Dagboek

 

Beute Selectie info.

Bij het beoordelen van een duif zal worden gekeken naar de uiterlijke kenmerken, wat in het kopje gebeurt kunnen we niet zien. Of een duif op uw hok goed, matig of slecht verzorgd gaat worden in de toekomst kunnen we niet zien. Een goede liefhebber maakt van een iets minder gebouwde duif makkelijker een goede vlieger. En er zijn legio mensen die door slechte verzorging of “het gewoon niet zien” van een goed gebouwde duif met intelligentie zo maar een matig presterende duif maken.
De hand van u als liefhebber, en vooral uw ogen bepalen voor een deel de prestatie van uw duiven. Met uw ogen bedoel ik natuurlijk of u het ziet, een ziekte, het klimaat, de motivatie en wat er op uw hokken gebeurt, u moet het wel zien.

Bij de handselectie(beoordeling) zal eerst een bepaald type genoteerd worden, de meeste Vitesse duiven zijn wat breder aan de voorzijde, hellen wat naar voren, hebben gemiddeld een iets grotere bouw met bijbehorende grotere kop. En over het algemeen hebben Vitesse duiven een iets langere arm, hun borstspieren liggen dichter tegen het borstbeen aan en voelen wat harder aan. Mijn mening is dat een duif de eerste èèn, twee a drie uur(max) met zijn kop vliegt, ik bedoel daarmee dat een duif de eerste uren vliegt op motivatie en oriëntatie en met een matige tot slechte bouw zelfs kopprijzen kan winnen. Maar met een matige tot slechte bouw zullen de meeste duiven het geen seizoen kunnen volhouden. Ook de beste Vitesse duiven op afdeling en zeker op nationaal niveau zijn goed tot zeer goed gemaakt(van bouw).

Bij de allround duiven( types) zien we dat ze beter in de hand liggen, iets smaller aan de voorzijde, iets meer “vulling” aan de achterzijde, beter gespierd (ook iets verder van het borstbeen af gelegen). Allround types moeten in principe in staat zijn te presteren op alle vluchten van Vitesse, Midfond en dagfond. Door training, voeding en conditionering kan een allroundtype (zonder uiterlijke fouten) prijs vliegen op al deze afstanden.

Een eendaagse fondtype is heden ten dage wat kleiner van bouw, zijn rond, voelen vaak als een balletje(duivinnen), zijn goed gespierd en hebben een korte arm. Mijn mening is dat er niet heel veel verschil zit tussen een allround en een eendaagse fond duif qua type. Een duif die een vlucht van 700 km met 1000 mpm kan winnen (11,5 uur vliegen) kan dat ook op een vlucht van maar 2 uurtjes vliegen. Door motivatie, oriëntatie en het systeem van u als liefhebber. Andersom gaat dat bijna nooit op, een echte vitesse duif zal een 3/5 uurtjes vlucht soms nog aan kunnen maar zal afhaken bij die langere vluchten (langere vluchten qua aantal uurtjes). En soms kan een duif met vitesse bouw zelfs een eendaagse fondvlucht winnen, als de wind van achter komt, het uurtjes vliegen dus veel minder is, en door super motivatie kan het gebeuren dat zo een duif een npo vlucht wint. Ik zelf had dat bijvoorbeeld op Orleans 2012, toen ik met een jaarling de eerste npo won, de duif was een echte vitesse duif, en was van echt sprinterbloed (afstamming Euro Heremans). Was het een echte fondvlucht geweest met 9 tot 12 uurtjes vliegen dat had ze echt geen prijs gewonnen. Wat we bij de beste duiven op de eendaagse vluchten steeds vaker zien is dat de arm zo kort is dat hij bijna niet waarneembaar is en samen met goede spieren een vibrerende vleugel geeft, de zogenaamde trillers. U ziet op internet steeds meer filmpjes van duiven met een trillende vleugel (de liefhebber tilt de vleugel dan iets op). Meer en meer krijgt men door dat die trillende vleugels samen gaan met korte armen en goede spieren. Echte toppers op de vluchten met “veel uurtjes vliegen” hebben dat..

