Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek woensdag 1 februari 2023

1-2-2023


Dit schema is gemaakt voor een liefhebber die in een 5 ploegen systeem werkt, dus de duiven hebben een onregelmatige verzorging, maar met het onderstaande systeem zal het prima gaan. De duiven passen zich prima aan. Deze liefhebber heeft nu 20 KOPPELS vliegers: beide geslachten gaan mee. 


Probeer het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken, een duif raakt ook gewend aan een onregelmatig systeem. 
Op de dagen dat je in de ochtend vrij bent of net thuiskomt laat je ze los om te trainen, als het kan steeds eerst de duivinnen en daarna de doffers. Op de late middagen als je vrij of nog wakker bent laat je ze dan trainen, en ook weer eerst de duivinnen. Het beste systeem is dat de geslachten naast elkaar zitten, om te rouleren !
Het voeren van de duiven is in principe twee keer daags, maar het is geen enkel probleem om dat één keer per dag te doen op de dagen dat het niet anders kan, er zijn kampioenen die altijd één keer voeren. Het ochtend en avond voer geef je dan in één keer en laat je gewoon liggen tot 23 uur later net voor ze er weer uit gaan. Ik geef hier onder een zeer makkelijk systeem met dus één voerbeurt per dag wat je geeft na de training ( wanneer deze ook is). Als je ongeveer op de maandag na de voorjaarsbeurs begint met dit systeem, kunnen de duiven wennen en is het geen enkel probleem.
Bij het inkorven van de duiven toon ik altijd ! maar het is geen enkel probleem dat je dat een dag eerder reeds doet( doet Gunter Prange altijd), of in de ochtend voor je ze in de avond pakt. En kun je ze zelf niet inmanden zet ze dan in de ochtend ( of de avond ervoor) reeds in grote manden met water, dan kan de persoon die ze inmand de manden halen waar de duiven reeds inzitten( bij Gunter Prange zitten ze altijd een nacht langer in de mand, de manden staan op schraagjes in de schuur). Ik kan me voorstellen dat je soms met je handen in het haar zit, maar echt, niet doen, een duif past zich aan en vliegt net zo hard. Jij bent dan rustiger en meer op je gemak wat ook weer een goede uitstraling heeft op de duiven.
Ik ga er van uit dat de duiven begin Maart op weduwschap zitten, is dat niet zo, ook geen enkel probleem, dan is het systeem het zelfde alleen met ander voer (kweekvoer en meer per dag), makkelijk hé
Dus ik maak voor jou een schema met 1 keer per dag voeren( na training) en de andere dag voor de training pak je het restant weg. Het snoepzaad/hennep/pinda’s mengsel mag er gelijk doorheen maar misschien heb je daar op een ander tijdstip van de dag een paar minuten voor om dit te geven. Jij begint wat eerder met het systeem qua voeren dan liefhebbers die altijd thuis zijn, dan kunnen de duiven wennen, dus tussen 1 en 20 Maart begin je met dit voor jou gemaakte systeem.


Zaterdags ( normaliter de dag van thuiskomst) 1600 gram ( 1.6 kg voor 20 koppels, is 40 gram per duif) Beyers weduwschap voer gemengd met snoepzaad, dus laten we zeggen 1400 gram weduwschap voer en 200 gram snoepzaad. Eventueel 3 pinda’s mogen er ook door maar alleen tot de eerste vlucht, wanneer de eerste vlucht is begonnen er geen pinda’s  door want de eerste duif die thuiskomt eet alle pinda’s op, dan pas nadat de meeste duiven thuis zijn. Zaterdag avond pak je het voer wat er nog staat weg( als je thuis bent, anders gewoon laten staan tot de eerste mogelijkheid op zondag). Door het water gaat normaliter PIGEON BALANCE( de gehele zaterdag), als je een ontsmettingmix geeft bijvoorbeeld BS, combinatiemix of Octaplan dan geen Pigeon Balance. Als je tijd hebt geef je de duiven bij het scheiden een druppel in beide ogen met de OOG en NEUS druppel


