Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek woensdag 4 november 2020

4-11-2020

Goedendag iedereen

De duiven zijn goed op weg, bijna gereed met de rui. Eigenlijk erg snel he, zo heb je de laatste vlucht, doet de lampen uit en ze vallen kaal. En nu zag ik enkele vliegers nog op 2 pennen staan maar de meesten nog 1.  Op 4 oktober had ik Liborio 18-663 in de handen, enkele dagen er voor was ze van de eitjes gepakt, en ze had alle veren tegelijk laten vallen, liefhebbers die haar zagen( filmpje op facebook) hadden het nog nooit gezien, zo ontzettend kaal. en de 20e oktober... 16 dagen later, ongelofelijk, een nieuwe duif. Normaliter gaat het veertje voor veertje en heeft een duif genoeg aan normale voeding, maar door het systeem met licht en donker gaat het zo extreem dan is normale voeding niet genoeg. 

De duiven krijgen om de dag Olympic MG Mix over het voer, ja NU NOG STEEDS ! Ik wil niets aan het toeval overlaten, iedere veer moet zo glad, lang en sterk mogelijk worden. En door de samenstelling van deze MG Mix komt iedere veer tot volle lengte. De 8e, 9e en 10e slagpen zijn bij de huidige top duiven gelijk of zo goed als gelijk qua lengte. Dat komt door evolutie en selectie maar ze moeten wel uit kunnen groeien tot die lange, zachte bijna onbreekbare pennen, en daarom blijven we het beste voer geven en over het voer om de dag die Vitaminen, Mineralen en eiwitten mix. De mix der kampioenen kun je aanplakken met diverse producten, hier gebruik ik in de rui tijd graag de Beute Colicontrol, ik neem dan 10 ml per kilo voer en een volle eetlepel MG mix. Maar je kunt het ook aanplakken met Beute Lecithine olie. Het flesje Lecithine olie even enkele minuten onder de hete kraan, of in een bakje heet water ( ik doe het nooit in de magnetron), dan met een verf roerstokje flink over de bodem, de lecithine moet mengen met de olie, dan nog een keer schudden en gebruiken voor het aanplakken. Maar let op, iedere keer opnieuw het flesje opwarmen, de lecithine zakt weer naar onderen na gebruik.

Hier ook in de rui LTW door het water, de meest gebruikte drank voor duiven, Niet alleen in het vliegseizoen maar ook in de rui, kweek en rusttijd, LTW is het beste ooit voor duiven gemaakt. Kijk de nationale kampioenen van dit jaar, bij de beste liefhebbers van Nederland is het gewoon de top 3 !!! 1,2,3 En deze mannen en vrouwen stoppen niet met de producten, nee , die zijn al weer bezig met seizoen 2021 ! U geeft misschien op dit moment goedkoper voer, gerst, schoon water en niks extra,s . En over enkele weken zien ook die duiven er wel goed uit, zeker wel. Maar onderhuids zijn ze nog geen 50% van de duiven die een optimaal modern programma kregen. En bij de kweek gaat het al weer beginnen bij die mannen en vrouwen van het simpele voeren. Minder eitjes, mindere kwaliteit jongen, meer problemen met de kweek, te weinig kracht om de jongen te voeren, ze raken achterop en dan komen de vluchten. Op de vitesse gaat het nog : "Zie je nu wel dat het ook gaat op graan en water" , maar dan komt het tweede deel van het seizoen en de langere verdere vluchten en ja hoor.... ze raken weer duiven kwijt, het weer was niet goed, de lossings mensen deden het fout, ze hadden nooit los gemogen etc etc.Duiven weg of komen wel maar kapot thuis, de liefhebber gaat duiven thuis houden omdat ze het niet aankunnen, en zo komen ze ieder jaar in de zelfde cirkel. Die cirkel begint NU ( voor de mensen die nog niet begonnen zijn) 

Hier krijgen de duiven op dit ogenblik een mix van Beyers Premium Rui, Premium kweek, snoepzaad, onkruidzaad en zelfs wat pinda,s en dan nog een klein deel Beute Korrelmix. U weet dat ik een fan ben van Beyers voer, maar ik zeg ook gewoon als het mij niet beviel.Een aantal jaar geleden begon ik het seizoen met Galaxy Light, ook van Beyers, maar ging hier helemaal niet. Ik moest al heel snel bijspringen met vetter voer en meer voeren, niet geschikt voor mijn systeem met veel trainen en alle vluchten spelen. Ik kreeg laatst een paar zakken versele laga, ook mooi voer , heb het naast de beyers zakken gezet en het gaat er gewoon mee door.  Ik kreeg ook twee zakken voer van een C Merk, wat een waardeloze troep, het zag er niet uit, belachelijke samenstelling en nul kiemkracht. Heb het twee dagen door het beyers voer gedaan, maar het bleef gewoon liggen, het ligt nu achter de hokken in de sloot voor de wilde vogels. Ik had ook enkele emmers bak allerhande gekregen van een C merk..... Ik wilde kijken wat het deed als ik het verdeelde over een paar kleine emmertjes, EEN MEGA STOFWOLK RODE TROEP, de schuur en het keurhok zat er onder, en dat dit ook nog verkocht word, schandalig. Ook dat ligt achter de hokken bij de sloot, misschien is het wat voor de muizen, maar niet voor mijn duiven ! Ik heb ook enkele jaren geleden eens kweekvoer gebruikt van een Duitse firma, maar ja ik geef volle bak, na drie dagen lag de bak vol met witte troep/overgebleven en piepende jongen in de schaal. Nee ! onze duiven alleen nog de beste granen en zaden en op dit ogenblik is dat voor ons nog steeds Beyers Premium. (Rui, Kweek en Weduwschap)

Terug