Marathon duiven zijn een slag apart, hier zien we een ander type duif. De ochtendlossing duiven (ZLU of non-stop) lijken veel op eendaagse fondduiven, hebben meestal een langere rug en een andere mentaliteit, ze zijn was rustiger in de handen en hebben voelbare andere spieren. Bij de overnachtduiven (middag lossing 800/ 1000 km) zien we meer diversiteit, er zijn heel goed gebouwde duiven bij en dat zijn altijd degene die het vaker dan èèn keer doen.                       
Duiven die echt vijf of zes keer een overnachtvlucht met goed gevolg volbrengen zitten ook de best gebouwde duiven.
Bij overnachtduiven (middaglossing 800/950 km) die een prijs winnen en soms zelfs vroeg maar matig van bouw zijn vinden we vaker nachtvliegers, die zijn minder in staat kop te vliegen door hun bouw maar omdat ze in de nacht stukken inhalen komen ze gewoon naar voren op de uitslag. Dus ook bij deze middaglossingen vinden we bij de echte supers een goede tot perfecte bouw. Maar zo nu en dan zien we een duif die het toch goed gedaan heeft op deze vluchten die minder goed van bouw zijn. Zie het als bij vitesse duiven. Ook daar zien we soms minder gebouwde duiven die het toch goed doen door hun verstand en motivatie. Maar dus ook bij de middag lossingen.
Duiven die in de nacht aankomen hebben trouwens allemaal een soort ster in het oog. De ondergrond kleur (vaak geel) zien we dan met uitsteeksels cq punten in de iris kleur. Het is opvallend dat alle nachtvliegers dat hebben. Omdraaien kun je het natuurlijk niet, je kunt niet zeggen dat iedere duif met zo een oog een nachtvlieger is. Dat vergeten mensen vaak: bepaalde kenmerken zie je bij top duiven, maar niet alle duiven met die kenmerken zijn top duiven.

Bij het keuren cq selecteren kijk ik altijd even naar de ogen. In mijn methode zijn er maar twee oogkleuren zijnde wit en geel. Ik kijk naar de ondergrond kleur en die is gewoon altijd wit of geel. Gemiddeld zie je bij vitesse duiven wat meer witogen en bij duiven voor de langere afstanden wat meer geel ogen. Bij marathon duiven zien we daarnaast ook nog eens dat gemiddeld de ogen wat donkerder zijn, de iris gaat wat meer naar de bruine kleur toe. Die mooie donkere ogen zien we ook vaker bij duiven die onder tropische omstandigheden wat vaker aan de kop zitten. Door de evolutie zijn die duiven ofwel die ogen daar geschikter voor. In landen met hoge temperaturen en dan ook nog spelers van lange afstanden zien we bijna alleen donkere ogen (meestal geel als ondergrond, ik noem ze zonnebril ogen).

Dan komen we nog bij wat ik plus of min ogen noem. Plus-ogen hebben een donkere antracietkleurige ring(verkenningcirkel) om de pupil en min-ogen  hebben die niet (of maar gedeeltelijk). Qua kwaliteit in presteren of kweken maakt het niets uit of een duif een plus of een min oog heeft. Wel zeer opvallend is dat alle echte superduiven die ik zag en waarvan ik de ouders mocht bekijken, dat één van die ouders een plus oog heeft of soms zelfs beide ouders of heel soms dat beide ouders een halve verkenningsring hebben. Een top duif uit twee ouders met een min oog heb ik nog niet gezien. Om de meeste kans te maken op goede jongen zet je dus steeds de best gebouwde duiven tegen elkaar en kijk je bij de koppeling naar de ogen, zorg dat dat één van de duiven van het koppel een plus-oog heeft. Kweek nooit alleen met duiven omdat ze mooie ogen hebben, als er een slechte bouw op een duif zit mag hij een geweldig oog hebben, kweken doen we er dan niet mee.

Andere opvallende zaken bij veel top duiven is dat ze een kleine pupil hebben, soms zelfs boos kijken en een scherpe bek hebben. En opvallend bij goede kweekduivinnen is dat ze naast een goede bouw, een (meestal) plus oog hebben dat er twee wratjes onder aan de bek zitten. Natuurlijk niet bij allemaal, maar wel opvallend dat het zo veel zijn die het wel hebben.

Liefhebbers die een geweldig kweekkoppel hebben, waar gewoon diverse asduiven, teletekst duiven of eerste prijswinnaars uit komen zijn soms verontwaardigd dat ik één van die duiven van het koppel een goede waardering geef en de ander een slechte. Ik denk dat heel veel top kweekkoppels gewoon één goede duif zijn met een …. partner. Dus dan heeft zo een liefhebber gewoon een goede kweekduif en is het soms nog beter om het koppel te scheiden en een betere partner te nemen.

