Dagboek

 

Beute Selectie info.

Bij het beoordelen van een duif zal worden gekeken naar de uiterlijke kenmerken, wat in het kopje gebeurt kunnen we niet zien. Of een duif op uw hok goed, matig of slecht verzorgd gaat worden in de toekomst kunnen we niet zien. Een goede liefhebber maakt van een iets minder gebouwde duif makkelijker een goede vlieger. En er zijn legio mensen die door slechte verzorging of “het gewoon niet zien” van een goed gebouwde duif met intelligentie zo maar een matig presterende duif maken.
De hand van u als liefhebber, en vooral uw ogen bepalen voor een deel de prestatie van uw duiven. Met uw ogen bedoel ik natuurlijk of u het ziet, een ziekte, het klimaat, de motivatie en wat er op uw hokken gebeurt, u moet het wel zien.

Bij de handselectie(beoordeling) zal eerst een bepaald type genoteerd worden, de meeste Vitesse duiven zijn wat breder aan de voorzijde, hellen wat naar voren, hebben gemiddeld een iets grotere bouw met bijbehorende grotere kop. En over het algemeen hebben Vitesse duiven een iets langere arm, hun borstspieren liggen dichter tegen het borstbeen aan en voelen wat harder aan. Mijn mening is dat een duif de eerste èèn, twee a drie uur(max) met zijn kop vliegt, ik bedoel daarmee dat een duif de eerste uren vliegt op motivatie en oriëntatie en met een matige tot slechte bouw zelfs kopprijzen kan winnen. Maar met een matige tot slechte bouw zullen de meeste duiven het geen seizoen kunnen volhouden. Ook de beste Vitesse duiven op afdeling en zeker op nationaal niveau zijn goed tot zeer goed gemaakt(van bouw).

Bij de allround duiven( types) zien we dat ze beter in de hand liggen, iets smaller aan de voorzijde, iets meer “vulling” aan de achterzijde, beter gespierd (ook iets verder van het borstbeen af gelegen). Allround types moeten in principe in staat zijn te presteren op alle vluchten van Vitesse, Midfond en dagfond. Door training, voeding en conditionering kan een allroundtype (zonder uiterlijke fouten) prijs vliegen op al deze afstanden.

Een eendaagse fondtype is heden ten dage wat kleiner van bouw, zijn rond, voelen vaak als een balletje(duivinnen), zijn goed gespierd en hebben een korte arm. Mijn mening is dat er niet heel veel verschil zit tussen een allround en een eendaagse fond duif qua type. Een duif die een vlucht van 700 km met 1000 mpm kan winnen (11,5 uur vliegen) kan dat ook op een vlucht van maar 2 uurtjes vliegen. Door motivatie, oriëntatie en het systeem van u als liefhebber. Andersom gaat dat bijna nooit op, een echte vitesse duif zal een 3/5 uurtjes vlucht soms nog aan kunnen maar zal afhaken bij die langere vluchten (langere vluchten qua aantal uurtjes). En soms kan een duif met vitesse bouw zelfs een eendaagse fondvlucht winnen, als de wind van achter komt, het uurtjes vliegen dus veel minder is, en door super motivatie kan het gebeuren dat zo een duif een npo vlucht wint. Ik zelf had dat bijvoorbeeld op Orleans 2012, toen ik met een jaarling de eerste npo won, de duif was een echte vitesse duif, en was van echt sprinterbloed (afstamming Euro Heremans). Was het een echte fondvlucht geweest met 9 tot 12 uurtjes vliegen dat had ze echt geen prijs gewonnen. Wat we bij de beste duiven op de eendaagse vluchten steeds vaker zien is dat de arm zo kort is dat hij bijna niet waarneembaar is en samen met goede spieren een vibrerende vleugel geeft, de zogenaamde trillers. U ziet op internet steeds meer filmpjes van duiven met een trillende vleugel (de liefhebber tilt de vleugel dan iets op). Meer en meer krijgt men door dat die trillende vleugels samen gaan met korte armen en goede spieren. Echte toppers op de vluchten met “veel uurtjes vliegen” hebben dat..

