Dagboek

 

Beute Selectie info.

Bij het beoordelen van een duif zal worden gekeken naar de uiterlijke kenmerken, wat in het kopje gebeurt kunnen we niet zien. Of een duif op uw hok goed, matig of slecht verzorgd gaat worden in de toekomst kunnen we niet zien. Een goede liefhebber maakt van een iets minder gebouwde duif makkelijker een goede vlieger. En er zijn legio mensen die door slechte verzorging of “het gewoon niet zien” van een goed gebouwde duif met intelligentie zo maar een matig presterende duif maken.
De hand van u als liefhebber, en vooral uw ogen bepalen voor een deel de prestatie van uw duiven. Met uw ogen bedoel ik natuurlijk of u het ziet, een ziekte, het klimaat, de motivatie en wat er op uw hokken gebeurt, u moet het wel zien.

Bij de handselectie(beoordeling) zal eerst een bepaald type genoteerd worden, de meeste Vitesse duiven zijn wat breder aan de voorzijde, hellen wat naar voren, hebben gemiddeld een iets grotere bouw met bijbehorende grotere kop. En over het algemeen hebben Vitesse duiven een iets langere arm, hun borstspieren liggen dichter tegen het borstbeen aan en voelen wat harder aan. Mijn mening is dat een duif de eerste èèn, twee a drie uur(max) met zijn kop vliegt, ik bedoel daarmee dat een duif de eerste uren vliegt op motivatie en oriëntatie en met een matige tot slechte bouw zelfs kopprijzen kan winnen. Maar met een matige tot slechte bouw zullen de meeste duiven het geen seizoen kunnen volhouden. Ook de beste Vitesse duiven op afdeling en zeker op nationaal niveau zijn goed tot zeer goed gemaakt(van bouw).

Bij de allround duiven( types) zien we dat ze beter in de hand liggen, iets smaller aan de voorzijde, iets meer “vulling” aan de achterzijde, beter gespierd (ook iets verder van het borstbeen af gelegen). Allround types moeten in principe in staat zijn te presteren op alle vluchten van Vitesse, Midfond en dagfond. Door training, voeding en conditionering kan een allroundtype (zonder uiterlijke fouten) prijs vliegen op al deze afstanden.

Een eendaagse fondtype is heden ten dage wat kleiner van bouw, zijn rond, voelen vaak als een balletje(duivinnen), zijn goed gespierd en hebben een korte arm. Mijn mening is dat er niet heel veel verschil zit tussen een allround en een eendaagse fond duif qua type. Een duif die een vlucht van 700 km met 1000 mpm kan winnen (11,5 uur vliegen) kan dat ook op een vlucht van maar 2 uurtjes vliegen. Door motivatie, oriëntatie en het systeem van u als liefhebber. Andersom gaat dat bijna nooit op, een echte vitesse duif zal een 3/5 uurtjes vlucht soms nog aan kunnen maar zal afhaken bij die langere vluchten (langere vluchten qua aantal uurtjes). En soms kan een duif met vitesse bouw zelfs een eendaagse fondvlucht winnen, als de wind van achter komt, het uurtjes vliegen dus veel minder is, en door super motivatie kan het gebeuren dat zo een duif een npo vlucht wint. Ik zelf had dat bijvoorbeeld op Orleans 2012, toen ik met een jaarling de eerste npo won, de duif was een echte vitesse duif, en was van echt sprinterbloed (afstamming Euro Heremans). Was het een echte fondvlucht geweest met 9 tot 12 uurtjes vliegen dat had ze echt geen prijs gewonnen. Wat we bij de beste duiven op de eendaagse vluchten steeds vaker zien is dat de arm zo kort is dat hij bijna niet waarneembaar is en samen met goede spieren een vibrerende vleugel geeft, de zogenaamde trillers. U ziet op internet steeds meer filmpjes van duiven met een trillende vleugel (de liefhebber tilt de vleugel dan iets op). Meer en meer krijgt men door dat die trillende vleugels samen gaan met korte armen en goede spieren. Echte toppers op de vluchten met “veel uurtjes vliegen” hebben dat..

