Lees het dagboek van Gert Jan Beute
Dagboek dinsdag 28 november 2023
28-11-2023
· Zo vond hij de 1e Asduif van de Afdeling met de Superduivin 2000-063 in 2002 wel mooi. En in dat zelfde jaar ook nog de 1e Asduif van de Afdeling op de Herstart (een soort Vitesse 2) , met de “New Spitfire”.
· De 1e Asduif van de eerste keer dat ik mee deed met een eenhoksrace (Bij Eijerkamp toen op de hokken van de Ponderosa (Dutch open heette dat geloof ik) in 2004 met “Alimpique” 04-865.
· In 2006 kreeg ik bij een aanschaf van de keuken 26 jongen bij Eijerkamp, toen ik de jongen eenmaal thuis had schreef ik reeds in mijn wekelijkse column: de 06-338 zal één van de besten worden. Ik bleek gelijk te krijgen, deze “Missouri girl”, deze duivin was als jaarling reeds 11e beste duif van het land, maar ging steeds beter en beter presteren. Asduif fond van de Afdeling, Asduif totaal van de afdeling, Asduif eendaagse fond van heel Europa, en later zelfs nog 1e Olympiade duif voor Nederland oude duiven (ps we hadden toen de 1e en 2e Olympiade duif ). Ze won 9 zuivere eerste prijzen, en was volgens de kenners toen de beste duif ooit gevlogen in Nederland.
· In 2010 kweekten we voor de eerste keer met de “Vechtmachine”, zijn eerste twee jongen “Dalia” en “Daisy” 10-012 en 10-013 werden wonderduiven. De 10-013 “Dalia” werd als jaarling de beste eendaagse fondduif van Nederland.
· De tweede ronde van de “Vechtmachine” in 2010 werd geringd met ringen van de Dutch Golden Classic, de 10-556 zou een topper worden dat kon iedereen zien. De avond voor de verkoop van de Classic duiven sprak ik er over op een gezellige avond bij Gunter Prange, waar ook Gerard Koopman was. Ik vertelde: de 10-556 gaat morgen naar Dordrecht, als ze bij een goede speler komt gaat ze hem winnen. Nogal een uitspraak. Hans Paul Esser zei: als jij er zo zeker van bent, dan geef ik je het geld wat ze kost en jij zet haar bij een goede speler. De duivin kwam bij Peter van de Merwe en won de Dutch Golden Classic en € 4000,-. Peter vroeg mag ik er nog een jaar of twee mee spelen? Ja dat mag. In 2012 won ze een 1e NPO en was de enige duif van de lossing boven de 1100 mpm. Ze kreeg toen de naam “Gertje”. Een paar jaar later won een kleinkind van “Gertje” de 1e Nationaal (van heel Nederland dus) op Chateauroux. Later werd Gertje verkocht op Pipa, dat was een hele schrik want het was mijn duif, hij mocht er mee spelen maar bleef van mij. Wat ook een leuk succes was gebeurde ook in 2010, op de laatste vlucht van het jaar speelden we 1 t/m 7 van de hele afdeling. In 2012 speelden we een eerste NPO op Orleans (met 11-381 “Edith-E kleindochter Euro”)
· En uit mijn hoofd gezegd een 1e Van de zone op Sens met “Cadoc” 09-915.
· In 2013 pakten we weer een 1e NPO op Sezanne met “Firestone” 12-924.
· Wat ik ook leuk vond, en dat zal een paar jaar eerder zijn geweest geloof ik dat we op de Natour 4 vluchten 10 duiven zetten, dus totaal 40 duiven gezet en 39 prijzen.
Wat zijn voor jullie de belangrijkste en of mooiste kampioenschappen?
Dat zijn er veel, maar ik houd het jammer genoeg niet bij. We zijn keizer generaal van de afdeling geweest, we hebben een paar keer de beste duif van het land gehad. De beste jonge duif van Nederland midfond 2019 in alle drie kampioenschappen (NPO, WHZB en Pipa) met “Musetta” 19-559. En waar ik heel blij mee was, was de beste eendaagse fonduif over drie jaar van de fondclub met Gail “alias Triple Ace” 13-929 ( deze duivin won 22 prijzen op de eendaagse fond). En waar we erg blij mee waren was de snelste duif te hebben van de Lady,s Leage met hoofdprijs in 2019. En in 2020 ook bij de Lady,s Leage de 5e beste duif van Nederland. Persoonlijk vond ik het mooi dat we jaren aan een stuk jonge duiven kampioen werden in de vereniging en dat terwijl we eigenlijk geen jonge duiven specialisten zijn.
Wat zijn voor jullie de belangrijkste en of mooiste uitslagen?
