Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek dinsdag 7 februari 2023

7-2-2023

Goedendag vrienden en vriendinnen,

 

Vitesse, Midfond en Eendaagse fond.


Dubbel weduwschap


Advies: In de maand Maart een goede duivendokter bezoeken, duiven moeten voor dit systeem vanaf de eerste vlucht brandschoon zijn. Diverse doctoren adviseren in het voorseizoen een Enrofloxacine kuur te geven meestal Baytril van het merk Bayer of Orniflox van Avimedical ( Topetfarma) beide 25mg/ml of Kariflox 100mg/ml. Dit om luchtweg en of darm infecties te bestrijden. Het beste is dat toch in samenspraak met uw duivenarts te doen. Er zijn ook liefhebbers onder u die geen duivendokters bezoeken, mijn advies is naast de verplichte enting tegen PMV alle duiven toch ook tegen wormen te behandelen met Belga Wormac. Duiven met wormen zijn eigenlijk niet in staat om kopprijzen te winnen laat staan een heel seizoen.


Advies: Maandag 6 Maart ( we gaan er vanuit dat de duiven op weduwschap staan, indien dit niet zo is, starten na het afzetten van de jongen). Beginnen met 14 dagen achter elkaar LTW door het drinkwater, iedere dag vers, de restanten gaan de volgende dag naar de jongen of kwekers. De L is van Luchtwegen, de T van Trainingslust en de W van Weerstand. Op maandag 20 Maart stoppen we even met de LTW, en gaan over op 7 dagen achter elkaar PIGEON BALANCE, dus van 21 tot en met 27 Maart krijgen de vliegers dit door het water, Pigeon Balance heeft in deze periode een zuiverende werking op het lichaam van de duif, achtergebleven afvalstoffen worden hierdoor zo veel mogelijk verwijderd.

Maandag 6 Maart is ook de datum dat we beginnen met de duiven in conditie te krijgen, dus ze gaan naar buiten om te trainen. Wanneer duiven in de wintermaanden niet buiten komen zijn ze wat stijver in de spieren en vaak ook wat zwaarder.   Er kunnen dan makkelijker spierblessures ontstaan (de zogenoemde scheefvliegers). Om dat zo veel mogelijk te voorkomen moeten de duiven rustig gebracht worden, minder aan gewicht, en korte trainingstijden. Door Olympic MG mix het gehele jaar door te geven kunnen de spieren van de duif meer aan, ze kunnen de klappen van de begin periode voor een groot gedeelte opvangen.Duiven die na lange tijd weer buiten komen en schrikken van bijvoorbeeld een roofvogel zetten hun spieren te veel onder druk, er kan kramp of erger ontstaan. Zorg dat wanneer u de duiven weer laat trainen ze er ook echt klaar voor zijn. Een ander heel belangrijk onderdeel van de moderne duivensport is het geven van een goede mineralen mengsel, vroeger de bak allerhande genoemd. Er zijn slechte, goede en heel goede mengsels te verkrijgen, meestal in emmers van 10 kilo. Door ieder jaar te blijven zoeken naar verbetering, zelfs op het gebied van zo iets “gewoons” als een allerhande mix kunnen we zeggen dat de BEUTE BAK misschien wel de allerbeste is. Alles zit er in, en dan nog extra de mineralen Magnetiet( sterk magnetische werking) en Pyriet ( zwavelijzer)wat kan helpen bij de oriëntatie, daarom wordt het aangeraden reeds bij de opkweek van jongen dit te geven. De Beutebak had als eerste en enige deze mineralen in de mengeling. In de periode van 6 maart tot en met 27 maart krijgen de duiven hier Beyers Elite Enzymix Recup, dat is een lichte voeding met enzymen. Ze hebben geen jongen meer dus de Recup is een geweldige samenstelling om de duiven op gang te brengen en op vlieg gewicht. De hoeveelheid per dag is iets af afhankelijk van het weer en vooral de temperatuur  maar het is tussen 30 en 35 gram per duif per dag. Hier voeren we in die periode gewoon één keer per dag na de ochtend training. Na 27 Maart gaat er een deel Beyers premium weduwschap door ( 4 delen Recup en 1 deel weduwschap). De liefhebbers van de Beute korrelmix geven de zelfde grammen per duif per dag maar dan is het inclusief de korrelmix.
We beginnen met het vaste schema een week voor de eerste vlucht, dus de eerste keer in de container van de afdeling. Allround spelers, die dus Viresse, Midfond en de eendaagse fond spelen doen dat meestal met doffers en duivinnen (dubbel weduwschap).   Het voeren van beide geslachten is in mijn systeem gelijk( dus de zelfde hoeveelheid per duif), maar ook de Beute producten zijn gelijk.