Marathon duiven zijn een slag apart, hier zien we een ander type duif. De ochtendlossing duiven (ZLU of non-stop) lijken veel op eendaagse fondduiven, hebben meestal een langere rug en een andere mentaliteit, ze zijn was rustiger in de handen en hebben voelbare andere spieren. Bij de overnachtduiven (middag lossing 800/ 1000 km) zien we meer diversiteit, er zijn heel goed gebouwde duiven bij en dat zijn altijd degene die het vaker dan èèn keer doen.                       
Duiven die echt vijf of zes keer een overnachtvlucht met goed gevolg volbrengen zitten ook de best gebouwde duiven.
Bij overnachtduiven (middaglossing 800/950 km) die een prijs winnen en soms zelfs vroeg maar matig van bouw zijn vinden we vaker nachtvliegers, die zijn minder in staat kop te vliegen door hun bouw maar omdat ze in de nacht stukken inhalen komen ze gewoon naar voren op de uitslag. Dus ook bij deze middaglossingen vinden we bij de echte supers een goede tot perfecte bouw. Maar zo nu en dan zien we een duif die het toch goed gedaan heeft op deze vluchten die minder goed van bouw zijn. Zie het als bij vitesse duiven. Ook daar zien we soms minder gebouwde duiven die het toch goed doen door hun verstand en motivatie. Maar dus ook bij de middag lossingen.
Duiven die in de nacht aankomen hebben trouwens allemaal een soort ster in het oog. De ondergrond kleur (vaak geel) zien we dan met uitsteeksels cq punten in de iris kleur. Het is opvallend dat alle nachtvliegers dat hebben. Omdraaien kun je het natuurlijk niet, je kunt niet zeggen dat iedere duif met zo een oog een nachtvlieger is. Dat vergeten mensen vaak: bepaalde kenmerken zie je bij top duiven, maar niet alle duiven met die kenmerken zijn top duiven.

Bij het keuren cq selecteren kijk ik altijd even naar de ogen. In mijn methode zijn er maar twee oogkleuren zijnde wit en geel. Ik kijk naar de ondergrond kleur en die is gewoon altijd wit of geel. Gemiddeld zie je bij vitesse duiven wat meer witogen en bij duiven voor de langere afstanden wat meer geel ogen. Bij marathon duiven zien we daarnaast ook nog eens dat gemiddeld de ogen wat donkerder zijn, de iris gaat wat meer naar de bruine kleur toe. Die mooie donkere ogen zien we ook vaker bij duiven die onder tropische omstandigheden wat vaker aan de kop zitten. Door de evolutie zijn die duiven ofwel die ogen daar geschikter voor. In landen met hoge temperaturen en dan ook nog spelers van lange afstanden zien we bijna alleen donkere ogen (meestal geel als ondergrond, ik noem ze zonnebril ogen).

Dan komen we nog bij wat ik plus of min ogen noem. Plus-ogen hebben een donkere antracietkleurige ring(verkenningcirkel) om de pupil en min-ogen  hebben die niet (of maar gedeeltelijk). Qua kwaliteit in presteren of kweken maakt het niets uit of een duif een plus of een min oog heeft. Wel zeer opvallend is dat alle echte superduiven die ik zag en waarvan ik de ouders mocht bekijken, dat één van die ouders een plus oog heeft of soms zelfs beide ouders of heel soms dat beide ouders een halve verkenningsring hebben. Een top duif uit twee ouders met een min oog heb ik nog niet gezien. Om de meeste kans te maken op goede jongen zet je dus steeds de best gebouwde duiven tegen elkaar en kijk je bij de koppeling naar de ogen, zorg dat dat één van de duiven van het koppel een plus-oog heeft. Kweek nooit alleen met duiven omdat ze mooie ogen hebben, als er een slechte bouw op een duif zit mag hij een geweldig oog hebben, kweken doen we er dan niet mee.

