Dagboek

 

Beute Selectie info.

Bij het beoordelen van een duif zal worden gekeken naar de uiterlijke kenmerken, wat in het kopje gebeurt kunnen we niet zien. Of een duif op uw hok goed, matig of slecht verzorgd gaat worden in de toekomst kunnen we niet zien. Een goede liefhebber maakt van een iets minder gebouwde duif makkelijker een goede vlieger. En er zijn legio mensen die door slechte verzorging of “het gewoon niet zien” van een goed gebouwde duif met intelligentie zo maar een matig presterende duif maken.
De hand van u als liefhebber, en vooral uw ogen bepalen voor een deel de prestatie van uw duiven. Met uw ogen bedoel ik natuurlijk of u het ziet, een ziekte, het klimaat, de motivatie en wat er op uw hokken gebeurt, u moet het wel zien.

Bij de handselectie(beoordeling) zal eerst een bepaald type genoteerd worden, de meeste Vitesse duiven zijn wat breder aan de voorzijde, hellen wat naar voren, hebben gemiddeld een iets grotere bouw met bijbehorende grotere kop. En over het algemeen hebben Vitesse duiven een iets langere arm, hun borstspieren liggen dichter tegen het borstbeen aan en voelen wat harder aan. Mijn mening is dat een duif de eerste èèn, twee a drie uur(max) met zijn kop vliegt, ik bedoel daarmee dat een duif de eerste uren vliegt op motivatie en oriëntatie en met een matige tot slechte bouw zelfs kopprijzen kan winnen. Maar met een matige tot slechte bouw zullen de meeste duiven het geen seizoen kunnen volhouden. Ook de beste Vitesse duiven op afdeling en zeker op nationaal niveau zijn goed tot zeer goed gemaakt(van bouw).

Bij de allround duiven( types) zien we dat ze beter in de hand liggen, iets smaller aan de voorzijde, iets meer “vulling” aan de achterzijde, beter gespierd (ook iets verder van het borstbeen af gelegen). Allround types moeten in principe in staat zijn te presteren op alle vluchten van Vitesse, Midfond en dagfond. Door training, voeding en conditionering kan een allroundtype (zonder uiterlijke fouten) prijs vliegen op al deze afstanden.

Een eendaagse fondtype is heden ten dage wat kleiner van bouw, zijn rond, voelen vaak als een balletje(duivinnen), zijn goed gespierd en hebben een korte arm. Mijn mening is dat er niet heel veel verschil zit tussen een allround en een eendaagse fond duif qua type. Een duif die een vlucht van 700 km met 1000 mpm kan winnen (11,5 uur vliegen) kan dat ook op een vlucht van maar 2 uurtjes vliegen. Door motivatie, oriëntatie en het systeem van u als liefhebber. Andersom gaat dat bijna nooit op, een echte vitesse duif zal een 3/5 uurtjes vlucht soms nog aan kunnen maar zal afhaken bij die langere vluchten (langere vluchten qua aantal uurtjes). En soms kan een duif met vitesse bouw zelfs een eendaagse fondvlucht winnen, als de wind van achter komt, het uurtjes vliegen dus veel minder is, en door super motivatie kan het gebeuren dat zo een duif een npo vlucht wint. Ik zelf had dat bijvoorbeeld op Orleans 2012, toen ik met een jaarling de eerste npo won, de duif was een echte vitesse duif, en was van echt sprinterbloed (afstamming Euro Heremans). Was het een echte fondvlucht geweest met 9 tot 12 uurtjes vliegen dat had ze echt geen prijs gewonnen. Wat we bij de beste duiven op de eendaagse vluchten steeds vaker zien is dat de arm zo kort is dat hij bijna niet waarneembaar is en samen met goede spieren een vibrerende vleugel geeft, de zogenaamde trillers. U ziet op internet steeds meer filmpjes van duiven met een trillende vleugel (de liefhebber tilt de vleugel dan iets op). Meer en meer krijgt men door dat die trillende vleugels samen gaan met korte armen en goede spieren. Echte toppers op de vluchten met “veel uurtjes vliegen” hebben dat..

