Dagboek

 

Beute Selectie info.

Bij het beoordelen van een duif zal worden gekeken naar de uiterlijke kenmerken, wat in het kopje gebeurt kunnen we niet zien. Of een duif op uw hok goed, matig of slecht verzorgd gaat worden in de toekomst kunnen we niet zien. Een goede liefhebber maakt van een iets minder gebouwde duif makkelijker een goede vlieger. En er zijn legio mensen die door slechte verzorging of “het gewoon niet zien” van een goed gebouwde duif met intelligentie zo maar een matig presterende duif maken.
De hand van u als liefhebber, en vooral uw ogen bepalen voor een deel de prestatie van uw duiven. Met uw ogen bedoel ik natuurlijk of u het ziet, een ziekte, het klimaat, de motivatie en wat er op uw hokken gebeurt, u moet het wel zien.

Bij de handselectie(beoordeling) zal eerst een bepaald type genoteerd worden, de meeste Vitesse duiven zijn wat breder aan de voorzijde, hellen wat naar voren, hebben gemiddeld een iets grotere bouw met bijbehorende grotere kop. En over het algemeen hebben Vitesse duiven een iets langere arm, hun borstspieren liggen dichter tegen het borstbeen aan en voelen wat harder aan. Mijn mening is dat een duif de eerste èèn, twee a drie uur(max) met zijn kop vliegt, ik bedoel daarmee dat een duif de eerste uren vliegt op motivatie en oriëntatie en met een matige tot slechte bouw zelfs kopprijzen kan winnen. Maar met een matige tot slechte bouw zullen de meeste duiven het geen seizoen kunnen volhouden. Ook de beste Vitesse duiven op afdeling en zeker op nationaal niveau zijn goed tot zeer goed gemaakt(van bouw).

Bij de allround duiven( types) zien we dat ze beter in de hand liggen, iets smaller aan de voorzijde, iets meer “vulling” aan de achterzijde, beter gespierd (ook iets verder van het borstbeen af gelegen). Allround types moeten in principe in staat zijn te presteren op alle vluchten van Vitesse, Midfond en dagfond. Door training, voeding en conditionering kan een allroundtype (zonder uiterlijke fouten) prijs vliegen op al deze afstanden.

Een eendaagse fondtype is heden ten dage wat kleiner van bouw, zijn rond, voelen vaak als een balletje(duivinnen), zijn goed gespierd en hebben een korte arm. Mijn mening is dat er niet heel veel verschil zit tussen een allround en een eendaagse fond duif qua type. Een duif die een vlucht van 700 km met 1000 mpm kan winnen (11,5 uur vliegen) kan dat ook op een vlucht van maar 2 uurtjes vliegen. Door motivatie, oriëntatie en het systeem van u als liefhebber. Andersom gaat dat bijna nooit op, een echte vitesse duif zal een 3/5 uurtjes vlucht soms nog aan kunnen maar zal afhaken bij die langere vluchten (langere vluchten qua aantal uurtjes). En soms kan een duif met vitesse bouw zelfs een eendaagse fondvlucht winnen, als de wind van achter komt, het uurtjes vliegen dus veel minder is, en door super motivatie kan het gebeuren dat zo een duif een npo vlucht wint. Ik zelf had dat bijvoorbeeld op Orleans 2012, toen ik met een jaarling de eerste npo won, de duif was een echte vitesse duif, en was van echt sprinterbloed (afstamming Euro Heremans). Was het een echte fondvlucht geweest met 9 tot 12 uurtjes vliegen dat had ze echt geen prijs gewonnen. Wat we bij de beste duiven op de eendaagse vluchten steeds vaker zien is dat de arm zo kort is dat hij bijna niet waarneembaar is en samen met goede spieren een vibrerende vleugel geeft, de zogenaamde trillers. U ziet op internet steeds meer filmpjes van duiven met een trillende vleugel (de liefhebber tilt de vleugel dan iets op). Meer en meer krijgt men door dat die trillende vleugels samen gaan met korte armen en goede spieren. Echte toppers op de vluchten met “veel uurtjes vliegen” hebben dat..

