Dagboek

 

Beute Selectie info.

Bij het beoordelen van een duif zal worden gekeken naar de uiterlijke kenmerken, wat in het kopje gebeurt kunnen we niet zien. Of een duif op uw hok goed, matig of slecht verzorgd gaat worden in de toekomst kunnen we niet zien. Een goede liefhebber maakt van een iets minder gebouwde duif makkelijker een goede vlieger. En er zijn legio mensen die door slechte verzorging of “het gewoon niet zien” van een goed gebouwde duif met intelligentie zo maar een matig presterende duif maken.
De hand van u als liefhebber, en vooral uw ogen bepalen voor een deel de prestatie van uw duiven. Met uw ogen bedoel ik natuurlijk of u het ziet, een ziekte, het klimaat, de motivatie en wat er op uw hokken gebeurt, u moet het wel zien.

Bij de handselectie(beoordeling) zal eerst een bepaald type genoteerd worden, de meeste Vitesse duiven zijn wat breder aan de voorzijde, hellen wat naar voren, hebben gemiddeld een iets grotere bouw met bijbehorende grotere kop. En over het algemeen hebben Vitesse duiven een iets langere arm, hun borstspieren liggen dichter tegen het borstbeen aan en voelen wat harder aan. Mijn mening is dat een duif de eerste èèn, twee a drie uur(max) met zijn kop vliegt, ik bedoel daarmee dat een duif de eerste uren vliegt op motivatie en oriëntatie en met een matige tot slechte bouw zelfs kopprijzen kan winnen. Maar met een matige tot slechte bouw zullen de meeste duiven het geen seizoen kunnen volhouden. Ook de beste Vitesse duiven op afdeling en zeker op nationaal niveau zijn goed tot zeer goed gemaakt(van bouw).

Bij de allround duiven( types) zien we dat ze beter in de hand liggen, iets smaller aan de voorzijde, iets meer “vulling” aan de achterzijde, beter gespierd (ook iets verder van het borstbeen af gelegen). Allround types moeten in principe in staat zijn te presteren op alle vluchten van Vitesse, Midfond en dagfond. Door training, voeding en conditionering kan een allroundtype (zonder uiterlijke fouten) prijs vliegen op al deze afstanden.

Een eendaagse fondtype is heden ten dage wat kleiner van bouw, zijn rond, voelen vaak als een balletje(duivinnen), zijn goed gespierd en hebben een korte arm. Mijn mening is dat er niet heel veel verschil zit tussen een allround en een eendaagse fond duif qua type. Een duif die een vlucht van 700 km met 1000 mpm kan winnen (11,5 uur vliegen) kan dat ook op een vlucht van maar 2 uurtjes vliegen. Door motivatie, oriëntatie en het systeem van u als liefhebber. Andersom gaat dat bijna nooit op, een echte vitesse duif zal een 3/5 uurtjes vlucht soms nog aan kunnen maar zal afhaken bij die langere vluchten (langere vluchten qua aantal uurtjes). En soms kan een duif met vitesse bouw zelfs een eendaagse fondvlucht winnen, als de wind van achter komt, het uurtjes vliegen dus veel minder is, en door super motivatie kan het gebeuren dat zo een duif een npo vlucht wint. Ik zelf had dat bijvoorbeeld op Orleans 2012, toen ik met een jaarling de eerste npo won, de duif was een echte vitesse duif, en was van echt sprinterbloed (afstamming Euro Heremans). Was het een echte fondvlucht geweest met 9 tot 12 uurtjes vliegen dat had ze echt geen prijs gewonnen. Wat we bij de beste duiven op de eendaagse vluchten steeds vaker zien is dat de arm zo kort is dat hij bijna niet waarneembaar is en samen met goede spieren een vibrerende vleugel geeft, de zogenaamde trillers. U ziet op internet steeds meer filmpjes van duiven met een trillende vleugel (de liefhebber tilt de vleugel dan iets op). Meer en meer krijgt men door dat die trillende vleugels samen gaan met korte armen en goede spieren. Echte toppers op de vluchten met “veel uurtjes vliegen” hebben dat..

