Dagboek

 

Beute Selectie info.

Bij het beoordelen van een duif zal worden gekeken naar de uiterlijke kenmerken, wat in het kopje gebeurt kunnen we niet zien. Of een duif op uw hok goed, matig of slecht verzorgd gaat worden in de toekomst kunnen we niet zien. Een goede liefhebber maakt van een iets minder gebouwde duif makkelijker een goede vlieger. En er zijn legio mensen die door slechte verzorging of “het gewoon niet zien” van een goed gebouwde duif met intelligentie zo maar een matig presterende duif maken.
De hand van u als liefhebber, en vooral uw ogen bepalen voor een deel de prestatie van uw duiven. Met uw ogen bedoel ik natuurlijk of u het ziet, een ziekte, het klimaat, de motivatie en wat er op uw hokken gebeurt, u moet het wel zien.

Bij de handselectie(beoordeling) zal eerst een bepaald type genoteerd worden, de meeste Vitesse duiven zijn wat breder aan de voorzijde, hellen wat naar voren, hebben gemiddeld een iets grotere bouw met bijbehorende grotere kop. En over het algemeen hebben Vitesse duiven een iets langere arm, hun borstspieren liggen dichter tegen het borstbeen aan en voelen wat harder aan. Mijn mening is dat een duif de eerste èèn, twee a drie uur(max) met zijn kop vliegt, ik bedoel daarmee dat een duif de eerste uren vliegt op motivatie en oriëntatie en met een matige tot slechte bouw zelfs kopprijzen kan winnen. Maar met een matige tot slechte bouw zullen de meeste duiven het geen seizoen kunnen volhouden. Ook de beste Vitesse duiven op afdeling en zeker op nationaal niveau zijn goed tot zeer goed gemaakt(van bouw).

Bij de allround duiven( types) zien we dat ze beter in de hand liggen, iets smaller aan de voorzijde, iets meer “vulling” aan de achterzijde, beter gespierd (ook iets verder van het borstbeen af gelegen). Allround types moeten in principe in staat zijn te presteren op alle vluchten van Vitesse, Midfond en dagfond. Door training, voeding en conditionering kan een allroundtype (zonder uiterlijke fouten) prijs vliegen op al deze afstanden.

Een eendaagse fondtype is heden ten dage wat kleiner van bouw, zijn rond, voelen vaak als een balletje(duivinnen), zijn goed gespierd en hebben een korte arm. Mijn mening is dat er niet heel veel verschil zit tussen een allround en een eendaagse fond duif qua type. Een duif die een vlucht van 700 km met 1000 mpm kan winnen (11,5 uur vliegen) kan dat ook op een vlucht van maar 2 uurtjes vliegen. Door motivatie, oriëntatie en het systeem van u als liefhebber. Andersom gaat dat bijna nooit op, een echte vitesse duif zal een 3/5 uurtjes vlucht soms nog aan kunnen maar zal afhaken bij die langere vluchten (langere vluchten qua aantal uurtjes). En soms kan een duif met vitesse bouw zelfs een eendaagse fondvlucht winnen, als de wind van achter komt, het uurtjes vliegen dus veel minder is, en door super motivatie kan het gebeuren dat zo een duif een npo vlucht wint. Ik zelf had dat bijvoorbeeld op Orleans 2012, toen ik met een jaarling de eerste npo won, de duif was een echte vitesse duif, en was van echt sprinterbloed (afstamming Euro Heremans). Was het een echte fondvlucht geweest met 9 tot 12 uurtjes vliegen dat had ze echt geen prijs gewonnen. Wat we bij de beste duiven op de eendaagse vluchten steeds vaker zien is dat de arm zo kort is dat hij bijna niet waarneembaar is en samen met goede spieren een vibrerende vleugel geeft, de zogenaamde trillers. U ziet op internet steeds meer filmpjes van duiven met een trillende vleugel (de liefhebber tilt de vleugel dan iets op). Meer en meer krijgt men door dat die trillende vleugels samen gaan met korte armen en goede spieren. Echte toppers op de vluchten met “veel uurtjes vliegen” hebben dat..