Marathon duiven zijn een slag apart, hier zien we een ander type duif. De ochtendlossing duiven (ZLU of non-stop) lijken veel op eendaagse fondduiven, hebben meestal een langere rug en een andere mentaliteit, ze zijn was rustiger in de handen en hebben voelbare andere spieren. Bij de overnachtduiven (middag lossing 800/ 1000 km) zien we meer diversiteit, er zijn heel goed gebouwde duiven bij en dat zijn altijd degene die het vaker dan èèn keer doen.                       
Duiven die echt vijf of zes keer een overnachtvlucht met goed gevolg volbrengen zitten ook de best gebouwde duiven.
Bij overnachtduiven (middaglossing 800/950 km) die een prijs winnen en soms zelfs vroeg maar matig van bouw zijn vinden we vaker nachtvliegers, die zijn minder in staat kop te vliegen door hun bouw maar omdat ze in de nacht stukken inhalen komen ze gewoon naar voren op de uitslag. Dus ook bij deze middaglossingen vinden we bij de echte supers een goede tot perfecte bouw. Maar zo nu en dan zien we een duif die het toch goed gedaan heeft op deze vluchten die minder goed van bouw zijn. Zie het als bij vitesse duiven. Ook daar zien we soms minder gebouwde duiven die het toch goed doen door hun verstand en motivatie. Maar dus ook bij de middag lossingen.
Duiven die in de nacht aankomen hebben trouwens allemaal een soort ster in het oog. De ondergrond kleur (vaak geel) zien we dan met uitsteeksels cq punten in de iris kleur. Het is opvallend dat alle nachtvliegers dat hebben. Omdraaien kun je het natuurlijk niet, je kunt niet zeggen dat iedere duif met zo een oog een nachtvlieger is. Dat vergeten mensen vaak: bepaalde kenmerken zie je bij top duiven, maar niet alle duiven met die kenmerken zijn top duiven.

Bij het keuren cq selecteren kijk ik altijd even naar de ogen. In mijn methode zijn er maar twee oogkleuren zijnde wit en geel. Ik kijk naar de ondergrond kleur en die is gewoon altijd wit of geel. Gemiddeld zie je bij vitesse duiven wat meer witogen en bij duiven voor de langere afstanden wat meer geel ogen. Bij marathon duiven zien we daarnaast ook nog eens dat gemiddeld de ogen wat donkerder zijn, de iris gaat wat meer naar de bruine kleur toe. Die mooie donkere ogen zien we ook vaker bij duiven die onder tropische omstandigheden wat vaker aan de kop zitten. Door de evolutie zijn die duiven ofwel die ogen daar geschikter voor. In landen met hoge temperaturen en dan ook nog spelers van lange afstanden zien we bijna alleen donkere ogen (meestal geel als ondergrond, ik noem ze zonnebril ogen).

Dan komen we nog bij wat ik plus of min ogen noem. Plus-ogen hebben een donkere antracietkleurige ring(verkenningcirkel) om de pupil en min-ogen  hebben die niet (of maar gedeeltelijk). Qua kwaliteit in presteren of kweken maakt het niets uit of een duif een plus of een min oog heeft. Wel zeer opvallend is dat alle echte superduiven die ik zag en waarvan ik de ouders mocht bekijken, dat één van die ouders een plus oog heeft of soms zelfs beide ouders of heel soms dat beide ouders een halve verkenningsring hebben. Een top duif uit twee ouders met een min oog heb ik nog niet gezien. Om de meeste kans te maken op goede jongen zet je dus steeds de best gebouwde duiven tegen elkaar en kijk je bij de koppeling naar de ogen, zorg dat dat één van de duiven van het koppel een plus-oog heeft. Kweek nooit alleen met duiven omdat ze mooie ogen hebben, als er een slechte bouw op een duif zit mag hij een geweldig oog hebben, kweken doen we er dan niet mee.

Andere opvallende zaken bij veel top duiven is dat ze een kleine pupil hebben, soms zelfs boos kijken en een scherpe bek hebben. En opvallend bij goede kweekduivinnen is dat ze naast een goede bouw, een (meestal) plus oog hebben dat er twee wratjes onder aan de bek zitten. Natuurlijk niet bij allemaal, maar wel opvallend dat het zo veel zijn die het wel hebben.