Marathon duiven zijn een slag apart, hier zien we een ander type duif. De ochtendlossing duiven (ZLU of non-stop) lijken veel op eendaagse fondduiven, hebben meestal een langere rug en een andere mentaliteit, ze zijn was rustiger in de handen en hebben voelbare andere spieren. Bij de overnachtduiven (middag lossing 800/ 1000 km) zien we meer diversiteit, er zijn heel goed gebouwde duiven bij en dat zijn altijd degene die het vaker dan èèn keer doen.                       
Duiven die echt vijf of zes keer een overnachtvlucht met goed gevolg volbrengen zitten ook de best gebouwde duiven.
Bij overnachtduiven (middaglossing 800/950 km) die een prijs winnen en soms zelfs vroeg maar matig van bouw zijn vinden we vaker nachtvliegers, die zijn minder in staat kop te vliegen door hun bouw maar omdat ze in de nacht stukken inhalen komen ze gewoon naar voren op de uitslag. Dus ook bij deze middaglossingen vinden we bij de echte supers een goede tot perfecte bouw. Maar zo nu en dan zien we een duif die het toch goed gedaan heeft op deze vluchten die minder goed van bouw zijn. Zie het als bij vitesse duiven. Ook daar zien we soms minder gebouwde duiven die het toch goed doen door hun verstand en motivatie. Maar dus ook bij de middag lossingen.
Duiven die in de nacht aankomen hebben trouwens allemaal een soort ster in het oog. De ondergrond kleur (vaak geel) zien we dan met uitsteeksels cq punten in de iris kleur. Het is opvallend dat alle nachtvliegers dat hebben. Omdraaien kun je het natuurlijk niet, je kunt niet zeggen dat iedere duif met zo een oog een nachtvlieger is. Dat vergeten mensen vaak: bepaalde kenmerken zie je bij top duiven, maar niet alle duiven met die kenmerken zijn top duiven.

Bij het keuren cq selecteren kijk ik altijd even naar de ogen. In mijn methode zijn er maar twee oogkleuren zijnde wit en geel. Ik kijk naar de ondergrond kleur en die is gewoon altijd wit of geel. Gemiddeld zie je bij vitesse duiven wat meer witogen en bij duiven voor de langere afstanden wat meer geel ogen. Bij marathon duiven zien we daarnaast ook nog eens dat gemiddeld de ogen wat donkerder zijn, de iris gaat wat meer naar de bruine kleur toe. Die mooie donkere ogen zien we ook vaker bij duiven die onder tropische omstandigheden wat vaker aan de kop zitten. Door de evolutie zijn die duiven ofwel die ogen daar geschikter voor. In landen met hoge temperaturen en dan ook nog spelers van lange afstanden zien we bijna alleen donkere ogen (meestal geel als ondergrond, ik noem ze zonnebril ogen).

Dan komen we nog bij wat ik plus of min ogen noem. Plus-ogen hebben een donkere antracietkleurige ring(verkenningcirkel) om de pupil en min-ogen  hebben die niet (of maar gedeeltelijk). Qua kwaliteit in presteren of kweken maakt het niets uit of een duif een plus of een min oog heeft. Wel zeer opvallend is dat alle echte superduiven die ik zag en waarvan ik de ouders mocht bekijken, dat één van die ouders een plus oog heeft of soms zelfs beide ouders of heel soms dat beide ouders een halve verkenningsring hebben. Een top duif uit twee ouders met een min oog heb ik nog niet gezien. Om de meeste kans te maken op goede jongen zet je dus steeds de best gebouwde duiven tegen elkaar en kijk je bij de koppeling naar de ogen, zorg dat dat één van de duiven van het koppel een plus-oog heeft. Kweek nooit alleen met duiven omdat ze mooie ogen hebben, als er een slechte bouw op een duif zit mag hij een geweldig oog hebben, kweken doen we er dan niet mee.

Andere opvallende zaken bij veel top duiven is dat ze een kleine pupil hebben, soms zelfs boos kijken en een scherpe bek hebben. En opvallend bij goede kweekduivinnen is dat ze naast een goede bouw, een (meestal) plus oog hebben dat er twee wratjes onder aan de bek zitten. Natuurlijk niet bij allemaal, maar wel opvallend dat het zo veel zijn die het wel hebben.