Marathon duiven zijn een slag apart, hier zien we een ander type duif. De ochtendlossing duiven (ZLU of non-stop) lijken veel op eendaagse fondduiven, hebben meestal een langere rug en een andere mentaliteit, ze zijn was rustiger in de handen en hebben voelbare andere spieren. Bij de overnachtduiven (middag lossing 800/ 1000 km) zien we meer diversiteit, er zijn heel goed gebouwde duiven bij en dat zijn altijd degene die het vaker dan èèn keer doen.                       
Duiven die echt vijf of zes keer een overnachtvlucht met goed gevolg volbrengen zitten ook de best gebouwde duiven.
Bij overnachtduiven (middaglossing 800/950 km) die een prijs winnen en soms zelfs vroeg maar matig van bouw zijn vinden we vaker nachtvliegers, die zijn minder in staat kop te vliegen door hun bouw maar omdat ze in de nacht stukken inhalen komen ze gewoon naar voren op de uitslag. Dus ook bij deze middaglossingen vinden we bij de echte supers een goede tot perfecte bouw. Maar zo nu en dan zien we een duif die het toch goed gedaan heeft op deze vluchten die minder goed van bouw zijn. Zie het als bij vitesse duiven. Ook daar zien we soms minder gebouwde duiven die het toch goed doen door hun verstand en motivatie. Maar dus ook bij de middag lossingen.
Duiven die in de nacht aankomen hebben trouwens allemaal een soort ster in het oog. De ondergrond kleur (vaak geel) zien we dan met uitsteeksels cq punten in de iris kleur. Het is opvallend dat alle nachtvliegers dat hebben. Omdraaien kun je het natuurlijk niet, je kunt niet zeggen dat iedere duif met zo een oog een nachtvlieger is. Dat vergeten mensen vaak: bepaalde kenmerken zie je bij top duiven, maar niet alle duiven met die kenmerken zijn top duiven.

Bij het keuren cq selecteren kijk ik altijd even naar de ogen. In mijn methode zijn er maar twee oogkleuren zijnde wit en geel. Ik kijk naar de ondergrond kleur en die is gewoon altijd wit of geel. Gemiddeld zie je bij vitesse duiven wat meer witogen en bij duiven voor de langere afstanden wat meer geel ogen. Bij marathon duiven zien we daarnaast ook nog eens dat gemiddeld de ogen wat donkerder zijn, de iris gaat wat meer naar de bruine kleur toe. Die mooie donkere ogen zien we ook vaker bij duiven die onder tropische omstandigheden wat vaker aan de kop zitten. Door de evolutie zijn die duiven ofwel die ogen daar geschikter voor. In landen met hoge temperaturen en dan ook nog spelers van lange afstanden zien we bijna alleen donkere ogen (meestal geel als ondergrond, ik noem ze zonnebril ogen).

Dan komen we nog bij wat ik plus of min ogen noem. Plus-ogen hebben een donkere antracietkleurige ring(verkenningcirkel) om de pupil en min-ogen  hebben die niet (of maar gedeeltelijk). Qua kwaliteit in presteren of kweken maakt het niets uit of een duif een plus of een min oog heeft. Wel zeer opvallend is dat alle echte superduiven die ik zag en waarvan ik de ouders mocht bekijken, dat één van die ouders een plus oog heeft of soms zelfs beide ouders of heel soms dat beide ouders een halve verkenningsring hebben. Een top duif uit twee ouders met een min oog heb ik nog niet gezien. Om de meeste kans te maken op goede jongen zet je dus steeds de best gebouwde duiven tegen elkaar en kijk je bij de koppeling naar de ogen, zorg dat dat één van de duiven van het koppel een plus-oog heeft. Kweek nooit alleen met duiven omdat ze mooie ogen hebben, als er een slechte bouw op een duif zit mag hij een geweldig oog hebben, kweken doen we er dan niet mee.

Andere opvallende zaken bij veel top duiven is dat ze een kleine pupil hebben, soms zelfs boos kijken en een scherpe bek hebben. En opvallend bij goede kweekduivinnen is dat ze naast een goede bouw, een (meestal) plus oog hebben dat er twee wratjes onder aan de bek zitten. Natuurlijk niet bij allemaal, maar wel opvallend dat het zo veel zijn die het wel hebben.

Liefhebbers die een geweldig kweekkoppel hebben, waar gewoon diverse asduiven, teletekst duiven of eerste prijswinnaars uit komen zijn soms verontwaardigd dat ik één van die duiven van het koppel een goede waardering geef en de ander een slechte. Ik denk dat heel veel top kweekkoppels gewoon één goede duif zijn met een …. partner. Dus dan heeft zo een liefhebber gewoon een goede kweekduif en is het soms nog beter om het koppel te scheiden en een betere partner te nemen.