Marathon duiven zijn een slag apart, hier zien we een ander type duif. De ochtendlossing duiven (ZLU of non-stop) lijken veel op eendaagse fondduiven, hebben meestal een langere rug en een andere mentaliteit, ze zijn was rustiger in de handen en hebben voelbare andere spieren. Bij de overnachtduiven (middag lossing 800/ 1000 km) zien we meer diversiteit, er zijn heel goed gebouwde duiven bij en dat zijn altijd degene die het vaker dan èèn keer doen.                       
Duiven die echt vijf of zes keer een overnachtvlucht met goed gevolg volbrengen zitten ook de best gebouwde duiven.
Bij overnachtduiven (middaglossing 800/950 km) die een prijs winnen en soms zelfs vroeg maar matig van bouw zijn vinden we vaker nachtvliegers, die zijn minder in staat kop te vliegen door hun bouw maar omdat ze in de nacht stukken inhalen komen ze gewoon naar voren op de uitslag. Dus ook bij deze middaglossingen vinden we bij de echte supers een goede tot perfecte bouw. Maar zo nu en dan zien we een duif die het toch goed gedaan heeft op deze vluchten die minder goed van bouw zijn. Zie het als bij vitesse duiven. Ook daar zien we soms minder gebouwde duiven die het toch goed doen door hun verstand en motivatie. Maar dus ook bij de middag lossingen.
Duiven die in de nacht aankomen hebben trouwens allemaal een soort ster in het oog. De ondergrond kleur (vaak geel) zien we dan met uitsteeksels cq punten in de iris kleur. Het is opvallend dat alle nachtvliegers dat hebben. Omdraaien kun je het natuurlijk niet, je kunt niet zeggen dat iedere duif met zo een oog een nachtvlieger is. Dat vergeten mensen vaak: bepaalde kenmerken zie je bij top duiven, maar niet alle duiven met die kenmerken zijn top duiven.

Bij het keuren cq selecteren kijk ik altijd even naar de ogen. In mijn methode zijn er maar twee oogkleuren zijnde wit en geel. Ik kijk naar de ondergrond kleur en die is gewoon altijd wit of geel. Gemiddeld zie je bij vitesse duiven wat meer witogen en bij duiven voor de langere afstanden wat meer geel ogen. Bij marathon duiven zien we daarnaast ook nog eens dat gemiddeld de ogen wat donkerder zijn, de iris gaat wat meer naar de bruine kleur toe. Die mooie donkere ogen zien we ook vaker bij duiven die onder tropische omstandigheden wat vaker aan de kop zitten. Door de evolutie zijn die duiven ofwel die ogen daar geschikter voor. In landen met hoge temperaturen en dan ook nog spelers van lange afstanden zien we bijna alleen donkere ogen (meestal geel als ondergrond, ik noem ze zonnebril ogen).

Dan komen we nog bij wat ik plus of min ogen noem. Plus-ogen hebben een donkere antracietkleurige ring(verkenningcirkel) om de pupil en min-ogen  hebben die niet (of maar gedeeltelijk). Qua kwaliteit in presteren of kweken maakt het niets uit of een duif een plus of een min oog heeft. Wel zeer opvallend is dat alle echte superduiven die ik zag en waarvan ik de ouders mocht bekijken, dat één van die ouders een plus oog heeft of soms zelfs beide ouders of heel soms dat beide ouders een halve verkenningsring hebben. Een top duif uit twee ouders met een min oog heb ik nog niet gezien. Om de meeste kans te maken op goede jongen zet je dus steeds de best gebouwde duiven tegen elkaar en kijk je bij de koppeling naar de ogen, zorg dat dat één van de duiven van het koppel een plus-oog heeft. Kweek nooit alleen met duiven omdat ze mooie ogen hebben, als er een slechte bouw op een duif zit mag hij een geweldig oog hebben, kweken doen we er dan niet mee.

Andere opvallende zaken bij veel top duiven is dat ze een kleine pupil hebben, soms zelfs boos kijken en een scherpe bek hebben. En opvallend bij goede kweekduivinnen is dat ze naast een goede bouw, een (meestal) plus oog hebben dat er twee wratjes onder aan de bek zitten. Natuurlijk niet bij allemaal, maar wel opvallend dat het zo veel zijn die het wel hebben.