Zaterdag de dag van thuiskomst. Bij thuiskomst staat de waterbak gereed met daarin 2 ml PIGEON BALANCE per liter water. Wanneer de temperatuur boven de 25 graden is op zaterdag kunt u eerst ELECTROBOOST verstrekken en dan later die dag het vervangen door PIGEON BALANCE. In de voerbak staat Beyers premium weduwschap, en dat is hier volle bak. Na het scheiden van de duiven zult u zien dat ze allemaal nog even gaan eten. Een uur na het scheiden van de geslachten pak ik het restant weg. Bij binnenkomst ligt er wat snoepzaad in de broedbakken en krijgen ze een paar pinda’s per duif(Light Skin pinda’s). Als de vlucht zwaarder geweest is kunt u bij het scheiden der geslachten ze een SUPPORT CAPSULE opsteken, dat hoeft misschien op de Vitesse niet maar u oordeelt zelf of ze het kunnen gebruiken. Komen er duiven echt te laat of zelfs de andere dag(en) dan zeker een Support Capsule opsteken. Normaliter is de capsule binnen enkele uren opgenomen en kan het herstellen beginnen. Als de vlucht over grote afstand ging en hoge temperaturen en/of droge lucht, is het zeer verstandig de duiven op de dag van thuiskomst een druppel OOG en NEUS te geven in beide ogen en neusgaten.


Zondag. De dag na thuiskomst komen de duiven hier in de volière om een bad te nemen met BEUTE BADZOUT. Trainen hoeven ze van mij niet. Het is een rustdag voor u en de duiven. Op zondag zet ik in de ochtend het voer neer voor de gehele dag, zet het badje in de ochtend neer, pak het weer weg wanneer ze er mee klaar zijn ( anders word het gebruikt als drinkbak). Op de korte vluchten krijgen ze Recup op de zondag, maar wanneer de midfond en eendaagse fond is begonnen is het op zondag gelijk de Beyers Weduwschap wat op het menu staat. De hoeveelheid voer wat ze krijgen is 35 gram per duif, over het voer zit BEUTE LECITHINE OLIE met OLYMPIC MG MIX. Ik maak dat de avond van te voren reeds gereed, dan is het ingedroogd en eten ze het graag. Op de zondag hebben de duiven wederom PIGEON BALANCE door het drinkwater. Als er zondagavond nog restanten liggen van het voer pak ik het weg, maar meestal is het wel verdwenen..

