Dagboek

 

Beute Selectie info.

Bij het beoordelen van een duif zal worden gekeken naar de uiterlijke kenmerken, wat in het kopje gebeurt kunnen we niet zien. Of een duif op uw hok goed, matig of slecht verzorgd gaat worden in de toekomst kunnen we niet zien. Een goede liefhebber maakt van een iets minder gebouwde duif makkelijker een goede vlieger. En er zijn legio mensen die door slechte verzorging of “het gewoon niet zien” van een goed gebouwde duif met intelligentie zo maar een matig presterende duif maken.
De hand van u als liefhebber, en vooral uw ogen bepalen voor een deel de prestatie van uw duiven. Met uw ogen bedoel ik natuurlijk of u het ziet, een ziekte, het klimaat, de motivatie en wat er op uw hokken gebeurt, u moet het wel zien.

Bij de handselectie(beoordeling) zal eerst een bepaald type genoteerd worden, de meeste Vitesse duiven zijn wat breder aan de voorzijde, hellen wat naar voren, hebben gemiddeld een iets grotere bouw met bijbehorende grotere kop. En over het algemeen hebben Vitesse duiven een iets langere arm, hun borstspieren liggen dichter tegen het borstbeen aan en voelen wat harder aan. Mijn mening is dat een duif de eerste èèn, twee a drie uur(max) met zijn kop vliegt, ik bedoel daarmee dat een duif de eerste uren vliegt op motivatie en oriëntatie en met een matige tot slechte bouw zelfs kopprijzen kan winnen. Maar met een matige tot slechte bouw zullen de meeste duiven het geen seizoen kunnen volhouden. Ook de beste Vitesse duiven op afdeling en zeker op nationaal niveau zijn goed tot zeer goed gemaakt(van bouw).

Bij de allround duiven( types) zien we dat ze beter in de hand liggen, iets smaller aan de voorzijde, iets meer “vulling” aan de achterzijde, beter gespierd (ook iets verder van het borstbeen af gelegen). Allround types moeten in principe in staat zijn te presteren op alle vluchten van Vitesse, Midfond en dagfond. Door training, voeding en conditionering kan een allroundtype (zonder uiterlijke fouten) prijs vliegen op al deze afstanden.

Een eendaagse fondtype is heden ten dage wat kleiner van bouw, zijn rond, voelen vaak als een balletje(duivinnen), zijn goed gespierd en hebben een korte arm. Mijn mening is dat er niet heel veel verschil zit tussen een allround en een eendaagse fond duif qua type. Een duif die een vlucht van 700 km met 1000 mpm kan winnen (11,5 uur vliegen) kan dat ook op een vlucht van maar 2 uurtjes vliegen. Door motivatie, oriëntatie en het systeem van u als liefhebber. Andersom gaat dat bijna nooit op, een echte vitesse duif zal een 3/5 uurtjes vlucht soms nog aan kunnen maar zal afhaken bij die langere vluchten (langere vluchten qua aantal uurtjes). En soms kan een duif met vitesse bouw zelfs een eendaagse fondvlucht winnen, als de wind van achter komt, het uurtjes vliegen dus veel minder is, en door super motivatie kan het gebeuren dat zo een duif een npo vlucht wint. Ik zelf had dat bijvoorbeeld op Orleans 2012, toen ik met een jaarling de eerste npo won, de duif was een echte vitesse duif, en was van echt sprinterbloed (afstamming Euro Heremans). Was het een echte fondvlucht geweest met 9 tot 12 uurtjes vliegen dat had ze echt geen prijs gewonnen. Wat we bij de beste duiven op de eendaagse vluchten steeds vaker zien is dat de arm zo kort is dat hij bijna niet waarneembaar is en samen met goede spieren een vibrerende vleugel geeft, de zogenaamde trillers. U ziet op internet steeds meer filmpjes van duiven met een trillende vleugel (de liefhebber tilt de vleugel dan iets op). Meer en meer krijgt men door dat die trillende vleugels samen gaan met korte armen en goede spieren. Echte toppers op de vluchten met “veel uurtjes vliegen” hebben dat..