Liefhebbers die een geweldig kweekkoppel hebben, waar gewoon diverse asduiven, teletekst duiven of eerste prijswinnaars uit komen zijn soms verontwaardigd dat ik één van die duiven van het koppel een goede waardering geef en de ander een slechte. Ik denk dat heel veel top kweekkoppels gewoon één goede duif zijn met een …. partner. Dus dan heeft zo een liefhebber gewoon een goede kweekduif en is het soms nog beter om het koppel te scheiden en een betere partner te nemen.

We hebben het nog niet echt gehad over de rug en de vleugels en de stuit en dat zijn toch belangrijke onderdelen. Om met de rug te beginnen, eigenlijk moeten we spreken over rug, lendenen en bovenstuit. Maar ik noem het in één keer gewoon de rug. De rug is voor mij misschien wel het minst belangrijke aan een duif. Er zijn heel goede duiven die een matige rug hebben, geen slechte rug met zo een aangeplakte staart hoor, maar een matige rug. Een matige rug zou op de tentoonstelling 18 punten krijgen. Bij de rug zou je kunnen zeggen: Matig is het nieuwe goed. Die plank-ruggen die men vroeger graag zag en die eigenlijk op de show nog steeds gewenst zijn zie we bij de huidige topvlieger bijna niet. Goede hedendaagse wedstrijd duiven hebben een matige tot goede rug.
De stuit van een duif is veel belangrijker, maar niet altijd het zelfde te beoordelen. Door de rui, ziekte, zwakke gezondheid, ouderdom of veel eitjes leggen kan een stuit tijdelijk of blijven wat open staan. Soms zelfs heel erg open wanneer een duif veel te dik is of een breuk heeft, dan zou je een stuit moeten afkeuren... maar als je de oorzaak weet of in een bepaalde periode zit moet je er wel rekening mee houden. En er zijn diverse meningen over, in mijn visie moet een stuit goed gesloten zij, dik en stevig aanvoelen en niet te puntig. Maar door ervaring voel ik soms de oorzaak, dan is het niet iets van de desbetreffende duif maar een “tijdelijk of door oorzaak slechte stuit”.
Bij de vleugels zijn voor mij enkele zaken van belang. Ik heb het armpje graag zo kort mogelijk, omdat ik duiven wil die 11 uur kunnen vliegen. Maar selecteer ik een vitesse duif dan mag het armpje gerust langer zijn en krijgt hij toch het woord “goed”. In mijn visie moet er een redelijke verspringing tussen de voorvleugel en achtervleugel zitten ofwel de pennen van de achtervleugel “de broek” moeten wat korter zijn dan de eerste slagpen van de voorvleugel cq actieve vleugel.
Wanneer men de jongen net afzet van de ouders dan kijkt u daar niet naar, pas na de grote rui is de verspringing goed zichtbaar. En heel belangrijk vind ik dat de eerste vier/vijf slagpennen van de voorvleugel mooi dicht tegen en over elkaar liggen. Ik wil geen zogenaamde kippenvleugel , een kip kan slecht vliegen omdat de pennen te ver uit elkaar staat. Een kippenvleugel bij duiven is belangrijk maar niet van levensbelang, ze kunnen gewoon prijs winnen natuurlijk, maar het kost hun tijd, ze hebben gewoon minder draag en slagkracht. Bij echte super duiven zie ik het nooit. Wel opletten: door geen bad te geven gaan de eerste pennen wat uit elkaar staan, worden wat smaller en het lijkt of ze vierkanter zijn, het is dan geen kippenvleugel van geboorte maar door de omstandigheden en de verzorging van de baas zo geworden. Verder zie ik bij top duiven altijd een vrij lange vleugel die tot in het donkere stuk van de staart komt. Soms ziet men een duif met een mooie lange vleugel en die toch niet tot in het donkere stuk van de staart komt.... deze duiven hebben een slechte rug, waardoor er een aangeplakte staart aan hangt.. het lijkt dan voor sommigen alsof de vleugels te kort zijn.