Maandag. Na de ochtend training krijgen de duiven een half uurtje volle bak , ze mogen eten wat ze willen. Ik maak ongeveer 20 gram per duif gereed met Olympic MG mix en Lecithine olie. Op maandag voeren wij reeds Beyers Premium weduwschap bij zowel doffers als duivinnen. En ook op de Vitesse vluchten ( We zijn eigenlijk altijd bezig met de voorbereiding op de eendaagse fond vluchten) krijgen de duiven dus reeds weduwschap voer. Hier hebben we 30 koppels vliegers, dus 60 duiven. Dan is het voer dus 60 x 20 gram = 1200 gram wat we hier op de maandag ochtend in de voerbak doen. Na de training in de ochtend kunnen ze daar naar eigen behoefte van eten. Ongeveer een half uurtje later pak ik alles weer weg, en gaat het eventuele restant naar de jonge duiven. Op maandag hebben de vliegers de gehele dag LTW door het drinkwater. Tussen de middag ( dus ergens tussen 12 en 13 uur) krijgen de duiven een mix van Snoepzaad, Hennep, Beute korrelmix en pinda’s. Ik pak een blik snoepzaad, een blik hennep en een blik Beute korrelmix, dus drie gelijke delen. En daar meng ik nog een hand Light Skin Pinda’s door. Van deze mix krijgen de duiven ongeveer een 5 gram per duif, dus op ons hok is dat 60 x 5 gram = 300 gram. Wederom zijn doffers en duivinnen hier gelijk. Op Maandag na de avond training krijgen de duiven wederom een volle bak Weduwschap voer met Olympic MG Mix aangeplakt met Lecithine olie maar nu wat ruimer dus een 30 gram per duif. Dus wederom 60 vliegers x 30 gram is 1800 gram ofwel 1,8 kilo. Dat eten ze natuurlijk niet allemaal op, maar iedere duif kan eten wat hij of zij denkt nodig te hebben. Ze mogen er een half uur tot uur van eten, daarna pak ik het weg en gaat het naar de jonge duiven.

  • Even wat tussen informatie: Bij ons gaan de duivinnen eerst naar buiten voor hun training, de doffers schuiven we dan door naar het hok van de duivinnen. Wanneer de duivinnen uitgevlogen zijn dan komen ze binnen op het hok van de weduwnaars, daar hebben ze jongen grootgebracht, kennen het hok dus en willen er graag naar binnen. Zodra de duivinnen binnen zijn gaan de doffers naar buiten en drijven we de duivinnen weer naar hun eigen afdeling waar ze dan eten krijgen. Wanneer de doffers uitgevlogen zijn vallen die ook weer gewoon in hun eigen hok binnen waar zij dan hun eten krijgen. Bij ons trainen de duiven in principe lang en hard, daarom kunnen ze ook zoveel voer krijgen en worden niet vet. Het trainen en hoeveelheid voer moet wel overeen komen natuurlijk. Maar ik denk dat ze juist zo hard trainen omdat ze zoveel voer krijgen, ze hebben er plezier aan. In het begin van het seizoen wanneer het nog koud is gaan de duiven er één keer per dag uit en dan meestal in de ochtend. De duivinnen van 08.00 tot 09.00 uur en daarna de doffers van 09.00 tot 10.00 uur. Duivinnen blijven hier vliegen tot ze mij zien en ik de kleppen open zet, maar doffers komen regelmatig terug, vallen op het dak en klapperen weer weg. Wanneer ze dat niet doen laat ik ze schrikken zonder dat ze mij zien. Ik gooi dan een bal of een voerblik. Het uurtje moeten ze wel vol maken qua training. In de periode dat ze hier één keer per dag los gaan is het voersysteem het zelfde trouwens. De duivinnen zitten hier dus naast de doffers en hebben gewoon schabbetjes, ze worden niet opgesloten. Overdag zitten ze vaak op de grond of op een voer of grit bak. Op de grond ligt wat schelpenzand, wat door de zon en de gewassen ramen  verwarmd word. De duivinnen liggen dus ook graag in de zon op de vloer van het hok.

Dinsdag. Het voersysteem is gelijk aan de maandag met als enig verschil dat er geen Olympic MG over het voer zit, dus puur weduwschap voer. Maar de hoeveelheid is gelijk, en ook de snoep/pinda mix tussen de middag is gelijk. Door het drinkwater zit wederom de LTW, en wel vers aangemaakt. Het overschot van maandag wat nog in de drinkbakken staat geeft u maar aan de jonge duiven of de kwekers. Ook de dinsdag avond training en voeding is gelijk aan de maandag. Op de dinsdag krijgen alle vliegers hier de Beute YELLOW DROPS, in beide neusgaten één druppel. De Yellow drops is een prachtig product om slijmen, snot en het Geel ( Trichomonas) grotendeels te verwijderen. Deze gele druppel is een Acriflavine oplossing in een sterke variant. Er zijn liefhebbers die het in de bek geven of zelfs over het voer, maar advies is toch in de neus omdat dan ook de overgang van neus naar keel gereinigd word. Advies is om een leeg flesje van bijvoorbeeld luisdruppels te bewaren, deze goed schoon te maken en de Yellow vloeistof daar in over te gieten. Het originele tuitje werkt minder dan die van het luisdruppel flesje.