We hebben het nog niet echt gehad over de rug en de vleugels en de stuit en dat zijn toch belangrijke onderdelen. Om met de rug te beginnen, eigenlijk moeten we spreken over rug, lendenen en bovenstuit. Maar ik noem het in één keer gewoon de rug. De rug is voor mij misschien wel het minst belangrijke aan een duif. Er zijn heel goede duiven die een matige rug hebben, geen slechte rug met zo een aangeplakte staart hoor, maar een matige rug. Een matige rug zou op de tentoonstelling 18 punten krijgen. Bij de rug zou je kunnen zeggen: Matig is het nieuwe goed. Die plank-ruggen die men vroeger graag zag en die eigenlijk op de show nog steeds gewenst zijn zie we bij de huidige topvlieger bijna niet. Goede hedendaagse wedstrijd duiven hebben een matige tot goede rug.
De stuit van een duif is veel belangrijker, maar niet altijd het zelfde te beoordelen. Door de rui, ziekte, zwakke gezondheid, ouderdom of veel eitjes leggen kan een stuit tijdelijk of blijven wat open staan. Soms zelfs heel erg open wanneer een duif veel te dik is of een breuk heeft, dan zou je een stuit moeten afkeuren... maar als je de oorzaak weet of in een bepaalde periode zit moet je er wel rekening mee houden. En er zijn diverse meningen over, in mijn visie moet een stuit goed gesloten zij, dik en stevig aanvoelen en niet te puntig. Maar door ervaring voel ik soms de oorzaak, dan is het niet iets van de desbetreffende duif maar een “tijdelijk of door oorzaak slechte stuit”.
Bij de vleugels zijn voor mij enkele zaken van belang. Ik heb het armpje graag zo kort mogelijk, omdat ik duiven wil die 11 uur kunnen vliegen. Maar selecteer ik een vitesse duif dan mag het armpje gerust langer zijn en krijgt hij toch het woord “goed”. In mijn visie moet er een redelijke verspringing tussen de voorvleugel en achtervleugel zitten ofwel de pennen van de achtervleugel “de broek” moeten wat korter zijn dan de eerste slagpen van de voorvleugel cq actieve vleugel.
Wanneer men de jongen net afzet van de ouders dan kijkt u daar niet naar, pas na de grote rui is de verspringing goed zichtbaar. En heel belangrijk vind ik dat de eerste vier/vijf slagpennen van de voorvleugel mooi dicht tegen en over elkaar liggen. Ik wil geen zogenaamde kippenvleugel , een kip kan slecht vliegen omdat de pennen te ver uit elkaar staat. Een kippenvleugel bij duiven is belangrijk maar niet van levensbelang, ze kunnen gewoon prijs winnen natuurlijk, maar het kost hun tijd, ze hebben gewoon minder draag en slagkracht. Bij echte super duiven zie ik het nooit. Wel opletten: door geen bad te geven gaan de eerste pennen wat uit elkaar staan, worden wat smaller en het lijkt of ze vierkanter zijn, het is dan geen kippenvleugel van geboorte maar door de omstandigheden en de verzorging van de baas zo geworden. Verder zie ik bij top duiven altijd een vrij lange vleugel die tot in het donkere stuk van de staart komt. Soms ziet men een duif met een mooie lange vleugel en die toch niet tot in het donkere stuk van de staart komt.... deze duiven hebben een slechte rug, waardoor er een aangeplakte staart aan hangt.. het lijkt dan voor sommigen alsof de vleugels te kort zijn.

Al met al veel info over selectie. Na de keuring krijgt een duif een cijfer variërend van 5 tot en met 8,5 . Geen enkele duif krijgt hoger dan een 8,5 (al denk ik het wel eens, deze verdiend een 9). In mijn methode kweekt men met alle duiven die het cijfer 8 hebben en dat is 8-. 8. 8+ of 8,5 soms moet ik het even uitleggen maar een 8- is dus net onder een 8 en een 8+ net boven de 8. Met een 7,5 kan men prima vliegen maar kweken pas wanneer het blijkt een excellente vlieger te zijn. In mijn visie moeten alle duiven onder de 7,5 verdwijnen van de hokken. Al vinden we heus wel eens een duif met een 7+ die het goed doet. Deze duif heeft dan veel verstand, oriëntatie en of motivatie en wat in het kopje van een duif aanwezig is kunnen we niet zien. Vooral als jonge duif en of op de vitesse zien we dus wel eens een 7 die het goed doet. Laat hem dan lekker op die afstanden, geniet er van maar kweek er niet uit. De kans dat uit matig gebouwde duiven een goede komt is bijna uitgesloten (kijk wel even bij het stukje over een goed kweekkoppel).