Al met al veel info over selectie. Na de keuring krijgt een duif een cijfer variërend van 5 tot en met 8,5 . Geen enkele duif krijgt hoger dan een 8,5 (al denk ik het wel eens, deze verdiend een 9). In mijn methode kweekt men met alle duiven die het cijfer 8 hebben en dat is 8-. 8. 8+ of 8,5 soms moet ik het even uitleggen maar een 8- is dus net onder een 8 en een 8+ net boven de 8. Met een 7,5 kan men prima vliegen maar kweken pas wanneer het blijkt een excellente vlieger te zijn. In mijn visie moeten alle duiven onder de 7,5 verdwijnen van de hokken. Al vinden we heus wel eens een duif met een 7+ die het goed doet. Deze duif heeft dan veel verstand, oriëntatie en of motivatie en wat in het kopje van een duif aanwezig is kunnen we niet zien. Vooral als jonge duif en of op de vitesse zien we dus wel eens een 7 die het goed doet. Laat hem dan lekker op die afstanden, geniet er van maar kweek er niet uit. De kans dat uit matig gebouwde duiven een goede komt is bijna uitgesloten (kijk wel even bij het stukje over een goed kweekkoppel).

Ik denk dat iedereen die echt selecteert op duiven met een 8, die bij elkaar houd en zijn best doet beter gaat presteren dan ooit.
Uitzonderingen zijn er altijd, niemand is zonder fouten, ook een duiven keurder niet en men praat gewoonweg liever over die ene 6 die een goede duif werd dan over die honderden met een 8 die het ook werden. En laat u niet foppen, soms hoor ik: u heeft het fout want deze 6 is een goede duif omdat zijn opa een goede of dure was....  Of u heeft het fout, deze 6 is een goede vlieger. Op mijn vragen over welke prestaties? Ja drie eersten...op mijn hok... en ik speel niet zo goed. Regelmatig hoor ik over super prestaties maar bij navraag op papier.. komt er niks. GJB

MARATHON SPELER
22-3-2023

Goedendag iedereen,

Hier onder ziet u een soort van schema cq rode draad voor een marathon speler uit Belgie : 

Veel duiven die in Nederland maar vooral België gespeeld worden op de marathon vluchten zijn er niet geschikt voor. Op papier zijn het dan marathon duiven(afstamming), maar van bouw, spieren, pluimen en evenwicht niet.                                                                  Mijn mening is dat u de zelfde voorbereiding zou moeten hebben als een Programma speler, bij u gaan ze ook in de maand April mee op de vluchten al dan als invliegduif. Er zijn marathon spelers die ze in mijn beleving te weinig km laten maken, ze spelen ze een paar keer, en ze gaan op de marathon, een duif moet kilometers maken. Overal hebben we uitzonderingen, je hoort soms van : Maar drie keer in de mand geweest en nu een kopprijs op een 1000 km vlucht.  Dat zijn dan uitzonderingen dan of zelfs niet eens waar.
Het schema wat ik voor u maak is puur gericht voor uw vliegduiven, voor ALLE vliegduiven dus 2022 en ouder( Nu Maart 2023). Het voer en producten schema maak ik vanaf 1 April. Of ze nog op nest zitten, of weduwschap of de losse duiven, het systeem is het zelfde. Het enige verschil is dat als er jongen bij liggen u meer moet voeren, en dan het beste in potjes bij de koppels die graanjongen hebben. Bij marathon spelers zitten de koppels vaak op diverse standen bij elkaar in, eitjes, kleine jongen, grote jongen etc.