Liefhebbers die een geweldig kweekkoppel hebben, waar gewoon diverse asduiven, teletekst duiven of eerste prijswinnaars uit komen zijn soms verontwaardigd dat ik één van die duiven van het koppel een goede waardering geef en de ander een slechte. Ik denk dat heel veel top kweekkoppels gewoon één goede duif zijn met een …. partner. Dus dan heeft zo een liefhebber gewoon een goede kweekduif en is het soms nog beter om het koppel te scheiden en een betere partner te nemen.

We hebben het nog niet echt gehad over de rug en de vleugels en de stuit en dat zijn toch belangrijke onderdelen. Om met de rug te beginnen, eigenlijk moeten we spreken over rug, lendenen en bovenstuit. Maar ik noem het in één keer gewoon de rug. De rug is voor mij misschien wel het minst belangrijke aan een duif. Er zijn heel goede duiven die een matige rug hebben, geen slechte rug met zo een aangeplakte staart hoor, maar een matige rug. Een matige rug zou op de tentoonstelling 18 punten krijgen. Bij de rug zou je kunnen zeggen: Matig is het nieuwe goed. Die plank-ruggen die men vroeger graag zag en die eigenlijk op de show nog steeds gewenst zijn zie we bij de huidige topvlieger bijna niet. Goede hedendaagse wedstrijd duiven hebben een matige tot goede rug.
De stuit van een duif is veel belangrijker, maar niet altijd het zelfde te beoordelen. Door de rui, ziekte, zwakke gezondheid, ouderdom of veel eitjes leggen kan een stuit tijdelijk of blijven wat open staan. Soms zelfs heel erg open wanneer een duif veel te dik is of een breuk heeft, dan zou je een stuit moeten afkeuren... maar als je de oorzaak weet of in een bepaalde periode zit moet je er wel rekening mee houden. En er zijn diverse meningen over, in mijn visie moet een stuit goed gesloten zij, dik en stevig aanvoelen en niet te puntig. Maar door ervaring voel ik soms de oorzaak, dan is het niet iets van de desbetreffende duif maar een “tijdelijk of door oorzaak slechte stuit”.
Bij de vleugels zijn voor mij enkele zaken van belang. Ik heb het armpje graag zo kort mogelijk, omdat ik duiven wil die 11 uur kunnen vliegen. Maar selecteer ik een vitesse duif dan mag het armpje gerust langer zijn en krijgt hij toch het woord “goed”. In mijn visie moet er een redelijke verspringing tussen de voorvleugel en achtervleugel zitten ofwel de pennen van de achtervleugel “de broek” moeten wat korter zijn dan de eerste slagpen van de voorvleugel cq actieve vleugel.
Wanneer men de jongen net afzet van de ouders dan kijkt u daar niet naar, pas na de grote rui is de verspringing goed zichtbaar. En heel belangrijk vind ik dat de eerste vier/vijf slagpennen van de voorvleugel mooi dicht tegen en over elkaar liggen. Ik wil geen zogenaamde kippenvleugel , een kip kan slecht vliegen omdat de pennen te ver uit elkaar staat. Een kippenvleugel bij duiven is belangrijk maar niet van levensbelang, ze kunnen gewoon prijs winnen natuurlijk, maar het kost hun tijd, ze hebben gewoon minder draag en slagkracht. Bij echte super duiven zie ik het nooit. Wel opletten: door geen bad te geven gaan de eerste pennen wat uit elkaar staan, worden wat smaller en het lijkt of ze vierkanter zijn, het is dan geen kippenvleugel van geboorte maar door de omstandigheden en de verzorging van de baas zo geworden. Verder zie ik bij top duiven altijd een vrij lange vleugel die tot in het donkere stuk van de staart komt. Soms ziet men een duif met een mooie lange vleugel en die toch niet tot in het donkere stuk van de staart komt.... deze duiven hebben een slechte rug, waardoor er een aangeplakte staart aan hangt.. het lijkt dan voor sommigen alsof de vleugels te kort zijn.

