Dagboek

 

Beute Selectie info.

Bij het beoordelen van een duif zal worden gekeken naar de uiterlijke kenmerken, wat in het kopje gebeurt kunnen we niet zien. Of een duif op uw hok goed, matig of slecht verzorgd gaat worden in de toekomst kunnen we niet zien. Een goede liefhebber maakt van een iets minder gebouwde duif makkelijker een goede vlieger. En er zijn legio mensen die door slechte verzorging of “het gewoon niet zien” van een goed gebouwde duif met intelligentie zo maar een matig presterende duif maken.
De hand van u als liefhebber, en vooral uw ogen bepalen voor een deel de prestatie van uw duiven. Met uw ogen bedoel ik natuurlijk of u het ziet, een ziekte, het klimaat, de motivatie en wat er op uw hokken gebeurt, u moet het wel zien.

Bij de handselectie(beoordeling) zal eerst een bepaald type genoteerd worden, de meeste Vitesse duiven zijn wat breder aan de voorzijde, hellen wat naar voren, hebben gemiddeld een iets grotere bouw met bijbehorende grotere kop. En over het algemeen hebben Vitesse duiven een iets langere arm, hun borstspieren liggen dichter tegen het borstbeen aan en voelen wat harder aan. Mijn mening is dat een duif de eerste èèn, twee a drie uur(max) met zijn kop vliegt, ik bedoel daarmee dat een duif de eerste uren vliegt op motivatie en oriëntatie en met een matige tot slechte bouw zelfs kopprijzen kan winnen. Maar met een matige tot slechte bouw zullen de meeste duiven het geen seizoen kunnen volhouden. Ook de beste Vitesse duiven op afdeling en zeker op nationaal niveau zijn goed tot zeer goed gemaakt(van bouw).

Bij de allround duiven( types) zien we dat ze beter in de hand liggen, iets smaller aan de voorzijde, iets meer “vulling” aan de achterzijde, beter gespierd (ook iets verder van het borstbeen af gelegen). Allround types moeten in principe in staat zijn te presteren op alle vluchten van Vitesse, Midfond en dagfond. Door training, voeding en conditionering kan een allroundtype (zonder uiterlijke fouten) prijs vliegen op al deze afstanden.

Een eendaagse fondtype is heden ten dage wat kleiner van bouw, zijn rond, voelen vaak als een balletje(duivinnen), zijn goed gespierd en hebben een korte arm. Mijn mening is dat er niet heel veel verschil zit tussen een allround en een eendaagse fond duif qua type. Een duif die een vlucht van 700 km met 1000 mpm kan winnen (11,5 uur vliegen) kan dat ook op een vlucht van maar 2 uurtjes vliegen. Door motivatie, oriëntatie en het systeem van u als liefhebber. Andersom gaat dat bijna nooit op, een echte vitesse duif zal een 3/5 uurtjes vlucht soms nog aan kunnen maar zal afhaken bij die langere vluchten (langere vluchten qua aantal uurtjes). En soms kan een duif met vitesse bouw zelfs een eendaagse fondvlucht winnen, als de wind van achter komt, het uurtjes vliegen dus veel minder is, en door super motivatie kan het gebeuren dat zo een duif een npo vlucht wint. Ik zelf had dat bijvoorbeeld op Orleans 2012, toen ik met een jaarling de eerste npo won, de duif was een echte vitesse duif, en was van echt sprinterbloed (afstamming Euro Heremans). Was het een echte fondvlucht geweest met 9 tot 12 uurtjes vliegen dat had ze echt geen prijs gewonnen. Wat we bij de beste duiven op de eendaagse vluchten steeds vaker zien is dat de arm zo kort is dat hij bijna niet waarneembaar is en samen met goede spieren een vibrerende vleugel geeft, de zogenaamde trillers. U ziet op internet steeds meer filmpjes van duiven met een trillende vleugel (de liefhebber tilt de vleugel dan iets op). Meer en meer krijgt men door dat die trillende vleugels samen gaan met korte armen en goede spieren. Echte toppers op de vluchten met “veel uurtjes vliegen” hebben dat..