De belangrijkste en of mooiste uitslagen van de laatste jaren vind ik iedere vlucht dat we ze als het ware aan een touwtje krijgen wanneer anderen klagen over een zeer zware vlucht, met verliezen en de andere dag doorklokken. Het afgelopen seizoen hadden we een vrijdag vlucht met enorme hitte, alleen afdeling 10 en 11 speelden. Hier kwamen ze aan een touwtje en hadden we 90% prijs kunnen pakken als we niet al om 12.30 uur gingen klokafslaan. En de laatste eendaagse fondvlucht vanuit Chateaudun hadden we 38 duiven mee, ook de vitesse duiven waaronder “Lajos” 18-677. We begonnen met de 1e NPO (met 18-638 “Laboni”) en toen we gingen klokafslaan om 20.45 uur hadden we 28 van de 38 geloof ik, bij thuiskomst waren er nog een paar bij gekomen en de zondag ochtend voor 10.00 uur hadden we alles thuis. En de prijzen waren er die avond niet uit in de afdeling, we hadden dus misschien wel 32/34 prijzen kunnen winnen. Die zondag mochten de geslachten bij elkaar blijven om een ronde jongen groot te brengen. De duiven kwamen die hele week niet los tot de vrijdag ochtend, ze mochten even buiten in bad. Dezelfde avond was het inzetten voor de eerste natour vlucht, niet van plan mee te spelen, daarom de hele week niet los. Toch 10 gepakt op aandringen van Petra en wat denkt u? 10 mee en 10 prijs in de club beginnen met de 1e en grootmeester van de afdeling. En de gehele week niet los geweest, ongelofelijk. Ook de week daarna weer 10 mee en 10 prijs, van die 10 waren er 5 stuks niet los geweest sinds Chateaudun.
Welk soort of soorten bezitten jullie en hoe zoal aangekomen?
We hebben heel lang vastgehouden aan de zuivere Janssen duiven. Hoofdzakelijk via Jos van Limpt “de Klak”, daar was mijn vader in 1964 mee begonnen, en hij wilde geen anderen. Hij geloofde heilig in het systeem van lijnenteelt. Wanneer er een duif bij kwam dan moest het een zuivere Klak/Janssen zijn. We kruisten wel, maar alleen van andere Janssen stammen. Er kwamen Janssens van Eppo Bodde, Joop Beumer, Hans Eijerkamp en zoon en een paar rode Janssen van Albert van der Flaes. Toen mijn vader stierf in 1999 hadden we nog steeds die zelfde Janssen/Klak stam. Ik ging daar mee door tot het jaar 2007, daarna werd het totaal anders. Ik ging steeds meer naar een goed gebouwde, goed presterende op zoek. Er kwamen Heremans- en van Loonduiven bij via Eijerkamp. Er werden door mij twee duivinnen gehaald in 2008 bij Gerard Koopman. (08-387 en 08-322). Ook kreeg ik een zeer succesvolle duif van Bas en Gerard Verkerk (13-236). Deze pakte ik er steeds uit puur op uiterlijke kenmerken. En na deze vreemde inbreng ging ik steeds minder kijken naar stambomen en afkomst. Puur eerst naar uiterlijke kenmerken en prestaties. Er kwam een Belgische topper bij waar geen stamkaart bij zat, ouders waren en zijn geheel onbekend. Ook vond ik tijdens het selecteren een vaal duivinnetje bij een onbekende speler, ik vond een duif die asduif was geworden bij de Ukraine Masters met duiven en nummers in de stamkaart die ik totaal niet kende. Het maakt me helemaal niets meer uit, het gaat me nu puur om uiterlijke kenmerken en prestaties. Ik kreeg van vriend Johan Hamstra een marathon duif die ik geweldig vond en een 8,5 gaf, die gaat gewoon op gevoel tegen een duivin met Vechtmachine bloed. Tevens vond ik bij Johan een inteelt zoon van Super Mario van van der Made en zoon. Ik nam hem mee en hij gaf in het eerste jaar reeds direct een topper. Afgelopen November vond ik in Alphen aan de Rijn een geweldige duif bij Eddy Wijfje, in de hand een klasbak, heb er nog geen gegevens van maar wel al jongen. Het gaat om de duif en zijn of haar bouw en prestaties. Ook kreeg ik een sublieme duif te leen van Maarten Huijsmans die hij zelf net gekocht had bij TJ en J Elzinga, ik kreeg een topper van Stef Bals, vond daar een geweldig laatje, ongelofelijk, vind je het wat zei Stef?, dan mag je haar hebben. En zo zijn er nog diverse duiven. Maar let op !!, ze komen hier alleen op de kweek als ze een 8,5 halen en zelf gepresteerd hebben of hun ouders. Ik krijg heel vaak duiven aangeboden en zeg dan gewoon nee als ze me geen kippenvel geven In 2012 waren vader en zoon Poessenauw hier om hun duiven te laten keuren, opeens kreeg ik een rode doffer in de hand, onvoorstelbaar zo goed. Bleek ook nog een 1e NPO te hebben gewonnen. Leen hem maar voor een jaartje gaf Arnold aan. Ik haal bij of leen wel duiven maar ze moeten tot in de puntjes aan mijn standaard voldoen, bij de geringste twijfel komt hij niet in mijn hok. En ras zegt me echt dus niets meer, alleen uiterlijke kenmerken en prestaties
Hoeveel kweekduiven bezitten jullie dan eigenlijk?