Marathon duiven zijn een slag apart, hier zien we een ander type duif. De ochtendlossing duiven (ZLU of non-stop) lijken veel op eendaagse fondduiven, hebben meestal een langere rug en een andere mentaliteit, ze zijn was rustiger in de handen en hebben voelbare andere spieren. Bij de overnachtduiven (middag lossing 800/ 1000 km) zien we meer diversiteit, er zijn heel goed gebouwde duiven bij en dat zijn altijd degene die het vaker dan èèn keer doen.                       
Duiven die echt vijf of zes keer een overnachtvlucht met goed gevolg volbrengen zitten ook de best gebouwde duiven.
Bij overnachtduiven (middaglossing 800/950 km) die een prijs winnen en soms zelfs vroeg maar matig van bouw zijn vinden we vaker nachtvliegers, die zijn minder in staat kop te vliegen door hun bouw maar omdat ze in de nacht stukken inhalen komen ze gewoon naar voren op de uitslag. Dus ook bij deze middaglossingen vinden we bij de echte supers een goede tot perfecte bouw. Maar zo nu en dan zien we een duif die het toch goed gedaan heeft op deze vluchten die minder goed van bouw zijn. Zie het als bij vitesse duiven. Ook daar zien we soms minder gebouwde duiven die het toch goed doen door hun verstand en motivatie. Maar dus ook bij de middag lossingen.
Duiven die in de nacht aankomen hebben trouwens allemaal een soort ster in het oog. De ondergrond kleur (vaak geel) zien we dan met uitsteeksels cq punten in de iris kleur. Het is opvallend dat alle nachtvliegers dat hebben. Omdraaien kun je het natuurlijk niet, je kunt niet zeggen dat iedere duif met zo een oog een nachtvlieger is. Dat vergeten mensen vaak: bepaalde kenmerken zie je bij top duiven, maar niet alle duiven met die kenmerken zijn top duiven.

Bij het keuren cq selecteren kijk ik altijd even naar de ogen. In mijn methode zijn er maar twee oogkleuren zijnde wit en geel. Ik kijk naar de ondergrond kleur en die is gewoon altijd wit of geel. Gemiddeld zie je bij vitesse duiven wat meer witogen en bij duiven voor de langere afstanden wat meer geel ogen. Bij marathon duiven zien we daarnaast ook nog eens dat gemiddeld de ogen wat donkerder zijn, de iris gaat wat meer naar de bruine kleur toe. Die mooie donkere ogen zien we ook vaker bij duiven die onder tropische omstandigheden wat vaker aan de kop zitten. Door de evolutie zijn die duiven ofwel die ogen daar geschikter voor. In landen met hoge temperaturen en dan ook nog spelers van lange afstanden zien we bijna alleen donkere ogen (meestal geel als ondergrond, ik noem ze zonnebril ogen).

Dan komen we nog bij wat ik plus of min ogen noem. Plus-ogen hebben een donkere antracietkleurige ring(verkenningcirkel) om de pupil en min-ogen  hebben die niet (of maar gedeeltelijk). Qua kwaliteit in presteren of kweken maakt het niets uit of een duif een plus of een min oog heeft. Wel zeer opvallend is dat alle echte superduiven die ik zag en waarvan ik de ouders mocht bekijken, dat één van die ouders een plus oog heeft of soms zelfs beide ouders of heel soms dat beide ouders een halve verkenningsring hebben. Een top duif uit twee ouders met een min oog heb ik nog niet gezien. Om de meeste kans te maken op goede jongen zet je dus steeds de best gebouwde duiven tegen elkaar en kijk je bij de koppeling naar de ogen, zorg dat dat één van de duiven van het koppel een plus-oog heeft. Kweek nooit alleen met duiven omdat ze mooie ogen hebben, als er een slechte bouw op een duif zit mag hij een geweldig oog hebben, kweken doen we er dan niet mee.

Andere opvallende zaken bij veel top duiven is dat ze een kleine pupil hebben, soms zelfs boos kijken en een scherpe bek hebben. En opvallend bij goede kweekduivinnen is dat ze naast een goede bouw, een (meestal) plus oog hebben dat er twee wratjes onder aan de bek zitten. Natuurlijk niet bij allemaal, maar wel opvallend dat het zo veel zijn die het wel hebben.

Liefhebbers die een geweldig kweekkoppel hebben, waar gewoon diverse asduiven, teletekst duiven of eerste prijswinnaars uit komen zijn soms verontwaardigd dat ik één van die duiven van het koppel een goede waardering geef en de ander een slechte. Ik denk dat heel veel top kweekkoppels gewoon één goede duif zijn met een …. partner. Dus dan heeft zo een liefhebber gewoon een goede kweekduif en is het soms nog beter om het koppel te scheiden en een betere partner te nemen.