Andere opvallende zaken bij veel top duiven is dat ze een kleine pupil hebben, soms zelfs boos kijken en een scherpe bek hebben. En opvallend bij goede kweekduivinnen is dat ze naast een goede bouw, een (meestal) plus oog hebben dat er twee wratjes onder aan de bek zitten. Natuurlijk niet bij allemaal, maar wel opvallend dat het zo veel zijn die het wel hebben.

Liefhebbers die een geweldig kweekkoppel hebben, waar gewoon diverse asduiven, teletekst duiven of eerste prijswinnaars uit komen zijn soms verontwaardigd dat ik één van die duiven van het koppel een goede waardering geef en de ander een slechte. Ik denk dat heel veel top kweekkoppels gewoon één goede duif zijn met een …. partner. Dus dan heeft zo een liefhebber gewoon een goede kweekduif en is het soms nog beter om het koppel te scheiden en een betere partner te nemen.

We hebben het nog niet echt gehad over de rug en de vleugels en de stuit en dat zijn toch belangrijke onderdelen. Om met de rug te beginnen, eigenlijk moeten we spreken over rug, lendenen en bovenstuit. Maar ik noem het in één keer gewoon de rug. De rug is voor mij misschien wel het minst belangrijke aan een duif. Er zijn heel goede duiven die een matige rug hebben, geen slechte rug met zo een aangeplakte staart hoor, maar een matige rug. Een matige rug zou op de tentoonstelling 18 punten krijgen. Bij de rug zou je kunnen zeggen: Matig is het nieuwe goed. Die plank-ruggen die men vroeger graag zag en die eigenlijk op de show nog steeds gewenst zijn zie we bij de huidige topvlieger bijna niet. Goede hedendaagse wedstrijd duiven hebben een matige tot goede rug.
De stuit van een duif is veel belangrijker, maar niet altijd het zelfde te beoordelen. Door de rui, ziekte, zwakke gezondheid, ouderdom of veel eitjes leggen kan een stuit tijdelijk of blijven wat open staan. Soms zelfs heel erg open wanneer een duif veel te dik is of een breuk heeft, dan zou je een stuit moeten afkeuren... maar als je de oorzaak weet of in een bepaalde periode zit moet je er wel rekening mee houden. En er zijn diverse meningen over, in mijn visie moet een stuit goed gesloten zij, dik en stevig aanvoelen en niet te puntig. Maar door ervaring voel ik soms de oorzaak, dan is het niet iets van de desbetreffende duif maar een “tijdelijk of door oorzaak slechte stuit”.
Bij de vleugels zijn voor mij enkele zaken van belang. Ik heb het armpje graag zo kort mogelijk, omdat ik duiven wil die 11 uur kunnen vliegen. Maar selecteer ik een vitesse duif dan mag het armpje gerust langer zijn en krijgt hij toch het woord “goed”. In mijn visie moet er een redelijke verspringing tussen de voorvleugel en achtervleugel zitten ofwel de pennen van de achtervleugel “de broek” moeten wat korter zijn dan de eerste slagpen van de voorvleugel cq actieve vleugel.
Wanneer men de jongen net afzet van de ouders dan kijkt u daar niet naar, pas na de grote rui is de verspringing goed zichtbaar. En heel belangrijk vind ik dat de eerste vier/vijf slagpennen van de voorvleugel mooi dicht tegen en over elkaar liggen. Ik wil geen zogenaamde kippenvleugel , een kip kan slecht vliegen omdat de pennen te ver uit elkaar staat. Een kippenvleugel bij duiven is belangrijk maar niet van levensbelang, ze kunnen gewoon prijs winnen natuurlijk, maar het kost hun tijd, ze hebben gewoon minder draag en slagkracht. Bij echte super duiven zie ik het nooit. Wel opletten: door geen bad te geven gaan de eerste pennen wat uit elkaar staan, worden wat smaller en het lijkt of ze vierkanter zijn, het is dan geen kippenvleugel van geboorte maar door de omstandigheden en de verzorging van de baas zo geworden. Verder zie ik bij top duiven altijd een vrij lange vleugel die tot in het donkere stuk van de staart komt. Soms ziet men een duif met een mooie lange vleugel en die toch niet tot in het donkere stuk van de staart komt.... deze duiven hebben een slechte rug, waardoor er een aangeplakte staart aan hangt.. het lijkt dan voor sommigen alsof de vleugels te kort zijn.