  • Heel belangrijk is dat u in de maand februari of maart de duiven een tablet( Wormmac van Belgica de Weerd) geeft tegen wormen. Wormen komen bij marathon duiven meer voor omdat ze langer onderweg zijn, dus vaker een besmetting oplopen. Ergens onderweg drinken of een slakje opeten, maar ook omdat marathon spelers gemiddeld hun duiven wat meer laten scharrelen in de tuin en of op het dak.
  • Ook een kuurtje tegen Tricho ( liefst in Maart of begin April) is aan te bevelen, tijdens de vluchten gebruiken we zo weinig mogelijk maar dat moeten ze wel helemaal schoon zijn.  Een kuurtje tegen het Geel(Tricho) werkt goed mits goed gebruikt ! Wanneer het wat kouder is, drinken duiven weinig, wanneer marathon duiven buiten scharrelen drinken ze buiten ook een deel. Dus een geelkuur gaat over het voer, 7 dagen achter elkaar over het voer!  Maar voor u een tip: Gebruik eens een modern combinatie product met breed werkende combinatie tegen  o.a. Luchtwegen Maagdarminfecties, Trichomoniasis en Hexamitose ! Octaplan met Paromomycine, Sulfachloorpyrazidine en Trimethhroprim. En dan dus geen traditioneel tricho middel als Rodinazole
  • Probeer in het seizoen zo weinig mogelijk medicatie te geven maar al u wat doet, doe het dan goed, die ene dag na de vlucht heeft geen enkele zin, u haalt dan bij wijze van spreken het kopje van de Tricho af, de tweede dag hersteld het overgebleven deel van de Tricho, en wordt juist sterker.                                                                                                          Als u tijdens de vluchten iets wil doen tegen het geel, geef dan bij thuiskomst en de dag erna een Belga Magix tablet per duif( dus twee dagen achter elkaar per duif, vergeet de partner niet) en dat eens per drie a vier weken. Als u iets zou willen geven voor de “koppen” , geef dan een injectie met Orni Rood Injectie van dokter van der Sluis of de gele Orni injectie van Belgica de Weerd en dan bij ernstige problemen of totaal geen vorm bij alle duiven. Bent u niet van de injecties dan twee dagen achter elkaar een lincospectin tablet opsteken