Liefhebbers die een geweldig kweekkoppel hebben, waar gewoon diverse asduiven, teletekst duiven of eerste prijswinnaars uit komen zijn soms verontwaardigd dat ik één van die duiven van het koppel een goede waardering geef en de ander een slechte. Ik denk dat heel veel top kweekkoppels gewoon één goede duif zijn met een …. partner. Dus dan heeft zo een liefhebber gewoon een goede kweekduif en is het soms nog beter om het koppel te scheiden en een betere partner te nemen.

We hebben het nog niet echt gehad over de rug en de vleugels en de stuit en dat zijn toch belangrijke onderdelen. Om met de rug te beginnen, eigenlijk moeten we spreken over rug, lendenen en bovenstuit. Maar ik noem het in één keer gewoon de rug. De rug is voor mij misschien wel het minst belangrijke aan een duif. Er zijn heel goede duiven die een matige rug hebben, geen slechte rug met zo een aangeplakte staart hoor, maar een matige rug. Een matige rug zou op de tentoonstelling 18 punten krijgen. Bij de rug zou je kunnen zeggen: Matig is het nieuwe goed. Die plank-ruggen die men vroeger graag zag en die eigenlijk op de show nog steeds gewenst zijn zie we bij de huidige topvlieger bijna niet. Goede hedendaagse wedstrijd duiven hebben een matige tot goede rug.
De stuit van een duif is veel belangrijker, maar niet altijd het zelfde te beoordelen. Door de rui, ziekte, zwakke gezondheid, ouderdom of veel eitjes leggen kan een stuit tijdelijk of blijven wat open staan. Soms zelfs heel erg open wanneer een duif veel te dik is of een breuk heeft, dan zou je een stuit moeten afkeuren... maar als je de oorzaak weet of in een bepaalde periode zit moet je er wel rekening mee houden. En er zijn diverse meningen over, in mijn visie moet een stuit goed gesloten zij, dik en stevig aanvoelen en niet te puntig. Maar door ervaring voel ik soms de oorzaak, dan is het niet iets van de desbetreffende duif maar een “tijdelijk of door oorzaak slechte stuit”.
Bij de vleugels zijn voor mij enkele zaken van belang. Ik heb het armpje graag zo kort mogelijk, omdat ik duiven wil die 11 uur kunnen vliegen. Maar selecteer ik een vitesse duif dan mag het armpje gerust langer zijn en krijgt hij toch het woord “goed”. In mijn visie moet er een redelijke verspringing tussen de voorvleugel en achtervleugel zitten ofwel de pennen van de achtervleugel “de broek” moeten wat korter zijn dan de eerste slagpen van de voorvleugel cq actieve vleugel.
Wanneer men de jongen net afzet van de ouders dan kijkt u daar niet naar, pas na de grote rui is de verspringing goed zichtbaar. En heel belangrijk vind ik dat de eerste vier/vijf slagpennen van de voorvleugel mooi dicht tegen en over elkaar liggen. Ik wil geen zogenaamde kippenvleugel , een kip kan slecht vliegen omdat de pennen te ver uit elkaar staat. Een kippenvleugel bij duiven is belangrijk maar niet van levensbelang, ze kunnen gewoon prijs winnen natuurlijk, maar het kost hun tijd, ze hebben gewoon minder draag en slagkracht. Bij echte super duiven zie ik het nooit. Wel opletten: door geen bad te geven gaan de eerste pennen wat uit elkaar staan, worden wat smaller en het lijkt of ze vierkanter zijn, het is dan geen kippenvleugel van geboorte maar door de omstandigheden en de verzorging van de baas zo geworden. Verder zie ik bij top duiven altijd een vrij lange vleugel die tot in het donkere stuk van de staart komt. Soms ziet men een duif met een mooie lange vleugel en die toch niet tot in het donkere stuk van de staart komt.... deze duiven hebben een slechte rug, waardoor er een aangeplakte staart aan hangt.. het lijkt dan voor sommigen alsof de vleugels te kort zijn.