Al met al veel info over selectie. Na de keuring krijgt een duif een cijfer variërend van 5 tot en met 8,5 . Geen enkele duif krijgt hoger dan een 8,5 (al denk ik het wel eens, deze verdiend een 9). In mijn methode kweekt men met alle duiven die het cijfer 8 hebben en dat is 8-. 8. 8+ of 8,5 soms moet ik het even uitleggen maar een 8- is dus net onder een 8 en een 8+ net boven de 8. Met een 7,5 kan men prima vliegen maar kweken pas wanneer het blijkt een excellente vlieger te zijn. In mijn visie moeten alle duiven onder de 7,5 verdwijnen van de hokken. Al vinden we heus wel eens een duif met een 7+ die het goed doet. Deze duif heeft dan veel verstand, oriëntatie en of motivatie en wat in het kopje van een duif aanwezig is kunnen we niet zien. Vooral als jonge duif en of op de vitesse zien we dus wel eens een 7 die het goed doet. Laat hem dan lekker op die afstanden, geniet er van maar kweek er niet uit. De kans dat uit matig gebouwde duiven een goede komt is bijna uitgesloten (kijk wel even bij het stukje over een goed kweekkoppel).

Ik denk dat iedereen die echt selecteert op duiven met een 8, die bij elkaar houd en zijn best doet beter gaat presteren dan ooit.
Uitzonderingen zijn er altijd, niemand is zonder fouten, ook een duiven keurder niet en men praat gewoonweg liever over die ene 6 die een goede duif werd dan over die honderden met een 8 die het ook werden. En laat u niet foppen, soms hoor ik: u heeft het fout want deze 6 is een goede duif omdat zijn opa een goede of dure was....  Of u heeft het fout, deze 6 is een goede vlieger. Op mijn vragen over welke prestaties? Ja drie eersten...op mijn hok... en ik speel niet zo goed. Regelmatig hoor ik over super prestaties maar bij navraag op papier.. komt er niks. GJB

EEN GOED SYSTEEM VOOR DE VITESSE 2022
15-3-2022

Een gemakkelijk maar vooral een effectief voer schema
Deel 1. De Vitesse en jonge duiven( het schema is gelijk)
Twee weken voor de eerste vlucht gaat u reeds starten met het schema, het is wennen voor u maar ook voor uw duiven. De meeste afdelingen hebben één of twee africhtingen die gebruikt u dan gelijk om het systeem onder de knie te krijgen. Maar let wel op, we gaan er van uit dat de duiven op weduwschap zitten en dat u de duivinnen en de doffers speelt.                                                                          Hebben ze nog jongen dan start u later met het schema qua voeding (de supplementen blijven gelijk)
We beginnen op maandag (dus twaalf dagen voor de eerste echte vlucht). We gaan uit van twee trainingen per dag, maar het kan door kou en regen natuurlijk ook voorkomen dat ze maar één keer per dag buiten komen, dat is voor het schema geen probleem.
Wij spelen met doffers en duivinnen. Iedere training gaan de duivinnen er als eersten uit vanuit hun eigen afdeling. De doffers gaan dan door naar het duivinnen hok. Wanneer de duivinnen binnen komen gaat dat via het doffer hok, dat is het hok waar ze ook hun jongen gehad hebben. Zijn de duivinnen binnen dan gaan de doffers eruit, de duivinnen gaan terug naar hun eigen hok en daar krijgen ze hun voer. Het binnenkomen van de duiven gaat gemakkelijk, maar is er toch twijfel dan roepen we ze binnen met de pinda bus en krijgen ze bij binnenkomst 1 à 2 pinda's per duif. Een duif herkent het verschil in geluid tussen het voer en de pinda's in dezelfde bus of het blik.


