Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek dinsdag 16 mei 2023

16-5-2023

Goedendag iedereen,

Het lijkt as zaterdag weer wind op kop te worden voor onze gevleugelde vrienden. Wij gaan wederom naar Etroeungt 347 km, en wederom op vrijdag avond inmanden.

De duiven moeten schone luchtwegen en koppen hebben om deze klus te klaren, en genoeg energie opgeslagen en meegekregen om makkelijk thuis te kunnen komen. En is die energie zo belangrijk? jazeker, het is niet alleen voor deze zaterdag, deze vlucht, maar ze moeten de volgende week ook op Sourdun de eerste eendaagse fond vlucht( 520 km). En als de energie reserve na Etroeungt te laag is, of zelfs weg, dan krijgt u het nooit voor het inmanden op donderdag 25 Mei er weer bij. Komt er dan nogmaals een pittige vlucht, en uw duiven moeten in het rood... tja dan is het over.

Vandaag dinsdagavond 16-05 om 20.00 uur heb ik voor morgen (woensdag 17-05) vast de Beute smurrie gereed gemaakt. Ik had ditmaal 200 gram pinda's , 100 gram geraspte echte kaas( dus met dierlijke eiwitten).   Dit is in de koffie-maler fijn gemaakt, goed door elkaar gemengd. Daarna een dop Beute Lecithine er over. Weer goed door elkaar gemengd. Daarna 1,5 maatschep Olympic MG Mix er bij gedaan. Wederom alles door elkaar geroerd en er nog een mengeling van snoepzaad en hennep van totaal 100 gram er doorheen gemengd

dan heb je een totaal van 200 + 100 + 100  = 400 gram ( en een beetje gewicht van de MG mix en lecithine olie). Deze 400 gram gaat morgenmiddag(woensdag) in de voerbak bij onze 34 duivinnen. In de gezamelijke voerbak zit een plastic binnenbak om het later makkelijker te kunnen schoonmaken. 

Deze Beute smurrie vind ik erg belangrijk, maar let op:

Neem lightskin pinda's voor duiven.

Neem gewone Gouda of Edammerkaas ( mag geraspt) maar let op dat het met dierlijk eiwit is.

Gebruik Beute Lecithine olie en Olympic MG Mix, ga nooit voor minder of namaak

Goed malen en mengen, en de voerbak de volgende dag goed schoonmaken. Ik maak het een avond of een paar uur van te voren gereed, dan plakt het minder aan de snavel.

Deze Beute Smurrie is een extra maaltijd, geen vervanger van voer, maar een extra maaltijd. Of tussen de middag 11/13.00 uur of na de avond maaltijd.

Terug