Marathon duiven zijn een slag apart, hier zien we een ander type duif. De ochtendlossing duiven (ZLU of non-stop) lijken veel op eendaagse fondduiven, hebben meestal een langere rug en een andere mentaliteit, ze zijn was rustiger in de handen en hebben voelbare andere spieren. Bij de overnachtduiven (middag lossing 800/ 1000 km) zien we meer diversiteit, er zijn heel goed gebouwde duiven bij en dat zijn altijd degene die het vaker dan èèn keer doen.                       
Duiven die echt vijf of zes keer een overnachtvlucht met goed gevolg volbrengen zitten ook de best gebouwde duiven.
Bij overnachtduiven (middaglossing 800/950 km) die een prijs winnen en soms zelfs vroeg maar matig van bouw zijn vinden we vaker nachtvliegers, die zijn minder in staat kop te vliegen door hun bouw maar omdat ze in de nacht stukken inhalen komen ze gewoon naar voren op de uitslag. Dus ook bij deze middaglossingen vinden we bij de echte supers een goede tot perfecte bouw. Maar zo nu en dan zien we een duif die het toch goed gedaan heeft op deze vluchten die minder goed van bouw zijn. Zie het als bij vitesse duiven. Ook daar zien we soms minder gebouwde duiven die het toch goed doen door hun verstand en motivatie. Maar dus ook bij de middag lossingen.
Duiven die in de nacht aankomen hebben trouwens allemaal een soort ster in het oog. De ondergrond kleur (vaak geel) zien we dan met uitsteeksels cq punten in de iris kleur. Het is opvallend dat alle nachtvliegers dat hebben. Omdraaien kun je het natuurlijk niet, je kunt niet zeggen dat iedere duif met zo een oog een nachtvlieger is. Dat vergeten mensen vaak: bepaalde kenmerken zie je bij top duiven, maar niet alle duiven met die kenmerken zijn top duiven.

Bij het keuren cq selecteren kijk ik altijd even naar de ogen. In mijn methode zijn er maar twee oogkleuren zijnde wit en geel. Ik kijk naar de ondergrond kleur en die is gewoon altijd wit of geel. Gemiddeld zie je bij vitesse duiven wat meer witogen en bij duiven voor de langere afstanden wat meer geel ogen. Bij marathon duiven zien we daarnaast ook nog eens dat gemiddeld de ogen wat donkerder zijn, de iris gaat wat meer naar de bruine kleur toe. Die mooie donkere ogen zien we ook vaker bij duiven die onder tropische omstandigheden wat vaker aan de kop zitten. Door de evolutie zijn die duiven ofwel die ogen daar geschikter voor. In landen met hoge temperaturen en dan ook nog spelers van lange afstanden zien we bijna alleen donkere ogen (meestal geel als ondergrond, ik noem ze zonnebril ogen).

Dan komen we nog bij wat ik plus of min ogen noem. Plus-ogen hebben een donkere antracietkleurige ring(verkenningcirkel) om de pupil en min-ogen  hebben die niet (of maar gedeeltelijk). Qua kwaliteit in presteren of kweken maakt het niets uit of een duif een plus of een min oog heeft. Wel zeer opvallend is dat alle echte superduiven die ik zag en waarvan ik de ouders mocht bekijken, dat één van die ouders een plus oog heeft of soms zelfs beide ouders of heel soms dat beide ouders een halve verkenningsring hebben. Een top duif uit twee ouders met een min oog heb ik nog niet gezien. Om de meeste kans te maken op goede jongen zet je dus steeds de best gebouwde duiven tegen elkaar en kijk je bij de koppeling naar de ogen, zorg dat dat één van de duiven van het koppel een plus-oog heeft. Kweek nooit alleen met duiven omdat ze mooie ogen hebben, als er een slechte bouw op een duif zit mag hij een geweldig oog hebben, kweken doen we er dan niet mee.