Al met al veel info over selectie. Na de keuring krijgt een duif een cijfer variërend van 5 tot en met 8,5 . Geen enkele duif krijgt hoger dan een 8,5 (al denk ik het wel eens, deze verdiend een 9). In mijn methode kweekt men met alle duiven die het cijfer 8 hebben en dat is 8-. 8. 8+ of 8,5 soms moet ik het even uitleggen maar een 8- is dus net onder een 8 en een 8+ net boven de 8. Met een 7,5 kan men prima vliegen maar kweken pas wanneer het blijkt een excellente vlieger te zijn. In mijn visie moeten alle duiven onder de 7,5 verdwijnen van de hokken. Al vinden we heus wel eens een duif met een 7+ die het goed doet. Deze duif heeft dan veel verstand, oriëntatie en of motivatie en wat in het kopje van een duif aanwezig is kunnen we niet zien. Vooral als jonge duif en of op de vitesse zien we dus wel eens een 7 die het goed doet. Laat hem dan lekker op die afstanden, geniet er van maar kweek er niet uit. De kans dat uit matig gebouwde duiven een goede komt is bijna uitgesloten (kijk wel even bij het stukje over een goed kweekkoppel).

Ik denk dat iedereen die echt selecteert op duiven met een 8, die bij elkaar houd en zijn best doet beter gaat presteren dan ooit.
Uitzonderingen zijn er altijd, niemand is zonder fouten, ook een duiven keurder niet en men praat gewoonweg liever over die ene 6 die een goede duif werd dan over die honderden met een 8 die het ook werden. En laat u niet foppen, soms hoor ik: u heeft het fout want deze 6 is een goede duif omdat zijn opa een goede of dure was....  Of u heeft het fout, deze 6 is een goede vlieger. Op mijn vragen over welke prestaties? Ja drie eersten...op mijn hok... en ik speel niet zo goed. Regelmatig hoor ik over super prestaties maar bij navraag op papier.. komt er niks. GJB

DE DRIE MUSKETIERS
6-4-2023

De Drie Musketiers 

Drie vrienden die reeds enkele jaren zeer goed spelen wilden graag het Beute systeem aangepast met enkele medicatie en dan speciaal voor de eerste vluchten Vitesse tot en met 6 Mei. Hier wat ik hun heb gestuurd:
 
Op de Vitesse van Maandag 10 April tot met Zaterdag 6 Mei
Het beste is het aantal duiven precies te weten bij zowel doffers als duivinnen.
Het aantal duiven per hok is bepalend, of het doffers of duivinnen zijn maakt niets uit.
Als in het hok met doffers bijvoorbeeld 12 stuks zitten maar u speelt er maar 9 van, het voer moet gerekend worden naar het aantal aanwezige doffers dus 12.
We gaan hier voor het gemak uit van 12 koppels op dubbel weduwschap.
Of u ze één of twee keer laat trainen per dag maakt niet veel uit, er word twee keer gevoerd.