Op het kweekhok hebben we 48 broedbakken, maar er mogen maar 24 koppels zitten. (plus de witte opvanger van Petra dus eigenlijk 25 koppels). Toen ik de duif van Eddy Wijfje laatst mee nam van Alphen aan de rijn naar Wilhelminaoord wist ik dat er ook weer een doffer uit moest, 24 is 24 en geen 25 of 26. Er één bij halen is afscheid nemen van één.
Beschrijf de beste duif/duiven van de laatste jaren eens?
We hebben het geluk gehad een paar uitzonderlijke duiven te hebben gehad. Ik neem daarom dan ook alleen enkele duiven van de laatste twee a drie jaar, dus geen oude glorie.
NL 19-1224559 “Musetta” Schaly duivin. 1e Nationale Asduif jong midfond bij BOTB/WHZB, 1e Nationale asduif jong midfond NPO en in de Pipa ranking ook 1e. In haar stamboom zien we drie keer, inderdaad, de “Vechtmachine”.
· NL 17-1626004 “Karessa” Kras en een gekke duivin, geboren uit moeder x zoon. Speelde als jong geen enkele prijs. Ook als jaarling de eerste weken niet, tot ik haar een andere doffer gaf. Ze pakte toen een 2e NPO Chalons en Champagne tegen 4.924 d. en een 3e NPO Troyes tegen 5.964 d. Geboren uit een dochter van de “Vechtmachine” x haar eigen zoon.
· NL 18-1208638 “Laboni”. Blauwe duivin gekweekt door Eric Maas uit twee Valen. Van de vader is geen stamboom bekend hij heet bij Eric ook “Mister Who?”. De moeder van “Laboni” is een kleinkind van “de Nieuwe Olympiade” van Leo Heremans. Deze “Laboni” 18-638 speelde 30 prijzen met in 2020 zoal een 1e NPO Chateaudun tegen 2.927 d. en een 5e NPO Troyes tegen 7.845 d. en ze zit nu op het kweekhok.
· NL 18-5101677 “Lajos”. Blauwe doffer. Onze beste eigenlijk op de kortere afstanden. Was o.a. 2e Asduif Vitesse van de Afdeling. Maar was ook 8e Asduif van de afdeling kort. Maar als jaarling was hij ook reeds 1e Asduif Natour in Rayon Frisia. Won 32 prijzen en verblijft nu eveneens op het kweekhok. Is reeds grootvader van de 20-436 met 10e tegen 17.871 d. “Lajos” heeft drie keer de “Vechtmachine” in zijn pedigree. Maar is ook kleinkind van het sprinterkoppel: “Sprinter” x “Mastermind” (Verkerk).
· NL 18-5170961 “Lucinde”. Kras duivin. Een dochter van het koppel “Mother`s Finest” x “Alexandra”. En die “Mother`s Finest” 15-717 is weer een zoon van de “Vechtmachine”. “Lucinde” won als jaarling de 1e NPO Troyes tegen 7.270 d. en was de snelste van de gehele lossing. Drie weken later won ze een 2e tegen 8.630 d. op Rethel.
· NL 18-5166388 “Lakshman” Blauwe doffer. Geweldige vlieger met ook weer drie keer de “Vechtmachine” in zijn bloed. Deze doffer won in 2018 en 2019 o.a 7e Quievrain tegen 13.249 d., een 2e Weert tegen 12.193 d., een 5e Heusden Zolder tegen 16.314 d., een 4e Weert tegen 2.128 d., en een 5e Heusden Zolder tegen 1.236 d.
· NL 18-5101663 “Liborio” blauwe duivin. Mijn trots !!! Won op maandag 6-07-2020 een 2e NPO Troyes met een ruime minuut verspeeld door achter me aan te lopen voor een pinda tegen 7.845 duiven. (de duiven waren ingezet op donderdag maar kwamen door het slechte weer pas op maandag los). Op donderdag 9-07-2020 ging ze weer in de mand en pakte op zaterdag 11-07-2020 een 7e tegen 8.181 d. op Rethel. Dus op maandag TT met een 2e en de zaterdag er op weer TT met een 7e. En waarom mijn trots? Haar vader (16-657) pakte twee keer TT met 2e tegen 20.893 d. en een 7e tegen 7.229 d. en haar moeder (14-818) pakte twee keer TT met 9e tegen 19.893 d. en een 6e tegen 8.552 d.
Terug