Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek vrijdag 12 juli 2024

12-7-2024

Ik schreef een lange mail naar een professor het ging over waarom mensen wegblijven of je vrienden niet meer zijn als er niets meer te halen is: Het antwoord was het volgende ; Het gedrag dat je beschrijft, waarbij mensen je vriendschap opzoeken vanwege de voordelen die je biedt en je daarna laten vallen als deze voordelen stoppen, kan worden begrepen door middel van sociale en psychologische theorieën. Hoewel specifiek onderzoek naar dit fenomeen binnen de duivensport mogelijk beperkt is, zijn er meer algemene studies en theorieën die dit gedrag kunnen verklaren.

Sociale Uitwisselingstheorie

- Deze theorie stelt dat menselijke relaties worden gevormd en onderhouden op basis van kosten-batenanalyses. Mensen evalueren hun relaties door de voordelen die ze eruit halen (zoals jonge duiven en supplementen in jouw voorbeeld) af te wegen tegen de kosten (tijd en moeite om de relatie te onderhouden).

- Wanneer de voordelen (gratis duiven en supplementen) wegvallen, zien sommige mensen mogelijk geen reden meer om de relatie te onderhouden omdat de kosten niet langer opwegen tegen de baten.

- In relaties waar één partij meer middelen of voordelen biedt, kan een machtsdynamiek ontstaan. De partij met de middelen (jij, in dit geval) heeft een zekere mate van controle over de relatie.

- Zodra deze middelen worden ingetrokken, verandert de machtsdynamiek en kan de afhankelijkheid die de andere partij had, resulteren in gevoelens van wrok of frustratie, wat leidt tot het beëindigen van de relatie.

-Sommige mensen benaderen vriendschappen op een instrumentele manier, waarbij de vriendschap gebaseerd is op de praktische voordelen die het biedt. Dit soort vriendschappen zijn vaak niet gebaseerd op echte persoonlijke connectie maar op wederzijds gewin.

-Wanneer de praktische voordelen wegvallen, verdwijnt ook de basis voor de vriendschap.

-Wanneer iemand niet langer de voordelen krijgt die ze gewend waren, kunnen ze cognitieve dissonantie ervaren, een ongemakkelijke spanning veroorzaakt door tegenstrijdige gedachten of gevoelens.

-Om deze spanning te verminderen, kunnen mensen hun perceptie van de relatie aanpassen, wat resulteert in het afnemen van contact of zelfs vermijden van de persoon die niet langer de voordelen biedt

-Hoewel er geen specifieke studies lijken te zijn die zich richten op de dynamiek binnen de duivensport, zijn er wel onderzoeken die vergelijkbaar gedrag in andere contexten onderzoeken:

- Studies in de sociale psychologie hebben aangetoond dat reciprociteit (wederkerigheid) een belangrijke factor is in het onderhouden van sociale relaties. Wanneer wederkerigheid stopt, kan de relatie afbreken.

- Een onderzoek gepubliceerd in *Psychological Science* toonde aan dat mensen meer geneigd zijn om relaties te onderhouden wanneer ze voordelen ontvangen, maar dat deze relaties vaak afnemen wanneer de voordelen stoppen.

- Onderzoek naar sociaal kapitaal heeft aangetoond dat relaties vaak worden onderhouden zolang beide partijen het gevoel hebben dat ze er baat bij hebben. Wanneer het sociaal kapitaal uitgeput is, nemen de interacties af

- Het gedrag dat je beschrijft kan worden verklaard door sociale uitwisselingstheorie en psychologische principes zoals instrumentele vriendschappen en cognitieve dissonantie. Terwijl specifieke studies naar de duivensport beperkt zijn, ondersteunen algemene sociale en psychologische onderzoeken deze observaties. Het is belangrijk om te erkennen dat niet alle vriendschappen op deze manier functioneren, maar dat instrumentele relaties helaas een realiteit kunnen zijn in veel sociale contexten.

Met vriendelijk groet ,

P.C

Terug