ZONDAG de dag na thuiskomst maar bij jou dus weken eerder omdat ze goed moeten wennen 1600 : 2 is 800 gram per hok gram Beyers Elite Enzymix Recup ( wanneer er duiven minder zijn trek je er steeds 40 gram per missende duif af, dit is voor 20 koppels dus 40 duiven).  Over het voer gaat OLYMPIC MG MIX met LECITHINE OLIE . Op de zondag blijf je Recup geven tot de eerste midfondvlucht, dan stop je met Recup op zondag en geef je weduwschap op zondag. Op zondag geef je ook PIGEON BALANCE door het drinkwater( of de ontsmetting mix).
Maandag 40 gram Weduwschap per duif dus 1600 gram totaal( 800 gram naar de duivinnen en 800 gram naar de doffers) als er nog steeds 40 duiven zijn, het is steeds het aantal duiven x 40 gram. Stel er zijn nog 32 duiven dan is het 32 x 40 gram is 1280 gram , en als je steeds 35 gram weduwschap voer pakt per duif en 5 gram snoepzaad/hennep heb je altijd een goede verhouding.  Als je maandagochtend moet werken kun je dit ook prima gewoon op zondagavond reeds in het hok zetten hoor, je voert toch maar één keer per dag. Over het voer gaat OLYMPIC MG MIX aangeplakt met LECITHINE OLIE . Het mooiste zou zijn dat je voerbakken hebt met een plastic binnenbak die je kunt schoonmaken eens per week, in houten voerbakken blijft soms een restje olie achter.Op Maandag krijgen de duiven LTW door het drinkwater( ook dit mag natuurlijk door je werk reeds op zondagavond). Als het door het werk moeilijk is om maandag de Weduwschap voer te geven in de ochtend mag dat dus gerust de zondagavond, maar al zou je het Recup laten staan tot maandag ochtend ook geen probleem.


Dinsdag het zelfde systeem als op de maandag met één verandering dat je geen Olympic Mg Mix geeft over het voer. En ook hier voeren na de training of die nu om 08.00 uur, 14.00 uur of 17.00 uur is maakt niets uit. Ergens op de dinsdag geef je ze maar een paar pinda’s . Als je tijd hebt ergens tussen maandagavond en dinsdag avond geef je alle duiven een YELLOW DROP in beide neusgaten. Tip: gooi de Yellow drop over in een zeer goed schoongemaakt leeg flesje van bijvoorbeeld luisdruppels, dat smeert minder.


Woensdag, als het nog steeds vitesse of korte midfondvluchten zijn met 1 nacht mand is het voeren wederom gelijk aan de dinsdag, dus ook weer 40 gram per duif van de weduwschap en snoepzaad mengeling. Zijn we begonnen met de midfond of eendaagse fond met twee nachten mand, dan is de hoeveelheid voer wat jij één keer per dag geeft het zelfde dus weer 40 gram per duif maar dan het Beyers Weduwschap gemengd met Beyers Elite Enzymix Energie van dit mengsel maak je dan ongeveer 35 gram per duif en weer de 5 gram snoepzaad/hennep. De hoeveelheid weduwschap, energie en snoepzaad komt echt niet heel precies hoor, de duif kan zelf kiezen en iedere duif pakt zijn favoriete zaden en granen eerst. Op de woensdag wederom de LTW door het drinkwater maar dit keer met BEVISOL (gezamenlijk in de drinkbak)


