Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek maandag 22 juli 2024

22-7-2024

Het Selecteren van Postduiven: Een Eenvoudige Handleiding

 

Het selecteren van postduiven is een belangrijke maar soms moeilijke taak voor elke duivenhouder. Deze selectie ( afscheid nemen van sommigen) helpt niet alleen om de kwaliteit van uw duiven te waarborgen, maar ook om uw succes in de sport te vergroten. Hier zijn enkele eenvoudige richtlijnen om u te helpen bij het selecteren van uw postduiven.

 

1. Gezondheid Boven Alles

 

Gezondheid is de belangrijkste factor bij het selecteren van postduiven. Een zieke duif kan snel de rest van uw hok besmetten. Als u merkt dat één of meerdere duiven niet in topconditie zijn, is het verstandig om deze duiven te verwijderen om de gezondheid van de rest van de kolonie te waarborgen. Wacht nooit , grijp gelijk in, pak de telefoon en bel de dierenarts (duiven-arts) als u “over de groep kijkt” , en het niet goed lijkt.  Kijk iedere dag even naar de uitwerpselen van uw duiven, aan “poep” kunt u meer zien dan u denkt.

 

2. Het Hele Jaar Door

 

Selecteren op gezondheid is een doorlopende taak die het hele jaar door aandacht vereist. Er is geen specifieke periode voor het controleren van de gezondheid van uw duiven. Een gezonde duif presteert beter en draagt bij aan een sterkere kolonie. Als een duif onbevruchte eitjes heeft, hou het bij, schrijf het op. Het volgende legsel wederom onbevrucht? Dan een keer omkoppelen om te kijken waar de fout zit. Probleemgevallen willen we niet op het kweekhok. Komen jongen van een bepaald koppel niet goed op? Zoek de oorzaak en selecteer.

 

3. Kweekduiven: Gezondheid en Prestaties

 

Voor kweekduiven, ook wel vasthouders genoemd, is het naast de gezondheid belangrijk om te kijken naar de prestaties van hun nakomelingen. Als na drie jaar geen goed presterende jongen zijn voortgebracht, is het verstandig om de kweker te verwijderen. Als u nog vertrouwen heeft in de duif, kunt u overwegen om de partner regelmatig te wisselen om te zien of dit betere resultaten oplevert. We gaan er van uit dat u alleen uit “de besten” kweekt. De meeste kans op goede nazaten heeft u met duiven die zelf gepresteerd hebben, ze hebben dan in ieder geval het “thuiskomen gen”. Na bewezen vliegers heeft u ook meer dan gemiddeld kans met directe kinderen uit duiven die zeer goed gevlogen hebben. Ze zijn een kind van die topper maar dat wil niet automatisch zeggen dat het zelf ook “toppers” zijn. Als makkelijk voorbeeld noem ik altijd bekende voetballers. Ronaldo en Messi zijn grootheden ( zelfs nu nog in hun nadagen) , deze twee hebben dus het DNA, verstand, het lichaam en de wilskracht om uit te groeien tot die beste voetballer. Hun kinderen zijn met de juiste begeleiding ook in staat “goed te worden” , al zijn de genen van de moeder  er natuurlijk ook nog.  Maar die top voetballers Messi, Ronaldo, Cruijff etc hebben ook broers, en die zijn eigenlijk altijd 80% minder ( in voetballen). En de kinderen van die broers …. Zijn niet beter dan u of ik. Zo is het ook in de duivensport. Koopt of krijgt u een kleinkind van een broer Ronaldo wat zal er nog aan genen van de topper Ronaldo in dat jong aanwezig zijn denkt u?  niets.

