die een vlucht van 700 km met 1000 mpm kan winnen (11,5 uur vliegen) kan dat ook op een vlucht van maar 2 uurtjes vliegen. Door motivatie, oriëntatie en het systeem van u als liefhebber. Andersom gaat dat bijna nooit op, een echte vitesse duif zal een 3/5 uurtjes vlucht soms nog aan kunnen maar zal afhaken bij die langere vluchten (langere vluchten qua aantal uurtjes). En soms kan een duif met vitesse bouw zelfs een eendaagse fondvlucht winnen, als de wind van achter komt, het uurtjes vliegen dus veel minder is, en door super motivatie kan het gebeuren dat zo een duif een npo vlucht wint. Ik zelf had dat bijvoorbeeld op Orleans 2012, toen ik met een jaarling de eerste npo won, de duif was een echte vitesse duif, en was van echt sprinterbloed (afstamming Euro Heremans). Was het een echte fondvlucht geweest met 9 tot 12 uurtjes vliegen dat had ze echt geen prijs gewonnen. Wat we bij de beste duiven op de eendaagse vluchten steeds vaker zien is dat de arm zo kort is dat hij bijna niet waarneembaar is en samen met goede spieren een vibrerende vleugel geeft, de zogenaamde trillers. U ziet op internet steeds meer filmpjes van duiven met een trillende vleugel (de liefhebber tilt de vleugel dan iets op). Meer en meer krijgt men door dat die trillende vleugels samen gaan met korte armen en goede spieren. Echte toppers op de vluchten met “veel uurtjes vliegen” hebben dat..

Marathon duiven zijn een slag apart, hier zien we een ander type duif. De ochtendlossing duiven (ZLU of non-stop) lijken veel op eendaagse fondduiven, hebben meestal een langere rug en een andere mentaliteit, ze zijn was rustiger in de handen en hebben voelbare andere spieren. Bij de overnachtduiven (middag lossing 800/ 1000 km) zien we meer diversiteit, er zijn heel goed gebouwde duiven bij en dat zijn altijd degene die het vaker dan èèn keer doen.                       
Duiven die echt vijf of zes keer een overnachtvlucht met goed gevolg volbrengen zitten ook de best gebouwde duiven.
Bij overnachtduiven (middaglossing 800/950 km) die een prijs winnen en soms zelfs vroeg maar matig van bouw zijn vinden we vaker nachtvliegers, die zijn minder in staat kop te vliegen door hun bouw maar omdat ze in de nacht stukken inhalen komen ze gewoon naar voren op de uitslag. Dus ook bij deze middaglossingen vinden we bij de echte supers een goede tot perfecte bouw. Maar zo nu en dan zien we een duif die het toch goed gedaan heeft op deze vluchten die minder goed van bouw zijn. Zie het als bij vitesse duiven. Ook daar zien we soms minder gebouwde duiven die het toch goed doen door hun verstand en motivatie. Maar dus ook bij de middag lossingen.
Duiven die in de nacht aankomen hebben trouwens allemaal een soort ster in het oog. De ondergrond kleur (vaak geel) zien we dan met uitsteeksels cq punten in de iris kleur. Het is opvallend dat alle nachtvliegers dat hebben. Omdraaien kun je het natuurlijk niet, je kunt niet zeggen dat iedere duif met zo een oog een nachtvlieger is. Dat vergeten mensen vaak: bepaalde kenmerken zie je bij top duiven, maar niet alle duiven met die kenmerken zijn top duiven.

Bij het keuren cq selecteren kijk ik altijd even naar de ogen. In mijn methode zijn er maar twee oogkleuren zijnde wit en geel. Ik kijk naar de ondergrond kleur en die is gewoon altijd wit of geel. Gemiddeld zie je bij vitesse duiven wat meer witogen en bij duiven voor de langere afstanden wat meer geel ogen. Bij marathon duiven zien we daarnaast ook nog eens dat gemiddeld de ogen wat donkerder zijn, de iris gaat wat meer naar de bruine kleur toe. Die mooie donkere ogen zien we ook vaker bij duiven die onder tropische omstandigheden wat vaker aan de kop zitten. Door de evolutie zijn die duiven ofwel die ogen daar geschikter voor. In landen met hoge temperaturen en dan ook nog spelers van lange afstanden zien we bijna alleen donkere ogen (meestal geel als ondergrond, ik noem ze zonnebril ogen).