Andere opvallende zaken bij veel top duiven is dat ze een kleine pupil hebben, soms zelfs boos kijken en een scherpe bek hebben. En opvallend bij goede kweekduivinnen is dat ze naast een goede bouw, een (meestal) plus oog hebben dat er twee wratjes onder aan de bek zitten. Natuurlijk niet bij allemaal, maar wel opvallend dat het zo veel zijn die het wel hebben.

Liefhebbers die een geweldig kweekkoppel hebben, waar gewoon diverse asduiven, teletekst duiven of eerste prijswinnaars uit komen zijn soms verontwaardigd dat ik één van die duiven van het koppel een goede waardering geef en de ander een slechte. Ik denk dat heel veel top kweekkoppels gewoon één goede duif zijn met een …. partner. Dus dan heeft zo een liefhebber gewoon een goede kweekduif en is het soms nog beter om het koppel te scheiden en een betere partner te nemen.

We hebben het nog niet echt gehad over de rug en de vleugels en de stuit en dat zijn toch belangrijke onderdelen. Om met de rug te beginnen, eigenlijk moeten we spreken over rug, lendenen en bovenstuit. Maar ik noem het in één keer gewoon de rug. De rug is voor mij misschien wel het minst belangrijke aan een duif. Er zijn heel goede duiven die een matige rug hebben, geen slechte rug met zo een aangeplakte staart hoor, maar een matige rug. Een matige rug zou op de tentoonstelling 18 punten krijgen. Bij de rug zou je kunnen zeggen: Matig is het nieuwe goed. Die plank-ruggen die men vroeger graag zag en die eigenlijk op de show nog steeds gewenst zijn zie we bij de huidige topvlieger bijna niet. Goede hedendaagse wedstrijd duiven hebben een matige tot goede rug.
De stuit van een duif is veel belangrijker, maar niet altijd het zelfde te beoordelen. Door de rui, ziekte, zwakke gezondheid, ouderdom of veel eitjes leggen kan een stuit tijdelijk of blijven wat open staan. Soms zelfs heel erg open wanneer een duif veel te dik is of een breuk heeft, dan zou je een stuit moeten afkeuren... maar als je de oorzaak weet of in een bepaalde periode zit moet je er wel rekening mee houden. En er zijn diverse meningen over, in mijn visie moet een stuit goed gesloten zij, dik en stevig aanvoelen en niet te puntig. Maar door ervaring voel ik soms de oorzaak, dan is het niet iets van de desbetreffende duif maar een “tijdelijk of door oorzaak slechte stuit”.
Bij de vleugels zijn voor mij enkele zaken van belang. Ik heb het armpje graag zo kort mogelijk, omdat ik duiven wil die 11 uur kunnen vliegen. Maar selecteer ik een vitesse duif dan mag het armpje gerust langer zijn en krijgt hij toch het woord “goed”. In mijn visie moet er een redelijke verspringing tussen de voorvleugel en achtervleugel zitten ofwel de pennen van de achtervleugel “de broek” moeten wat korter zijn dan de eerste slagpen van de voorvleugel cq actieve vleugel.
Wanneer men de jongen net afzet van de ouders dan kijkt u daar niet naar, pas na de grote rui is de verspringing goed zichtbaar. En heel belangrijk vind ik dat de eerste vier/vijf slagpennen van de voorvleugel mooi dicht tegen en over elkaar liggen. Ik wil geen zogenaamde kippenvleugel , een kip kan slecht vliegen omdat de pennen te ver uit elkaar staat. Een kippenvleugel bij duiven is belangrijk maar niet van levensbelang, ze kunnen gewoon prijs winnen natuurlijk, maar het kost hun tijd, ze hebben gewoon minder draag en slagkracht. Bij echte super duiven zie ik het nooit. Wel opletten: door geen bad te geven gaan de eerste pennen wat uit elkaar staan, worden wat smaller en het lijkt of ze vierkanter zijn, het is dan geen kippenvleugel van geboorte maar door de omstandigheden en de verzorging van de baas zo geworden. Verder zie ik bij top duiven altijd een vrij lange vleugel die tot in het donkere stuk van de staart komt. Soms ziet men een duif met een mooie lange vleugel en die toch niet tot in het donkere stuk van de staart komt.... deze duiven hebben een slechte rug, waardoor er een aangeplakte staart aan hangt.. het lijkt dan voor sommigen alsof de vleugels te kort zijn.