Maandag. LTW door het drinkwater. Olympic MG Mix over het voer aangeplakt met Lecithine olie. We hebben dus voor het gemak 12 koppels is 24 duiven. Maandagochtend 24 x 10 gram Recup is 240 gram afwegen en dan dus de helft naar de doffers en de helft naar de duivinnen. Maandagavond 24 x 20 gram Beyers Weduwschap is 480 gram en wederom de helft naar de doffers en duivinnen.      En beide maaltijden zijn aangeplakt met Lecithine olie en Olympic MG mix. Ik hoef u niet uit te leggen dat wanneer het aantal duiven niet gelijk is in beide afdelingen u het moet afwegen. (Het aantal duiven in de afdeling x het aantal grammen).                                       Op maandag krijgen de duiven ook een mix van snoepzaad, hennep en pinda’s. Deze mix geven we 5 gram per duif, en het kan gegeven worden wanneer u er tijd voor heeft. Bij 24 duiven is het dus 24 x 5 gram is 120 gram en dan weer verdeeld over die twee gelijke afdelingen.


Dinsdag. Wederom LTW door het drinkwater. Dinsdagochtend 10 gram Beyers Weduwschap per duif.                                               Dus bij 12 doffers en 12 duivinnen = 24 x 10 gram is 240 gram.                                                                                             Dinsdagavond 20 gram Weduwschap per duif. En ergens op de dag de 5 gram per duif de vette mix van snoepzaad, hennep en pinda’s. Dinsdag is ook de beste dag voor het verstrekken van een Yellow Drop, in beide neusgaten een druppel.


Woensdag. Wederom LTW door het drinkwater maar nu met BEVISOL vitaminen. Woensdagochtend 15 gram Beyers Weduwschap per duif (Let op 15 gram per duif).  Dus bij 24 duiven is het 24 x 15 gram is 360 gram. Ook vandaag krijgen ze de vette mix van snoepzaad, hennep en pinda’s a 5 gram per duif. Woensdagavond krijgen ze 20 gram voer per duif maar dan 50% Weduwschap en 50% Energie voer (Beyers Elite Enzymix Energie). Dus wederom als voorbeeld 24 x 20 gram is 480 gram


Donderdag. Schoon drinkwater of Electroboost door het drinkwater. Donderdagochtend krijgen de duiven een dubbele hoeveelheid d.w.z. 20 gram per duif en dan puur de Energie mengeling. Een half uur tot een uur laten eten wat ze willen en dan het eventuele restant weg pakken. U kunt ze als het mogelijk is tussen de ochtend en avond maaltijd nog een keer de  5 gram per duif snoepzaad en Hennep geven, maar op donderdag liever geen pinda’s Donderdagavond krijgen de duiven echt heel veel voer ter beschikking, 40 gram Energie (Beyers Elite Enzymix Energie) per duif, dus bij de als voorbeeld geldende 24 stuks is het 24 x 40 gram = 960 gram , maar let op, donderdagavond pakken we het restant NIET weg. Als de voorspelling voor zaterdag slecht is, te koud, misschien blijven staan of regen dan de duiven op donderdag( liefst in de avond) een Support Capsule en een Beconval pill opsteken


Vrijdag. De dag van inzetten ! In het drinkwater Levervitaal  van Bert Brink, of gewoon schoon water. De duiven niet naar buiten laten.  Het restant voer wat eventueel nog is blijven staan van donderdagavond en pakt u weg ergens tussen 10/13.00 uur. Als er helemaal geen restant is op die vrijdagochtend ( wat eigenlijk niet voorkomt dan mogen ze voor 12.00 uur nog een beetje bij en dan het liefst de 5 gram snoepzaad met hennep mix. Na 12.00 uur geen eten meer op de Vitesse vluchten tot en met zaterdag 6 Mei. Tijdens het inkorven de duiven een druppel Oog en Neus geven, in beide ogen één druppel die richting de neus moet wegzakken na een paar keer knipperen. Deze oogdruppel mag ook eerder op de dag natuurlijk maar bij het inmanden heeft u ze toch in de hand. De duiven altijd tonen, ook op training vluchten. Eerst bij de doffers de broedschaal omdraaien (open zetten) of in de broedbak plaatsen, of zoals hier gebruikelijk is het motivatiekistje omdraaien waar de schaal in staat. Daarna laat u de duivinnen er bij, die vliegen gelijk naar hun eigen doffer, zodra beide partners in de broedbak zitten sluit u ze op( dus de broedbak dicht).U laat ze 30 tot 60 minuten met rust waarna u per bak beide partners tegelijk pakt en ze apart in de mand zet. Gaat er een duif uit een broedbak niet mee, dan sluit u die op, tijdens het pakken van de duiven geen rondvliegende duiven. En de thuisblijvers opsluiten in hun bak of naar het hok van de duivinnen, anders pakken thuisblijvende doffers een andere bak of andere duivin wat onrust brengt op zaterdag bij de thuiskomers.