We hebben het nog niet echt gehad over de rug en de vleugels en de stuit en dat zijn toch belangrijke onderdelen. Om met de rug te beginnen, eigenlijk moeten we spreken over rug, lendenen en bovenstuit. Maar ik noem het in één keer gewoon de rug. De rug is voor mij misschien wel het minst belangrijke aan een duif. Er zijn heel goede duiven die een matige rug hebben, geen slechte rug met zo een aangeplakte staart hoor, maar een matige rug. Een matige rug zou op de tentoonstelling 18 punten krijgen. Bij de rug zou je kunnen zeggen: Matig is het nieuwe goed. Die plank-ruggen die men vroeger graag zag en die eigenlijk op de show nog steeds gewenst zijn zie we bij de huidige topvlieger bijna niet. Goede hedendaagse wedstrijd duiven hebben een matige tot goede rug.
De stuit van een duif is veel belangrijker, maar niet altijd het zelfde te beoordelen. Door de rui, ziekte, zwakke gezondheid, ouderdom of veel eitjes leggen kan een stuit tijdelijk of blijven wat open staan. Soms zelfs heel erg open wanneer een duif veel te dik is of een breuk heeft, dan zou je een stuit moeten afkeuren... maar als je de oorzaak weet of in een bepaalde periode zit moet je er wel rekening mee houden. En er zijn diverse meningen over, in mijn visie moet een stuit goed gesloten zij, dik en stevig aanvoelen en niet te puntig. Maar door ervaring voel ik soms de oorzaak, dan is het niet iets van de desbetreffende duif maar een “tijdelijk of door oorzaak slechte stuit”.
Bij de vleugels zijn voor mij enkele zaken van belang. Ik heb het armpje graag zo kort mogelijk, omdat ik duiven wil die 11 uur kunnen vliegen. Maar selecteer ik een vitesse duif dan mag het armpje gerust langer zijn en krijgt hij toch het woord “goed”. In mijn visie moet er een redelijke verspringing tussen de voorvleugel en achtervleugel zitten ofwel de pennen van de achtervleugel “de broek” moeten wat korter zijn dan de eerste slagpen van de voorvleugel cq actieve vleugel.
Wanneer men de jongen net afzet van de ouders dan kijkt u daar niet naar, pas na de grote rui is de verspringing goed zichtbaar. En heel belangrijk vind ik dat de eerste vier/vijf slagpennen van de voorvleugel mooi dicht tegen en over elkaar liggen. Ik wil geen zogenaamde kippenvleugel , een kip kan slecht vliegen omdat de pennen te ver uit elkaar staat. Een kippenvleugel bij duiven is belangrijk maar niet van levensbelang, ze kunnen gewoon prijs winnen natuurlijk, maar het kost hun tijd, ze hebben gewoon minder draag en slagkracht. Bij echte super duiven zie ik het nooit. Wel opletten: door geen bad te geven gaan de eerste pennen wat uit elkaar staan, worden wat smaller en het lijkt of ze vierkanter zijn, het is dan geen kippenvleugel van geboorte maar door de omstandigheden en de verzorging van de baas zo geworden. Verder zie ik bij top duiven altijd een vrij lange vleugel die tot in het donkere stuk van de staart komt. Soms ziet men een duif met een mooie lange vleugel en die toch niet tot in het donkere stuk van de staart komt.... deze duiven hebben een slechte rug, waardoor er een aangeplakte staart aan hangt.. het lijkt dan voor sommigen alsof de vleugels te kort zijn.

Al met al veel info over selectie. Na de keuring krijgt een duif een cijfer variërend van 5 tot en met 8,5 . Geen enkele duif krijgt hoger dan een 8,5 (al denk ik het wel eens, deze verdiend een 9). In mijn methode kweekt men met alle duiven die het cijfer 8 hebben en dat is 8-. 8. 8+ of 8,5 soms moet ik het even uitleggen maar een 8- is dus net onder een 8 en een 8+ net boven de 8. Met een 7,5 kan men prima vliegen maar kweken pas wanneer het blijkt een excellente vlieger te zijn. In mijn visie moeten alle duiven onder de 7,5 verdwijnen van de hokken. Al vinden we heus wel eens een duif met een 7+ die het goed doet. Deze duif heeft dan veel verstand, oriëntatie en of motivatie en wat in het kopje van een duif aanwezig is kunnen we niet zien. Vooral als jonge duif en of op de vitesse zien we dus wel eens een 7 die het goed doet. Laat hem dan lekker op die afstanden, geniet er van maar kweek er niet uit. De kans dat uit matig gebouwde duiven een goede komt is bijna uitgesloten (kijk wel even bij het stukje over een goed kweekkoppel).