Ik denk dat iedereen die echt selecteert op duiven met een 8, die bij elkaar houd en zijn best doet beter gaat presteren dan ooit.
Uitzonderingen zijn er altijd, niemand is zonder fouten, ook een duiven keurder niet en men praat gewoonweg liever over die ene 6 die een goede duif werd dan over die honderden met een 8 die het ook werden. En laat u niet foppen, soms hoor ik: u heeft het fout want deze 6 is een goede duif omdat zijn opa een goede of dure was....  Of u heeft het fout, deze 6 is een goede vlieger. Op mijn vragen over welke prestaties? Ja drie eersten...op mijn hok... en ik speel niet zo goed. Regelmatig hoor ik over super prestaties maar bij navraag op papier.. komt er niks. GJB

ONREGELMATIGE DIENSTEN SYSTEEM
1-2-2023


Dit schema is gemaakt voor een liefhebber die in een 5 ploegen systeem werkt, dus de duiven hebben een onregelmatige verzorging, maar met het onderstaande systeem zal het prima gaan. De duiven passen zich prima aan. Deze liefhebber heeft nu 20 KOPPELS vliegers: beide geslachten gaan mee. 


Probeer het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken, een duif raakt ook gewend aan een onregelmatig systeem. 
Op de dagen dat je in de ochtend vrij bent of net thuiskomt laat je ze los om te trainen, als het kan steeds eerst de duivinnen en daarna de doffers. Op de late middagen als je vrij of nog wakker bent laat je ze dan trainen, en ook weer eerst de duivinnen. Het beste systeem is dat de geslachten naast elkaar zitten, om te rouleren !
Het voeren van de duiven is in principe twee keer daags, maar het is geen enkel probleem om dat één keer per dag te doen op de dagen dat het niet anders kan, er zijn kampioenen die altijd één keer voeren. Het ochtend en avond voer geef je dan in één keer en laat je gewoon liggen tot 23 uur later net voor ze er weer uit gaan. Ik geef hier onder een zeer makkelijk systeem met dus één voerbeurt per dag wat je geeft na de training ( wanneer deze ook is). Als je ongeveer op de maandag na de voorjaarsbeurs begint met dit systeem, kunnen de duiven wennen en is het geen enkel probleem.
Bij het inkorven van de duiven toon ik altijd ! maar het is geen enkel probleem dat je dat een dag eerder reeds doet( doet Gunter Prange altijd), of in de ochtend voor je ze in de avond pakt. En kun je ze zelf niet inmanden zet ze dan in de ochtend ( of de avond ervoor) reeds in grote manden met water, dan kan de persoon die ze inmand de manden halen waar de duiven reeds inzitten( bij Gunter Prange zitten ze altijd een nacht langer in de mand, de manden staan op schraagjes in de schuur). Ik kan me voorstellen dat je soms met je handen in het haar zit, maar echt, niet doen, een duif past zich aan en vliegt net zo hard. Jij bent dan rustiger en meer op je gemak wat ook weer een goede uitstraling heeft op de duiven.
Ik ga er van uit dat de duiven begin Maart op weduwschap zitten, is dat niet zo, ook geen enkel probleem, dan is het systeem het zelfde alleen met ander voer (kweekvoer en meer per dag), makkelijk hé
Dus ik maak voor jou een schema met 1 keer per dag voeren( na training) en de andere dag voor de training pak je het restant weg. Het snoepzaad/hennep/pinda’s mengsel mag er gelijk doorheen maar misschien heb je daar op een ander tijdstip van de dag een paar minuten voor om dit te geven. Jij begint wat eerder met het systeem qua voeren dan liefhebbers die altijd thuis zijn, dan kunnen de duiven wennen, dus tussen 1 en 20 Maart begin je met dit voor jou gemaakte systeem.