Al met al veel info over selectie. Na de keuring krijgt een duif een cijfer variërend van 5 tot en met 8,5 . Geen enkele duif krijgt hoger dan een 8,5 (al denk ik het wel eens, deze verdiend een 9). In mijn methode kweekt men met alle duiven die het cijfer 8 hebben en dat is 8-. 8. 8+ of 8,5 soms moet ik het even uitleggen maar een 8- is dus net onder een 8 en een 8+ net boven de 8. Met een 7,5 kan men prima vliegen maar kweken pas wanneer het blijkt een excellente vlieger te zijn. In mijn visie moeten alle duiven onder de 7,5 verdwijnen van de hokken. Al vinden we heus wel eens een duif met een 7+ die het goed doet. Deze duif heeft dan veel verstand, oriëntatie en of motivatie en wat in het kopje van een duif aanwezig is kunnen we niet zien. Vooral als jonge duif en of op de vitesse zien we dus wel eens een 7 die het goed doet. Laat hem dan lekker op die afstanden, geniet er van maar kweek er niet uit. De kans dat uit matig gebouwde duiven een goede komt is bijna uitgesloten (kijk wel even bij het stukje over een goed kweekkoppel).

Ik denk dat iedereen die echt selecteert op duiven met een 8, die bij elkaar houd en zijn best doet beter gaat presteren dan ooit.
Uitzonderingen zijn er altijd, niemand is zonder fouten, ook een duiven keurder niet en men praat gewoonweg liever over die ene 6 die een goede duif werd dan over die honderden met een 8 die het ook werden. En laat u niet foppen, soms hoor ik: u heeft het fout want deze 6 is een goede duif omdat zijn opa een goede of dure was....  Of u heeft het fout, deze 6 is een goede vlieger. Op mijn vragen over welke prestaties? Ja drie eersten...op mijn hok... en ik speel niet zo goed. Regelmatig hoor ik over super prestaties maar bij navraag op papier.. komt er niks. GJB

5 MEI 2022 MIDFOND/VITESSE
5-5-2022

                                                                                                                                                                                                              Zaterdags bij Thuiskomst : De eerste paar uurtjes Electroboost door het drinkwater, daarna vervangen door Pigeon Balance , Beyers Premium weduwschap staat gereed in de voerbak. In iedere broedbak wat snoepzaad. Verse Beute Bak in de gritbakjes. De duiven worden binnengeroepen met light skin pinda`s. Bij het scheiden van de geslachten alle duiven Beute Oog en Neus druppels toedienen en de vermoeide of later thuiskomende duiven een Support Capsule opsteken

Zondags de dag na thuiskomst, Pigeon Balance door het drinkwater ( 2 ml per liter). Als de duiven de week erop reeds op donderdag de korf in gaan voor twee nachten mand dan krijgen ze op zondag Beyers premium weduwschap. Is het toch op vrijdag inmanden oftewel 1 nacht mand dan op deze zondag Beyers Elite Recup. Over het voer Olympic MG Mix met Lecithine olie. U kunt de zondag maaltijd in zijn geheel in de voerbak zetten ( als ze er niet uit gaan voor training). Bent u in staat op zondag gewoon twee keer te voeren dan natuurlijk de zondag maaltijd verdelen. Op zondag gaan we uit van zo`n 35 gram per duif voor de gehele dag. Zondag is ook een mooie dag voor het geven van een bad, natuurlijk met Beute Badzout het is goed voor de duiven maar ook voor uw hok! De droge lucht in de hokken is niet bevorderlijk voor de duiven, dus zet het bad in het hok! Het Beute Badzout bevat o.a Eucalyptus. Had u op zaterdag geen tijd voor de oog en neus druppels van Beute dan kan dat natuurlijk ook op zondag. Op zondag, maandag of dinsdag ( u kunt een keuze maken) krijgen de duiven een Yellow Drop in beide neusgaten. Er zijn liefhebbers die de Yellow Drop in de bek doen, het kan maar dan wordt het belangrijkste deel ( van neus naar keel) overgeslagen. Er zijn liefhebbers die de Yellow Drops over het voer doen, ook dat kan maar doe het dan op dinsdag ! , Yellow Drops nooit tegelijkertijd met een ander product over het voer verstrekken.