Dan komen we nog bij wat ik plus of min ogen noem. Plus-ogen hebben een donkere antracietkleurige ring(verkenningcirkel) om de pupil en min-ogen  hebben die niet (of maar gedeeltelijk). Qua kwaliteit in presteren of kweken maakt het niets uit of een duif een plus of een min oog heeft. Wel zeer opvallend is dat alle echte superduiven die ik zag en waarvan ik de ouders mocht bekijken, dat één van die ouders een plus oog heeft of soms zelfs beide ouders of heel soms dat beide ouders een halve verkenningsring hebben. Een top duif uit twee ouders met een min oog heb ik nog niet gezien. Om de meeste kans te maken op goede jongen zet je dus steeds de best gebouwde duiven tegen elkaar en kijk je bij de koppeling naar de ogen, zorg dat dat één van de duiven van het koppel een plus-oog heeft. Kweek nooit alleen met duiven omdat ze mooie ogen hebben, als er een slechte bouw op een duif zit mag hij een geweldig oog hebben, kweken doen we er dan niet mee.

Andere opvallende zaken bij veel top duiven is dat ze een kleine pupil hebben, soms zelfs boos kijken en een scherpe bek hebben. En opvallend bij goede kweekduivinnen is dat ze naast een goede bouw, een (meestal) plus oog hebben dat er twee wratjes onder aan de bek zitten. Natuurlijk niet bij allemaal, maar wel opvallend dat het zo veel zijn die het wel hebben.

Liefhebbers die een geweldig kweekkoppel hebben, waar gewoon diverse asduiven, teletekst duiven of eerste prijswinnaars uit komen zijn soms verontwaardigd dat ik één van die duiven van het koppel een goede waardering geef en de ander een slechte. Ik denk dat heel veel top kweekkoppels gewoon één goede duif zijn met een …. partner. Dus dan heeft zo een liefhebber gewoon een goede kweekduif en is het soms nog beter om het koppel te scheiden en een betere partner te nemen.

We hebben het nog niet echt gehad over de rug en de vleugels en de stuit en dat zijn toch belangrijke onderdelen. Om met de rug te beginnen, eigenlijk moeten we spreken over rug, lendenen en bovenstuit. Maar ik noem het in één keer gewoon de rug. De rug is voor mij misschien wel het minst belangrijke aan een duif. Er zijn heel goede duiven die een matige rug hebben, geen slechte rug met zo een aangeplakte staart hoor, maar een matige rug. Een matige rug zou op de tentoonstelling 18 punten krijgen. Bij de rug zou je kunnen zeggen: Matig is het nieuwe goed. Die plank-ruggen die men vroeger graag zag en die eigenlijk op de show nog steeds gewenst zijn zie we bij de huidige topvlieger bijna niet. Goede hedendaagse wedstrijd duiven hebben een matige tot goede rug.
De stuit van een duif is veel belangrijker, maar niet altijd het zelfde te beoordelen. Door de rui, ziekte, zwakke gezondheid, ouderdom of veel eitjes leggen kan een stuit tijdelijk of blijven wat open staan. Soms zelfs heel erg open wanneer een duif veel te dik is of een breuk heeft, dan zou je een stuit moeten afkeuren... maar als je de oorzaak weet of in een bepaalde periode zit moet je er wel rekening mee houden. En er zijn diverse meningen over, in mijn visie moet een stuit goed gesloten zij, dik en stevig aanvoelen en niet te puntig. Maar door ervaring voel ik soms de oorzaak, dan is het niet iets van de desbetreffende duif maar een “tijdelijk of door oorzaak slechte stuit”.
Bij de vleugels zijn voor mij enkele zaken van belang. Ik heb het armpje graag zo kort mogelijk, omdat ik duiven wil die 11 uur kunnen vliegen. Maar selecteer ik een vitesse duif dan mag het armpje gerust langer zijn en krijgt hij toch het woord “goed”. In mijn visie moet er een redelijke verspringing tussen de voorvleugel en achtervleugel zitten ofwel de pennen van de achtervleugel “de broek” moeten wat korter zijn dan de eerste slagpen van de voorvleugel cq actieve vleugel.
Wanneer men de jongen net afzet van de ouders dan kijkt u daar niet naar, pas na de grote rui is de verspringing goed zichtbaar. En heel belangrijk vind ik dat de eerste vier/vijf slagpennen van de voorvleugel mooi dicht tegen en over elkaar liggen. Ik wil geen zogenaamde kippenvleugel , een kip kan slecht vliegen omdat de pennen te ver uit elkaar staat. Een kippenvleugel bij duiven is belangrijk maar niet van levensbelang, ze kunnen gewoon prijs winnen natuurlijk, maar het kost hun tijd, ze hebben gewoon minder draag en slagkracht. Bij echte super duiven zie ik het nooit. Wel opletten: door geen bad te geven gaan de eerste pennen wat uit elkaar staan, worden wat smaller en het lijkt of ze vierkanter zijn, het is dan geen kippenvleugel van geboorte maar door de omstandigheden en de verzorging van de baas zo geworden. Verder zie ik bij top duiven altijd een vrij lange vleugel die tot in het donkere stuk van de staart komt. Soms ziet men een duif met een mooie lange vleugel en die toch niet tot in het donkere stuk van de staart komt.... deze duiven hebben een slechte rug, waardoor er een aangeplakte staart aan hangt.. het lijkt dan voor sommigen alsof de vleugels te kort zijn.