Ik denk dat iedereen die echt selecteert op duiven met een 8, die bij elkaar houd en zijn best doet beter gaat presteren dan ooit.
Uitzonderingen zijn er altijd, niemand is zonder fouten, ook een duiven keurder niet en men praat gewoonweg liever over die ene 6 die een goede duif werd dan over die honderden met een 8 die het ook werden. En laat u niet foppen, soms hoor ik: u heeft het fout want deze 6 is een goede duif omdat zijn opa een goede of dure was....  Of u heeft het fout, deze 6 is een goede vlieger. Op mijn vragen over welke prestaties? Ja drie eersten...op mijn hok... en ik speel niet zo goed. Regelmatig hoor ik over super prestaties maar bij navraag op papier.. komt er niks. GJB

DE 24E NOVEMBER
24-11-2021

16-1052721 Jacq-Joey (Niet gespeeld in 2021)
 
43 prijzen
waarvan 10 x op de eendaagse fond
 
Gennep             7e           507
Gennep           20e        2.627
Gennep           18e        2.264
Gennep           84e      21.894
Laon                  8e           209
Laon               35e        1.137
Laon               57e        1.774
Chimay           9e            350
Chimay           39e        1.839
Chimay           70e        2.793
Auxerre             4e           121
Vierzon             9e             31
Vierzon           259e    NPO 1.379
Dreis-Bruck      99e      1.528
 
Vader van 19-898 MAGGY als jaarling 14 op 14 en 5e Asduif eendaagse fond van nederland in de L.L (Lady`s Leage)
Vader van 18-668 LENA   deze won 8e NPO Troyes 7.270 d


 
16-1052647 Jamari ( niet gespeeld in 2021)
46 prijzen
Waarvan 9 x op de eendaagse fond
Hij is vader van 19-537 Meadow met 6e TT tegen 19.430 d.
 

Jamari won dus 46 prijzen met o.a:
 
Vuren              1e            255 d.          
                        2e         1.055 d.
                        6e         1.182 d.
                        22e       7.607 d.
Nijkerk            41e       1.326 d.
                        60e       1.515 d.
Gennep           90e       1.744 d.
Chimay           96e       1.443 d.
Chimay-2          8e          482 d.
                        32e       2.108 d.
                        40e       3.585 d.
Chimay-3        67e       1.779 d.
                        55e       1.135 d.

 

17-1625980 KARCIE (niet gespeeld in 2020 en 2021)
Ze won 26 prijzen en bleek al vroeg een super kweekduif.
Ze is moeder van 18-668 LENA met 8th NPO Troyes 7.270 p.
Ze is moeder van 19-898 MAGGY de 5e nationale asduif eendaagse fond in de L.L. met als jaarling 14 x mee en 14 x prijs

 
Karcie zelf won o.a:
 
Quievrain          6th                    384 p.
                        47th                 2.775 p.
Heusden Z.     56th                 2.062 p.
Quievrain          7th                    320 p.
                        34th                 1.570 p.
Den Bosch      89th                 2.328 p.
Heusden-Z.     83th                 1.837 p.
 
 
 
17-1626027 Kumari ( niet gespeeld in 2020 en 2021)
1e Asduif p.v de Vredesduif 2019
Ze won in dat jaar 19 prijzen
In totaal won ze 34 prijzen
Waarvan 6 x op de eendaagse fond
Ze is moeder van 20-436 Napoleon-Nuria                Venlo       2e          558 d.
                                                                                                      4e       2.282 d.
                                                                                                    10e     17.871 d. Teletekst
                                                                                    Sittard     24e      2.141 d.
                                                                                    Lorris        7e          423 d.
                                                                                                   24e      2.021 d.  NPO
                                                                       Chalons en C.       2e         100 d.
                                                                                                 149e      5.618 d.
 
 
                                                                         
18-5101663 Liborio ( niet gespeeld in 2021)
Ze won 28 prijzen in twee jaar.
 
Op donderdag 2 Juli 2020 gaan de duiven in de mand voor Troyes 526 km, door zeer slecht weer gaan ze pas los op maandag 6 Juli 2020, ze speelde een 2e NPO tegen 7.845 d. Omdat ze zo tam is EN wij geen antennes hebben op de valplank, moest ik eerst naar haar toe, een pinda geven en richting de antenne drukken. Qua tijd van aankomst had ze de eerste NPO gewonnen. Op donderdag de 9e Juli ging ze weer mee naar Rethel, op zaterdag de 11e Juli won ze weer een teletekst plek met 7e tegen 8.181 d. Dus in 6 dagen twee keer teletekst.
Haar vader 16-657 Jarod (lijn Vechtmachine) pakte ook twee keer TT   2e 20.893 d. Heusden
                                                                                                                  7e   7.229 d. Morlincourt

Haar moeder 14-818 Hillie (Rechtstreeks team GPS) won hier ook twee keer teletekst:
                                                                                                                   9e 19.893 d. Zandvliet
                                                                                                                   6e   8.552 d. Nanteuil

Liborio is moeder van 19-506 die 6e Asduif jong was
Liborio is grootmoeder van 21-432 die 1e     Echternach       199 d.
                                                               14e   Echternach    2.092 d.
                                                               44e   Echternach     8.921 d.