Zaterdag. De dag van thuiskomst. Ruim van te voren het drinkwater met Pigeon Balance gereed zetten, dan kan het op temperatuur komen. Er kan eventueel ook Electroboost doorheen. U zet het voer gereed in de gezamenlijke voerbak, en dat is volle bak Weduwschap voer van Beyers, bij de als voorbeeld gestelde 24 duiven is volle bak 24 x 30 gram = 720 gram. In alle broedbakken legt u wat snoepzaad/hennep mix, 24 duiven x 5 gram is 120 gram en dat verdelen over de 12 bakken (van het voorbeeld: 12 doffers).       De duiven die niet mee zijn geweest vast laten zitten of in ieder geval opletten dat die niet alle bakken afgaan op zoek naar het lekkers. Het binnenroepen van de duiven doen we met een bus pinda’s, bij binnenkomst in zijn of haar broedbak krijgt hij of zij daar enkele pinda’s. Tegen 18.00 uur het voer wat er nog staat wegpakken. Als u de duiven eerder gescheiden heeft niet vergeten het deel voer van de duivinnen mee te nemen naar hun hok. Zeer belangrijk is een eventuele laatkomer ook tijd te geven met zijn of haar partner, al zitten de anderen reeds gescheiden, dan toch de laatkomer met zijn of haar partner opsluiten in hun broedbak en voorzien van snoepzaad en wat pinda’s. De laatkomer van deze week kan door deze motivatie de eerste duif zijn een week later. Laatkomers in de avond mogen met hun partner blijven zitten tot zondag ochtend. De laatkomers ook een Support capsule opsteken. Bij erg droog of warm weer de duiven bij het scheiden een oog en neusdruppel in beide ogen en neusgaten.
Elke drie weken op zaterdagavond of zondag alle vliegers en hun partners een BelgaMagix tablet opsteken tegen het geel                   (beginnende op zaterdag 22-April)


Zondag. De duiven krijgen vandaag Recup met Olympic MG Mix en Octaplan van Bert Brink aangeplakt met Lecithine olie , ze hoeven op zondag niet naar buiten, al mag het wel natuurlijk.  Op zondag zetten we in de ochtend de voerbak gereed met 40 gram Recup per duif. Dus hier in het voorbeeld weer 24 x 40 gram is 960 gram. Zijn er duiven achter van zaterdag dan komt er dus minder in de voerbak. Het aantal wegblijvers x 40 gram in mindering. De hoeveelheid van de zondag kunt u in één keer neer zetten in de ochtend. Staat er op zondagavond nog voer in de bakken, dan pakt u het restant weg. Dus op de zondag één maal voeren.                                    De zondag is eigenlijk ook de dag voor wekelijkse bad( in de volière of in het hok) met Beute Badzout. Door het drinkwater gaat opnieuw de Pigeon Balance. Het wekelijkse bad wel gelijk na gebruik weg pakken anders gaan de duiven het gebruiken als drinkbak.
Op zaterdagavond 6 Mei en zondag 7 Mei alle vliegduiven een tabletje tegen kop of luchtwegproblemen of een injectie, dit laatste heb ik op verzoek ingepast in jullie schema , net als de Belgamagix, Levervitaal en Octaplan
 

Terug