Maandag ochtend, na de training krijgen de duiven 10 gram Recup per duif, dat is gelijk bij doffers en duivinnen. En staat er een verse bak drinkwater ter beschikking met daarin LTW. Dus stel u heeft 15 doffers en 15 duivinnen, dan krijgen de doffers 15 x 10 gram is 150 gram van het voer, en de duivinnen dus 15 x 10 gram is 150 gram.  Recup is een licht voer met enzymen van Beyers Elite.  Over het voer zit Olympic MG Mix aangeplakt met Lecithine olie. Ik maak het voer voor de hele maandag al gereed op zondag avond, dan is het ingedroogd, eten ze het beter en blijft er minder poeder achter in de voerbak.                                                                                      De totale hoeveelheid die u voor de maandag gebruikt in het voorbeeld van 15 koppels is 900 gram voer, dat kunt u dus in één keer gereed maken op de zondagavond. Over een kilo voer (is 1000 gram) gaat 1 maatschep Olympic MG mix (op de verpakking staat 2 maatscheppen over een kilo voer, dat klopt, maar dat is tijdens de kweek en op de langere vluchten), u gebruikt de echte Lecithine olie om de MG-mix aan te plakken maar het is op zich mega belangrijk, een duif kan alleen doormiddel van lecithine extra energie/vet opslaan in de spieren.   Voor die kilo voer met Olympic MG mix gebruikt u 5 ml van de Lecithine olie. Deze Beute Lecithine olie is de beste die er is maar bewerkelijk. Voor u de Lecithine kunt gebruiken het flesje een minuut of 10 in heet water zetten of onder de hete kraan, daarna opent u de fles en gebruikt een roerstaafje, een verfstokje of de achterzijde van een vork om de olie en de op de bodem liggende lecithine goed te mengen.Dan draait u de dop er weer op en schud nog een keer voor u de milliliters afmeet.                        Op de verpakking staat dat het ook in de magnetron kan, dat kan ook maar ik adviseer het niet. Iedere keer dat u de lecithine olie gebruikt moet het verwarmen en roeren opnieuw omdat de beste kwaliteit lecithine nu eenmaal naar onder zakt en stijf wordt.                Na een 30 minuten haalt u het restant van het voer weer weg (als er een restant is), geef dit gerust aan de jongen.
 
Maandag avond:                                                                                                                                                                                         Na de training krijgen de duiven 20 gram Recup per duif, we gebruiken weer het voorbeeld van 15 doffers en 15 duivinnen. Dus 15 doffers x 20 gram is 300 gram , de duivinnen krijgen hetzelfde, dus ook hier 20 gram per duif. En ook op de maandagavond maaltijd zit de Olympic MG mix aangeplakt met de lecithine olie. U mag het voor de maandag avondmaaltijd vers maken maar het hoeft niet, de gehele maandag hoeveelheid in één keer gereed maken is makkelijker en minder tijdrovend. Ook nu weer na 30 minuten het eventuele overschot weg pakken. Tussen 12/13.00 uur is het aan te bevelen de duiven een handje extra's te geven per 15 duiven, die extra's bestaan uit een mix van Beute korrelmix, snoepzaad, hennep en eventueel pinda's. Dat handje extra's per 15 duiven is iedere dag van maandag tot en met donderdag en mag natuurlijk ook na de avondmaaltijd als u tussen de middag gewoon aan het werk bent. Kies bij pinda's altijd voor de light skin variant. Laat u geen donkere of witte verkopen en gebruik nooit die van de markt, duiven zijn duiven en die eten light skin pinda's. Op maandag krijgen de duiven LTW door het drinkwater. Deze LTW laat de duiven trainen, geeft ze lucht en plezier. En natuurlijk de Beute-Bak (de meest complete bak allerhande), maar dat noem ik verder in dit systeem niet want het moet iedere dag ter beschikking staan.   
 
Dinsdag ochtend en Dinsdag avond:                                                                                                                                                      Het schema is bijna gelijk aan dat van maandag, dus LTW door het drinkwater, u geeft de oude duiven vers en wat er nog over is van de vorige dag kan naar de jongen of kwekers.Het 10 en 20 gram Beyers Recup voer is gelijk aan de maandag, de extra hand vol mix van korrels, snoep, hennep, pinda’s is ook gelijk de maandag. Met als uitzondering, op dinsdag  hebben ze geen Olympic MG mix over het voer en dus ook geen lecithine olie. Restant voer na 30 minuten weg pakken. Dinsdag is een goede dag om de duiven een Yellow Drop in beide neusgaten te druppelen. Als u het over het voer geeft dan kan dat op Dinsdag omdat het niet gezamenlijk met andere producten moet.
 