Al met al veel info over selectie. Na de keuring krijgt een duif een cijfer variërend van 5 tot en met 8,5 . Geen enkele duif krijgt hoger dan een 8,5 (al denk ik het wel eens, deze verdiend een 9). In mijn methode kweekt men met alle duiven die het cijfer 8 hebben en dat is 8-. 8. 8+ of 8,5 soms moet ik het even uitleggen maar een 8- is dus net onder een 8 en een 8+ net boven de 8. Met een 7,5 kan men prima vliegen maar kweken pas wanneer het blijkt een excellente vlieger te zijn. In mijn visie moeten alle duiven onder de 7,5 verdwijnen van de hokken. Al vinden we heus wel eens een duif met een 7+ die het goed doet. Deze duif heeft dan veel verstand, oriëntatie en of motivatie en wat in het kopje van een duif aanwezig is kunnen we niet zien. Vooral als jonge duif en of op de vitesse zien we dus wel eens een 7 die het goed doet. Laat hem dan lekker op die afstanden, geniet er van maar kweek er niet uit. De kans dat uit matig gebouwde duiven een goede komt is bijna uitgesloten (kijk wel even bij het stukje over een goed kweekkoppel).

Ik denk dat iedereen die echt selecteert op duiven met een 8, die bij elkaar houd en zijn best doet beter gaat presteren dan ooit.
Uitzonderingen zijn er altijd, niemand is zonder fouten, ook een duiven keurder niet en men praat gewoonweg liever over die ene 6 die een goede duif werd dan over die honderden met een 8 die het ook werden. En laat u niet foppen, soms hoor ik: u heeft het fout want deze 6 is een goede duif omdat zijn opa een goede of dure was....  Of u heeft het fout, deze 6 is een goede vlieger. Op mijn vragen over welke prestaties? Ja drie eersten...op mijn hok... en ik speel niet zo goed. Regelmatig hoor ik over super prestaties maar bij navraag op papier.. komt er niks. GJB

DONDERDAG DE 25E
25-6-2020

Goededag iedereen

Over de warmte hoeven we niet te praten toch? Over de corona regels ook niet. Over vlieglijnen en trek van de duiven ook niet, daar komen we niet uit.

De ouden hebben vanmorgen geweldig gevlogen, maar dat maakt niks hoor ik dan, kampioen A. laat zijn duiven 15 minuten per dag trainen en kampioen B. met een gemak 1,5 uur.

De duiven hebben vandaag verder een bad gehad en hebben Electroboost en Vitamine C door het water, wat ik persoonlijk wel om de paar uur ververs.

Een bad geven eind van de week is niet goed lees ik dan. Een duif hoeft niet in bad zegt een ander. Van Kampioen C weten de duiven niet eens wat een bad is.

Electrolyten geven voor inmanden heeft geen zin vinden sommige, het is zeker belangrijker bij thuiskomst, maar geen zin op warme dagen? ach hier vinden ze het lekker.

Vitamine C door het water met warmte op de dag van inmanden en de dag voor inmanden, zonde van het geld zegt meneer B. Het blijft maar een paar uur goed en een duif maakt het zelf is zijn advies. Ach, hier kreeg ik het advies van èèn der grootsen in transportbegeleiding van pluimvee, een duif is geen pluimvee, maar deze kenner ook niet alleen pluimvee dokter.. Maar ach voor 2,09 per buis Vitamine C en de tweede buis halve prijs bij het kruitvat, wat voor een bult kun je er aan vallen. Ik heb zelf van deze man vitamine C vloeibaar, een flesje vol voor 10 euro of zo, het kost geen drol.