Marathon duiven zijn een slag apart, hier zien we een ander type duif. De ochtendlossing duiven (ZLU of non-stop) lijken veel op eendaagse fondduiven, hebben meestal een langere rug en een andere mentaliteit, ze zijn was rustiger in de handen en hebben voelbare andere spieren. Bij de overnachtduiven (middag lossing 800/ 1000 km) zien we meer diversiteit, er zijn heel goed gebouwde duiven bij en dat zijn altijd degene die het vaker dan èèn keer doen.                       
Duiven die echt vijf of zes keer een overnachtvlucht met goed gevolg volbrengen zitten ook de best gebouwde duiven.
Bij overnachtduiven (middaglossing 800/950 km) die een prijs winnen en soms zelfs vroeg maar matig van bouw zijn vinden we vaker nachtvliegers, die zijn minder in staat kop te vliegen door hun bouw maar omdat ze in de nacht stukken inhalen komen ze gewoon naar voren op de uitslag. Dus ook bij deze middaglossingen vinden we bij de echte supers een goede tot perfecte bouw. Maar zo nu en dan zien we een duif die het toch goed gedaan heeft op deze vluchten die minder goed van bouw zijn. Zie het als bij vitesse duiven. Ook daar zien we soms minder gebouwde duiven die het toch goed doen door hun verstand en motivatie. Maar dus ook bij de middag lossingen.
Duiven die in de nacht aankomen hebben trouwens allemaal een soort ster in het oog. De ondergrond kleur (vaak geel) zien we dan met uitsteeksels cq punten in de iris kleur. Het is opvallend dat alle nachtvliegers dat hebben. Omdraaien kun je het natuurlijk niet, je kunt niet zeggen dat iedere duif met zo een oog een nachtvlieger is. Dat vergeten mensen vaak: bepaalde kenmerken zie je bij top duiven, maar niet alle duiven met die kenmerken zijn top duiven.

Bij het keuren cq selecteren kijk ik altijd even naar de ogen. In mijn methode zijn er maar twee oogkleuren zijnde wit en geel. Ik kijk naar de ondergrond kleur en die is gewoon altijd wit of geel. Gemiddeld zie je bij vitesse duiven wat meer witogen en bij duiven voor de langere afstanden wat meer geel ogen. Bij marathon duiven zien we daarnaast ook nog eens dat gemiddeld de ogen wat donkerder zijn, de iris gaat wat meer naar de bruine kleur toe. Die mooie donkere ogen zien we ook vaker bij duiven die onder tropische omstandigheden wat vaker aan de kop zitten. Door de evolutie zijn die duiven ofwel die ogen daar geschikter voor. In landen met hoge temperaturen en dan ook nog spelers van lange afstanden zien we bijna alleen donkere ogen (meestal geel als ondergrond, ik noem ze zonnebril ogen).

Dan komen we nog bij wat ik plus of min ogen noem. Plus-ogen hebben een donkere antracietkleurige ring(verkenningcirkel) om de pupil en min-ogen  hebben die niet (of maar gedeeltelijk). Qua kwaliteit in presteren of kweken maakt het niets uit of een duif een plus of een min oog heeft. Wel zeer opvallend is dat alle echte superduiven die ik zag en waarvan ik de ouders mocht bekijken, dat één van die ouders een plus oog heeft of soms zelfs beide ouders of heel soms dat beide ouders een halve verkenningsring hebben. Een top duif uit twee ouders met een min oog heb ik nog niet gezien. Om de meeste kans te maken op goede jongen zet je dus steeds de best gebouwde duiven tegen elkaar en kijk je bij de koppeling naar de ogen, zorg dat dat één van de duiven van het koppel een plus-oog heeft. Kweek nooit alleen met duiven omdat ze mooie ogen hebben, als er een slechte bouw op een duif zit mag hij een geweldig oog hebben, kweken doen we er dan niet mee.

Andere opvallende zaken bij veel top duiven is dat ze een kleine pupil hebben, soms zelfs boos kijken en een scherpe bek hebben. En opvallend bij goede kweekduivinnen is dat ze naast een goede bouw, een (meestal) plus oog hebben dat er twee wratjes onder aan de bek zitten. Natuurlijk niet bij allemaal, maar wel opvallend dat het zo veel zijn die het wel hebben.

Liefhebbers die een geweldig kweekkoppel hebben, waar gewoon diverse asduiven, teletekst duiven of eerste prijswinnaars uit komen zijn soms verontwaardigd dat ik één van die duiven van het koppel een goede waardering geef en de ander een slechte. Ik denk dat heel veel top kweekkoppels gewoon één goede duif zijn met een …. partner. Dus dan heeft zo een liefhebber gewoon een goede kweekduif en is het soms nog beter om het koppel te scheiden en een betere partner te nemen.