                                                                 8e    Boxmeer           319 d
                                                                94e  Boxmeer         5.377 d.
Ze won zelf o.a:
Troyes             1e            157 d.
                        1e            971 d.
                        2e         1.613 d.
                        2e         7.845 d. NPO
Rethel             2e            152 d.
                        3e         1.663 d.
                        3e         1.086 d.
                        7e         8.181 d.
Fay aux L.      4e            141 d.
                        10e          640 d.
                        44e       4.621 d. NPO
Chateaudun     9e              84 d.
                        19e          427 d.
                        28e          672 d.
                        86e       2.927 d. NPO
Chateaudun     82e       2.381 d. NPO
Sens              144e       6.024 d. NPO
Vierzon          202e      1.379 d. NPO
Bierges            51e     12.095 d.
Gennep           61e       1.501 d.
Chimay           80e       2.208 d.
Gennep           52e       1.775 d.
Blankenheim   63e       2.135 d.
------------------------------------------------------------------------
 
 
18-5101677 Lajos ( niet gespeeld in 2021)
2e Asduif Vitesse van afdeling Friesland
8e Asduif totaal kort van afdeling Friesland
1e Asduif Natour Rayon Frisia
12e Asduif Midfond Rayon Frisia
1e Asduif Vitesse club
Lajos is reeds vader van diverse toppers zoals 19-890 Milenko
                                                                           20-404 Normandy
                                                                           21-128 Obelix             1e     1.496 d.
                                                                                                               2e    1.208 d.
En hij is grootvader van 20-436 Napoleon-Nuria met 10th  Venlo  17.871 d.
                                                                                      24th  Lorris     2.021 d. NPO 
        
Lajos won zelf o.a:
Kalkar               1e            344 d.
                          7th       1.714 d.
                        74th     13.922 d.
Deurne              5th          172 d.
Sittard               5th          476 d.
                        11th       2.418 d.
Gennep              7th         326 d.
                        38th       1.946 d.
Bierges              7th          311 d.
                        73th     12.095 d.
Weert                8th          469 d.
                         15th      2.128 d.
Blankenheim     9th          447 p.
                        16th       2.135 p.
Chimay           50th       2.208 p.
Chimay-2        46th       3.253 p.
Weert-2           67th     2.254 p.
 
Hij won 31 prijzen
 
 
 
18-1208638 LABONI (niet gespeeld in 2021)
In haar korte, 2 jaar durende carrière won ze 30 prijzen
Ze is reeds moeder van 21-128 Obelix met  1e     1.496 p
                                                                      2th   1.208 p.
Ze pakte een      1e NPO op Chateaudun tegen 2.927 p.
Maar ook een            5th NPO op Troyes tegen 7.845 p.
En nog de 39th NPO op Vierzon Cirque tegen 1.379 p.
En een 81th NPO op Chateaudun tegen 2.381 p.
Quievrain          5th          328 p.
                        66th     11.166 p.
Morlincourt       6th          142 p.
                        99th       5.643 p.
Rethel             80th       1.296 p.
Chateaudun       5th            52 p.
                        81th       2.381 p.
Gennep             8th          326 p.
                        53th       1.946 p.
Bierges            49th     12.095 p.
Dreis-Bruck    21th       1.528 p.
Troyes             2th            157 p.
                        5th         1.613 p.
                        5th         7.845 p.
Rethel             84th       1.663 p.
Chateaudun        1e           427 p.
                           1e           672 p.
                           1e       2.927 p.
 
 
 
18-1439108 Leonidas (niet gespeeld in 2021)
Won in twee jaar tijd 32 prijzen en bleek gelijk naast een goede vlieger ook een goede kweker te zijn. Hij won o.a
Weert                          1e              212 p.
                                    1e           1.463 p.
                                    1e           1.647 p.
                                    1e         12.193 p.
Sens                            2th            180 p.
                                    2th         1.376 p.
                                    42th       6.629 p.
Blankenheim               3th            130 p.
                                    6th            816 p.
                                    15th       1.358 p.
                                    42th       6.025 p.
Heusden-Z                  8th            224 p.
                                    24th       1.236 p.
Sens                            78th       1.323 p.
Deurne                          7th          354 p.
                                    26th       1.920 p.
Chimay                       46th       2.208 p.
Deurne                        7th            172 p.
Rethel                         52th       1.663 p.
Kalkar                         3th            344 p.
                                    36th       1.714 p.
Hij is vader van 19-525  2th   Weert   2.366 p.
                                        6th   Chalon 1.124 p.
Hij is vader van 19-524  8th   Sittard     476 p,
Hij is vader van 21-443  6th   Heusden  254 p.
En o.a grootvader van 21-117 Ocean met 1e Reims en 1e Tongeren als jong
 