Al met al veel info over selectie. Na de keuring krijgt een duif een cijfer variërend van 5 tot en met 8,5 . Geen enkele duif krijgt hoger dan een 8,5 (al denk ik het wel eens, deze verdiend een 9). In mijn methode kweekt men met alle duiven die het cijfer 8 hebben en dat is 8-. 8. 8+ of 8,5 soms moet ik het even uitleggen maar een 8- is dus net onder een 8 en een 8+ net boven de 8. Met een 7,5 kan men prima vliegen maar kweken pas wanneer het blijkt een excellente vlieger te zijn. In mijn visie moeten alle duiven onder de 7,5 verdwijnen van de hokken. Al vinden we heus wel eens een duif met een 7+ die het goed doet. Deze duif heeft dan veel verstand, oriëntatie en of motivatie en wat in het kopje van een duif aanwezig is kunnen we niet zien. Vooral als jonge duif en of op de vitesse zien we dus wel eens een 7 die het goed doet. Laat hem dan lekker op die afstanden, geniet er van maar kweek er niet uit. De kans dat uit matig gebouwde duiven een goede komt is bijna uitgesloten (kijk wel even bij het stukje over een goed kweekkoppel).

Ik denk dat iedereen die echt selecteert op duiven met een 8, die bij elkaar houd en zijn best doet beter gaat presteren dan ooit.
Uitzonderingen zijn er altijd, niemand is zonder fouten, ook een duiven keurder niet en men praat gewoonweg liever over die ene 6 die een goede duif werd dan over die honderden met een 8 die het ook werden. En laat u niet foppen, soms hoor ik: u heeft het fout want deze 6 is een goede duif omdat zijn opa een goede of dure was....  Of u heeft het fout, deze 6 is een goede vlieger. Op mijn vragen over welke prestaties? Ja drie eersten...op mijn hok... en ik speel niet zo goed. Regelmatig hoor ik over super prestaties maar bij navraag op papier.. komt er niks. GJB

DINSDAG DE 8E JUNI
8-6-2021

Goedendag iedereen,

Wat een vlucht afgelopen zondag. Of eigenlijk wat een vluchten, beide waren zwaar , maar eigenlijk gewoon slecht verlopen. De duiven op de korte afstand Sittard ( voor ons 208 km) werden gelost om 13.45 uur. Eerst zou het 13.15 uur maar volgens bronnen is dat naar 13.45 gegaan in samenspraak met thuiskomende duiven in de omgeving daar. Het vertrek was slecht, wij hadden zelf 2 duiven met een GPS Refly ring om. Dat is een ring die je bij thuiskomst uit kunt lezen. Daarom is duidelijke te zien dan ze eerst blijven hangen rond de losplaats, dan of naar het zuiden of juist naar het oosten gaan. We hadden ook ring omgedaan bij een duif van Kees Hoeben en èèn van Herman de Graaf. De duiven hebben er niet aan kunnen wennen, maar dat bleek geen probleem. Bij ons had de makke Witte een ring om en was onze tweede duif en ook onze 4e duif had zo een ring om( we hadden 10 mee). Bij Herman de Graaf was het ook zijn 2e duif van de 28 die hij mee had en bij Kees Hoeben zijn 4e van de 17 stuks. Je ziet duidelijk dat de duiven niet weg konden komen, ze gaan naar het zuiden, oosten, terug etc. "Dat komt door die ringen" zegt men dan al gauw, maar bij alle drie liefhebbers was hij bij de eersten van het hok. In de vereniging staat het concours bijna twee uur open.