Woensdag ochtend en woensdag avond :                                                                                                                                            Ook op woensdag hebben de duiven LTW door het drinkwater maar dit keer met BEVISOL. Dus LTW en Bevisol ( speciaal samengestelde vitaminen voor wedstrijdduiven)gezamenlijk door het drinkwater.                                                                                 Na de ochtend training krijgen de duiven 10 gram Premium Weduwschap van Beyers, dat is waarschijnlijk de meest succesvolle mengeling voor weduwnaars en weduwduivinnen die te verkrijgen is.  En na de avond training krijgen de duiven 20 gram per duif van die zelfde Premium weduwschap samenstelling. De extra hand met korrelmix, hennep, snoepzaad, pinda’s ook op woensdag en dan weer in de avond of tussen de middag. Er staat bij maandag, dinsdag en woensdag LTW door het drinkwater, dat wil dus zeggen de gehele dag. Ook op woensdag het restant voer na 30 minuten weg nemen  


Donderdag ochtend:                                                                                                                                                                                  Op donderdag hebben de duiven schoon drinkwater. Na de ochtendtraining krijgen de duiven 20 gram Beyers Elite Energie per duif, dus u leest het goed, het voer is de dubbele hoeveelheid. Dit is een zeer vetrijke mengeling, ook met enzymen gelijk de recup.          De duiven eten het graag, ze kunnen dus ook veel eten, maar ook op donderdag ochtend :   Na 30 minuten het restant weg pakken.


Donderdag avond:                                                                                                                                                                                     Na de avondtraining krijgen de duiven let op 40 gram Beyers Elite Energie per duif, en hier kunt u het handje extra’s van Beute korrelmix, hennep en snoepzaad nog toevoegen, maar geen pinda’s. Pinda’s geeft men beter niet op donderdag avond. In tegenstelling tot andere dagen pakt u het overschot aan voer niet weg. De duiven mogen er van eten wat ze willen tot vrijdagochtend rond 11.00 uur. Als er op vrijdag ochtend nog een restant ligt pakt u het weg, is het toch compleet op, dan hebben ze pech gehad, na vrijdag 11.00 uur krijgen de duiven geen eten meer. Als de vooruitzichten voor zaterdag zwaar zijn, adviseren wij om ze een Support Capsule en een Beconval op te steken in de loop van de avond.


Vrijdag:                                                                                                                                                                                                        Op vrijdag, de dag van inmanden hebben de duiven in principe schoon water, bij erg warm weer is het goed om Electroboost door het water te doen. Met één nacht mand( dus vrijdag avond in de mand en zaterdag de vlucht), is er geen training voor de duiven. De energie die ze hebben opgenomen op donderdag avond willen we zo veel mogelijk bewaren tot de vlucht dag. Zoals bij donderdag avond reeds beschreven, de duiven mogen de restanten van donderdagavond eten tot 11.00 uur, daarna niets. Tijdens het inmanden van uw duiven kunt u ze een Oog en Neus druppel geven in beide ogen en bij extreem droog weer ook in de neus. Als u geen tijd heeft dan kan het ook prima op donderdag avond.


Zaterdag:                                                                                                                                                                                                     De dag van thuiskomst. Bij thuiskomst staat er Beyers premium weduwschap gereed in de bakken, een ruime hoeveelheid. In de broedbakken ligt wat snoepzaad en de duiven worden binnengehaald met wat pinda’s. Door het drinkwater zit Electroboost                   ( Elektrolyten), wat tegen de avond vervangen wordt door drinkwater met Pigeon Balance (om de duiven op een natuurlijke wijze weer in balans te brengen). Als het een normaal verlopen vlucht is geweest dan kan al het restant aan voer rond 18.00 uur van de hokken. Bij het scheiden van de geslachten is het goed om nogmaals een oog en neus druppel te geven.                                             De echte laatkomers of leeg gevlogen duiven in de loop van de zaterdag middag/avond een Support capsule opsteken


Zondag:                                                                                                                                                                                                       Op zondag krijgen de duiven een bad met Beute Badzout en mogen ze even buiten kijken als u er tijd voor heeft, echt trainen is niet noodzakelijk maar een beetje de spieren los gooien is wel goed om de maandagochtend ziekte( scheefvliegers door kramp) zo veel mogelijk te voorkomen. De duiven krijgen een 35 a 40  gram recup per duif voor de gehele dag.                                                         Over het voer gaat Olympic MG Mix aangeplakt met lecithine olie. U kunt deze hoeveelheid voer verdelen over twee maaltijden maar u kunt het ook in de ochtend in het hok plaatsen en laten staan.


En dan beginnen we weer met maandag
 

Terug