 
 
19-1224512 Milena-Red
Als jaarling in 2020 5 x op de eendaagse fond en 5 x prijs
In 2021 ging ze 3 x mee op de eendaagse fond met 3x prijs, daarna niet meer gespeeld (gewond)
 
Chateaudun     3e           84 d.
                        5e         427 d.
                        7e         672 d.
                        13e   2. 927 d. NPO. ( ze arriveerde 2 minuten na onze 1e NPO, de letters wisten niet wat ze zagen, 11 minuten bleef ze vliegen over het dorp, maakte buitelingen als een jonge duif, totaal niet moe en geen drang want ze had geen bak, geen man, en geen jongen gehad.

Sourdun          2e             72 d.
                        34e       1.445 d.
                        45e       6.700 d. NPO
Lorris              1e              34 d.
                        86e       3.037 d. NPO
Blankenheim   34e       2.135 d.


 
19-1224546 Marcella
 
1e Asduif rayon Frisia 2021
Pakte twee keer teletekst in 2021  Boxmeer  9e         20.327 d
                                                       Venlo       8e           8.827 d.

In 2021  won ze 14 prijzen. Na de 4 vluchten  in 2021 was ze hard op weg om hoog te eindigen in het nationaal kampioenschap Vitesse… maar wij speelde haar op de eendaagse fond ( ze ging 4 x op de eendaagse fond). Op de natour was ze weer in haar element
Boxmeer            1e           403 d.
                         3th        2.251 d.
                         9th      20.327 d.

Venlo                 1e           273 d.
                           1e        1.334 d.
                         8th        8.827 d.

Heusden-Z        2th          422 d.
                          8th       2.207 d.
                        68th     20.441 d.
Burdinne            4th         414 d.
                          9th       2.212 d.
                        49th     19.614 d.
Chimay              4th         369 d.
Kalkar                5th         252 d.
                          14th     2.049 d.
                          35th     5.122 d.
Beek en D.        3th          248 d.
                          87th   15.078 d.
Blankenheim     28th     2.135 d.
Chalons-Cha     68th     3.122 d.
 
Haar ouders, haar grootouders en vier van haar overgrootouders zijn 1e prijs winnaars.
 
 
 
                                                                                                                                                                                        19-1224520 Maci
Ze won 21 x prijs
Ze is reeds moeder van 21-117 Ocean met       1e  Reims        122 d.
                                                                       114e                 6.769 d
    1e Tongeren    138 d.
 17e                 7.306 d.
   4e  Boxmeer    319 d.
71e                  5.377 d.

 
Enkele van de prijzen van Maci zelf:
Kalkar               6e          252 d.
                        17e       2.049 d.
                        40e       5.122 d.
Chimay             8e          233 d.
                        43e       1.538 d.
Tongeren           9e          138 d.
                        35e       1.113 d.
Den Bosch      10e          618 d.
                        32e       2.219 d.
Heusden-Z      69e       1.499 d.
Venlo              38e       1.334 d.
 
19-1224501 Makayla
 
Na de eerste drie eendaagse fondvluchten in 2020 stond ze 1e As-duif van Rayon Frisia, de vierde dagfondvlucht niet gespeeld. In 2021 op twee dagfondvluchten gespeeld, beide keren vroeg.
Ze pakte 20 prijzen in haar korte carrière
Met o.a.:
 
Troyes 526 km              4th        971 p.
                                    12th     7.845 p. NPO
Sens 556 km                 7th        180 p
                                    28th     1.376 p.
                                  194th     6.629 p. NPO
Heusden-Zolder            5th        422 p.
                                    26th     2.207 p.
Sourdun                      95th     1.445 p.
                                  201th     6.700 p.
Chimay                         6th        296 p.
                                    60th     1.731 p.
Chimay rue Mad            1e           97 p.
                                    40th     1.286 p.
                                  140th     6.072 p.
Kalkar                         41th     2.049 p.
                                    67th     5.122 p.
Venlo                          48th     1.334 p.
 
19-501 Makayla is reeds moeder van 21-4226118 Odellia met : Burdinne               5th     1501 p.
                                                                                                       Heusden   11th       254 p. ze won 7 prijzen als jonge duif deze 21-118 Odellia.