De hele ochtend heb ik weer kaarten zitten kijken, de voorspelling per uur bleef het zelfde , de helft van het land had zware bewolking, en dat bleef staan. De liefhebber ter plaatse zei, ze konden niet los maar gingen los.. om 13.45 uur.

De duiven van Sens ( voor ons 559 km) hebben van de losplaats tot thuis in de dichte bewolking moeten vliegen, de kaarten van Sens tot de helft van Friesland en heel Drenthe en Groningen gaven zware, compleet dichte bewolking. Ze werden gelost om 09.30 uur, en ik zeg het eigenlijk nooit maar het was een zeer, zeer trage vlucht bijna een rampvlucht. En niet alleen bij ons hè, heel afdeling 10 en 11 was drama.

Bij afdeling 10 zaten 4995 duiven in de manden. de snelste maakte 1106 mpm de laatste prijsduif maakte 518 mpm ofwel 30 km per uur.

Bij afdeling 11 waren 5706 duiven in de manden geplaatst en vloog de snelste 1065 mpm en de laatste prijsduif 529 mpm . 

In alle andere afdelingen had de laatste prijsduif nog rond de 1000 mpm.

In het midden van het land en het westen hebben de duiven eigenlijk de gehele route met heldere hemel kunnen vliegen. Afdeling 4 en 9 hadden een groot deel vrij zicht, het zal ongeveer driekwart van de route open zijn geweest. Maar door de ligging van losplaats en afdelingen hier was het verloop dramatisch. Wat het advies is geweest van de weerkenners weet ik niet. Ik zag op de weerkaarten in ieder geval een grijs gebied van de losplaats tot aan de wadden eilanden, en dat de gehele dag.

Toen de eerste duiven vielen zagen we het al, enorm traag, er vielen eerst bijna geen duiven. 1065 mpm hier in afdeling 11 was de snelste, maar ook daar moest de liefhebber een uur wachten op de tweede.  Maar dat heb je er normaal wel voor over als je 1e bent. maar ook hij heeft vast gelijk gedacht; "dit komt niet goed". De 2e liefhebber van de afdeling had 37 mee en had de dag er na op maandag om 11.00 uur 10 stuks. Als ik in afdeling 11 kijk bij de bekendere eendaagse fondspelers dan was het 24 mee waarvan 3 op zondag thuis kwamen. Een andere gekende topspeler op die vluchten 17 mee en 4 in de punten. Een zeer goede speler hier niet te ver vandaag had 17 mee en pakte maandag de eerste duif. Een bekende speler wat hoger op had 32 mee en de eerste dag 3 en op maandag rond de middag 7 of 8. Iemand uit de polder die wel speelt op zondag had 29 mee en de eerste dag 4 stuks. Een top combinatie uit het midden van afdeling 11 had 23 mee en daarvan kwamen 2 op zondag. Een zeer bekende nationale winnaar had 10 mee en klokte de tweede dag tussen 9 en 10 uur. 1 van de 3 bekendste eendagse fondspelers uit omgeving overijssel had 40 mee en de 1e dag èèn duif. Een grote speler uit de afdeling naast ons had veel mee, pakte super maar ook daar 3 volle manden nog niet thuis op maandag middag etc. 