Donderdag, Op donderdag krijgen de duiven normaliter dubbel voer, iemand die thuis is en ze twee keer per dag voert geeft in de ochtend 20 gram in plaats van 10 gram en in de avond 40 gram in plaats van 20 gram ( bij 1 nacht mand). Bij jou is het iets anders door je werktijden zorg je dat er de gehele dag voer ter beschikking staat en alleen Beyers Elite Enzymix Energie met die snoepzaad/hennep mengeling er bij ( dus geen weduwschap voer en op donderdag liefst geen pinda’s). Bij één nacht mand laat je ze op donderdag nog een keer trainen voor een uur ( beide geslachten natuurlijk), dat er zoveel voer op het hok staat is geen punt, ze trainen harder en willen er misschien iets minder makkelijk in, maar door het rouleren willen de duivinnen wel naar binnen hoor ( in het dofferhok). Is het donderdagavond inzetten voor midfond of dagfond dan niet laten trainen op donderdag is het advies, al mag het bij jou wel als je in de ochtend thuis bent ! De hoeveelheid voer op donderdag is nog meer dan normaal, je mag echt in de ochtend ( of bij jou reeds woensdagavond laat) wel 60/70 gram per duif op het hok plaatsen, dus als alle 40 duiven er nog zijn wel 2,5 kilo ( 2500 gram) veel te veel lijkt het, maar ze moeten kunnen kiezen en bij jou één keer per dag voer hé . Als het op donderdag avond inzetten is laat je het voer gewoon staan tot je de doffers en duivinnen samen zet, dan kun je alle restanten weg pakken. Is het op vrijdag avond inzetten dan mag het blijven staan tot ergens op de vrijdag ochtend, na 12 uur op vrijdag geen voer verstrekken . Is het op vrijdagavond inzetten dan de duiven die dag niet laten trainen, door het vele vette voer op donderdag gaan ze dan veel te lang trainen en verspelen hun opgebouwde energie. De donderdag is in principe ook de dag dat je bij midfond en dagfond een SUPPORT CAPSULE en BECONVAL PIL opsteekt, door je werkschema mag dit ook reeds op de woensdagavond als dat beter uitkomt. Is het nog op vrijdag inmanden en we hebben makkelijke vluchten dan zijn de capsules en pills niet nodig om op te steken, dan kijk je maar hoe ze zaterdag thuiskomen en kunnen ze eventueel dan de Support capsule krijgen. Zitten we in een warme periode van 25 graden of hoger dan kun je prima op donderdag de ELECTROBOOST door het water doen en is het ook heel verstandig om de duiven een OOG en NEUS druppel in beide ogen te doen


Vrijdag. Bij vrijdagavond inzetten hebben ze vandaag gewoon schoon water, komen er niet uit, pak je het voer weg ergens tussen 10/12.00 uur en krijgen ze daarna niets meer


Iedere dag als je de restanten voer wegpakt bij de weduwnaars en weduwduivinnen verzamel je dat voor de jonge duiven of geef je dat bij de kwekers door het voer, we gooien natuurlijk niets weg.
Ook met PIGEON BALANCE en LTW doen we het zelfde, wat er een dag later nog in staat gaat naar de jonge duiven, ook hier gooien we niets weg. De ouden krijgen vers maar de jongen kunnen tot hun vluchten beginnen steeds het eventuele overschot van de ouden krijgen.
Als je de ELECTROBOOST en of BADZOUT gebruikt, doe eerst een scheut heet water op het product voor je het afvult met koud water.
Bij het gebruik van LECITHINE OLIE, zet de fles een 10 minuten in heet water of onder de hete kraan, draai daarna de dop los, gebruik een roerstok of achterzijde van een lepel om de inhoud goed te roeren, de Lecithine is de dikke laag op de bodem van het flesje, door goed over de bodem te gaan met de roerstok komt het los. Daarna de dop er weer op, schudden en daarna gebruiken. Iedere keer wanneer je de Lecithine gebruikt het zelfde ritueel, de werkzame lecithine zakt weer naar onder en wordt weer een dikke brij. In heet water, onder de hete kraan of op de verwarming is beter dan in de magnetron( de magnetron adviseer ik nooit). Geef iedere dag verse BEUTE BAK, of om de dag wat meer mag ook, het liefst op de vrijdag geen verse verstrekken, wat er nog staat mag bliven staan maar niet aanvullen. Als je de BEUTE KORRELMIX gebruikt dan is het iedere dag een hand vol per 10 duiven en dit gewoon meetellen met het gewicht van de 40 gram per duif per dag, dus niet nog eens extra. 
 

Terug