We hebben het nog niet echt gehad over de rug en de vleugels en de stuit en dat zijn toch belangrijke onderdelen. Om met de rug te beginnen, eigenlijk moeten we spreken over rug, lendenen en bovenstuit. Maar ik noem het in één keer gewoon de rug. De rug is voor mij misschien wel het minst belangrijke aan een duif. Er zijn heel goede duiven die een matige rug hebben, geen slechte rug met zo een aangeplakte staart hoor, maar een matige rug. Een matige rug zou op de tentoonstelling 18 punten krijgen. Bij de rug zou je kunnen zeggen: Matig is het nieuwe goed. Die plank-ruggen die men vroeger graag zag en die eigenlijk op de show nog steeds gewenst zijn zie we bij de huidige topvlieger bijna niet. Goede hedendaagse wedstrijd duiven hebben een matige tot goede rug.
De stuit van een duif is veel belangrijker, maar niet altijd het zelfde te beoordelen. Door de rui, ziekte, zwakke gezondheid, ouderdom of veel eitjes leggen kan een stuit tijdelijk of blijven wat open staan. Soms zelfs heel erg open wanneer een duif veel te dik is of een breuk heeft, dan zou je een stuit moeten afkeuren... maar als je de oorzaak weet of in een bepaalde periode zit moet je er wel rekening mee houden. En er zijn diverse meningen over, in mijn visie moet een stuit goed gesloten zij, dik en stevig aanvoelen en niet te puntig. Maar door ervaring voel ik soms de oorzaak, dan is het niet iets van de desbetreffende duif maar een “tijdelijk of door oorzaak slechte stuit”.
Bij de vleugels zijn voor mij enkele zaken van belang. Ik heb het armpje graag zo kort mogelijk, omdat ik duiven wil die 11 uur kunnen vliegen. Maar selecteer ik een vitesse duif dan mag het armpje gerust langer zijn en krijgt hij toch het woord “goed”. In mijn visie moet er een redelijke verspringing tussen de voorvleugel en achtervleugel zitten ofwel de pennen van de achtervleugel “de broek” moeten wat korter zijn dan de eerste slagpen van de voorvleugel cq actieve vleugel.
Wanneer men de jongen net afzet van de ouders dan kijkt u daar niet naar, pas na de grote rui is de verspringing goed zichtbaar. En heel belangrijk vind ik dat de eerste vier/vijf slagpennen van de voorvleugel mooi dicht tegen en over elkaar liggen. Ik wil geen zogenaamde kippenvleugel , een kip kan slecht vliegen omdat de pennen te ver uit elkaar staat. Een kippenvleugel bij duiven is belangrijk maar niet van levensbelang, ze kunnen gewoon prijs winnen natuurlijk, maar het kost hun tijd, ze hebben gewoon minder draag en slagkracht. Bij echte super duiven zie ik het nooit. Wel opletten: door geen bad te geven gaan de eerste pennen wat uit elkaar staan, worden wat smaller en het lijkt of ze vierkanter zijn, het is dan geen kippenvleugel van geboorte maar door de omstandigheden en de verzorging van de baas zo geworden. Verder zie ik bij top duiven altijd een vrij lange vleugel die tot in het donkere stuk van de staart komt. Soms ziet men een duif met een mooie lange vleugel en die toch niet tot in het donkere stuk van de staart komt.... deze duiven hebben een slechte rug, waardoor er een aangeplakte staart aan hangt.. het lijkt dan voor sommigen alsof de vleugels te kort zijn.

Al met al veel info over selectie. Na de keuring krijgt een duif een cijfer variërend van 5 tot en met 8,5 . Geen enkele duif krijgt hoger dan een 8,5 (al denk ik het wel eens, deze verdiend een 9). In mijn methode kweekt men met alle duiven die het cijfer 8 hebben en dat is 8-. 8. 8+ of 8,5 soms moet ik het even uitleggen maar een 8- is dus net onder een 8 en een 8+ net boven de 8. Met een 7,5 kan men prima vliegen maar kweken pas wanneer het blijkt een excellente vlieger te zijn. In mijn visie moeten alle duiven onder de 7,5 verdwijnen van de hokken. Al vinden we heus wel eens een duif met een 7+ die het goed doet. Deze duif heeft dan veel verstand, oriëntatie en of motivatie en wat in het kopje van een duif aanwezig is kunnen we niet zien. Vooral als jonge duif en of op de vitesse zien we dus wel eens een 7 die het goed doet. Laat hem dan lekker op die afstanden, geniet er van maar kweek er niet uit. De kans dat uit matig gebouwde duiven een goede komt is bijna uitgesloten (kijk wel even bij het stukje over een goed kweekkoppel).