We hebben het nog niet echt gehad over de rug en de vleugels en de stuit en dat zijn toch belangrijke onderdelen. Om met de rug te beginnen, eigenlijk moeten we spreken over rug, lendenen en bovenstuit. Maar ik noem het in één keer gewoon de rug. De rug is voor mij misschien wel het minst belangrijke aan een duif. Er zijn heel goede duiven die een matige rug hebben, geen slechte rug met zo een aangeplakte staart hoor, maar een matige rug. Een matige rug zou op de tentoonstelling 18 punten krijgen. Bij de rug zou je kunnen zeggen: Matig is het nieuwe goed. Die plank-ruggen die men vroeger graag zag en die eigenlijk op de show nog steeds gewenst zijn zie we bij de huidige topvlieger bijna niet. Goede hedendaagse wedstrijd duiven hebben een matige tot goede rug.
De stuit van een duif is veel belangrijker, maar niet altijd het zelfde te beoordelen. Door de rui, ziekte, zwakke gezondheid, ouderdom of veel eitjes leggen kan een stuit tijdelijk of blijven wat open staan. Soms zelfs heel erg open wanneer een duif veel te dik is of een breuk heeft, dan zou je een stuit moeten afkeuren... maar als je de oorzaak weet of in een bepaalde periode zit moet je er wel rekening mee houden. En er zijn diverse meningen over, in mijn visie moet een stuit goed gesloten zij, dik en stevig aanvoelen en niet te puntig. Maar door ervaring voel ik soms de oorzaak, dan is het niet iets van de desbetreffende duif maar een “tijdelijk of door oorzaak slechte stuit”.
Bij de vleugels zijn voor mij enkele zaken van belang. Ik heb het armpje graag zo kort mogelijk, omdat ik duiven wil die 11 uur kunnen vliegen. Maar selecteer ik een vitesse duif dan mag het armpje gerust langer zijn en krijgt hij toch het woord “goed”. In mijn visie moet er een redelijke verspringing tussen de voorvleugel en achtervleugel zitten ofwel de pennen van de achtervleugel “de broek” moeten wat korter zijn dan de eerste slagpen van de voorvleugel cq actieve vleugel.
Wanneer men de jongen net afzet van de ouders dan kijkt u daar niet naar, pas na de grote rui is de verspringing goed zichtbaar. En heel belangrijk vind ik dat de eerste vier/vijf slagpennen van de voorvleugel mooi dicht tegen en over elkaar liggen. Ik wil geen zogenaamde kippenvleugel , een kip kan slecht vliegen omdat de pennen te ver uit elkaar staat. Een kippenvleugel bij duiven is belangrijk maar niet van levensbelang, ze kunnen gewoon prijs winnen natuurlijk, maar het kost hun tijd, ze hebben gewoon minder draag en slagkracht. Bij echte super duiven zie ik het nooit. Wel opletten: door geen bad te geven gaan de eerste pennen wat uit elkaar staan, worden wat smaller en het lijkt of ze vierkanter zijn, het is dan geen kippenvleugel van geboorte maar door de omstandigheden en de verzorging van de baas zo geworden. Verder zie ik bij top duiven altijd een vrij lange vleugel die tot in het donkere stuk van de staart komt. Soms ziet men een duif met een mooie lange vleugel en die toch niet tot in het donkere stuk van de staart komt.... deze duiven hebben een slechte rug, waardoor er een aangeplakte staart aan hangt.. het lijkt dan voor sommigen alsof de vleugels te kort zijn.

Al met al veel info over selectie. Na de keuring krijgt een duif een cijfer variërend van 5 tot en met 8,5 . Geen enkele duif krijgt hoger dan een 8,5 (al denk ik het wel eens, deze verdiend een 9). In mijn methode kweekt men met alle duiven die het cijfer 8 hebben en dat is 8-. 8. 8+ of 8,5 soms moet ik het even uitleggen maar een 8- is dus net onder een 8 en een 8+ net boven de 8. Met een 7,5 kan men prima vliegen maar kweken pas wanneer het blijkt een excellente vlieger te zijn. In mijn visie moeten alle duiven onder de 7,5 verdwijnen van de hokken. Al vinden we heus wel eens een duif met een 7+ die het goed doet. Deze duif heeft dan veel verstand, oriëntatie en of motivatie en wat in het kopje van een duif aanwezig is kunnen we niet zien. Vooral als jonge duif en of op de vitesse zien we dus wel eens een 7 die het goed doet. Laat hem dan lekker op die afstanden, geniet er van maar kweek er niet uit. De kans dat uit matig gebouwde duiven een goede komt is bijna uitgesloten (kijk wel even bij het stukje over een goed kweekkoppel).