Om de snelste van de afdeling te spelen (1065 mpm) hadden wij met 40 stuks mee moeten klokken om 18.15 uur. Maar de eerste kwam om 19.37.21 uur en had 921 mpm. Dus 82 minuten te laat voor de 1e van de afdeling.      Onze 2e duif kwam om 19.38.39, de 3e duif( en dat was de rode duivin 19-512 met de GPS-Tracker om) was er om 20.06.06 . Als we dan later de ring uitlezen zien we dat ze eerst blijft hangen bij de losplaats, en dan vertrekt richting..... het zuiden. Even later komt ze via Veron weer terug over de losplaats en gaat ze op weg richting La Postolle maar onderweg bij Clèrimois is er een kleine storing, het lijkt of ze daar stil zit zit, maar de snelheid blijft wel gewoon nog normaal en ook de hoogte, daarna vervolgt ze haar weg tussen Provins en Sezanne door over Esternay en Montmirail. Ze komt de grens Frankrijk/Belgie over bij Charleroi. De grens Belgie Nederland komt ze over Tilburg.    Na Tilburg komt ze over Arnhem. Dan gaat ze aan de westzijde van Zutphen langs, komt over Epe, maakt dan een buiging naar het westen en komt over Kampen. Vanuit Kampen neemt ze een rechte lijn die uitkomt tussen Steenwijk en Meppel(Havelte), vanaf daar weet ze de weg op zicht denk ik want gaat ze de laatste 15 km recht door naar huis. waar ze aankomt om 20.06.06 met een gemiddelde snelheid van 879 mpm. en is ze 9e tegen 119 duiven. Ook opvallend dat het systeem aangeeft dat de zuivere afstand tussen losplaats en hok 561.74 km is. maar op de uitslag staat 559.373 het is toch een verschil van 2,4 km. De snelheid geeft aan 898.41 mpm en op de uitslag staat 879,378.  Ze heeft over de gehele route 56 km om gevlogen.

Onze 2e duif (Vitesse vlucht Sittard) met een Refly GPS ring arriveerde als onze 4e duif om 18.55 uur. Gelost dus om 13.45 uur op 208 km. Maar de duif komt net als velen niet weg, Hij vliegt richting het Duitse Monchengladbach, onderweg gaat hij terug richting Brunssum naar Geilenkikirchen, dan over wassenberg dus richting Wegberg, dan weer naar het zuiden naar Erkelenz, daarna een stukje weer richting Monchengladbach, vanwaar hij richting Nederland gaat over Niederkruchten, Bruggen en bover Roermond over de grens komt. Dan omhoog richting Venray, een stukje Duitsland Kleve pakt. Vanaf daar een rechte lijn over Zutphen en dan tussen Raalte en Zwolle door over Meppel, weer Havelte en dan naar huis. Hij heeft in plaats vanb 208 km er 306 km van gemaakt

Op maandag avond 19.00 uur hadden we 17 terug van de 40 en 7 van de 10 van de vitesse. Dus 26 duiven achter op de twee vluchten samen op maandag avond met klokafslaan. Vandaag (dinsdag) kwamen 2 van de 3 van de Vitesse terug, dus daar is de stand nu (16.00 uur) 9/10 thuis. Tot nu toe kwamen vandaag 6 terug van de fond, dus daar is nu de stand 23 van de 40 terug. De tussenstand nu is dus 32 thuis van de 50 in totaal. Dus nog 18 "achter", ik zeg niet weg, nog achter !. Normaliter moet eind van de week de teller op zo,n 40 staan. 

De duiven zijn moe, leeg en hebben groene poep( Gal), maar zijn na een uurtje weer uitermate bij de tijd.            Rinke Kauwen uit Nieuwleusen was vandaag bij ons en was verbaasd dat de duiven vanmiddag allemaal in bad zaten. Ze waren al weer druk( de zondag en maandag thuiskomers). Een Support capsule en een Beconval pill en je ziet ze opknappen. En dat in bad gaan vind ik ook een goed teken.

Opeens moest ik denken: stel dat ik alle TT en eerste prijswinnaars van 2019 en 2020 op het vlieghok had laten zitten? Dan had je misschien veel vroeger gezeten door hun ervaring, maar het kon ook zo maar zijn dat Liborio, Laboni, Leonidas, Lajos, Musetta, Lucinde etc nog achter zouden zijn geweest... En nu als ik naar het kweekhok loop zie ik ze allemaal zitten op hun jongen.:) 

Eerst maar eens afwachten hoe het vrijdag is met na komen van de duiven. Ik zal vanavond wel horen hoe het bij de anderen is. Er komen vast weer een paar berichtjes van: "Ja, maar Jan heeft er vier thuis van de vier, of Henk heeft ze alle 10" Ja die zijn er ook. 

Zo het is nu 16.35 uur ik ga naar de duiven, tot laters. En alle winnaars van harte gefeliciteerd.

Terug