 
19-7001890 MILENKO
Won 27 prijzen in zijn korte carrière en is een zeer goede kweker gebleken
Hij won o.a:
Deurne              5th        353 p.
                        21th     1.541 p.
Bierges              9th        294 p.
                        77th     1.137 p.
Sittard             10th        476 p.
                        41th     2.418 p.
Blankenheim   93th     2.135 p.
Chimay           10th        271 p.
                        58th     1.948 p.
Chateaudun     127th   2.927 p. NPO
Gennep             50th   1.589 p.
Kalkar               65th   5.122 p.
 
Milenko 19-890 is vader van 20-435 met o.a.  61th  Boxmeer      2.207 p.
                                                20-436 met o.a. 10th Venlo         17.871 p. en 24th NPO Lorris 2.021
Maar ook reeds vader van twee jonge talentjes 21-114 Ortensia en 21-115 Orianna
En grootvader van drie super talentjes 21-110 Olindo, 21-111 Octavius en 21-118 Odellia


 
19-1224539 MALIQUE
Won 19 prijzen in zijn korte carrière  o.a.
 
Dreis-Bruck                24th     1.528 p.
Sittard                           9th       476 p.
                                    31th     2.418 p.
Is kleinzoon van Hecate en Nice-Day
 
 
 
 
 
20-1063424 NEVADA
 
4e Asduif Eendaagse Fond  Jaarlingen van de afdeling 11 (Friesland)
2e Asduif generaal lang jaarlingen 2021 van de afdeling
6e Asduif generaal lang totaal van de afdeling
 
In 2021 16 x prijs
In 2020 en 2021 13 x bij de eerste 10 in p.v de Vredesduif
 
Ze speelde Teletekst op Beek en Donk. 6e tegen 15.078 d.

 

 
Arlon                6e         366 d.
                        41e      2.756 d.
Venlo              10e          601 d.
                        31e       2.403 d.
Boxmeer         7e           403 d.
                        26e       2.251 d.
Heusden-Z        3e          422 d.
                        13e       2.179 d.
Sourdun            6e            72 d.
                        231e     6.700 d.  NPO
Chimay             7e          296 d.
                        61e       1.731 d.
Sens                  5e          119 d.
                        241e     5.706 d.  NPO
Chimay             6e            97 d.
Lorris                2e            34 d.
                        111e     3.037 d  .NPO
Issoudun           4e            39 d.
                        300e     2.695 d.  NPO
Lorris                7e            56 d.
                        206e     2.021 d.  NPO
Kalkar               9e          252 d.
                        62e       5.122 d.
Beek en D.        1e          248 d.
                          6e     15.078 d.
 
Ze is moeder van 21-1487419 Oswaldo:    4e Burdinne     248 d.
                                                                       4e Reims         122 d.

                                                                       8e Venlo          254 d. ( 95e 1.460 d.)

 
20-1063404 NORMANDY
Ze heeft weinig aan wedstrijden mee gedaan maar pakte toch 13 x prijs
Ze is dochter van Lajos 18-677.
Normandy won o.a :
 
Kalkar               2th        252 p.
                          8th     2.049 p.
                        27th     5.122 p.
Gennep             4th        555 p.
                        32th     2.551 p.
Arlon              54th     2.756 p.
Boxmeer         69th     2.251 p.


 
20-1063415 NAGITO
Een geweldige jonge doffer, werd door mij getipt als een kanshebber van de bovenste plank,         Het ging ook tot Sens van 6 juni volgens verwachting, pakte op deze rampvlucht nog prijs zelfs maar had toch tot 18 juli nodig om te herstellen. Vanaf toen was het weer iedere week raak. Zo een duif, die door het dal gaat, terug komt, stoot zo door naar de top van de berg, dat zou in 2022 moeten gebeuren, maar zal dat dan op uw kweekhok moeten laten zien
 
15 x prijs in een jaar tijd met o.a:
Venlo               10th     558 p.
                        57th     2.282 p.
Sittard             77th     1.848 p.
Lorris                9th         56 p.
Beek en donk   9th        248 p.
                        58th     1.978 p.
Venlo              81th     1.360 p.

Tongeren         53th     1.113 p.

 
20-1063511 NAKATO
1e Ace Pigeon natour 2021 !
She won 12 prize cards in one year

She is mother to 21-130 Oliver winner of 1e Kalkar 1.208 p.
 
Chimay rue Madele                  4th        296 p.
Duiven                                      1e       1.200 p.
Venlo                                        6th        273 p.
                                               17th     1.334 p.
                                               63th     8.827 p.
Tongeren                                  4th        138 p.
                                               18th     1.113 p.
                                               42th     7.306 p.

