Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek zondag 19 februari 2023

19-2-2023

Goedendag iedereen,

Vandaag begonnen met het spenen van de jonge duiven. Bij het pakken werden ze nogmaals helemaal bekeken en kregen ze een injectie tegen het Paramixo en Rota virus. Dat is op dit ogenblik het belangrijkste. De laatste dagen werden ze met ruim 80 stuks gevoerd door de 30 doffers van de vliegploeg. Een prachtig gezicht hoe die mannen dat klusje klaren.

De weduwduivinnen zitten reeds op weduwschap en hebben Beyers Elite Recup als voeding, misschien wel de beste "zuivering" die ooit is gemaakt. De firma Elite uit Belgie maakte de Recup, Opbouw, Kweek en Energie met een enzymen laagje er over. Deze enzymen helpen bij de vertering van het voedsel, meer opgenomen en als resultaat dus ook minder ontlasting. Elite was de enige die dit maakte, maar Beyers wilde het ook, en nam dus de hele fabriek over. Daarom nu de naam Beyers Elite Enzymix. In Nederland waren we waarschijnlijk de eersten die het gebruikten, Dick de Leeuw van Beyers kwam er mee en vroeg me er mee te testen en een voor Nederland schema mee te maken. Op mijn advies ging ook Johan den Hartog en zoon het gebruiken en hadden gelijk hun beste jaren.

De weduwnaars hebben nog kweekvoer omdat de jongen er nog bij lagen en een deel morgen ook nog. Wel moet ik eerlijk bekennen dat we de hele rui en kweektijd diverse mengelingen van Beyers hebben gemengd. En waarom dat? In oktober bestelde ik voer bij firma de Groot te 's heerenbroek (tussen Zwolle en Kampen) en zei tegen Edwin (de manager) ,doe me maar een pallet vol met voer van Beyers (1000 kg) en kijk maar wat je hebt staan wat eigenlijk "weg" moet ( betreft het seizoen en de THT datum). Er kwam dus Junioren, Rui, Jos Toné, Weduwschap, Kweek, Vandenabeele, Energie en wat al niet meer. Zij zijn dan de oude voorraden kwijt, ik krijg een beetje korting, kon een deel mooi brengen en of mee geven aan de liefhebbers die het niet breed hebben cq de sport bijna niet meer kunnen betalen, dus iedereen blij. En ik heb vanaf de ontvangst van de 1000 kilo van alle zakken één open getrokken en door elkaar gemengd. Daardoor heen steeds ongeveer een 10% Beute korrelmix, onkruidzaden en restanten snoepzaad en pinda's. Naast de volle pallet met Beyers mengelingen waren er ook nog wat andere merken bij, deze liepen tegen de tht datum of waren niet zo een succes geweest. Deze heb ik zelf niet gebruikt maar anderen waren er heel gelukkig mee. En het kwam precies uit want nu staan er nog 4 of 5 zakjes weduwschap en junioren voer van die zending en de rest is weer aangevuld met Beyers Premium Kweek

Liefhebbers die hier wel eens door de voerafdeling lopen zien ook regelmatig andere mineralen emmers staan. Ook die neem ik over van de Groot en die zijn ook om weg te geven. Wanneer de heftrucks de pallets met bakken hoog moeten wegzetten of juist mee naar beneden nemen gaat er wel eens wat fout, er vallen emmers, deksels kapot, scheuren in de emmer of wat dan ook. Aan de klanten kunnen ze die niet verkopen, maar ik ben er blij mee ( veel voor weinig en nooit chagrijnig) , ik geef ze met liefde weer door aan andere liefhebbers. En bij gratis kijkt niemand naar een kapotte emmer hoor. En wat dacht u van de piksteen potjes, klanten willen in de winkel geen gebroken potjes ( in een tray van 6 stuks), maar voor een duif maakt het echt niets hoor, die eet dat super zoute spul graag, zelfs uit een kapot potje.

Zodra alle jongen bij de weduwnaars weg gehaald zijn(dinsdag de laatsen), gaan de weduwnaars ook over op Recup. En dan maandag de 27e Februari gaan de duiven voor het eerst naar buiten.

Gisteren op bezoek geweest in Westerhaar bij de Zilvermeeuw om een jaarlingen keuring te doen. Ik ben daar rond 2005 mee begonnen, het werd toen nog niet gedaan, groot succes, ik had er ieder weekend minstens twee. Gisteren bij de Zilvermeeuw zat de zaal vol met aandachtige liefhebbers, in de zaal zaten grote namen. De omgeving daar zit vol met hard spelende vooral marathon spelers. Het was super in orde, prima verzorging voor Petra en bloemen toe zelfs, prachtig. Bij iedere duif ( 38 stuks) moest ik zeggen of het een programma duif of marathon duif was, wat ik er van vond en of de duif het in de toekomst gaat doen of dat het een nietsnut is. haha Nietsnutten zaten er niet tussen, prima kwaliteit. Dat het precies klopte met Marathon, Overnacht, Ochtendlossing of juist de korte afstanden was mooi meegenomen voor mij. In 2023 gaan ze een competitie houden met de programma duiven en de marathon duiven gaan over twee seizoenen 2022 en 2023.

Na mij begonnen steeds meer liefhebbers met het beoordelen van jaarlingen, nu zie ik soms namen staan van spelers die zelf nog maar een jaar of vier spelen en hoor ik de verhalen over sommige avondjes ook, tja, soms kunnen ze verwachten dat het niet zo een succes gaat worden, maar als de eerste, tweede, derde keuze niet kan of wil.... het feestje moet doorgaan en dat is ook goed. Ze kunnen Petra ook vragen, die kan er ook wat van zeggen en maakt de hele zaal wel aan het lachen hoor.

De organisatie ( Wout Nijboer was mijn aanspreekpunt) , het bestuur,de leden van de Zilvermeeuw) en andere bezoekers bedankt voor de leuke middag

Terug