De jongen hebben best gevlogen vandaag en hebben na binnenkomst alleen de mogelijkheid om via een mand water te pakken. Er staan twee manden in het hok met drinkgoot, dus hebben ze dorst dan via de spijltjes op zoek naar water( tot zaterdag ochtend)

Heeft geen enkele zin hoor ik dan, een duif weet het water heus wel te vinden in de container, okè. Maar het is niet erg toch voor u dat ik het ze wel leer?

In onze club hebben we al jaren het plan om de jongen in de manden te zetten( in het clubgebouw), te verzorgen, ze de andere dag achter in mijn auto te zetten, een dag rondrijden met diverse drink stops, maar het komt er niet van, maar ach laat mij het nu maar gewoon doen.

De lampen zijn hier aan vanaf de 21e juni van 05/23.00 uur, maar ook overdag. Is slecht voor een duif las ik, krijgen ze droge pennen van en als de zon er op staat waarom dan de lampen aan, ach hier gaat hij met zo een tijdklokje aan en uit en kijk ik verder niet.

Er zijn vele wegen die naar rome leiden zeggen ze toch? mijne is anders dan die van u, dat mag u van mij.

De duiven krijgen hier Beyers voer, ik heb ze de keuze gegeven "als jullie geen Beyers willen eten moeten jullie het nu zeggen" geen enkele duif zei wat, dus houd ik me bij Beyers.

Ik heb volgens mij twee jaar geleden of zo Beyers Galaxy Light gehad, dat ben ik na enkele weken gestopt, en weer terug gegaan naar Beyers Elite Recup, Beyers Premium weduwschap en Beyers Elite energie, mijn duiven hielden niet van Galaxy light, en dat mag hoor en kregen ze dus weer de recup,weduwschap, energie variant.

Hier krijgen de duivinnen het zelfde voer als de doffers en ook net zo veel, hier zitten de duivinnen los op het hok en komen ze iedere dag twee keer binnen via het hok van de weduwnaars, ze kunnen elkaar horen en zien, dat is niet goed lees ik. Duivinnen moeten minder, schraler eten en opgesloten worden lees ik. Ook dat heb ik ze gevraagt: wilden ze niet, okè dan.

Ze krijgen hier ruim hennep, is niet goed vertelde mij iemand, te hitsig of zo, en ze verbranden, okè dan moet ik eens opletten wanneer dat gebeuren gaat.

Ze krijgen elke dag wel pinda,s , van die lightskin pinda,s in zakken van 25 kilo. Ik hoorde dat dat niet goed was, iets met schimmel, als ik het dan gebruikte moest het in de magnetron om de schimmel te doden. Nu geef ik al jaren zakken vol met echte duiven pinda,s , en ik laat ze met voeren gewoon heel, zo vanuit het busje op de grond tussen de mest. Is niet goed ik weet het, een hok moet iedere dag schoon, en voer of pinda,s gooien op een vloer die maar 1 keer per week gemaakt word kan echt niet. Ik zal proberen te beginnen met iedere dag schoonmaken vanaf 2034 , dat is in de planning.

De kweekduiven ( vermeerderaars) zitten hier samen vanaf de kerst tot en met half september en brengen steeds jongen groot. Is slecht voor een duif vertelde mij iemand en de kwaliteit van de jongen is bij de tweede ronde bij hem al minder, dus hou zou dat zijn met de achtste ronde hier dan? Tja, volgens mij worden de jongen per ronde mooier, maar dan heb ik denk ik de verkeerde bril op.

Oh ja en die kwekers hebben een voertafel van 1,20 x 1,20 meter die vol ligt met voer, waar ze ook in staan en poepen, dat is echt heel slecht hoorde ik, ziektes en zo en moddervette duiven. Dat is me nu naar een jaar of 15/20 met deze voertafel niet opgevallen maar ik zal er eens op letten.

Bezoekers op vrijdag ochtend krijgen regelmatig vliegers in de handen die dezelfde avond in de mand moeten, dat kan echt niet, die duiven zitten vol stress hoorde ik. En even op het hok kijken naar de verluchting op vrijdag ochtend dat moet ik dan misschien ook niet meer doen.

Ach, als er hier een verdwaalde duif aan komt en de baas wil hem niet terug of laat hem maar vliegen, zo een duif komt regelmatig tussen onze eigen duiven, soms gaat hij vanzelf weer, maar ik vond er ook wel eens èèn naar weken tussen de kwekers, weer topfit geloof ik. Levensgevaarlijk met al die enge ziektes las ik, maar even op letten dan.

Terug