Ik denk dat iedereen die echt selecteert op duiven met een 8, die bij elkaar houd en zijn best doet beter gaat presteren dan ooit.
Uitzonderingen zijn er altijd, niemand is zonder fouten, ook een duiven keurder niet en men praat gewoonweg liever over die ene 6 die een goede duif werd dan over die honderden met een 8 die het ook werden. En laat u niet foppen, soms hoor ik: u heeft het fout want deze 6 is een goede duif omdat zijn opa een goede of dure was....  Of u heeft het fout, deze 6 is een goede vlieger. Op mijn vragen over welke prestaties? Ja drie eersten...op mijn hok... en ik speel niet zo goed. Regelmatig hoor ik over super prestaties maar bij navraag op papier.. komt er niks. GJB

WAT EEN WEEKEND
18-8-2020

Goedendag vrienden en vriendinnen en andere mensen...

Wat een ongelofelijk weekend hebben we hier gehad, op donderdag hadden we 39 duiven ingezet op Chateaudun     631 km , wat de laatste eendaagse fond vlucht was in 2020. Wie had dat gedacht hè , zo kun en mag je niet spelen door corona, opeens beginnen we toch en nu is het alweer afgelopen.

Op vrijdag hebben we ook nog 74 jongen in de mand gedaan voor Sittard. 

Zaterdag ochtend eerst de jongen, dat ging goed maar ook slecht, slecht bedoel ik om dat de eerste duiven door de hoosbui op de voliere vielen in plaats van op de klep. snel gezocht naar het schepnetje, ze wilden misschien wel naar binnen maar waren te nat om dat gelijk te doen, na een paar minuutjes had ik ze hoor, en er was ook al wat op de antenne gevallen gelukkig, maar het kost een aantal plaatsen, maag ach dat was bij iedereen zo. Al is wel bij iedereen erger en langer dan bij jou, iedereen was eerst geweest als ze hadden gevallen.

We hadden 74 mee, en die waren tegen 21.00 uur met klokafslaan bijna allemaal thuis, een paar kwamen de andere dag en 1 zat in Groningen, hij viel me de duiven van de man mee. Vandaag liet hij het duifje weer los, en kwam ze als een streep weer thuis. Er kwam zelfs nog een duif extra, van weken geleden, wel een chip maar nog geen naam( dus al 4/5 weken geleden). In de afdeling een dikke 40 in de prijzen, dus zeer tevreden.

Toen was het wachten op de duiven van de eendaagse fond. Ik heb niet gekeken naar andere afdelingen met de zelfde losplaats, door de enorme buien onderweg, is het moeilijk in te schatten.

Opeens zagen we dan toch een melding vanaf Urk, en het duurde lang voor er nog een melding kwam, die kwam uit Zwartsluis. Ons geweldige meldsysteem Duifmelden.nl ofwel de Blauwbant geeft dan aan wanneer wij een duif moeten klokken om voor de snelste melding te zitten. Helemaal precies weet je het nooit, er zijn ook mensen die niet melden, maar de meesten hier wel, een prachtig systeem. Het beeldscherm gaf aan dat we op 16.31 uur moesten klokken om sneller te zijn dan de tijdelijk snelste. Maar er kwamen bijna geen meldingen bij, het ging erg traag, misschien dat er een stuk of 10 stonden toen ik naar het hok liep om de broedbakken open te zetten. Petra en letter Roy Bos zaten gereed maar het zou nog wel even duren.... ik bezig in het hok, en zie opeens Laboni 18-638 op de antenne zitten en kijkt me door de spijltjes aan, op dat ogenblok hoor ik de letters pas een duif een duif een duif. Op 16.30.19 was ze geklokt en met een snelheid van 1261,695 bleek ze de snelste op dat ogenblik, maar ze bleef het ook.