Zaterdags ( normaliter de dag van thuiskomst) 1600 gram ( 1.6 kg voor 20 koppels, is 40 gram per duif) Beyers weduwschap voer gemengd met snoepzaad, dus laten we zeggen 1400 gram weduwschap voer en 200 gram snoepzaad. Eventueel 3 pinda’s mogen er ook door maar alleen tot de eerste vlucht, wanneer de eerste vlucht is begonnen er geen pinda’s  door want de eerste duif die thuiskomt eet alle pinda’s op, dan pas nadat de meeste duiven thuis zijn. Zaterdag avond pak je het voer wat er nog staat weg( als je thuis bent, anders gewoon laten staan tot de eerste mogelijkheid op zondag). Door het water gaat normaliter PIGEON BALANCE( de gehele zaterdag), als je een ontsmettingmix geeft bijvoorbeeld BS, combinatiemix of Octaplan dan geen Pigeon Balance. Als je tijd hebt geef je de duiven bij het scheiden een druppel in beide ogen met de OOG en NEUS druppel


ZONDAG de dag na thuiskomst maar bij jou dus weken eerder omdat ze goed moeten wennen 1600 : 2 is 800 gram per hok gram Beyers Elite Enzymix Recup ( wanneer er duiven minder zijn trek je er steeds 40 gram per missende duif af, dit is voor 20 koppels dus 40 duiven).  Over het voer gaat OLYMPIC MG MIX met LECITHINE OLIE . Op de zondag blijf je Recup geven tot de eerste midfondvlucht, dan stop je met Recup op zondag en geef je weduwschap op zondag. Op zondag geef je ook PIGEON BALANCE door het drinkwater( of de ontsmetting mix).
Maandag 40 gram Weduwschap per duif dus 1600 gram totaal( 800 gram naar de duivinnen en 800 gram naar de doffers) als er nog steeds 40 duiven zijn, het is steeds het aantal duiven x 40 gram. Stel er zijn nog 32 duiven dan is het 32 x 40 gram is 1280 gram , en als je steeds 35 gram weduwschap voer pakt per duif en 5 gram snoepzaad/hennep heb je altijd een goede verhouding.  Als je maandagochtend moet werken kun je dit ook prima gewoon op zondagavond reeds in het hok zetten hoor, je voert toch maar één keer per dag. Over het voer gaat OLYMPIC MG MIX aangeplakt met LECITHINE OLIE . Het mooiste zou zijn dat je voerbakken hebt met een plastic binnenbak die je kunt schoonmaken eens per week, in houten voerbakken blijft soms een restje olie achter.Op Maandag krijgen de duiven LTW door het drinkwater( ook dit mag natuurlijk door je werk reeds op zondagavond). Als het door het werk moeilijk is om maandag de Weduwschap voer te geven in de ochtend mag dat dus gerust de zondagavond, maar al zou je het Recup laten staan tot maandag ochtend ook geen probleem.


Dinsdag het zelfde systeem als op de maandag met één verandering dat je geen Olympic Mg Mix geeft over het voer. En ook hier voeren na de training of die nu om 08.00 uur, 14.00 uur of 17.00 uur is maakt niets uit. Ergens op de dinsdag geef je ze maar een paar pinda’s . Als je tijd hebt ergens tussen maandagavond en dinsdag avond geef je alle duiven een YELLOW DROP in beide neusgaten. Tip: gooi de Yellow drop over in een zeer goed schoongemaakt leeg flesje van bijvoorbeeld luisdruppels, dat smeert minder.


Woensdag, als het nog steeds vitesse of korte midfondvluchten zijn met 1 nacht mand is het voeren wederom gelijk aan de dinsdag, dus ook weer 40 gram per duif van de weduwschap en snoepzaad mengeling. Zijn we begonnen met de midfond of eendaagse fond met twee nachten mand, dan is de hoeveelheid voer wat jij één keer per dag geeft het zelfde dus weer 40 gram per duif maar dan het Beyers Weduwschap gemengd met Beyers Elite Enzymix Energie van dit mengsel maak je dan ongeveer 35 gram per duif en weer de 5 gram snoepzaad/hennep. De hoeveelheid weduwschap, energie en snoepzaad komt echt niet heel precies hoor, de duif kan zelf kiezen en iedere duif pakt zijn favoriete zaden en granen eerst. Op de woensdag wederom de LTW door het drinkwater maar dit keer met BEVISOL (gezamenlijk in de drinkbak)