Ik denk dat iedereen die echt selecteert op duiven met een 8, die bij elkaar houd en zijn best doet beter gaat presteren dan ooit.
Uitzonderingen zijn er altijd, niemand is zonder fouten, ook een duiven keurder niet en men praat gewoonweg liever over die ene 6 die een goede duif werd dan over die honderden met een 8 die het ook werden. En laat u niet foppen, soms hoor ik: u heeft het fout want deze 6 is een goede duif omdat zijn opa een goede of dure was....  Of u heeft het fout, deze 6 is een goede vlieger. Op mijn vragen over welke prestaties? Ja drie eersten...op mijn hok... en ik speel niet zo goed. Regelmatig hoor ik over super prestaties maar bij navraag op papier.. komt er niks. GJB

VRIJDAG DE 16E SEPTEMBER
16-9-2022

Goedendag iedereen,

* U kunt van vandaag 16 September tot en met 5 oktober wel producten bestellen bestellen en betalen, maar ze worden pas verzonden vanaf 6 oktober. We hebben vakantie. Als u producten wilt komen halen, kan dat, bel dan even met mijn broer en of schoonzus  0521-382644 , maak een afspraak, en het komt goed. U kunt de producten contant afrekenen. 

* Broer Johan en zus Corrie met de dobberman Zeus verblijven in ons huis en verzorgen de duiven en maincoons

* De aanvraag voor Selectie ofwel het selecteren van uw duiven ( kwekers, vliegers, jongen, vitesse, midfond, dagfond, allround, marathon, Ochtendlossing Overnachting ofwel alles) is al in volle gang, houd er rekening mee dat tussen nu en 6 oktober dus geen afspraak gemaakt kan worden) . We hebben de laatste dagen het enorm druk gehad met liefhebbers die het nog graag voor onze vakantie gereed wilden hebben. Gisteren Ad Verhey en zonen, eergister Frits Jonker en Martin Schaap en Gerard Bolink uit Bathem, de dag ervoor Vader en zoon(Jacco) Vierhout en Henk van der Linde uit Zwartsluis en afgelopen maandag Sjaak van de Sande en Frank Neve uit Ijzendijke. En in de twee dagen daarvoor Hans Tap, Ronald van Vuren, Herman Konst en nog een aantal liefhebbers die niet bij naam willen worden genoemd . U kunt weer bellen na 6 oktober met 0521-382644 voor een afspraak, Petra gaat u inplannen.  Voor de Belgische liefhebbers 0031-521382644. Op dit ogenblik zijn er een aantal weekenden keuren in Duitsland gepland voor Belgie nog niet

Wat me van het hart moet is de extra betaling van 50 cent per ring als je er meer dan 100 neemt. De eerste 100 betaal je de gewone prijs per ring en bij iedere volgende 50 cent extra. Wij hebben 400 ringen besteld, ik geef veel jongen weg aan echte beginners of liefhebbers die niet mee kunnen komen ( late jongen van de vliegers meestal) maar we kweken ook graag wat extra om te kunnen selecteren en door de grote afvalrace met de roofvogels. Dus voor die 300 ringen extra moet ik naast de gewone prijs € 150 EXTRA betalen omdat het NPO bestuur en of besturen grote kosten maakt/ heeft gemaakt. Vorig jaar sponsorde ik een grandprix vlucht de kosten daarvan zijn € 2500 , dan zie op een poster je naam staan en zo nu en dan in het spoor der kampioenen. Eenmaal de vlucht gehad, verwacht je een telefoontje voor een persoonlijk gesprek, hoe de vlucht is verlopen, wie de winnaars zijn, en misschien een mondeling bedankje. Maar helaas kwam dat niet, gewoon helemaal niets. Op de voorjaarbeurs zie ik de voorzitter van het NPO aan komen lopen richting onze stand, ik een seconde dacht ik: Oh, leuk even een persoonlijk gesprekje van een paar minuten, maar nee, een boekwerk met gedeeltelijk overgenomen reportages vol fouten werd afgegeven aan Petra en hup weg was hij weer.                        Ik weet natuurlijk dat € 2500 voor hun niks voorstelt, maar voor een klein bedrijf als de onze is het veel geld. Dit voorjaar gaat de telefoon, de voorzitter NPO, of ik weer een vlucht wil sponseren........heb maar nee gezegd. 