1e CHATEAUDUN Afdeling Friesland tegen 2.927 duiven , wat een geweldig gevoel, alweer moet ik zeggen, we hebben  dit al vaker mogen ervaren maar het is een enorme kik. De gehele dag, maar het gehele weekend honderden berichtjes via telefoon, mail, watsapp, instagram etc. Zo veel dat je geen tijd hebt om ze te beantwoorden, dat komt pas dagen later. Deze Laboni heeft dit jaar ook een 5e NPO van Troyes 528 km tegen 7.845 duiven. Ze is gekweekt bij Eric Maas( C Maas en zoon) , ik zag daar geweldige duiven en vroeg een koppel jongen te kweken uit twee valen. Lowieke en Vaaltje Leona( Kleinkind nieuwe Olympiade Leo Heremans nu Eijerkamp).                          Met de voorjaarsbeurs nam Eric ze mee, we vonden het jammer dat beide kinderen blauw waren( dus duivinnen). De 638 was de mooiste en is een kanjer. Na Troyes had ze een mindere periode, drie keer mis en ik liet haar thuis de week voor Chateaudun, dat heeft haar goed gedaan.

De tweede duif was er niet ver achter aan, een rode jaarling duivin, maar dat is een rare, nooit enige haast, de enige duif op ons hok die niet als een raket valt. Ze had 4/5 moeten staan op TT maar het werd 13e. 

Om 19.00 uur nam Jan Willem Jongedijk contact met ons op, hoeveel zijn er , de punten er uit. Laten we maar om 21.00 uur klok afslaan, je weet niet hoe het op andere plaatsen gaat. In onze club ging het ook heel slecht, alleen bij ons niet, om 20.30 uur hadden we 28 van de 39 en gingen we onderweg naar het club lokaal. Bij thuiskomst om 21.30 ongeveer waren er 31 dacht ik en er was reeds vroeg een duif gemeld vanuit Woerden bij Buck en Martin de Kruijff. De doffer ging daar aan ( De westzijde dus) en ging wat drinken, maar had de snelle handen van Buck niet verwacht. Hij had normaal na het drinken verder gegaan, maar zoon Martijn belde later met Petra,;  "we hebben een duif" en ze had niet zo snel in de gaten dat het èèn van de vlucht was, met die duif er bij( die we zondag haalden, we gingen naar Den Haag) hadden we 32 , door alle drukte , bellers, bezoekers etc heb ik niets mee gekregen dat het overal zo traag ging. Ik hoorden van 2/3 duiven in een vereniging, ik hoorde van velen door klokken op zondag ochtend. We hadden er niets van mee gekregen omdat ze hier goed afkwamen, iedere duif pakte ik na binnenkomst uit het hok, naar Roy en Petra, herstel power capsule en powerpill naar binnen en een oog druppel, en de duif ging weer naar het hok. Ze voelden heel goed, de vitesse midfond gebouwde duiven waren wat minder vol natuurlijk          ( grotere duiven dus dat valt op) , de jaarling duivinnen hadden helemaal niet geleden leek het. De 18-677 de Vitesse en natour kampioen kwam zondag morgen vroeg, ja die vond 631 km niet fijn. Toen we zondag morgen om kwart voor tien naar Den Haag vertrokken waren de ouden allemaal thuis. Van de jongen moesten er nog twee komen, maar die kwamen ook gelukkig, dus geen verliezen en dat op een aantal van 39 en 74 ( 113 duiven). De 28 duiven die we in het systeem hadden( van de 39) toen we bij de club aankwamen hadden in de afdeling ook allemaal prijs, ongelofelijk. 

Het systeem wat we hanteren met het selecteren en de eigen producten er bij is wederom goed bevonden. (het is belangrijk dat iemand zelf ook goed mee speelt als hij producten verkoopt en selecteert)

Vorig jaar ook een 1e TT op de dagfond en de beste jonge duif midfond van nederland, de besten gingen uit het vlieghok. en dan dit jaar 7 (zeven) keer op Teletekst met 10 duiven. Op alle gespeelde afstanden.

We begonnen met :18e Sittard tegen 20.003 duiven, (geen TT dus)

maar later ging het Blankenheim 6e en 12e tegen 19.430 duiven

3e en 5e Chimay tegen 19.191 duiven

5e Chimnay tegen 16.773 duiven

2e, 5e, 12e, 22e Troyes tegen 7.845 duiven

7e Rethel tegen 8.181 duiven

6e en 10e Venlo (Jonge duiven) tegen 17.871 duiven

en nu 1e en 13e Chateaudun tegen 2.927 duiven.

En geen verliezen, ongelofelijk. Het systeem werkt, maar dat wisten we al ( zei hij trots) , met Petra als rots, trots en rechter hand.

Morgen meer , groetjes. IEDEREEN BEDANKT VOOR DE FELICITATIES

Terug