 

 
20-1063476 NIKOLINA
 
Fantastische duivin, zou normaliter een succesvolle carrière tegemoet gaan, als jaarling had ze reeds 20 prijzen op haar conto.
Na drie eendaagse fondvluchten stond ze bij de asduiven van de afdeling, de vierde fondvlucht liet ik haar thuis maar de vijfde ging ze weer mee en behaalde op dit onderdeel een 100% score
 
Sourdun                      383th               NPO    6.700 p
Sens                            861th               NPO    5.706 p.
Lorris                          130th               NPO    3.037 p.
 

Sourdun            8th          72 p
Chimay           99th     1.731 p.
Chimay rue       8th          97 p.
Lorris                3th        589 p.
Kalkar             87th     2.049 p.

 

 
20-1063435 NAIYO Nestzuster van de super 436
 
Zeer sterk gebouwde duif
Pakte 13 prijzen
Op alle afstanden inzetbaar, vloog 3 prijzen de eendaagse fond,
Maar ook op de natour waar ze 100% prijs pakte
 
Pakte o.a de volgende prijzen
 
62th     2.251 p.
61th     2.207 p.
  8th        138 p.
32th     1.113 p.
37th     1.019 p.
82th     1.360 p.
Ze is reeds moeder van twee beloftes 21-110 en 21-111

 

 
20-1063426 NADIRA
 
Dit is een droom in de hand, en in de mand. Van welke afstand ze ook terug kwam, je kon er niets aan zien, ze kwam thuis zoals ze weg ging, vol en strak
Speelde op vier eendaagse fondvluchten prijs als jaarling. Nadira pakte 17 prijzen.
 
Op Sourdun pakte ze net buiten teletekst de 11th NPO  tegen 6.700 p. We hebben haar niet zien vallen, ik lag met ernstige luchtwegproblemen op de bank, wat later uitgroeide tot een longontsteking. Misschien heeft ze tijd verspeeld , doordat ze niemand zag, geen idee.
 
Sourdun            1                         72 p
                           9th                1.445 p.
                         11th                6.700 p.
Chimay              2th                   296 p.
                         27th                1.731 p.
                         59th                3.209 p.
Rethel                8th                   115 p.
                         55th                   681 p.
Lorris              10th                   370 p.
Kalkar             52th                2.049 p.
                         66th                1.878 p.
Venlo              63th                1.360 p.

 

 
20-1063430    NINIAN
Won 13 prijzen in zijn korte carrière
Is reeds vader van 21-105 met 7th Duiven
                                                 6th Burdinne
 
Kalkar               4th        252 p.
                        12th     2.049 p.
                        25th     1.878 p.
                        33th     5.122 p.
Beek en D.         8th       248 p.
                        49th     1.978 p.
Sittard             51th     2.141 p.
                        36th     1.848 p.
Gennep           53th     2.211 p.

                        60th     2.551 p.

 
20-1063458 NAVARRO
 
Een geweldig mooi gebouwde doffer, is reeds vader van 21-158 Ontario met als jong 6 goede prijzen
Navarro is heel weinig mee geweest op de wedvluchten, 2022 zou zijn jaar moeten worden, hij werd rustig gebracht.
Maar pakte toch          12th     Boxmeer         2.207 p
                                    13th     Boxmeer         2.251 p.
                                      5th     Boxmeer            403 p.
                                    96th     Boxmeer       20.327 p.
                                    76th     Sittard             1.848 p.
                                    31th     Kalkar             5.122 p
                                    10th     Kalkar             2.049 p.
                                      3th     Kalkar                252 p.
                                    32th     Venlo              1.334 p.
                                    39th     Venlo              1.360 p.

                                    96th     Chimay           1.731 p.

 
20-1063429 NAOMI
 
Won 11 prijzen, zeer weinig gespeeld maar een geweldige toekomst voor zich
 
22th     2.207p.            Heusden-Zolder
71th     2.251p.            Boxmeer
  4th        422p.            Heusden-Zolder
  9th        296p.            Chimay rue Madele

72th     1.731p.            Chimay rue Madele

 
20-1063439 NAOLIN
 
Geweldig gebouwde duivin
Won 10 prijzen in 2021
 
3th       Chimay                97p
8th       Lorris                   56p.
90th     Chalons           1.806p.
78th     Kalkar             2.049p.
84th     Kalkar             1.878p.
56th     Venlo               1.334p.
61th     Venlo               1.360p.

 

 

 
 
 
                                        

 

Terug