Bij de vorige besturen werd ik regelmatig benaderd. Of ik de jeugd wilde onderhouden op de nationale dagen, of ik het woord wilde doen naar radio, tv en kranten als er slecht verlopen vluchten waren. En regelmatig kwamen er vragen van liefhebbers door naar mij    (die naar het NPO bestuur of Bureau gestuur waren) als ze niet een echt antwoordt hadden. Of als er hulp nodig was bij een liefhebber, vereniging, dierenambulance, dierenbescherming of bij beginnende "nieuwe Nederlanders" op weg te helpen in de Nederlandse duivensport. In de tijd van Maurice van der Kruk kreeg ik zeer regelmatig een telefoontje, soms een vraag, een opmerking of even vragen wat er speelt in duivenland. Ook in de tijd van de heren Buwalda en de Jong was dat zo. Maar nu is het dus anders, toen het bestuur aantrad stuurde ik felicitaties en een lijst met tips, aandacht punten en bood ik mijn hulp aan . Bij de onderlinge mail wisselingen tussen de bestuurders hadden ze mij vergeten er af te halen, ik kon dus mee lezen. Ze kenden me niet, of ja wel eens meegemaakt op een duiven avondje. Op geen van de punten is ooit gereageerd, en ik doe het kostenloos he, ik reed op eigen kosten regelmatig naar de Radio/TV studio`s dus het is niet zo dat het "hun" geld kost. Jos Voortman en ik hadden een idee om bij nieuwe Nederlanders                 (vluchtelingen) te gaan filmen en asielzoekers centra op zoek te gaan naar verhalen van gevluchte duivenmelkers, ook op dat idee kwam geen reactie en werd het maar in de ijskast gezet. Toen er mensen gezocht werden die opgeleid kunnen worden als doping controleurs melde ik me aan. Ik kreeg een maitje van het bureau dat ze niet op zoek waren naar iemand uit het noorden. Bij enig nadenken hadden ze misschien mij wel uitgekozen omdat ik bijna iedere liefhebber wel ken, waar naar te kijken op de hokken. Ik zal nooit ! iemand melden waar ik tijdens het selecteren zie dat er iets is gedaan, nooit ! Maar als controleur wordt je ergens heen gezonden en doe je gewoon je werk.

Ik vind dat er op het ogenblik zoveel fouten gemaakt worden door bestuurders, dat ze totaal niet weten wat er onder de melkers speelt, en dat er in berichtgeving, via mail of het spoor zoveel dingen anders zouden moeten ( om iedereen er bij te houden, ook de mensen die ouder zijn, geen internet hebben, niet goed kunnen lezen, de taal niet machtig zijn of geen spoor der kampioenen leest). 80% van de liefhebbers in ons land weet niet wie hun bestuurders zijn, weten niet dat er een Olympiade is geweest of er volgend jaar aan komt. Die 80% weet ook niets van Grandprix vluchten, niveaus zetten, poulen, nationale kampioenschappen etc. Vraag in uw eigen vereniging eens persoonlijk aan alle leden iets over bestuur, npo, olympiade, regels, hitte-plan, prestatie klassen, standaard klassen of wat te dragen als bestuurder op nationale of zelfs internationale ontmoetingen, 80% heeft geen idee.                                                          ach wat maak ik me weer druk om de duivensport... , niet doen, gewoon genieten op eigen hok, en genieten van het helpen van beginners, jeugd spelers of liefhebbers waar het niet zo lukt. Of ik naar de Olympiade ga in Nederland? NEE. Of ik een bon geef voor de NPO? NEE, misschien krijg ik nu ook wel een waarschuwing, het blijkt namelijk dat enkelen die al kregen van het bestuur ( je mag niet  teveel zeggen bleek bij die mensen) , voordeel heb ik dan, dat de bestuurders Gert Jan Beute niet kennen

Oh ja, de ringen van dit jaar 2022 waren zo slecht, ik had er diversen die eigenlijk niet gebruikt konden worden, toch maar gedaan, want ja, of je ooit andere krijgt is afwachten ( voor 50 cent boven op de gewone prijs), nu heb ik al twee duiven weg moeten doen omdat het plastic zo afgebrokkeld was dat er geen cijfers meer zichtbaar waren. Mijn eigen fout natuurlijk, ringen die 50 cent extra kosten , boven op de normale prijs, kunnen natuurlijk niet tegen een jaar weer en wind.