Vanaf 1 April gaat u als Marathon Speler eerst 14 dagen LTW geven, dus tot en met vrijdag 14e April. Op maandag, dinsdag en woensdag ( 17,18,19 April) zijn de eerste “standaard” dagen dat u LTW geeft. Iedere Maandag, dinsdag en woensdag daarna steeds LTW door het water. Of uw duiven op nest zitten, eitjes, jongen en of weduwschap is niet van belang voor de LTW dagen. De datum 1 April is voor u ook het startsein van de wekelijkse Olympic MG dagen met Lecithine olie , ik ga er van uit dat u op zaterdag speelt, dan gaat op zondag en maandag de Olympic MG Mix over het voer met Lecithine olie. Is het de eerste weken op zondag spelen, dan schuift alles een dag door dus naar maandag en dinsdag MG over het voer. Belangrijk: wanneer eenmaal de marathon vluchten aangekomen zijn dan gaat u misschien met sommige koppels wel en sommige koppels niet spelen die bepaalde datum.                          Het voer in de voerbak (voor gezamenlijk gebruik) heeft op zondag en maandag MG Mix aangeplakt met Lecithine olie, maar de koppels die mee gaan, daar zet u een potje “schoon” voer bij in hun broedbak, dus zonder olie en MG mix.                                            Die duiven die dus WEL mee gaan, geeft u op de dag van inzetten en de dag er voor een Beconval pil en een Support capsule.  
Het voer is vanaf 1 April steeds het zelfde, dat is gemakkelijk voor u en goed voor een duif. De beste mengeling voor u is Premium Weduwschap van Beyers. Natuurlijk zijn er ook andere zeer goede merken zoals Versele Laga, Mathador, Vanrobaeys, Garvo en Mariman. De fout die marathon spelers wel eens maken is kweekvoer te geven omdat ze op nest spelen, kweekvoer bevat veel eiwitten( plantaardig) en bij volle bak zouden de duiven daar wat “blauw” van kunnen worden. Op nest spelen is goed voeren, maar voeren voor de vliegers en niet speciaal voor de jongen.
Als de duiven op 1 April gescheiden zitten dan is het 30 á 35 gram voer per duif per dag en dat dan in een gezamenlijke voerbak. Dus stel u heeft 35 duivinnen en 35 doffers. Laten we er van uitgaan dat er een normale temperatuur heerst( niet te koud) dan 35 x 10 gram voer na de ochtend training = 350 gram. En na de avondtraining 35 x 20 gram is 700 gram voor de duivinnen. De doffers zijn ook met 35 stuks dus de zelfde hoeveelheid voer. Als u één keer per dag training geeft, de hoeveelheid voer is gelijk. Bij koud weer is het wat meer , dan gaat u naar 35 gram per duif/per dag. Op de dag voor inkorving is het advies de hoeveelheid voer te verdubbelen. ( dus vrijdag inmanden dan op donderdag dubbel voer). Iedere dag tevens een handje snoepzaad per 10 duiven
Van 1 april tot en met ongeveer 1 mei houdt u dit voer-schema aan( als de duiven op weduwschap of eitjes zitten, hebben ze in deze periode 1 April 1 Mei graan-jongen, dan is het beter om van de grammen af te stappen en steeds te zorgen dat er genoeg voer staat. Na 1 Mei is ook het advies om het weduwschap voer wat vetter te maken, heel goed zou dan de Beyers Elite Enzymix Energie te gebruiken. U kunt dan een mooi voer maken met 4 bus Weduwschap voer en 1 bus Energie voer, dus op 1000 gram is dat 800 gram weduwschap en 200 gram Energie. Deze mengeling is ook prima als uw duiven na 1 Mei op graan jongen zitten. En dan ook steeds de dag voor inmanden een dubbele hoeveelheid voer. Veel van het voerschema voor allround spelers is gelijk aan wat u gebruikt voor de marathon. Verschil is dat die van u op nest worden gebracht voor die bepaalde vluchten en dat ze de week ( of twee) voor die marathon vlucht niet gespeeld worden. Het voeren is gewoon steeds gelijk, tot enkele dagen voor inmanden van de marathon ploeg, de laatste 3 a 4 dagen krijgen ze naast het voer in de gezamenlijke voerbak ook nog een eigen potje met voer in hun broedbak( het voer in het extra potje is 100% Energie-Vet voer).
Vanaf die 1 April gaan we dus een schema volgen:
Zondag en Maandag: Olympic MG Mix over het voer met Lecithine olie
Maandag, dinsdag en woensdag: LTW door het drinkwater
Woensdag: Bevisol tegelijk met LTW door het drinkwater
Op zaterdag, de dag van thuiskomst kan er Electroboost door het water om de vochthuishouding snel op orde te krijgen
De dag na thuiskomst (zondag) zou u Pigeon Balance kunnen geven( door het drinkwater).
Let goed op de woorden KAN en ZOU U KUNNEN GEVEN.  Het is een advies maar natuurlijk eigen keuze.
Bij droog en warm weer is het goed om de duiven bij het inzetten en thuiskomst te druppelen met de Beute Oog en Neus druppels       (schonere kop dus betere oriëntatie)
Komen duiven moe of gewoon veel te laat thuis , geef ze één of twee dagen een Support capsule
De laatste 2 a 3 dagen voor inzetten van een twee of meer nachten mand vlucht een Beconval en Support capsule opsteken
Iedere week een bad met Beute Badzout voor alle duiven
Als u ziet of denkt te zien dat de duiven last hebben van wat slijm is het zeer aan te bevelen ze te behandelen met Yellow Drops in beide neusgaten. De dag of tijdstip is voor u niet van belang.
Zorg voor BeuteBak op de hokken, alle andere potjes met mineralen, grit, zouten etc kunnen weg. Iedere dag wat verse Beute bak en ze hebben “alles in één”

Al het voer wat u overhoud bij de ouden kunt u aan de jongen geven. Ook het restant water met LTW, Electroboost en of Bevisol van de ouden kunt u prima de dag erna aan de jongen geven.

Ik wens u succes, op uw vluchten is de kwaliteit van de duif misschien wel het belangrijkste, de gezondheid, motivatie maar vergeet niet de sterkste of snelste auto moet ook super brandstof hebben, dus voeding en bijproducten voor uw duiven op die afstanden is heel erg belangrijk.

En bij vragen, vraag gerust

Terug