Woensdag. Op de woensdag krijgen de duiven wederom LTW door het drinkwater, ook weer vers gemaakt( het restant van dinsdag weer naar de jongen of de kwekers). Na de ochtendtraining krijgen de duiven wederom een ruime hoeveelheid Beyers Premium Weduwschap d.w.z. uw aantal duiven x 20 gram afwegen en dat verstrekken na de training. En ook nu na een 30 a 45 minuten het restant weg pakken. Dus laten we zeggen u heeft 14 koppels vliegers, dus 28 duiven, dan is het 28 x 20 gram = 560 gram , als u het weegschaaltje er bij pakt kan het niet fout.  Tussen de middag of als u werkt na de avond maaltijd geeft u de snoep/hennep/pinda/korrelmix mengeling van 5 a 7 gram per duif. Op de woensdag ben ik zelf wat ruimer met de pinda’s. Woensdag is tevens de laatste dag dat ik pinda’s geef. Na de avond training van uw duiven krijgen ze weer een ruime bak voer van 30 gram per duif maar nu bestaat de mengeling uit 50% Weduwschap voer en 50% Beyers Elite Enzymix Energie , dat laatste is een vetrijke mengeling met enzymen. Ook ditmaal na een 30 a 45 minuten de restanten weg nemen van het hok. We namen net als voorbeeld iemand met 14 koppels, dus nu op woensdag avond is het voor dit aantal 28 x 30 gram = 840 gram. Zodra we eenmaal met de midfond en of eendaagse fond begonnen zijn geven we op woensdag en of donderdag de vliegploeg een Support Capsule en een Beconval pill . Dat hoeft in principe op de vitesse nog niet, maar het is afhankelijk van de zwaarte van de vluchten en de weersvoorspelling. Zijn de duiven goed op gewicht dan geeft u deze twee op één van beide dagen, kan er wat gewicht bij dan op beide dagen. Het tijdstip van het opsteken is niet van belang.


Donderdag. Na de ochtend training krijgen de duiven 100% Beyers Elite Enzymix en dan weer 20 gram per duif. Ook nu weer na een 30/45 minuten het restant wegpakken. Tussen de middag wederom de snoepzaad/hennep/korrelmix maar zonder de pinda’s. Na de avond training krijgen de duiven wederom alleen 100% Beyers Elite Enzymix Energie en nu komt het, ze krijgen 40 gram per duif en pakt u het restant NIET weg, het blijft staan tot vrijdagochtend rond 10/11.00 uur. Is het op donderdag avond reeds inmanden voor twee nachten korf, dan gaan ze de gehele donderdag niet naar buiten om te trainen, en word de gehele hoeveelheid voer van de donderdag in de ochtend reeds op het hok gezet en kunnen ze er van eten tot ze de mand in gaan. Op donderdag normaliter schoon water in de drinkbak of bij hoge tempareturen Electroboost door het drinkwater. Bij donderdag inmanden dus twee nachten korf krijgen ze eventueel nog een Support Capsule en een Beconval pill , ik doe dat dan tijdens het in de mand steken, ook geef ik ze graag een oog en neusdruppel in beide ogen en neusgaten vooral op warme dagen of een heel droge lucht.


Vrijdag. Is het op vrijdag inmanden met één nacht korf dan gaan de duiven op vrijdag niet naar buiten om te trainen. Het voer wat er nog stond van de donderdag avond mogen ze eten tot ongeveer 10/11.00 uur. Was het toch helemaal op, wat bijna niet voorkomt dan mogen ze nog een snoepzaad/hennep mix rond die tijd. Is het op vrijdag inzetten dan bij het inmanden een oog en neus druppel in beide ogen en neusgaten
 

 


 

Terug