Donderdag, Op donderdag krijgen de duiven normaliter dubbel voer, iemand die thuis is en ze twee keer per dag voert geeft in de ochtend 20 gram in plaats van 10 gram en in de avond 40 gram in plaats van 20 gram ( bij 1 nacht mand). Bij jou is het iets anders door je werktijden zorg je dat er de gehele dag voer ter beschikking staat en alleen Beyers Elite Enzymix Energie met die snoepzaad/hennep mengeling er bij ( dus geen weduwschap voer en op donderdag liefst geen pinda’s). Bij één nacht mand laat je ze op donderdag nog een keer trainen voor een uur ( beide geslachten natuurlijk), dat er zoveel voer op het hok staat is geen punt, ze trainen harder en willen er misschien iets minder makkelijk in, maar door het rouleren willen de duivinnen wel naar binnen hoor ( in het dofferhok). Is het donderdagavond inzetten voor midfond of dagfond dan niet laten trainen op donderdag is het advies, al mag het bij jou wel als je in de ochtend thuis bent ! De hoeveelheid voer op donderdag is nog meer dan normaal, je mag echt in de ochtend ( of bij jou reeds woensdagavond laat) wel 60/70 gram per duif op het hok plaatsen, dus als alle 40 duiven er nog zijn wel 2,5 kilo ( 2500 gram) veel te veel lijkt het, maar ze moeten kunnen kiezen en bij jou één keer per dag voer hé . Als het op donderdag avond inzetten is laat je het voer gewoon staan tot je de doffers en duivinnen samen zet, dan kun je alle restanten weg pakken. Is het op vrijdag avond inzetten dan mag het blijven staan tot ergens op de vrijdag ochtend, na 12 uur op vrijdag geen voer verstrekken . Is het op vrijdagavond inzetten dan de duiven die dag niet laten trainen, door het vele vette voer op donderdag gaan ze dan veel te lang trainen en verspelen hun opgebouwde energie. De donderdag is in principe ook de dag dat je bij midfond en dagfond een SUPPORT CAPSULE en BECONVAL PIL opsteekt, door je werkschema mag dit ook reeds op de woensdagavond als dat beter uitkomt. Is het nog op vrijdag inmanden en we hebben makkelijke vluchten dan zijn de capsules en pills niet nodig om op te steken, dan kijk je maar hoe ze zaterdag thuiskomen en kunnen ze eventueel dan de Support capsule krijgen. Zitten we in een warme periode van 25 graden of hoger dan kun je prima op donderdag de ELECTROBOOST door het water doen en is het ook heel verstandig om de duiven een OOG en NEUS druppel in beide ogen te doen


Vrijdag. Bij vrijdagavond inzetten hebben ze vandaag gewoon schoon water, komen er niet uit, pak je het voer weg ergens tussen 10/12.00 uur en krijgen ze daarna niets meer


Iedere dag als je de restanten voer wegpakt bij de weduwnaars en weduwduivinnen verzamel je dat voor de jonge duiven of geef je dat bij de kwekers door het voer, we gooien natuurlijk niets weg.
Ook met PIGEON BALANCE en LTW doen we het zelfde, wat er een dag later nog in staat gaat naar de jonge duiven, ook hier gooien we niets weg. De ouden krijgen vers maar de jongen kunnen tot hun vluchten beginnen steeds het eventuele overschot van de ouden krijgen.
Als je de ELECTROBOOST en of BADZOUT gebruikt, doe eerst een scheut heet water op het product voor je het afvult met koud water.
Bij het gebruik van LECITHINE OLIE, zet de fles een 10 minuten in heet water of onder de hete kraan, draai daarna de dop los, gebruik een roerstok of achterzijde van een lepel om de inhoud goed te roeren, de Lecithine is de dikke laag op de bodem van het flesje, door goed over de bodem te gaan met de roerstok komt het los. Daarna de dop er weer op, schudden en daarna gebruiken. Iedere keer wanneer je de Lecithine gebruikt het zelfde ritueel, de werkzame lecithine zakt weer naar onder en wordt weer een dikke brij. In heet water, onder de hete kraan of op de verwarming is beter dan in de magnetron( de magnetron adviseer ik nooit). Geef iedere dag verse BEUTE BAK, of om de dag wat meer mag ook, het liefst op de vrijdag geen verse verstrekken, wat er nog staat mag bliven staan maar niet aanvullen. Als je de BEUTE KORRELMIX gebruikt dan is het iedere dag een hand vol per 10 duiven en dit gewoon meetellen met het gewicht van de 40 gram per duif per dag, dus niet nog eens extra. 
 

Terug