-------------------------------------------------------------

* Alle duiven zijn hier geselecteerd en zitten op hokken waar ze volgend seizoen gaan vliegen of kweken. In het weduwnaarshok zitten 30 doffers op de bakken, in het hok ernaast zitten 34 weduwduivinnen. In de kweekvoliere hebben we 48 broedbakken, maar daar wil ik niet meer dan 24/25 doffers op hebben. Op dit ogenblik zitten er nog een 10-tal te veel. Bij de kweekduivinnen het zelfde probleem, er zijn er te veel. Maar ja welke moeten er uit? als ze niet goed genoeg zijn, zijn ze al weg. Maar die er nu nog zijn, zijn allen geweldig van bouw en afstamming. Veel jaarling kwekers ( van 2021 dus) komen op de bakken. We hebben de over "vlieg" duiven in een deel van het DUMO hok, 33 stuks vliegduiven hebben we over na de selectie. Ofwel 33 die bruikbaar zijn, en eventueel ingezet kunnen worden naast de 64 stuks die nu op de vlieghokken zitten

Op het vlieghok zitten nu o.a de volgende ( oude) duiven

21-127 Odille met 19 prijzen op 19 x zetten          ( prestaties/aantal prijzen alleen over 2022)

21-130 Oliver met 14 prijzen op 16 x zetten ( doffer)

21-432 Orla Diva met 16 prijzen op 19 x zetten

21-503 Odelina H.H. met 16 prijzen op 18 x zetten

21-134 Octavian-Hecate met 14 prijzen op 17 x zetten ( doffer)

21-125 Opalina met 16 prijzen op 19 x zetten

21-115 Orianna met 14 prijzen op 16 x zetten

20-458 Navarro met 14 prijzen op 18 x zetten (doffer)

21-448 Odalys met 15 prijzen op 18 x zetten

21-142 Orlena-Hecate met 15 prijzen op 18 x zetten

21-437 Onika met 13 prijzen op 18 x zetten

21-160 Orla met 12 prijzen op 15 x zetten

21-133 Orestilla met 12 prijzen op 15 x zetten

19-501 Makayla met 11 prijzen op 15 x zetten

21-148 Odilian met 11 prijzen op 14 x zetten ( doffer)

21-019 Octavia-Hecate met 11 prijzen op 15 x zetten ( doffer)

21-445 Ostara met 12 prijzen op 17 x zetten

21-158 Ontario met 11 prijzen op 15 x zetten ( doffer)

21-117 Ocean met 11 prijzen op 16 x zetten

Bij de jonge garde van 2022 die dus gaan vliegen in 2023 zijn drie jonge duiven met twee eerste prijzen

22-413 Prince heeft twee eersten (doffer)

22-444 Pretty heeft twee eersten (duivin)

22-462 Passion-Hecate heeft twee eersten (doffer)

22-484 Perdana heeft 8 x prijs op 8 x zetten en was daarmee eerste Asduif jong

22-427 Painter heeft 7 x prijs op 8 x zetten

22-341 Pierre heeft 7 x prijs op 8 x zetten ( als onverduisterd kaal jong)

22-444 Pretty heeft 5 prijzen op 6 x mee waaronder twee eersten en 5e TT op laatste vlucht

en dan een groot aantal met 6 prijzen op 7 of 8 x zetten

Al met al een prachtige groep duiven voor het seizoen 2023. Op dit ogenblik hebben de duiven van 2022 geen staart of maar een deel van de staart. Na de laatste vlucht komen ze niet meer buiten en trek ik voorzichtig de staartpennen. ( de nog niet gegooide natuurlijk), het geeft de jongen een rui boost, er blijven dus geen oude pennen staan, en de forme kan gemakkelijk komen als jaarling.

Wat me opviel dit seizoen dat de onverduisterde jongen zo goed kwamen en belangrijker nog zo ongelofelijk ontwikkelen, wat een bodybuilders. De onverduisterde hebben de ring serie 8057 en de verduisterde de serie 4236.

Terug