 

4. Prestaties: Een Breder Perspectief

 

Het selecteren op prestaties lijkt eenvoudig, maar er spelen veel factoren mee.  Een vliegduif moet gezond zijn, een goed klimaat in het hok hebben, een fijne partner hebben, en gespeeld worden op de afstanden waarvoor hij gefokt is. Soms hebben duiven meer tijd nodig om hun potentieel te laten zien. Daarom moet u niet te snel slecht presterende jongen of jaarlingen afschrijven; ze kunnen in hun tweede of derde vliegjaar verrassend goed presteren. En op ieder hok is de selectie op prestaties anders. Een goed presterend hok wat op de vlieglijn ligt legt de lat misschien bij 5 x 1:100 en uw hok, wat in opbouw is, een drukke baan, wat vliegduiven verspeeld zal de lat veel lager leggen, misschien is twee keer prijs reeds voldoende. Dus selectie op prestaties naar uw eigen maatstaven ; Individuele Selectiecriteria. Elke duivenhouder heeft zijn eigen selectiecriteria. Voor topspelers moet een duif misschien 15 prijzen hebben gewonnen, met diverse keren bij de eerste 10. Voor anderen kan een duif die vijf keer in de punten vliegt al de beste zijn. Het is belangrijk om uw eigen maatstaven te hanteren en deze consequent toe te passen.

 

 

5. Uiterlijke Kenmerken

 

Selectie op uiterlijke kenmerken is ook belangrijk. Duiven met lichamelijke gebreken, zoals te lange armen of zwakke spieren, zullen moeite hebben om te presteren op zware vluchten. Hoewel ze op korte, makkelijke vluchten nog wel eens een prijsje kunnen winnen, zullen ze afhaken als de omstandigheden zwaarder worden. Er zijn een aantal kenmerken waaraan u of iemand die langer postduiven heeft kan zien dat het niets gaat worden of kans van slagen heeft. Er zijn ook diverse kenmerken die veranderen naar gelang de duif ouder is, beter in zijn vel zit, door de rui is en het belangrijkste of een duif wel of niet gevlogen heeft. De stuit als voorbeeld, net afgezet van de ouders is de stuit mooi gesloten, na een paar pennetje te hebben gestoten staat hij vaak open als een fietsenrek, na de rui is hij weer beter gesloten. Heeft de jonge duif aan de wedstrijden mee gedaan ( naar de sportschool geweest), dan voelt de stuit steviger, gespierder dan wanneer hij alleen in een hokje met kleine volière heeft gezeten. Ik heb vaak discussies met liefhebber over een wel of niet gesloten stuit of een lange of korte stuit ( de stuitbotjes zijn dan langer of korter). Elk jaar geef ik de liefhebbers die hier komen voor selectie een bevlogen duif in de handen die nog in de rui zit, iedereen zegt dan: stuit staat wat open, rug is wat zwak, niet mijn type. Geef ik de zelfde duif (ringnummer opschrijven) enkele weken later opnieuw in de handen dan is iedere keer het oordeel: prachtige duif, goed gesloten, kan zo op de tentoonstelling. Laat ik ze dan het ringnummer vergelijken met die matige van de vorige keer…… is het de zelfde. En als je dan je duiven laat beoordelen door iemand die dat niet kan voelen, die niet voelt of een duif gevlogen heeft, of in een tussenfase zit tussen kind en volwassen heb je kans dat hij veel afkeurt of juist bijna het gehele hok 8,5 geeft.

 

6. Objectieve Beoordeling

 

Het selecteren van postduiven is een kunst die oefening en ervaring vereist. Door consistent aandacht te besteden aan gezondheid, prestaties en uiterlijke kenmerken, kunt u een sterke en succesvolle duivenkolonie opbouwen.

Als u twijfelt over uw selectie, kunt u een deskundige laten kijken naar uw duiven. Deze persoon kan objectief en onbevooroordeeld alle duiven beoordelen, hun mening geven en de resultaten voor u op papier zetten. Ze kunnen ook helpen bij het zoeken naar een geschikte partner voor uw duiven. Zoals u weet doe ik dat al zo’n 20 jaar, en door de enorme aantallen wordt je ( ik) er steeds beter in. Dus bel gerust voor een afspraak en laat uw duiven echt beoordelen, koppelen en uw hok begeleiden. Het keuren van duiven kost geld maar het koppelen en begeleiden van u en uw hok is natuurlijk gratis (ook als u een ander merk supplementen gebruikt), we zijn er om elkaar te helpen.

 

 

Terug