Maandag De vliegploeg krijgt LTW (de gehele dag) door het drinkwater. De L staat voor Luchtwegen, de T voor Trainingslust en de W voor Weerstand. Na de ochtendtraining krijgen de duiven ( zowel doffers als duivinnen) zo`n 20 gram Beyers Premium weduwschap per duif ( eigenlijk dus volle bak) met Olympic MG mix over dat voer aangeplakt met Beute Lecithine olie. Zo`n 30 a 45 minuten laten staan en dan het restant weg pakken( hier gaat het overschot dan naar de jonge duiven). Na de avondtraining het zelfde, dus wederom volle bak Beyers Premium Weduwschap met Olympic MG Mix en Lecithine olie. En dus ook weer na een 30 a 45 minuten het restant weg pakken. Let op Doffers en Duivinnen het zelfde voer als men met beide geslachten deelneemt aan de vlucht. De duiven worden hier na de training binnengehaald met enkele pinda`s per duif. Tussen 12 en 13 uur krijgen ze een mengeling van snoepzaad, wat extra hennep en Beute korrelmix. Natuurlijk kan deze ook gegeven worden na de ochtend of avond maaltijd(niet iedereen is in staat om dit tussen 12 en 13 uur te geven. De hoeveelheid van deze extra maaltijd zal ongeveer 5 gram per duif zijn op maandag en dinsdag, maar op woensdag richting 8 tot 10 gram per duif

Dinsdag In bijna alles gelijk aan de maandag. Het verschil is dat er niets over het voer zit, dus geen MG Mix met olie. Dus WEL de LTW door het drinkwater. Ook het voer (Premium weduwschap) en de extra`s zoals de pinda`s en de snoep mix is gelijk als maandag. Dinsdag is ook een prima dag om de duiven een Yellow Drop in beide neusgaten te doen, heeft men het echter reeds op zondag gedaan, dan doen we het niet. Ook nu het voer na 30/45 minuten wegpakken

Woensdag Wederom LTW door het drinkwater maar nu tegelijkertijd met Bevisol ! De ochtend maaltijd is wederom Beyers premium weduwschap. Het pinda en de snoepmix verhaal is gelijk de maandag en dinsdag maar wat ruimer (zie maandag).De avondmaaltijd is nu 50% Premium Weduwschap en 50% Beyers Elite Energie. Woensdag kunt u in plaats van de losse pinda`s en snoep de Beute Smurrie als derde maaltijd geven. Dat is een mengeling van pinda`s en kaas wat u maalt in de keukenmachine, daarna wat Lecithine olie er overheen met Olympic MG mix. Goed mengen, en daarna de hennep, snoepzaad en Beute Korrels toevoegen en nog een keer mengen. Deze Beute smurrie geeft u dan in plaats van de snoepmix tussen 12/13.00 uur of na maaltijd.

Donderdag Na de ochtend training krijgen de duiven de beschikking over volle bak Beyers Elite Energie. Op donderdag geven we geen pinda`s meer. Na 30/45 minuten het restant van het energie voer weg pakken.De snoepmix tussen 12/13.00 uur bevat snoepzaad, hennep en Beute Korrelmix. Na de avondtraining ( wanneer het op vrijdagavond inzetten, dus èèn nacht mand), zetten we de bak vol met Beyers Elite energie en laten dat dit keer staan ! tot vrijdagochtend 11.00 uur. Is het op donderdag reeds inmanden, dus twee nachten mand dan gaan de duiven bij ons op die dag niet naar buiten voor een training. En wordt in de ochtend reeds volle bak Beyers Elite Energie in de bakken gedaan en blijft dat staan tot het inmanden. De duiven hebben in principe schoon drinkwater op donderdag.Is het op donderdag inzetten dan nu de duiven bij inmanden een oog en neus druppel geven.

Vrijdag. Met èèn nacht mand, dus gewoon op vrijdag inmanden laten we de duiven niet buiten. Het restant voer van de donderdag avond kan gegeten worden indien ze dat willen tot 11.00 uur, daarna pakken we alles weg en krijgen de duiven niets meer. Op de vrijdag in principe schoon drinkwater. Is het gewoon op vrijdag inzetten dan bij het inmanden een oog en neus druppel geven 

Is de voorspelling voor de zaterdag pittig dan kunt u de duiven op donderdag een Beconval Pill  en Support Capsule geven, dat geeft nog een extra energie boost. Wanneer het de zaterdag erg lang vliegen is ( qua uren) dan kunt u zelfs op woensdag een Beconval Pill en Support Capsule opsteken

                                                   

Ga nu naar de webshop hier en bestel vast. Beter mee verlegen dan om verlegen

Succes as weekend                                                                         

Terug